Hi-Fi

pretraga  


NAD Master Series M51 D/A konverter - Audiofil - feel the sound - D/A konverter

NAD Master Series M51 D/A konverter

U ponudi D/A konvertera koji se pojavljuju u naših zastupnika audio opreme pojavio se jedan koji je pobudio u meni želju da ga preslušam, pretpostavljao sam i nisam se prevario da će to biti uređaj na kojeg treba obratiti pažnju u izboru konvertera, tog uređaja koji je između ostalog sve neophodniji u sistemima audiofila. Radi se o D/A konverteru kojeg je u svojoj Master seriji ponudio NAD, oznake M51. Dobio sam uređaj, isprobavao tokom dva tjedna, te bih vam rado prenio utiske, radi se doista o pravom biseru među konverterima.Otvorivši dvostruku kutiju te skinuvši platnenu vrećicu kojom je uređaj dodatno zaštićen, predamnom se pojavio dosta težak proizvod minimalistički uređene podeblje prednje ploče, te vrhunske završne obrade, glatke na dodir, mekog satenskog sjaja. Vidio sam mu slike u par navrata, no nisam mislio da je uživo tako lijep uređaj.Imao sam iskustva sa drugim uređajima Master serije no u NAD-u su izgleda nadmašili sebe i u tom izvanjskom oblikovanju uređaja dostigli rijetko viđenu eleganciju i moderan design uređaja. Stranice uređaja su tamne, antracit sive boje, a sam pogled na stražnju ploču uređaja obećava da je izgleda riječ o ozbiljnom i beskompromisno napravljenom uređaju. Sa stražnje strane izgleda da nema minimalizma u izvedbi.Sa uređajem dolazi uputstvo za rukovanje, kojeg svakako treba dobro pročitati, uređaj nudi čitav spektar postavki i riješenja, od mogućnosti atenuacije i izbjegavanja preampa u sistemu,
do izbora i memoriranja atenuacije za svaki ulaz signala posebno. Priložen je i daljinski upravljač kojim možete kontrolirati sve funkcije konvertera.
Sam uređaj je vrlo „user frendly“, lak za rukovanje. Slijedeći uputstva, skinuo sam sa NAD-ove internet stranice driver kojeg sam instalirao na računalo. Pod instalirao mislim dva klika na „install“ i „ok“ i foobar je već ponudio opciju streamanja preko tog drivera.
Prvo što upadne u oči pri startanju uređaja je nevjerojatna lakoća i brzina kojom uređaj počinje obrađivati zadane fileove, igrao sam se jedno vrijeme pokrećući različite formate (24/48, 24/176,192 pa 44 pa 96, Flac, pa Wav pa opet Flac kodiranja), no uređaj se jednostavno ne može zbuniti, radi bez najmanjeg zastroja, istog trena. Hajde da i to konačno vidim.

Sad nešto o mogućnostima uređaja. Sam uređaj ima vrlo močan procesorski uređaj koji radi na puno većoj brzini i većom preciznošću nego prosječni D/A konverteri (108Mhz). Ulazni PCM (pulse code modulated) signal se diže na PWM (pulse width modulation) sa 844 Khz (sampling rate). Uz to 35 bitna arhitektura DSP baziranog atenuatora (volume control) ne reducira rezoluciju ni na najtišim dionicama (sve do -66db). Rezultat je state of the art noise floor, izostanak jittera te potpuno oslobođenje od zvonjave (ringing) digitalnih uređaja.
Konverter prima signal preko USB Audio Class 2 ulaza direktno s PC/Mac računala, ima zatim SPDIF, AES/EBU, optičke i koaksijalne ulaze, te dva HDMI ulaza. HDMI signal sa Blue Ray ili DVD uređaja će konverter pretvoriti u vrlo prezentan dvokanalni audio doživljaj.
M51 može poslužiti i kao pretpojačalo, nakon atenuacije u digitalnoj domeni, dva nezavisna analogna nivoa koji rade u A klasi pripremit će signal za pojačalo, preko balansiranih (XRL) ili nebalansiranih (RCA) izlaza. Stoga je M51 prvi uređaj koji je u jednom kućištu ujedinio i USB 24/192, HDMI, te 35 bitnu arhitekturu uređaja. Pa poslušajmo onda kako to radi.

Nakon što sam mu dao dovoljno vremena da se ugrije, bacih ga u vatru. Beethoven, Pärt, Savall, Tor Espen Aspaas, Stravinsky, Caldara. Zatim kasne beethovenove sonate, zborovi, komorna glazba, filharmonija. Trube i timpani, horne i triangli. Uređaj sve prenosi lakoćom, zvuk oboe je prekrasan, a zvuk fagota donosi sa sobom i prostor u kojem svira. Piano je stvaran, prenesena je energija kojom može zazvučati taj veliki metalno drveni stroj. Isto tako i prezentnost izvedbe u kojoj se lakoćom može pratiti što radi pojedina ruka pijanista. Rezolucija je gotovo ultimativna, mislim da je malo toga /ako uopće/ ostalo što konverter nije uspio uhvatiti i lakoćom prenijeti. Pozornica, bez obzira što se na njoj događalo, od najtiših tranquilla do ff krešenda ostaje mirna, s dovoljno zraka među instrumentima koji ne smetaju jedan drugom. Reprodukcija ženskih i muških vokala je jednostavno rečeno - pjesma. Na izabranim predlošcima gotovo možete zamišljati udaljenost i polarnu karakteristiku mikrofona kojim je vokal snimljen, a kada je to dobro napravljeno, vokal je neposredan, bez ikakvih primjesa zrnatosti ili bilo kakve distorzije. Dinamika izvedbe je stvarna, pridonosi onom što kod opisa nekog uređaja ćesto nazivamo „analogni ugođaj“. Ja bih radije rekao da radi ispravno, tj. nema onog „digitalnog ugođaja“.

Ono što plijeni pažnju i što ovaj konverter čini iznimnim je područje nižih registara. U manje rezolutnih konvertera fundament orkestra se pojavljuje neartikulirano, obično sa sljepljenim basevima, koji su upotpunjeni tutnjavom timpana ili bas bubnja. Kod M51 fundament ima svoje mjesto u pozornici, basevi se izdvajaju, to su sad stvarni instrumenti koji se daju raspoznati ponaosob, imaju svoje mjesto u orkestru/pozornici, isto tako pozicija te timbralna ispravnost timpana, dinamički udari sad dolaze iz unutrašnjosti zvučne slike, koja zadržava stabilnost. Kohezija, međusobna povezanost svega što se događa ispred vas je involvirajuća, iz preslušavanja konvertera se moje bavljenje s M51 uglavnom završavalo slušanjem glazbe, bez htijenja da narušavam uživanje slušanjem basa sredine ili visokih. Kad glazba krene, ostanete sami s čelom Rostropoviča u Dvoržakovom Prvom čelo koncertu, za sredinu i visoke tu više nema mjesta. Konverter doista vjerno prenosi snimku, bez ikakvog uljepšavanja ili bilo kakvog dodavanja nekog svog „osobnog„ karaktera.INFO BOX

NAD Master Series M51 D/A konverter
Cijena: 11.499,00 kn

Odnos signal / šum <-125dB (ref. 0dBFS 2V out)
Separacija kanala >-115dB (ref. 0dBFS Volume -1dB)
Frekvencija uzorkovanja 32kHz to 192kHz (USB and digital S/PDIF)
Frekvencijski raspon ±0.5dB (ref. 20Hz - 96kHz sample rate)
Izlazni naponl 2V (ref. input 0dBFS)

ULAZI
XLR - AES/EBU
SPDIF Coaxial x 1
Optički x 1
HDMI x 2 (stereo)
USB Audio Codec 2.0: asynchronous 24/192 support

IZLAZI
HDMI Video Out (3D video pass through)
Analogni RCA 47 ohms
Blansirani XLR 110 ohms

GENERAL
Napajanje 100-240V AC ~ 50/60Hz
Potrošnja Standby <0.5W
Dimenzije (WxHxD) - 435 x 78 x 296mm
Masa uređaja 5.8kg (12.8lb)

Ustupio:
Sigma Audio Koncept
Hrgovići 57
10000 Zagreb
www.sigma-audiokoncept.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Čuo sam do sada puno konvertera, uglavnom prosječnih, s isto tako prosječnom cijenom, no i neke vrlo poznate u high endu, sjajne no i bolesno skupe, ovaj konverter im diše za vrat. Ako mi se ikad desi da moram opet u nabavku kakvog konvertera, ovaj ima rezervaciju.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Multimedia Hi-Fi Show - Ljubljana 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Olive Opus No. 4 Hi-Fi Digital Stereo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni player
napisao: Tekst & Foto Milan Rupić
Zagreb Audio Video Show 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Foto: Dapo & žac; Tekst žac
Pro-Ject Box serija
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pro-Ject Box
napisao: Milan Rupić
Sumić Audio Black Hole 5
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni kabel
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu