Hi-Fi

pretraga  


Focal-JMlab - Chorus 706 S - Audiofil - feel the sound -

Focal-JMlab - Chorus 706 S

Još od davne 1980 francuski Focal-JMlab važi za jednog od vodećih proizvođača zvučničkih sustava na svjetskom tržištu. Prošle godine ovaj proizvođać je redizajnirao Chorus seriju koja od tad nosi nastavak S. Da su promjene išle tako duboko da se gotovo više i nemože govoriti o staroj Chorus seriji govori podatak o količini promjena koje su Focal-JMlabovi inženjeri učinili. Tako nova S serija ima ugrađene TNC visokotonske drivere preuzete iz Utopia Be modela. Ovaj visokotonski driver je reultat dvadesetogodišnjeg rada na driveru koji će ponuditi beskompromisne rezultate u reprodukciji visokih tonova. Za razliku od prošlog TPC visokotonskog drivera koji je imao membranu načinjenu od titana dok se u novim TNC driverima membrana sastoji od legure magnezija i aluminija, čineči je tako lakšom i krućom što se pak odražava na fleksibilnost i frekvencijski odziv omogućujući reprodukciju od 1200 Hz pa sve do 28000 Hz. U nove Choruse se ugrađuje i skretnica s ugrađenim OPC filterom zaduženim za optimiziranje faze te rez srednjetonskog drivera niže od uobičajenih 2400 Hz (filtrirano na 12 dB / octave) te smanjivanje distorzije na višim frekvencijama koje ljudsko uho lako primjećuje.
Kabineti su načinjeni iz furniranog MDF materijala služeći se tehnologijom iz skuplje Cobalt S serije koja omogućuje 25% manje rezonancija od stare Chorus serije. Za dampiranje kabineta se koristi isti materijal kao i u skupljim Cobalt S, Electra i Utopia Be serijama. Ugrađeni bas-srednjotonski driver također je razvijen u vlastitim pogonima, promjera 150 mm s membranom od polyglasa koji u odnosu na prošlu seriju omogućuje bolji niskofrekventni odziv te bolje definiran srednjetonski pojas. Zahvaljujući bas reflex portu smještenom s prednje strane kabineta nećete imati problema sa smještanjem u blizini stražnjeg zida.

Slušni test
Chorus 706 S je zvučnik koji se cijenom smjestio u prihvatljiviji dio cjenovnog ranga, to zato nikako ne znači da se od njega očekuje zvuk siromašan duhom. Ovaj zvučnik je pravi predstavnik francuske škole zvuka, vrlo muzikalan, dinamičan, bogat detaljima i odlično pogođenim tonalnim balansom. Zahvaljujući dobroj osjetljivosti od 90 dB širok je izbor pojačala koji ga mogu bez problema pogoniti i dobro kontrolirati. Ovaj zvučnik je jedan od rijetkih u svojoj klasi koji se može podičiti takvom transparencijom i bogatstvom detalja u srednjetonskom pojasu. Možda se ovo nekima od vas neće sviđati ali ovaj zvučnik se nikako nemože svrstati u one toplijeg karaktera. Zvuk koji će 706 ica podastrijeti pred Vas je totalno neobojen i u tom segmentu gotovo savršen zvučnik te će pružiti mnogo zadovoljstva ljubiteljima detaljne reprodukcije i široke zvučne slike. Visokotonski spektar zvuka je vrlo detaljan, dobro definiran i zvuči vrlo prirodno. Niskotonsko područje je vrlo brzo i dinamično sa odlično definiranim mid-bas područjem dok kod najnižih dionica osjeća mali pad. Slušate li akustičnu glazbu, sa mnogo vokala, žičanih ili duhačkih instrumenata ovaj nedostatak mu sigurno nećete zamjeriti ali ako slušate moderniju pop ili dance glazbu osjetit ćete da fali završnica u bas području.

Zaključak
Chorus 706 S je sigurno dobar zvučnik koji se u u segmentu muzikalnosti, neutralnosti, detaljnosti, brzine i dinamike može mjeriti sa skupljim modelima na tržištu. Ne tražite li zvučnik koji zrači toplinom i nije Vam bitna reprodukcija elektronske glazbe, to je zvučnik za Vas i vrlo brzo ćete ga zavoljeti.INFO BOX

Focal-JMlab Chorus 706S
cijena: 2800 kn

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 93%


pozitivno
detalji, brzina, transparencija, muzikalnost, cijena
moglo bi bolje
nedostatak zvršnice u niskotonskom području

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


NuForce CDP-8
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
Sumić - Black Hole 27
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Baxa
Sonus Art u novom prostoru
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
M2TECH hiFace Evo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: USB to S/PDIF konverter
napisao: dM
KEF Q500
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nenad Grakalić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu