Hi-Fi

pretraga  


Cambridge Audio - Azur 540A / 540C - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo / CD player

Cambridge Audio - Azur 540A / 540C

Kada jedan proizvođač na tržištu postoji već 30 godina svakako je uspjeh sam za sebe, a kada jedan od takvih proizvođača na tržište izbaci novu seriju svakako je novost vrijedna pažnje. Cambridge Audio je već dugi niz godina poznat u našem podneblju po vrlo kvalitetnim uređajima sa vrlo povoljnim omjerom cijena / kvaliteta. Na test smo dobili dva uređaja iz Cambridge Audio produkcije. Riječ je o integriranom pojačalu 540A te o CD playeru 540C.

Integrirano pojačalo 540A

Kućište koje već na prvi pogled plijeni svojom jednostavnošću, akustički je dampirano kako bi se što je više moguće smanjio utjecaj vibracija koje mogu nastati utjecajem niskih frekvencija. Na prednjem panelu pojačala nalaze se tonske kontrole zvuka, selektor izvora, masivna kontrola snage, tipka za uključivanje B para zvučnika, terminal za slušalice te Direct tipka kojom se zaobilaze sve tonske kontrole te tako isporučio čist signal. Sa stražnje strane pojačala nalaze se terminali za spajanje A i B zvučnika koji mogu prihvatiti goli vodič promjera 4 mm, te cinch konektori koji omogućuju spajanje šest uređaja ukljućujući tape monitor. Želite li 540A koristi i za slušanje gramofona morat ćete posegnuti za Cambridgevim PM01 Phono Modulom ili modulom nekog drugog proizvođača. Unutrašnjost skriva predimenzionirani troidalni trafo koji omogućuje optimalne perfomanse pojačala i kod najzahtjevnijih glazbenih dionica. Pojačalo može isporučiti 50 W po kanalu pri impedanciji od 8 Ohm-a ili 80 W / kanal na 4 Ohma. Da bi sve radilo kako treba Cambridgeovi inženjeri su osmislili CAP5 sustav zaštite koji nadzire elektroniku konstantno mjereći temperaturu elektronike te sustav koji onemogućuje pojačalu da uđe u kliping.

Tehnički podaci:
Input Impedance: 47k Ohms
Loudspeaker Impedance: 4 to 8W
Input Sensitivity:
Line (into 8 O): 330mV
Phono (using optional phono stage): 1.75mV
Power Output: 50 Watts into 8W
Cijena: 2398 kn

CD Player 540C

Kućište je također jednostavnog čistog dizajna s prednjom pločom od aluminija kao i ostale komponente iz Azur serije. Sve što smo napisali u vezi akustičkog dampinga kućišta za 540A vrijedi i za 540C CD player. Po ugrađenim djelovima poput polipropilenskih film kondenzatora vidi se da ništa nije prepušteno slučaju. Cambridgeovi inženjeri su za Azur seriju kostruirali potpuno novi servo sistem i transportni mehanizam koji se odlikuje brzim pristupom te tišini u radu. Za kvalitetnu konverziju brine se posljednji Wolfsonov 24-bit/192 kHz DAC. Unutrašnjost je podijeljena u tri sekcije od kojih svaka ima svoje posebno napajanje kako bi se moguće međusobne elektronske interferencije svele na zanemarivu mjeru. Na prednjem panelu kućišta nalaze se kontrole potrebne za upravljanje te display koji prikazuje podatke o reproduciranom mediju. Na stražnjem panelu uz analogne izlaze nalaze se koaksialni i optički digitalni izlaz što omogućuje 540C playeru da se pretvori u CD transport spojen na vanjski DAC uređaj.

Tehničke karakteristike:
Frequency Response 10Hz to 20KHz +-1dB
THD: 0.003%
Dynamic Range: > 95dB
Channel Separation: > 80dB
Jitter: < 260pS correlated
Digital Outputs: Optical and Coaxial
Cijena: 2215 kn

Kako svira ?
Za potrebe testiranja korišteni su Dahlquist CA1 monitori spojeni u biwiring modu sa Audioquestovim type2 i Mogami zvučničkim kablovima dok je CD player bio spojen Audioquestovim Topaz interkonektima. Iako je riječ o uređajima sa vrlo pristupačnom cijenom već na prvi CD naslov bilo je jasno da su u pitanju komponente renomiranog proizvođača. Pojačalo deklarirano na 50 W / kanal bilo je sasvim dovoljno da solidno potjera ne baš osjetljive Dahlquiste (87dB). Zvuk je lagan za slušanje čak i pri većoj snazi gdje i dalje zadržava prirodnost reprodukcije. Svi instrumenti predstavljeni su vrlo vjerno sa dobro pogođenim timbrom dok je pozornica vrlo lijepo iscrtana. Bilo je zanimljivo gledati kako se 540A sa lakoćom nosi sa najrazličitijim tipovima glazbe, uvijek je bio postojan i bez većih naprezanja brzo odgovarao na zahtjeve postavljene pred njega. CD player je u radu vrlo tih sa vrlo brzim i preciznim transportom. Odlikuje se detaljnom reprodukcijom bez primjetnih primjesa u bilo kojem tonskom spektru. Oba uređaja zajedno čine jednu skladnu cjelinu kojoj bi pozavidjeli i neki mnogo skuplji uređaji na tržištu.

Zaključak:
Nova Azur serija ovog proizvođaća još jednom uspješno objedinjuje dugotrajno iskustvo u dizajniranju audio sustava te kvalitetu na kakvu smo navikli. Bilo da slušate klasiku, rock & blues, jazz ili nešto od modernije elektonske glazbe zvuk obiluje dinamikom i detaljima. Iako oba uređaja cijenom spadaju u donji segment tržišta, zvuk se nikako nemože ocjeniti kao jeftin. Topla preporuka !INFO BOX

Cambridge Azur
Integrirano pojačalo 540A
Cijena: 2398 kn
CD Player 540C
Cijena: 2215 kn

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9
Telefon: 01 4847 875
www.audio-art.net
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
odlično pogođen omjer cijena / kvaliteta, vrlo solidna i dinamična reprodukcija
moglo bi bolje
ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Audio Video Show Zagreb 2004
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Dalibor Bauernfrajnd
Parasound HCA -1000 A THX
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Izlazno pojačalo
napisao: Darko Brlečič
Kimber Kable - Timbre
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić
PMC FB1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Darko Brlečić
Audio Epilog - Pimienta
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Dalibor Bauernfrajnd

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu