Hi-Fi

pretraga  


Vincent SV-238 - Audiofil - feel the sound -

Vincent SV-238Prateći redovito prominentne inozemne a/v tiskovine autor ovog teksta je zapazio jedno ime koje je redovito punilo stranice. VINCENT&TAC. Nakon njemačkih,francuskih te talijanskih audio tiskovina došao je red i na domaće recenzente.Moja malenkost je dobila tu čast da prvi dobije na slušanje top model iz ponude tvrtke VINCENT.

Vadeći uređaj iz dvostruko obložene kutije sam se recenzent dosta namučio, jer po specifikaciji težina samog uređaja je oko 40kg. Prije samog postavljanja u kućni sistem,dobro sam ga pregledao sa svih strana i primjetio da nema traga oštrim ravnim bridovima. Od prednje maske kojom dominira pregledni display s bijelo-plavim osvjetljenjem pa do stražnje strane gdje su uredno posloženi svi potrebni konektori sve je umontirano u elegantnu šasiju s oblim rubovima. Na prednjoj strani osim displaya nalaze se tipke za odabir ulaza (RCA/XLR),tipke za digitalni pot i paljenje/gašenje uređaja. Ugodno iznenađenje je to što nema klasičnih tonskih kontrola,prekidaća za snimanje i loudnesa . Stražnja strana pokazuje da iznenađenjima nema kraja,svi ulazni konektori su rađeni u maniri poznatog WBT-a,tu se nalazi poseban ulaz za balansirani priključak,osim ulaznih konektora tu su dva izlazna za PRE-OUT sistem,jedan je RCA a drugi balansirani, ova dva posljednja služe za dodatna izlazna pojačala u svrhu bi-ampinga ili tri-ampinga. Svi konektori na sebi imaju plastične kapice kako bi se izbjegla oksidacija i oštećenja. Zvučnički terminali su storija za sebe,oni su izrađeni od metala što odaje dojam kvalitete i masivnosti. Terminali mogu prihvatit kabele svih presjeka koji su dostupni na tržištu, razmak između njih je veči od 10cm tako da se kabeli nemogu međusobno dodirivati. Ljubitelji vinila koji se odluče za nabavu ovog uređaja moraju također nabaviti dodatni phono uređaj jer gore navedeni to ne posjeduje.
Sam uređaj ima dvostruki režim rada,2x200 w/8ohm,2x60w/8ohm A class. Prema tehničkoj specifikaciji deklarirana snaga je dostatna za pogonjenje svih zvučničkih kutija. Za isporuku deklarirane snage brine se ogromni trafo kojem potrošnja premašuje 1kw. Unutrašnjost osim navedenog trafoa obiluje prvoklasnim ugradbenim elementima koji dolaze od poznatog proizvođaća idistributera elektronskih elemenata tvrtke TOSHIBA. Sa svake bočne strane osim standardnih hladnjaka nalaze se komore za dodatnu ventilaciju jer sam uređaj troši dosta struje a i prilično se grije.

ZVUK
Nakon postavljanja u kućni sistem te povezivenja s reproduktorima krenulo se u slušni test, pritiskom na tipku za paljenje evo još jednog iznenađenja-pozdrav dobrodošlice vašem recenzentu od samog VINCENTA,na displayu se pojavio natpis WELCOME.
U uvertiru se krenulo s albumom Tiny Island koji dolazi iz producentske kuće Opus3. Prvi taktovi skladbe Le Valse Petit koji nas vodi u toplozvučni svijet Havajske gitare dao je naslutiti da druženje sa samim pojačalom bude potrajalo duže nego što je autor teksta mislio.
U skladbi Vayero gdje se isprepleću višežićni instrumenti i udaraljke bas je bio čvrst i artikuliran, kod reprodukcije tonova koje prozvode žićani instrumenti nema traga oštrine koja zna pratiti tranzistorske amplifikacijske uređaje. Od skladbe Black Sand pa sve do kraja albuma pozornica je bila potpuno definirana,timbar svakog instrumenta je bio prepoznatljiv bez dodatka zrnatosti. Promjena glazbenog žanra u Jazz bio je više nego dobar pogodak za slušni test. Električna gitara kojom nas John Sharp vodi u svijet jazza i bluesa isijavala je veliku energiju kojom bi se mogla napuniti manja elektrana. U skladbama kao što su Tony-Lynn, Those White Collar Blues te klasik When I Fall in Love srednjotonsko područje plijenilo je sa svojom pitkošću i prezentnošću. Za vrijeme slušanja ovog materijala gl.urednik i njegov zamjenik nisu mogli sakriti svoje oduševljenje reprodukcijom. Blues album Eric Bibb-Just Like Love je bio dobar primjer kako je pojačalo u svim segmentima od niskotonskog spektra pa do visokotonskog spektra odradilo svoj zadatak bez problema.
Pri glasnijem slušanju od pjesme Wrapped Up In Her Arms pa sve do kraja albuma kompletan srednjotonski spektar od akustične gitare do samog Erica Bibba bio je bezprijekorno reproduciran,dinamički odziv nije gubio na svojoj snazi.
Prelaskom na djela klasične glazbe euforiji autora ovog teksta nije bilo kraja, Fanfare For The Common Man američkog kompozitora,dirigenta,tekstopisca Aarona Coplanda u izvedbi EIJI OUE/MINESOTA ORCHESTRA je bio pravi primjer da pojačalo pokaže kako složeniji glazbeni uratci nisu problem za njega, sami instrumenti poput fanafara te velikih bubnjeva nisu gubili na tonalnom spektru.Gromoglasni udari velikih bubnjeva preko kojih se osjetila brza promjena dinamičkog odziva nije predstavljao problem za pojačalo,same fanfare u visokotonskom spektru nisu ništa izgubile od svojih detalja. U jednom trenutku sama plastičnost pozornice je došla toliko do izražaja da vaš recenzent imao osjećaj da se nalazi u Areni za vrijeme gladijatorskih borbi, sunce u očima, pijesak pod nogama a oko njega narodna masa željna borbi i krvi. Nakon promjene diska u ladici cd reproduktora slijedila je prava poslastica klasične glazbe, Dmitri Kabalewsky i njegov Colas Breugnon s uvertirom opus 24 gdje je prisutna stalna promjena dinamičkog odziva, toplina gudačkih instrumenata koji su se isprepletali s sekcijom puhaćkih instrumenata tvorila je glazbenu sliku ispunjenu bojama svakog instrumenta. U samom segmentu klasične glazbe pojačalo je pokazalo da kompleksni materijal može bez dodatnih koloracija reproducirati. Filigranska preciznost u ocrtavanju srednjotonskog spektra najbolje se mogla osjetiti prilikom preslušavanja albuma Patricie Barber –Companion ,skladba The Beat Goes On je najbolji primjer za to, glas same Patricie je veoma topao i pomalo melankoličan. Za sam kraj testa vaš recenzent je stavio disk sa elektronskom glazbom(nekad alternativa) poznate grupe KRAFTWERK. Album koji nosi naslov TOUR DE FRANCE-SOUNDTRACKS za ljubitelje biciklizma je dobar primjer kako se jedna utrka može prenijeti na audio zapis. Pomnim slušanjem ovih skladbi PROLOGUE, TOUR DE FRANCE ETAPE 1, TOUR DE FRANCE ETAPE 2, TOUR DE FRANCE ETAPE 3,CHRONO stiće se dojam da vaš slušatelj i sam sudjeluje u utrci, zvuk kotača trkačeg bicikla je vjerno prenesen u punom opsegu bez oštrine i zrnatosti. Sama zvučna slika je dobro fokusirana s pratećim detaljima.
Vaš recenzent u svojo fonoteci ima dosta raznih glazbenih žanrova, ali vremena da se to koristi kao materijal za testiranje ovog integrirca je nedostajalo.

ZAKLJUČAK
Glazba je izvedbena umjetnost, ona predstavlja inspiraciju kompozitora prenesenu u notaciju na crtovlju kombiniranu s gorljivom interpretacijom tih nota u izvedbi vrsnih glazbenika.
Vincent audio oprema je bezkompromisno konstruirana za reprodukciju te glazbe. Potpuni doživljaj plastičnosti pozornice, blistavih žica, toplih i rezonantnih puhaćih instrumenata možete čuti zahvaljujući krunskom dragulju iz ponude Vincentovih integriranih pojačala kao što je SV-238
Visokovjerna reprodukcija gazbenog zapisa je primarni zadatak svakog audio uređaja, integrirano pojačalo Vincent SV-238 obavlja taj zadatak bezprijekorno, kod njega zadivljuje elegancija reprodukcije kompleksnih glazbenih materijala. Njegov osjećaj za izvedbu, njegov timbar, njegova dinamika nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U najezdi sve večeg broja ultra skupih high-tech pojačala iz britanske,američke i japanske produkcije koja baš i ne opravdavaju svoju financijsku vrijednost pojava Vincenta je više nego dobro došla. Vincent ovim integrircem uvodi novi kriterij u kategoriji high-end.
Možda SV-238 nije najbolje pojačalo (najbolja pojačala ne postoje), ali sigurno je najuvjerljivije,tehnički najdorađenije koje se moglo pojaviti na audio tržištu.
Ako ste u potrazi za novim integrircem, topla preporuka od vašeg recenzenta za slušanje ovog modela, sam uređaj može unaprijediti vaš sistem te ga podignuti na viši nivo. Prije same kupovine treba provjeriti stanje buđeta jer cijena od 2500 eura baš i nije mala, ali u odnosu na njegove performanse je preniska. Vincent SV-238 može biti i trajno rješenje strogih audiofilskih zahtjeva.

Glazba koja je korištena za testiranje :
1. KRAFTWERK - TOUR DE FRANCE SOUNTRACKS EMI
2. PATRICIA BARBER - COMPANION PREMONITION RECORDS
3. EIJI OUE MINNESOTA ORCHESTRA - BOLERO/ORCHESTRAL FIREWORKS RR
4. COPLAND/EO MINNESOTA ORCHESTRA - COPLAND 100 RR
5. ERIC BIBB - JUST LIKE LOVE OPUS 3
6. TINNY ISLAND OPUS 3
7. JOHN SHARP - BETTER THAN DREAMS RR

Tehnički podaci:
Snaga:2x200 W RMS/8ohm
2x400 W RMS/4ohm
2x60 W RMS/8ohm class A
Odnos signal/šum >95 db
Broj ulaza:5x RCA / 1x XLR
Broj izlaza:1x RCA / 1x XLR
Dimenzije:430 x 190 x 550 mm
Cijena:2500 EUR
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Usher S-520
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
NAD C325BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Ayre CD CX-7e
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
IsoTek GII Solus / IsoTek Premium
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Mrežni filtar / Mrežni kabel
napisao: Milan Rupić
Nuforce IA7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu