Hi-Fi

pretraga  


Unico P - Talijanski recept za dobar zvuk - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Unico P - Talijanski recept za dobar zvuk


U potrazi za dobro uklopljenim audio sustavom mnogi audiofili potroše dosta vremena a i još više novaca, katkad to urodi plodom a katkad i ne. Pred nama je jedan vrlo zanimljiv sustav složen od nekomercijalnih komponenata iz zemalja Europske unije, Italije i Engleske.

Britanska tvrtka za izradu zvučnika Monitor Audio vuče korijene iz sad daleke 1972. Sama tvrtka je stekla reputaciju time što je među prvima izradila metalni visokotonac, prvo je to bila kombinacija bakra i titaniuma, zvuk same jedinice je bio u startu pomalo tvrd i dosta svjetao.
Kasnije se pokušalo sa kombinacijom aluminija-magnezija s malim dodatkom ferrofluida, sam projekt se pokazao daleko uspješnijim, zvuk je postao protočniji, mekaniji i mnogo muzikalniji nego prije. Nakon toga krenulo se u razvoj ostalih zvučničkih jedinica.
Na test sam dobio simpatične male monitore iz serije Silver, sam zvučnik ima zvučničke jedinice C-CAM (kombinacija keramike, aluminija i magnezija).

Monitor Audio S1
Tehnički podaci :
Frekv.raspon: 45Hz - 30kHz
Osjetljivost: 90 dB
Impedanca: 6 ohm
Tip: 2way bass reflex, bi-wire
Visokotonac: 1x25mm
Bass/srednjotonac: 1x160mm
Dimenzije: 30x17,5x24cm
Težina: 6 kg

Iz susjedne nam Italije stiže tvrtka Unison Research, sama tvrtka postoji više od 15god. Konstruktori su si postavili primarni zadatak, da sama pojačala(cijevna, hibridna) osim svojom kvalitetom reprodukcije odskaću i samom izradom i dugotrajnošću.
Moja malenkost je na test dobila integrirano pojačalo iz serije UNICO, sama serija je poznata po uređajima hibridne konstrukcije(Hybrid-ulazni stupanj je cijevni, a izlazni stupanj je tranzistorski).
UNICO P je integrirac koji u svom ulaznom stupnju ima jednu cijev tip ECC82. Sam integrirac je prilično težak. Ono što posebno raduje je kvaliteta ugradbenih elemenata, posebno potenciometar i to ALPS(serija RK27). UNICO P se može dobiti u dvije verzije, model s ugrađenim phono stupnjem i bez njega. Uz sam uređaj ide i poseban daljinski upravljać koji je izrađen od drva, prava poslastica za ljubitelje estetike.

UNICO P
Tehnički podaci :
Frekv.raspon: 2Hz - 100 kHz
Izlazna snaga: >50 watt
Izlazna impedanca: 2 - 8 ohm
Ulazna impedanca: 50kOhm / 47pF
Ulazni stupanj: 1x twin trioda ECC82
Izlazni stupanj: simetrični komplementarni MOSFET tranzistori
Damping faktor: >60
Potrošnja struje: max 250 watt
Dimenzije: 435x340x95mm
Težina: 12 kg

Zvuk
Nakon spajanja pojačala i zvučnika u audio sustav, krenulo se u preslušavanje samih uređaja.Prvi disk koji se našao u ladici cd reproduktora je bio album BOLERO -ORCHESTRAL FIREWORKS, DMITRI KABALEVSKY : COLAS BREUGNON-OVERTURE Op.24. Unutar ove skladbe osjetio sa da je zvuk sredjetonskog spektra bogat detaljima, volumen zvuka i prateća dinamika su bili na zavidnom nivou. RAVEL : BOLERO Moja omiljena skladba je plijenila pažnju zbog izuzetne reprodukcije udaraljki kod završnog dijela a i zbog same dramatike. Timbar svih instrumenata je prepoznatljiv do svakog detalja. JOHN SHARP - BETTER THAN DREAMS, WHEN I FALL IN LOVE - Prava relaksacija, zvuk električne gitare, vibrafona prezentirao je ugodnu atmosferu jazz kluba, ovdje su se mogli čuti detalji koje kod drugih sustava trebate tražiti. ERIC BIBB-NEEDED TIME GOOD STUFF Užitak slušanja Blues glazbe od prve skladbe GOOD STUFF pa do zadnje ROUGH WATERS nije bio ničim zamućen. Pozicija glazbenika na pozornici dobro pogođena, zvuk akustične gitare ostao trajno zapamćen zbog samog timbra a i kompletne usklađenosti unutar glazbenog dijela. Zvuk bass sekcije u pjesmi HAPPY HOME RECIPE odsviran čisto, korektno s potrebnim atakom. Za kraj testa mi je poslužio SACD naslov poznatog glazbenika Stinga. Album - SACRED LOVE ne odudara od prethodnih radova, tema ljubavi prožeta je kroz cjelokupan album. Glas samog Stinga je prepoznatljiv, može se osjetiti i njegovo držanje kod mikrofona a instrumenti su prepoznatljivi u svojoj veličini i timbru. Kod reprodukcije ovog SACD naslova pozornica je imala svoju dubinu, širinu a i punoću. Kompletan tonalni spektar je reproduciran bez trunke primjese.

Završna misao
Pojačalo talijanskog proizvođaća je opravdalo svoj naziv UNICO P , zaista zvuk tog uređaja je unikatan, tokom testa stekao sam dojam da pojačalo ima više snage nego što je to deklarirano. Užitak njegova korištenja je povečao i sam potenciometar.
Zvučnici Monitor Audio S1 su se pokazali kao dobar partner gore navedenom pojačalu. Njihov zvuk se može opisati kao vrlo transparentan, bogat detaljima po cijelom tonalnom spektru bez trunke zrnatosti.
Ono što posebno raduje kod njih je osjećaj realnosti kod reprodukcije ljudskog glasa, potrebni atak kod reprodukcije zahtijevnijih glazbenih materijala(klasična glazba).

Ljubitelji dobrog zvuka koji su siti uobičajenih audio konstrukcija i sustava neka dobro obrate pažnju na testiranu kombinaciju, s njom se može dobro i dugo živjeti, pojačalo kao i zvučnici sigurno budu našli mjesto u bilo kojem sustavu, zajedno upareni budu našli mjesto kod onih slušatelja koji nemaju vremena za hodanje po trgovinama i salonima. Osobna preporuka za nabavku ovog sustava svima koji vole nešto više od puke reprodukcije.INFO BOX

Unison Research - Unico P cijena : 6.350,00 kn
Monitor Audio S1 cijena : 3.750,00 kn

Ustupio:
Atman d.o.o
Kneza Mislava 3
tel: 4635 - 938 www.atman.hr
OCJENA
Izrada: 95%

Performanse: 95%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
dobar zvuk
moglo bi bolje
nema phono

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Celestion F28
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Icon
Audio Story - Horizon
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Hifi podloga
napisao: Darko Brlečić
Unison Research - Unico SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano hibridno pojačalo
napisao: žac
Primare CD21
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD player
napisao: Vlado Tomašević
Gradient Revolution
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu