Hi-Fi

pretraga  


Pretpojačalo - Glavna karika u audio lancu - Audiofil - feel the sound - Opis Uređaja

Pretpojačalo - Glavna karika u audio lancu

Pretpojačala su oduvijek bila intrigantna karika u audio lancu, ona su mogla unaprijediti ili unazaditi sam zvuk. Današnja pretpojačala su dobila sasvim novu dimenziju, u istom kućištu ona su upotpunjena sa procesorom za višekanalni zvuk. Na ovom malom testu su se našla klasična pretpojačala poznatih tvrtki kao što su PARASOUND i CLASSE. Kao izlazno pojačalo na testu mi je poslužio integrirac Vincent SV-238, ima mogućnost da ga se spoji kao izlazno pojačalo.

PARASOUND je veoma poznata tvrtka koja se diči jednim od najpoznatijih konstruktora današnjice g.Johnom Curlom. Sam konstruktor je poznat po vrhunskim pretpojačalima koja je radio zajedno u suradnji s legendarnim Mark Levinsonom. Iz radionice tvrtke PARASOUND na testu se našao model P/HP-850, klasično linijsko pretpojačalo s mogućnošću pogonjenja dva stereo izlazna pojačala.Tehnička specifikacija :
Broj ulaza/izlaza : 5xline in(1xphono mm), 1xtape out, 2xpre-out
Frekv.raspon 10Hz-100kHz
Maks. izlaz. napon . >10 V prije klipinga
Maks.ulaz. napon High level 9,5V
Phono 160mV
Ulazna osjetljivost : High level 150mV
Phono 2,5mV
Ulazna impedanca : High level 30 KOhm
Phono 47 KOhm
Signal/šum : 93dB
Dimenzije : 45cm(širina), 8cm(visina), 23cm(dubina)

Zvuk
Nakon spajanja na Vincenta krenulo se u test. Prvi zvuci su odavali dojam zvuka strašno bogatog detaljima, prilikom preslušavanja bluse žanra(ERIC BIBB/NEEDED TIME GOOD STUFF) mom oduševlljenju nije bilo kraja. Boja glasa samog izvođaća je bila toliko prirodna da se stekao dojam njegove prisutnosti u sobi, akustična gitara je imala svoj prepoznatljiv timbar
u svakom segmentu. Prelaskom na sasvim nešto drugačiji žanr glazbe(MUSICA SACRA/ Choir-Organ-Saxophone) zvuk nije izgubio ništa od svoje atraktivnosti i lepršavosti. Ono što posebno plijeni kod ovog uređaja je dobar fokus i definicija zvučne slike. Bass sekcija je čista bez ikakavih primjesa ali bez nekog pretjeranog poniranja u dubinu, srednjetonski i visokotonski spektar su storija za sebe, oni imaju svoju finoću i puninu.

CLASSE je tvrtka koja svoje korijenje vuče iz hladne Kanade. Njihovi uređaji su oduvijek bili sinonim za visoku kvalitetu u high-end razredu a da za to nije potrebno uzeti višegodišnji kredit kod banke. Dugotrajna istraživanja su donijela rezultate poput takvih gdje uređaji imaju visoku kvalitetu ugradbenih elemenata, minimalnu distorziju zvuka, minimalizacija magnetskog polja i sl. Model CP-35 spada u najniži cjenovni njihov rang. Pretpojačalo je ustrojeno kao balansirani uređaj visoke rezolucije.Tehnička specifikacija :
Broj ulaza/izlaza : 5xline in (RCA),1xline in (XLR),1xtape out(RCA),3xpre-out(2xRCA,1xXLR)
Frekv.raspon : 20Hz-20kHz
Maks.izlaz.napon : 24 V
Ulazna osjetljivost : 120mV
Ulazna impedanca : 33KOhm
Izlazna impedanca : 0 Ohm
Signal/šum : 95 dB
Dimenzije : 43.5cm(širina), 6cm(visina), 24cm(dubina)

Zvuk
Prilikom spajanja na pojačalo koristio sam balansirani interkonekt. Slušajući rock standard(CSNY-LOOKING FORWARD) zvuk mi je izmamio na lice osjećaj blaženstva, zvuk bubnja imao je svoju prepoznatljivu boju, svoj potreban udar, električna gitara pomalo topao zvuk koliko je to i potrebno, glas Neila Younga u pjesmi Looking Forward je odavao svu svoju snagu interpretacije. Od prve skladbe
Faith in Me pa sve do zadnje SANNIBEL ništa nije izgubilo na svojoj prirodnosti i bogatstvu. Pozornica je imala svoj fokus, dubinu i širinu. Glazbeni žanr ozbiljnijeg karaktera(MUSICA SACRA) mi je ponudio novu dimenziju prilikom slušanja, filigransko ocrtavanje zbornog pjevanja te pratećih Orgulja, nešto što je slušatelja poput mene prikovalo za fotelju. Glazbena slika je imala svoju dubinu(impozantnu), širinu, visinu i sve što slušatelj može poželjeti. Druženje s ovim uređajem je ostalo u trajnom sjećanju.

Završna misao
Oba pretpojačala su ispunila svoj zadatak, Parasound ima vrlo atraktivan i lepršav zvuk dok se Classe istiće svojom filgranskom preciznošću prilikom reprodukcije. Nabava bilo kojeg od navedenih pretpojačala je sigurno dobra kupovina, važno je pitanje kakav zvuk se preferira i kakvo izlazno pojačalo se posjeduje u sustavu. Na današnjem tržištu je sva sila raznoraznih pretpojačala, gore testirani modeli malo više odskaću od prosjeka. Topla preporuka za nabavku jednog od navedenih modela.

PARASOUND P/HP-850
CIijena : 2,700 KN

CLASSE CP-35
Cijena : 6,000 KN

Audio sustav korišten prilikom testiranja:
Vincent SV-238(integ.pojačalo)
ADCOM GCD 750(cd player)
ACOUSTIC ENERGY AE120(zvučnici)
VDH SOURCE(RCA), THE SECOND(XLR), KIMBER KABLE KS1010(RCA)
VDH CS122/THE ROYAL JADE HYBRID(zvučnički kabeli)
MIT TERMINATOR Z-CORD (strujni kabel)
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


AudioCinema Art & Colibri Labs u Rijeci
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Wadia 170iTransport
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod dock
napisao: Milan rupić
Bryston BP26DA
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
IFA 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Dynaudio Excite X36
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu