Hi-Fi

pretraga  


Micromega IA-60 & CD-10 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo & CD player

Micromega IA-60 & CD-10

Tržište zabavne elektronike jedno je od najzahtjevnijih tržišta u kojem se konkurencija nemilosrdno bori za svoj dio kolača. Upravo u takvom okruženju Micromega već dugi niz godina uspijeva održati korak s trendovima i naći put do sve zahtjevnijih kupaca Naime još od davne 1987 godine, ova francuska tvrtka utire svoj put kroz, priznat ćete, ne tako mirne i sigurne audiofilske vode, pri tome pazeći da odnos kvalitete za uloženi novac bude u pravednom omjeru kako za kupca tako i za proivođača.

Od samog nastanka tvrte Micromega, bilo je jasno da se radi o inovativnom proizvođaču. 1987. godine na samim svojim počecima rada, Micromega je tržištu ponudila CD player CDF1, koji je zahvaljujući muzikalnosti i inventivnim rješenjima zasluženo dobio mnoge dagrade renomiranih časopisa i struke. A da može još bolje, već 1988. u Mikromegi razdvajaju transport i D/A konverter u dva zasebna kućišta, što u to vrijeme baš i nije bila raširena pojava. Tako je Micromegin inženjerski tim zahvaljujući zanimljivim i originalnim rješenjima od samih početaka pa sve do danas redovno uspijevao požnjeti pohvale i održavati status kvalitete koja traje već 26 godina. Ali sva ta tehnologija nije sama sebi svrha već je trebaju prepoznati i krajnji korisnici. Kupci kojima zapravo sva ta rešenja i ne znače previše ako uređaj ne odrađuje zadaću u skladu sa očekivanjima. Drugim rječima, reprodukcija glazbe za koju su ti uređaji načinjeni treba biti dovoljno zavodljivo i živo prenešena kako bi zadovoljila sve veće kriterije kupaca željnih dobrog zvuka kao i praktičnih rješenja u spajanju perifernih uređaja koji sami za sebe ne spadaju u Hi-Fi tehniku poput recimo računala. Kupci su ti koji iz široke ponude tržišta tek trebaju izabrati svoj uređaj. A čini se da Mikromega i ovdje uspijeva.

Na test nam iz bogate ponude proizvođača stigla dva uređaja koji zapravo spadaju u najkritičniji segmet tržišta. Riječ je o integriranom pojačalu IA-60 i CD playeru CD-10, uređajima kojima se tek ulazi u svijet Hi-Fi-a. Upravo se na takvim komponentama razvojni inženjeri moraju dokazati kako bi korisnika željnog glazbe još više uvukli u priču a kad se jednom sistem "preraste" i stvori želja za nadogradnjom sustava, zadovoljni kupac bi trebao ostati vjeran svom brandu.Opis

Dizajn uređaja ne odstupa od sličnih uređaja pa se ovdje nećemo previše zadržavati. Mogao bih pohvaliti display koji je čitljiv i izdaleka ali i pokuditi daljinski upravljač koji je univerzalan za sve komponente iz mictomegine ponude pa je potrebno neko vrijeme privikavanja na isti. Ali s druge strane ako posjedujete više komponenti ovog proizvođača, znat ćete cijeniti to što je na stolu samo jedan upravljač.

Pojačalo IA-60 ima deklariranu snagu od 60 W na 4 Ohm-a što bi na 8 Ohm-a moglo biti negdje 45 W ali se proizvođač ipak odlučio na brošuru napisati a i nazvati pojačalo prema snazi na manjoj impedanciji što osim marketinške nema neku drugu vrijednost. Ali moram napomenuti da sam integrirac pri reprodukciji radi u skladu sa očekivanjima i ne stvara se dojam manjka snage.

CD-10 se može podičiti "Diapason d'Or Hifi" nagradom koju je 2008. godine osvojio u kategoriji tehničkih perfomansi i kvalitete reprodukcije. Unutar kućišta kuca 24 bitni DAC koji scojim dizajnom omugućuje ravnomjeran fazni odziv kroz cijeli audio spektar. Da bi se Jitter smanjio na minimum, ugrađen je vlastito razvijeni R-Core transformator te diskretni regulatori napona.


Kako svira ?

Unatoč skromno deklariranoj snazi pojačala te čistom i detaljnom ali nikad napornom zvuku CD playera ovaj dvojac je u stanju pružiti mnogo glazbenog zadovoljstva, pogotovo ako ste ljubitelj manjih orkestralnih sastava.
Družeći se s ovim uređajima osvojit će vas rezolucija i lepršavost zvuka. Zapravo često iznenadite kako su neke stvari odsvirane s manirima skupljih uređaja, odlično prenoseći atmosferu i živost glazbe ne srameći se pritom 60 W (4 Ohm) pojačala koje se ozbiljno trudi kontrolirati zvučnik ne dajući mu vremena da previše sam razmišlja. Ono što integrirac nije u stanju odraditi, lijepo je zamaskirano tako da nemate osjećaj manjka snage osim u snimkama velikih simfonijskih orkestara sa mnogo instrumenata i velikim dinamičkim skokovima, Tada se u uznošenju najvećih dinamičkih ataka orkestra zvučna slika malo urušava ali to se da riješiti pažljivim odabirom osjetljivijeg zvučnika.
CD player je vrlo rezolutan i muzikalan uređaj koji će pozornicu iscrtati sa mnoštvom detalja ali nikad neće otići u analitično intepretiranje instrumenata. Već će svakom od njih dati prepoznatljivu boju, tijelo i precizno ga smjestiti na pozornicu dajući svakom od njih dovoljno zraka.


Zaključak

Kao što je u uvodu rečeno, Mikromega kroz cijelu svoju povijest nastoji održati fer odnos sa kupcima omogučijući im mnogo glazbenog zadovoljstva za uloženi novac. Mišljenja sam da je tako i ovaj puta. IA-60 i CD-10 su uređaji vrijedni audiofilske pažnje kako u kompletu a sigurno i kao samostalne komponente. Kupujete li svoj prvi audiofilski sustav ili ciljano slažete sustav za neku manju prostoriju ili možda ured, Slobodno razmislite i o ovom kompletu. Ima što za reći.INFO BOX

Tehničke specifikacije

Integrirano pojačalo IA-60
Cijena: 6.790,00 kn

Broj ulaza : 5
MM phono ulaz : 1
Ulaz za procesor :1
Subwoofer ulaz : 1
2.1 Mod: Da
PRE Out : Da
Ulaz za slušalice: Da
Snaga izlaza za slušalice : 2W
Minimalna impedancija za slušalice : 32 Ohm
Deklarirana snaga (4?) : 2x60W
Maksimalna potrošnja : 150W
Dimenzije : (Š x D x V mm) : 430 x 290 x 69
Masa: 6 kg

CD player CD-10
Cijena: 5.990,00 kn

Pogon : SONY KHM 313 ili SANYO SFH 850
DAC : AD1853
Oversampling : 8x
Tip DA konverzije : Multibit Sigma Delta
Odnos signal / šum + THD : < -100dB to 1kHz
Izlazna impedacija : < 600 Ohm
Izlazna snaga: 2V RMS / 0dB
Potrošnja : 11 W
Dimenzije : (Š x D x V mm) : 430 x 265 x 69
Masa : 3.5 kg


Ustupio:
Sigma Audio Koncept
Hrgovići 57
10000 Zagreb
www.sigma-audiokoncept.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
U ovom cjenovnom rangu, komplet se može pohvaliti rezolucijom i brzinom reprodukcije.
moglo bi bolje
Daljinski upravljač bi mogao biti jednostavniji.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Revel Concerta F12
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
NAD C355BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Magnepan Magneplanar MG12
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički sustav
napisao: Milan Rupić
VPI Scout
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio Azur P640
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono stupanj
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu