How To

pretraga  


Računalo - audiofilski izvor zvuka - Audiofil - feel the sound

Računalo - audiofilski izvor zvuka

Već neko vrijeme na recenzije dolazi nam sve više DAC uređaja koji su u stanju računala pretvoriti u punokrvne audiofilske transporte Odavna znamo da su i naj jednostavnije konfiguracije računala sposobna reproducirati glazbu ali kako to računalo pretvoriti u izvor zvuka dostojno jednog audiofila. Za tako nešto nam je naravno potreban software koji je sposoban digitalni zapis s nekog prethodno nekog ripanog diska prenijeti prema DAC uređaju ali bez uplitanja operatvnog sistema.
U ovom tekstu bavit ćemo se Windows oprerativnim sustavom kao najraširenijem među nama. Isti taj sustav kod normalne reprodukcije multimedijalnih datoteka koristi direct-x upravljačke programe uz koji dolaze i KMixer i ostali nama u ovom slučaju nepotrebni dodaci. Sama podrška sustava najrazličitijem hardware-u kroz direct-x sama po sebi i nije loša iz jednostavnog razloga što je taj software standard kojeg se moraju pridržavati svi proizvođači računalnih komponentti, čime se omogućuje reprodukcija i najrazličitijim računalima sastavljanih prema slobodnom izboru vlasnika ili brand name računalima koja su su u pravilu mnogo bolje optimizirana.Kako bi bilo jasnije možda bi trebalo objasniti kako Windows sustav radi sa audio datotekama.

Sav audio signal prolazi kroz KMixer koji je osim za glasnoću zadužen i za samo dekodiranje. Svi znamo da je klasičan CD zapis u 16 bit / 44,1 kHz. U mnogo slučajeva, zahvaljujući loše pisanim driverima od samih proizvođača audio kartica KMixer će preuzeti stvar na sebe i resamplirati audio signal u 48 kHz te a ponekad i u 14 bit-a te samim time degrati originalni zapis uz još nešto što je prilično bitno. Naime odnos signal / šum bi po defaultu za audio CD trebao biti 96 db (tehnički 97,5 db) dok je kod Windows algoritma za dekodiranje sveden na 92 dB. Naravno ne treba ni spominjati da KMixer ne pridaje nikakvu pažnju visokorezolutnim formatima koji će u najboljem slučaju da mate bolji procesor biti resamplirani u CD kvaliteu.

Ono što nas ovdje zanima je kako zapravo sve to izbjeći i omogućiti BitPerfect reprodukciju.

Kao prvo i osnovno prilikom odabira zvučne kartite svakako obratite pažnju da li je ta kartica sposobna za BitPerfect reprodukciju. Što zapravo znači da je u stanju podržavati audio formate od 16 bit / 44.1kHz, 16 bit / 48kHz, 24 bit / 88.2kHz, 24 bit / 96kHz, 24 bit / 176.4kHz i 24 bit / 192kHz. Tkođer je pametno pogledati kakav procesor je na kartici i clock jer osim same podrške za navedene formate i kartica treba obaviti svoj dio posla u sluprotnom će se više oslanjati na procesor računala a šro opet može rezltirati neželjenom pojavom jittera greškama i timingu... Ili drugim riječima bolja kartica, veća pouzdanost i sigurnost da će BitPefect stvarno bito onakvim kakav je i zamišljen.
Slijedeće što će biti računalu potrebno je naravno neki od medija player-a koji također mora imati podršku za BitPerfect reprodukciju. Drugim riječima mora imati podršku za najmanje jedan od slijedećih protokola kao što su ASIO, ASIO4All, Kernel Streaming ili Wasapi a koji media playeru omogućuju direktan pristup audio kartici i proslijeđuju zapis zaobilazeći Windows KMixer.

ASIO
Audio Stream Input/Output protocol - Razvijen od njemačkog Steinberga i prihvaćen je kao standard u profesionalnim vodama. U principu služi kao interface između audio programa i audio hardwarea omogućujući direktan pristup audio kartici čime su omogućene operacije u real time-u. Što svakako znaju cijeniti audio iženjeri i tom majstori. Ovi driveri dolaze sa profesionalnim audio karticama poput Lynx ili RME ...

ASIO4All
Je generički pisan driver koji ne dolazi uz profesionalne kartice ali omogućuje direktan pristup hardwareu preko USB-sučelja ili ga podržavaju neke od komercijalnih audio kartica.

Kernel Streaming
Kernel Streaming je pokušaj odgovora od strane Microsofta na ASIO. Omogućije direktan pristup hardwareu ali nikad nije prihvaćen kao industrijski standard. Preporučeno ga je koristiti pod Windows XP jer u novijima zna raditi probleme. Dobre strane Kernel Streaming-a su manje korištenje glavnog procesora u audio dekodiranju.

WASAPI
Windows Audio Session API je još jedan pokušaj Microsofta da se približi ASIO driverima. Prvi puta predstavljen u Visti i nastavio kao sastavni dio Windows 7 operativnom sustavu. Omogućuje direktan pristup audio hardwareu i ekskluzivnu kontrolu nad audio karticom za određenu audio aplikaciju. Čime je onemogućen pristup nekih aplikacija koje u pozadini znaju nešto dojavljivati raznim audio obavijestima dok recimo slušate glazbu ...

MEDIA PLAYERI

Media playera za Windows platformu ima doslovno na stotine ali ne mogu se mnogi pohvaliti sa podrrškom za Bit Perfect reprodukciju. Tek rijeti su poklonili pašnju onom što bi zapravo trebala biti osnova svakog playera a to je da ono što je u audio zapisu i reproduciraju. Tako bi ovdje među rijetke mogli izdvojiti aplikacije poput J River Media Center, Foobar 2000, J Winamp, XBMC ... Iako svi ovi programi podržavaju BitPerfect reprodukciju ali u ovom tekstu ćemo se zadržati na Foobaru 2000 kao njihovom punokrvnom pretstavniku u svijetu reprodukcije i organizacije glazbe.

Foobar 2000

Za ovaj besplatni medija player u neprestanom razvoju zaslužan je Peter Pawlowski, programer koji je karijeru započeo u Nullsoftu. Foobar 2000 je svoju prvu inačicu doživio 2002 godine i od tad se neprestano nadopunjuje novim mogućnostima podrškom za narazličite audio formate poput MP1, MP2, MP3, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, ALAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CD ... Sve je to moguće uz vrlo aktivnu zajednicu kojoj je omogućeno da razvijaju svoje komponente i dodaju ju u bazu koju može koristiti svaki korisnik programa. Upravo kroz te komponente podržani su ASIO, ASIO4All, Kernel Streaming i Wasapi čime je omogućena BitPerfect reprodukcija ili kako to u Foobaru 2000 kažu bit-exact reprodukcija. Osim bit-exact podrške glavne značake programa su gapples playbak, unicode podrška, sučelje koje možete sami mijenjati prema želji, podrška za tagove, mogućnost konverzije iz formata u format, omogućeno ripanje CD-a direktno iz programa, ReplayGain te razvijanje komponenti od korisnika.
Istina Foobar 2000 je u originalu razvijan za Windows platformu ali isto tako može fino raditi u Linuxu ili na Apple operativnim sustavima koristeći emulatore Wine ili WineBottler.

U slijedećih nekoliko redaka ćemo opisati samo osnovne korake od instalacije do pokretanja samog programa sposobnog za BitPerfect reprodukciju a za fini tuning, podešavanje izgleda i dodavanje komponenti morat ćete se malo sami potruditi i posjetiti Foobar 2000 forum u kojem se osim odlične podrške može pronaći stvarno dobrih trikova, skinova ...


Instalacija i postavke

Nakon jednostavne instalacije i zaberite putanju do direktorija u kojem je smještena glazbaNakon toga instalirajte komponente koje mislite koristiti ali osnovne su za ASIO, ASIO4All, Kernel Streaming ili Wasapi ovisno od audio kartice i Windows operativnog sistema koji koristite:Nakon toga izaberite u postavkama: Output driver koji planirate koristiti za karticu, naravno možete isprobati sve koje vam podržava kartica pa vidite koji vam najviše leži:U Foobaru 2000 postoji podrška za ReplayGain čime je omogućeno da se izjaz izjednači ili da svi albumi sviraju istom glasnoćom poput onoga što čujete recimo kada slušate radio ali ako želite čuti album onako kako je snimljen slobodno ovu opciju isključite.:Na kraju izaberite sučelje koje planirate koristiti. Kao opciju imate Default User Interface ili Columns UI jedno i drugo sučelje je zamišljeno tako da ga može mijenjeti korisnik po želji. Možete ga mijenjati sami ili skonuti neki od gotovih skinova koje ćete jednostavno pronaći na internetu.Default User Interface: ovako nešto možete dobiti uz par klikova miša:Ukoliko niste zadovoljni ovakvim jednostavnim rješenjem U izborniku izaberite Colums UI i vaše sučelje može izgledati poput nekog od ovih:Dakle Foobar 2000 je vrlo kustomibilan sustav i vrlo je prilagodljiv svakom korisniku i samo je mašta ograničenje u prilagođavanju sustava.Sve informacije vezane uz Foobar 2000 potražite na slijedećem linku

Ali to naravno nije sve. Kako su pametni telefoni uzeli maha i na našem tržištu kao jedno od rješenja za upravljenje Fubarom putem Tableta ili telefona baziranih na anroid sistemu, među inima svakako treba izdvojiti BubbleUPnP alplikaciju.

BubbleUPNP je punokrvni UPnP/DLNA Control Point, UPNP renderer i media server. Drugim riječima omogućuje upravljenje multimedijalnih sadržaja na vašem računalu, sposoban je zapravo kontrolirati sve uređaje koji imaju podršku za UPNP protokol, od receivera za kućno kino do novijih modela televizora koji podržavaju ovaj protokol, Naravno postoji i komponenta za Foobar 2000 putem koje može upravljati istim ili reproducirati glazbu na tablet ili telefon, kreirati play liste, pretraživati albume ...

Nakon instalacije komponente potrebno je na računalu podesiti slijedeće kako bi Foobar radio kako treba:Nakon toga u postavkama u BubbleUPNP aplikaciji izaberite Foobar 2000 kao renderer i to je to. Zabava može početi

Treba napomenuti da je samo upravljanje Foobarom 2000 preko ove aplikacije odlično optimizirano i sve radnje se odvijaju trenutno uključujući i pretraživanje po bilo kojem kriteriju.

Sve informacije vezane za BubbleUPNP aplikacije potražite na slijedećem linkuSve više proizvođača Hi-Fi opreme okreće se računalima kao budućim digitalnim izvorima zvuka te na tržište izbacuju DAC uređaje koji su spremni surađivati sa bilo kojim računalom. Da bi se računalo povezalo sa digitalno / analognim konverterom proizvođači Hi-Fi opreme nisu ništa prepustili slučaju. Tako su nakon prvih srameđljivih početaka konverteri osim uobičajenih optičkih, koaksialnih S/PDIF, AES/EBU ili koaksialnih BNC konekcija koja od korisnika računala zahtijeva neku od audio kartica koja radi preko navedeih sučelja, počeli koristiti u široko rasprostanjene USB konekcije koje uz posebno pisane upravljačke programe te tako postaje naj jednostavniji način za povezivanje računala i DAC-a.

Zapravo nema potrebe za ustručavanjem i ne isprobavanjem mogućnosti koje vam računala pružaju u ovom hobiju. Nadam se da vas je ovaj tekst zainteresirao a za ostalo se morate sami potruditi. Kako na forumu na slijedećem linku postoji poseban podforum namijenjen računalima i audiiu, sudjelujte u raspravi podijelite iskustva.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Gradient Revolution Active
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik sa aktivnom skretnicom
napisao: Daniel Modrić
Unison Research P70
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Cijevno integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Prezentacija Planet Audio – Hotel Esplanade
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni player
napisao: Nebojša Uglješić
Sound Carrier Phono 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: MM/MC fono pretpojačalo
napisao: Nenad Grakalić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu