Hi-Fi

pretraga  


PMC - TB2 - Audiofil - feel the sound - Monitorski zvučnik

PMC - TB2

Na svjetskom audio tržištu malo je tvrtki koje se mogu pohvaliti kvalitetnom gamom proizvoda kako u profesionalne svrhe tako i u kućne. Britanska tvrtka PMC je jedna od njih, ova tvrtka se može pohvaliti zaista vrhunskom produkcijom zvučnika.
PMC-Professional Monitor Company spada u grupu od nekoliko kompanija koje proizvode monitore za istinsku reprodukciju zvuka u profesionalne svrhe. Kada se krenulo u konstruiranje i proizvodnju samih monitora odmah su postavljeni visoki standardi za snimanje i emitiranje po BBC standardu. Zahvaljujući svemu navedenom mnogi studiji širom svijeta su se odlučili opremiti sa PMC zvučničkom opremom. Istovremeno se krenulo i sa produkcijom zvučnika za kućnu upotrebu. PMC zvučnici su rađeni u transmission line (TL) tehnologiji koja nudi visoku rezoluciju, najmanje koloracija te najmanju distorziju samog zvuka.

Opis:
Od ovlaštenog zastupnika na test sam dobio monitore TB2. Drugi po veličini monitori su pakirani u bijeloj kutiji s crnim debelim natpisom. Sami zvučnici su teški oko 8,5kg, pa je dobro za njih imati stalke koji su fino punjeni pijeskom ili sačmom. Zvučnici su dvostazni, kutija je dobro dampirana .Ugrađeni drajveri su : bass/srednjetonac 170mm i visokotonac 27mm koji se hladi ferrofluidom. Na stražnjoj strani se nalaze terminali za bi-wire ili bi-amp povezivanje.
Frekv.raspon : 40Hz-25kHz
Osjetljivost : 90dB/1watt/1m
Impedanca : 8ohm
Frekv.skretnice : 3kHz
Efektivna dužina kanala : 1,5 M
Prepor.snaga pojačala : 40-150 W

Zvuk 1 (CD)
Nakon dugotrajnog usviravanja krenuo sam u test njegovih mogućnosti. Iz kolekcije rock antologije uzeo sam naslov nekada poznatog tria EMERSON, LAKE AND PALMER.
Od prve skladbe The Barbarian pa sve do zadnje Lucky Man osjetioa sam precizno ocrtavanje pozornice i izvođača. Srednjetonsko područje je došlo do izražaja posebno u pjesmi Lucky Man zbog glasovne međuigre samih rokera.
Kompilacija The Best of Peter Greens - FLEETWOOD MAC je rađena u sasvim drugačijem rock zvuku, Poznati hit ALBATROSS je bio toliko uvjerljivo reproduciran da se u jednom trenutku mogla primjetiti vizualizacija same pjesme. BLACK MAGIC WOMAN zaista dobar primjer reprodukcije ljudskog glasa bez trunke koloracije. Nakon rock glazbe u ladici cd reproduktora stavio sam disk iz new agea ARNIK - RAIN DANCER. Zvuk akustične gitare kroz čitav album je nosio svoj fluid. Za vrijeme reprodukcije ovog albuma okrenuo sam potenciometar za glasnoću na puno višu razinu i ništa se nije dogodilo. Kompletan tonski spektar je bio na svom mjestui nije bilo nikakvih iskakanja nego samo malo veća glasnoća sviranja bez distorzije.
Klasična glazba za ovaj zvučnik nije predstavljala nikakav problem.Svoju trodimenzionalnost kod reprodukcije je pokazao za vrijeme kad je u ladici cd reproduktora bio naslov AARON COPLAND- FANFARE FOR THE COMMON MAN
Fanfare, bubnjevi i gong su imali svoju prepoznatljivu boju i veličinu.Uh kakvi su to glazbeni udari bili -to se može samo poželjeti.

Zvuk 2 (SACD / DVD-A)
Moja malenkost je htjela se poigrati zvukom visoke rezolucije kao što su SACD i DVD-Audio.
Poznata kompilacija grupe THE POLICE-EVERY BREATH YOU TAKE poslužila mi je za iskušavanje zvučnika u jednom novom digitalnom audio mediju. Sting i njegov band su zvučali besprijekorno,a ono što je posebno plijenilo pažnju je preciznost i čistoća reprodukcije kompletnog tonskog spektra.
THE BEST OF SIMPLE MINDS-je kompilacija koja je bogata raznim zvukovima neponovljivih hitova. To je bio dobar primjer za testiranje dubokotonskog spektra na ovom mediju, TB2 ovdje odrađuje posao bez ikakvih poteškoća, sticao se dojam da zvučnik ide niže od deklariranog frekventnog raspona. Ovdje visoki tonovi nisu odskakali kao što znaju kod malih kutija, a to je mora se priznati jedna jako dobra osobina.
THE FLEETWOOD MAC- SAY YOU WILL je jednostavno dobar album gdje dominira ženski vokal. Sam glas pjevačice imao je svoju toplinu i vlažnost koja mazi uši slušatelja, nešto sasvim lijepo ali i jako ugodno za opuštanje u kasnim popodnevnim satima.

Završna misao:
Za vrijeme testa zvučnik nije pokazivao nikakve manjkavosti koje se znaju pojaviti kod malih kutija. PMC TB2 je zvučnik koji svojim volumenom te bass sekcijom može nadmašiti i neke skupe samostojeće dizajne. Dok je trajalo testiranje mijenjao sam amplifikaciju ali on nije izgubio ništa od svoje ljepote, preciznosti, autorativnosti. Zvuk se može opisati kao vrlo koherentan, čvrst, kompletan u cijelom tonskom registru. Bilo koja vrsta glazbe za njega ne predstavlja problem, u sustavima višekanalnog zvuka mogao bi predstavljati neku vrst reference zbog kvalitete reprodukcije. Transmission line tehnologija je dosta složena ali zato vrlo zahvalna za reprodukciju glazbe bez koloracija, distorzija i sl.Sama cijena nije baš mala ali kvaliteta se uvijek dobro plaćala. Potencijalni kupci neka posebno obrate pažnju na njega jer bi mogao biti neko trajnije rješenje za njihove probleme unutar audio sustava.


TESTNA GLAZBA:
EMERSON, LAKE AND PALMER (CD)
THE BEST OF PETER GREENS / FLEETWOOD MAC (CD)
ARNIK/ RAIN DANCER (CD)
COPLAND/ FANFARE FOR THE COMMON MAN (CD)
THE POLICE/ EVERY BREATH YOU TAKE (SACD)
THE BEST OF SIMPLE MINDS (SACD)
FLEETWOOD MAC/ SAY YOU WILL (DVD-A)

TESTNI SUSTAV:
POJAEALA : BRYSTON B60, VINCENT SV-238
CD REPRODUKTOR : ADCOM GCD 750
DVD-AV/SACD REPRODUKTOR : PIONEER DV-757 Ai
ZVUENICI : ACOUSTIC ENERGY AE120
INTERKONEKTI : KIMBER KABLE KS 1010(RCA), VDH THE SECOND(XLR), AUDIOQUEST -JAGUAR(RCA)
ZV.KABELI : VDH CS122, VDH ROYAL JADE HYBRID
STRUJNI VODOVI : MIT TERMINATOR Z-CORD, ADCOM POWER CORDINFO BOX

PMC TB2
Cijena: 8970,00 KN

Ustupio:
AUDIO DREAM
Petrinjska 9
Tel : 01/492-2845
info@audiodream.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
kvaliteta zvuka
moglo bi bolje
ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Zagreb Audio Video Show 2013
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
NAD Master Series M51 D/A konverter
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: D/A konverter
napisao: Ž. Vrbanc
HAD AudioLAB Breeze P1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofonsko pretpojačalo
napisao: dM
Zagreb Audio Video Show 2015
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
DCS Puccini i Sumić OCC ULTIMATE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija:
napisao: Baxa

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu