Hi-Fi

pretraga  


Cyrus 6 DAC i Cyrus CD 6 SE - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo sa ugrađenim DA konverterom i CD player

Cyrus 6 DAC i Cyrus CD 6 SE

Cyrus Audio ove godine slavi punih 30 godina postojanja. Priznat ćete, dug je to put za bilo koju proizvodnju a kamo li za tvrtku koja se bavi proizvodnjom zabavne elektronike u kojoj toliko toga ovisi o tržištu i krajnjim kupcima koji ponekad znaju biti prilično neodlučni pri kupovini novih komponenti svog sustava. Pogotovo kada dizajn proizvoda ne slijedi trendove već ustraje na vlastitoj filozofiji, A upravo to ono što ovom engleskom proizvođaču priznati. Dosljendnost u konstrukciji te naravno prepoznatljivost u izgledu uređaja čime je Cyrus Audio zasluženo stekao vjerne sljedbenike
Povodom same obljetnice tvrtka je odlučila izdati limitiranu seriju beskompromisnog kompletnog hi-fi sustava koji će istina koštati 17.000 funti ali s obzirom da sustav predstavlja zbir iskustva sakupljenih kroz sve godine postojanja vjerujem bi bilo vrijedno to i poslušati. Naravno, preduvjet za konstruiranje ovog sustava je bio taj da se u startu odbace sva komercijalna ograničenja a sustav potpisuje tehnički direktor Peter Bartlett.

Kompretna proizvodnja iz Cyrus Audia može se podijeliti u tri cjeline:

X Serija predstavlja top uređaje ovog proizvođača i odlikuje se jedinstvenim rješenjima razvijanim u vlastitim pogonima te kako sami kažu to je serija koja pomiče granice kućnog audija.

8 Serija koristi mnoga rješenja iz X Serije ali je cijenom prilagođena srednjoj klasi uređaja ali kao takva često je dobitnik raznih nagrada u omjeru cijena / kvaliteta

6 Serija je entry level seija ovog proizvođača kojoj pripadaju i uređaji koji su nam stigli na test a bazirana je na seriji 8 ali je cijenom prilagođena najširem krugu korisnika.

Svakako je zgodno napomenuti da su serije 6 i 8 modularno razvijane te ih se može postepeno nadograđivati originalnim tvorničkim modulima. Tako je moguće da recimo kada kupite uređaj iz serije 6 nadogradnjama dođete do serije X. Ili da na primjer nakon kupovine običnog inergriranog pojačala udradite DAC..

Integrirano pojačalo - Cyrus 6 DACKao što smo rekli serija 6 je osnovna serija ovog proizvođača pa je tako snaga ovog itegrica definirana na 40W po kanalu. Nije mnogo snage reći ćete ali zahvaljujući novorazvijenom transformatoru, Cyrus 6 DAC je u stanju u piku isporučiti 190W pri opterećenju od 1 Ohm. Što se ne viđa često u ovom cjenovnom razredu pojačala.
Ono što će vam se svakako svidjeti je to da kućište uređaja skriva ugrađen digitalni konverter što mu u mnogome proširuje mogućnosti. Tako će se osim standardnih perifernih uređaja Cyrus 6 DAC spremno povezati i sa nekim od računala koje imate u kući i zaploviti u neki novi digitalni svijet reprodukcije.Pogledamo li stražnju stranu pojačala primjetit ćete pravu gužvu konektra za spajanje standardnih vanjskih uređaja, zvučnika, vanjskog napajanja te digitalni ulazi za DAC.Upravo zbog tih zadanih dimenzija sama unutrašnost i konstrukcija elektronike mora biti maksimalno optimizirana jer ovdje nema baš i nema mjesta za neke "nepotrebne" komponente. Dok je najveća pažnja usmjerena na izbjegavanje međusobnih utjecaja elektronskih komponenti jedne na druge.


CD Player - Cyrus CD 6 SE2Treća inkarnacija Cyrusovog osnovnog playera nudi mnoga poboljšanja. Tako možemo primjetiti i neke sličnosti sa skupljom inačicom CD 8 SE2 poput vlastito razvijenog transporta i posebno pisanog upravljačkog programa kodnog imena "Servo Evolution " za naksimalno isčitavanje digitalnog zapisa. Za obradu tih podataka brine se 24 bitni DA konverter koji u radu 16 bitni zapis upsamplira na 24 bita te nakon uklanjanja jittera, sa proćišćenim digitalnim podacima radi re-clock i nakon toga šalje prema izlazu.
Također je unaprijeđen toroidalni transfornmator sa dva odvojena sekundara čime je omogućeno posebno napajanje za digitalnu i analognu domenu uređaja.Sve je to zajedno ugrađeno u lijevanom aluminijskom kućištu koje omogućuje kako električne tako i mehaničke prednosti. Nerezonantna priroda korištenog materijala onemogućuje vibracije te je vrlo učinkovit u smanjenju vanjskih RF smetnji kao i utjecaja magnetskih polja na osjetljivu elektroniku. Dok su za dodatno smanjenje vanjskih vibracija montiranje antivibracijske nožice.Naravno i ovdje valja napomenuti da zahvaljujući modularnoj izradi, svoj Cyrus CD 6 SE2 uz pomoć tvorničkih nadogradnji možete unaprijediti na CD 8 SE2 ili XT SE2.


Krenimo na slušanje

Kako kako je pojačalo deklarirano na 40W za potrebe testa odlučili smo koristiti Boston M25 zvučnike iz njihove dizajnerske serije "M Series" o kojima će biti riječi u nekom od slijedećih tekstova.
M25 je zvučnik sa prilično stabilnom impedancijom od 4 Ohm-a i osjetljivošću od 85dB, pokazao se kao odličan partner Cyrusovom integrircu. Što je rezultiralo brzim i živahnim zvukom sa zavidnom količinom detalja kroz cijeli zvučni spektar.

Kao što je bilo i oćekivano, Cyrus CD 6 SE 2 se odlično zvučno preklapa sa DAC 6 integrircem. Krase ga izvrsna muzikalnost te detaljan i homogen zvuk. Također se može pohvaliti prirodnom reprodukcijom glasa kao i čistom i preciznom definicijom instrumenata možda čak i iznad svoje klase. Pozornica koju iscrtava je dovoljno duboka i široka sa osjetnom količinom zraka među instrumentima.

Cyrus DAC 6 je za mene pravo malo iznenađenje. Neznam da li je to zbog njegovih dimenzija ili deklariranih 40 W snage ali njegova dinamika i brzina me uzvatila nespremnog. Također se može pohvaliti izuzetno prirodnim zvukom a pogotovo u srednjetonskom spektru. Možda ne može isporučiti najniže bas dionice u svoj svojoj raskoši ali za vrijeme slušanja nisam imao dojam da u zvuku nešto fali. Slušate li jazz ili neku drugu vrstu akustične glazbe manjih sastava uživat ćete u zavodljivom, živahnom i dinamičnom zvuku punom detalja. Istina ovo pojačalo nije dizajnirano da ispravno odradi velike dinamičke skokove nekog simfonijskog orkestra ali ono što ne može odraditi vješto sakrije.
Kao što smo rekli ugrađeni omogućuje spajanje računala u sustav. SPDIF konekcija omogućuje reprodukciju 24 bit/192 kHz materijala dok će koristeći USB konekciju dac raditi u 16 bit/48 kHz. Ali kako inače koristim SPDIF konekciju za spajanje svog računala sa DAC uređajem nije bilo problema da uaporedim neku snimku u odnosu na CD 6 SE2 player. Tako je za primjer poslužio odličan album Ray Brown Trio with Gene Harris - Soular Energy. Iako je CD reprodukcija bila na zavidnom nivou 24 bitna verzija reproducirana preko ugrađenog DAC-a jednostavno zvuči bolje, bliže analognom zvuku i prirodnije od CD zapisa. Također sam isprobao spajati CD 6 SE2 na SPDIF ulaz integrirca i u ovom slučaju je zvuk bio nešto bolji nego kod klasične CD reprodukcije. Zvučna slika je dobila na dubini dok je zvuk instrumenata nešto dobio na finoći detalja ali je još uvije verzija u 24 bit/192 kHz bila mnogo bolja. Stoga mogu samo pohvaliti Cyrusove inženjere na ugradnji digitalog konvertera u ovo simpatično pojačalo.


Zaključak

Iako Cyrus CD 6 SE 2 i DAC 6 spadaju tek osnovnu ponudu primjetno je da u oba uređaja postoji duga tradicija njegovanja glazbene reprodukcije. I kao takvi su vrijedni pažnje slušatelja. Imate li manju slušaonu ili tek počinjete otkrivati kamo vas Hi-Fi može odvesti ovo je sustav o kojem bi možda trebalo razmislitINFO BOX

CD Player - CD 6 SE
Cijena: 6.790,00 kn

• Izlazi: 2 x analogne (RCA), 1 x digitalni (TOSLINK)
• Dimenzije i masa: 215 x 73 x 360 mm (Š), 3,1 kg
• Boje: crna, srebrna

Integrirano pojačalo - Cyrus 6 DAC
Cijena: 8.990,00 kn

• Koncept: high-level integrirano pojačalo s ugrađenim digitalnim konverterom
• Ulazi: 6 x analogni (RCA), 5 x digitalni ulazi (2 x SPDIF, 2 x optički, 1 x USB - "Slave")
• Izlazi: 3 x analogni (RCA: 3 ) + 3,5 mm slušalice utičnica - priključak na stražnjoj strani
• Dimenzije i masa: 215 x 73 x 360 mm (Š), 4,0 kg
• Boje: crna, srebrna

Ustupio:
Audio Dream,
Nova ves 54, 10000 Zagreb,
tel.: 01/48 33 046
www.audiodream.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Brz i živahan zvuk sa zavidnom količinom detalja kroz cijeli zvučni spektar.
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Rotel RA-05
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
Arcam A32
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Jamo R 909
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Sonus Faber Concertino Domus
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
Unico 200
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu