Hi-Fi

pretraga  


Micromega MyDAC - Audiofil - feel the sound - Asinhroni USB DAC

Micromega MyDAC

1.moje želje moji snovi:

Vječni je san audiofila i ne samo njih da za malo novaca kupe neku komponentu koja je pogođena i stjecajem nekih slučajnosti ili superpronicljivosti svojih konstruktora iskače iz svog cjenovnog ranga i pregazi tj bolja je od drugih višestruko skupljih komponenti. Nažalost po mom iskustvu takve se stvari ne 'gotovo nikad' nego doslovce baš nikad ne događaju. Veoma veoma rijetko (iako je u recenzijama audio časopisa to redovna pojava) događa se neka komponenta kvalitetom odskače od svog cjenovnog razreda ali da bi neka jeftina komponenta preskočila nekoliko razreda i otišla u sam vrh nikada ni u jednom slučaju nisam doživio.

Komjuterski audio područje je gdje je vjerojatnost takvih pojava ipak vjerojatnija jer je za tehnološki domet od prije samo 3 godine i cijenu 10000 USD danas potrebno na pr. 300 USD s time da je ta nova tehnologija čak još i bolja i naprednija.
Prije samo tri godine u Absolut soundu tvrdili su da je USB 2.0 tehnologija sama po sebi nedostatna za iole ozbiljniji visokorezolutni audio da bi već danas ta ista tehnologija intenzivnim razvojem prevazišla i fireware i kompjutorske kartice po kvaliteti a svakim se danom pojavljuju nova i još bolja rješenja i sa asinhronim prijenosom na USB 2.0 ali i USB 3.0 koji obećava još više.


2. mali bijeli mišU zadnje vrijeme imao sam na testu i uspoređivao nekoliko dac-ova što sa USB-om što bez dobrih i renomiranih proizvođača a kao referenca služio mi je Berkley Alpha DAC sa Berkley USB pretvaračem. Na kraju nakon mnogih došla mi je na testiranje verzija MyDac-a s novom firmware verzijom i novim driverima za Windowse jer je stari software patio od pucketanja pri reprodukciji na većim rezolucijama što je ovim novim izbjegnuto.

Kada se uspoređuje bilo koji dac sa Alpha dacom na rezoluciji i snimkama koje nisu u HDCD-u i nisu HRX onda je usporedba realna i objektivna (objektivna po sistemu uspoređivanja a ne u zaključcima naravno) međutim ako dac nema HDCD i uspoređujete ga sa Alpha DAC-om onda je kvalitativni skok u korist alpha dac-a veliki naprosto zato jer su barem po mom iskustvu HRX-i sa HDCD tehnologijom superiorniji svemu ostalom na tržištu uključivši i 192 x 24 zapise.
Kada se još zna da je ekipa iz RR-ga tj prof. Johnson tvorac HDCDa učestvovao aktivno i kod Berklyja na projektiranju DAC-a i USB konvertera te u projektiranju Spectral CDP-a sa HDCD-om onda je jasno čemu se sve mora suprostaviti svaki dac koji se uspoređuje sa takvom tehnologijom i sinergijom.Na pameti mi je izvanredan i vrlo rezolutan Weiss 202 dac kojeg sam svojevremeno imao na testu i krenuo ga testirati sa hrx zapisima pa mi je Weiss zvučao na početku kao nedostojan protivnik da bi tek na kraju bez HDCD-a pokazao da nije baš tako.Kada sam neposredno nakon ponovnog testiranja Berkleyeve USB-DAC kombinacije koja mi je na nekim HRX snimkama pružala doživlaj tj. iluziju stvarnosti od koje zastaje dah i koja je po mom iskustvu jedna od najboljih apsolutno ,izvadio malog bjelog miša u obliku MyDaca bilo je je to kao suprostaviti miša tigru i priznajem moja su očekivanja bila nekako u skadu sa onim što sam gore napisao.

Setapiranje MyDac-a dosta je mukotrpan posao jer je uz drivere potrebno updatirati i novi firmware u sam dac i to točno određenim redosljedom.Mydac je prvi dac je jedan od rijetkih sa USB ulazom koji radi sve do 192 x 24 bez downsampinga a uz USB ima i koaksijalni i optički ulaz te može raditi i kao vanjski DAC a sve to u mini pakiranju.
Napajanje switch tipa ugrađeno je u dac i iz njega direktno vodi strujni kabel pa pretpostavljam ne ostavlja nikakve mogućnosti za bilo kakva DIY pobojšanja ili izmjenu strujnog kabla. Nema nikakve pokazivače rezolucije ili samplinga na kojem radi i ostaje vam samo da vjerujete ili čujete da je to baš ono što ste mu poslali da odrađuje.
Računalo je IBM ThinkPad R61 a software media Monkey player . Bolje je radio sa waweOut mydacovim driverom nego asio driverom a razlika u korist prvog bila je u većoj otvorenosti i prezentnosti.


3. neravnopravna ili možda ravnopravna borba

Za početak nešto gdje Mydac nema gotovo nikakve šanse ni da se približi a kamoli sustigne referencu kao ni drugi vrhunski DAC-ovi koji nemaju HDCD dekoder. RR HRX snimka Dick Hymana From The Age Of Swing u rezoluciji 176.4 x 24 HDCD potvrđuje pravilo koje sam gore naveo i zvuči klasu slabije od reference ali najbolje od svih skupih i sofisticiranijih DAC-ova u klasi do 5000 USD koje sam imao nedugo na testiranju. Naspram reference nedostaje preciznosti u definiciji prostora i 3D holografske definicije svakog pojedinog izvođača unutar orkestra, veličina i prostor kolapsira unekoliko, timbralo se razikuje u smislu da se poveća unekoliko težina tj toplina i punoća u mid-midbas području na štetu razumljivosti i prezentnosti orkestra i pojedinih instrumenata nasprem orkestra. Ono što ostaje vrlo blizu referenci je mikro dinamika a još više ako ne i jednako je rezolucija u gornjem području i dinamički ekstremi gdje ostaje referenci da se bori za doseći ljestvicu na visini koju mydac postavlja.

Izvanredne snimke Mahlerove druge u izvedbi Budapest Festival orkestra i pod dirigentskom palicom Ivana Fishera u rezoluciji 192 x 24 područje je gdje se mydac bori sa referencom istim oružjem i tu mydac veoma dobrim portretiranjem orkestra i dobrom rezolucijom te fantastičnom dinamikom dahće Berkleyu za vrat. I najzahtjevnije pasaže sa velikim orkestrom, limenim duhačima čijih uzleta u Mahleru ne nedostaje kao i najdinamičnije dubine velikog bubnja ili timpana prenosi mydac bez imalo zagušenja ,zamora ili gubitka rezolucije ili pojave izobličenja.Ovdje se također pojavljuje malo one topline,težine u prelazu iz srednjeg u uperbas područje koje donosi malom ali čujnom usporavanju
i zaobljavanju zvučne impresije i udaljava ga od reference.Ta se osobina iako će mnogima sa manje zahtjevnim setupom biti vjerojatno pozitivna ipak u kritičkoj usporedbi sa vrhunskim dacom i vrhunskim setupom jasno iskazuje kao nedostatak iako je iskazana u veoma maloj mjeri.Ono što je za mene najimpresivnije i gdje mydac briljira su 88.2 x 24 zapisi Lisztove Sonate i Etide tj. Piano sonata u B molu u interpretaciji George Emanuel Lazardisa gdje Lisztove egzibionističke kaspade ( ovo prenosim riječi velikog pianista Serkina koji nije želio u svojim duboko promišljenim izvedbama svirati Liszta proglasivši ga egzibicionistom bez sadržajne dubine u svojim djelima) gdje Liszt ne štedi tipke ni jedne klavirske oktave i fff na najdubljoj vjerojatno je zastupljen kao i ppp na najvišima. Koji dinamički kontrasti, koja fantastična mikrodinamika na najtišim pejsažima i vulkanski izljevi silne energije časkom zatim na najglasnijim i najdubljim. Zaista fascinantno i veliki Stainway kao da je tu pred vama u realnoj glasnoći i silini fortisima.

Na klasičnim 44.1 x 16 snimkama mydac također ima šta za pokazati. Uspoređivao sam ga sa Krell cdp-om i referentnim dacom i mydac je uvijek tu negdje ili ga od najboljeg dijeli malo prezasićenje u mid-midbas području po čemu zaostaje ili fantastična makrodinamika po čemu se ističe. Još jedno područje gdje se mydac ističe je unekoliko sporno područje dubokog basa koji je po meni izvanredan; odlično definiran, veoma rezolutan i dinamičan i ima ga baš onoliko koliko treba.


4. sljetanje - vratimo se na zemlju

Na kraju i zaključak: dali sam konačno uspio za malo novaca (relativan pojam jer cijena mydaca je mjesećna plaća mnogih radnika u HR) dobiti komponentu koja je bolja ili barem jednaka referentnoj kombinaciji dvadesetak puta skupljoj
Nebih rekao čak ni za reprodukciju bez HDCD-a gdje je sumirajući sveukupni zbroj prednosti reference i pokoju mydaca ukupni pobjednik ipak Berkley kombinacija ali se mydac uspio približiti više nego što sam mogao predvidjeti u mojim najoptimističkijim očekivanjima.

Taj je dac najočitiji pokazatelj koliko digitalna tehnologija brzo napreduje ali i jasni pokazatelj da se nadolazeća tehnologija sa punim DSD procesiranjem kao i razvoj PCM tehnologije prijeti i može i ovaj dac sustići i prestići za koju godinu ili još manje. Nama koji ne raspolažemo sa prebogatim računima i možemo svakih šest mjeseci kupiti najnoviji DCS ring DAC , Maitner sa DSD tehnologijom ili neko novo čudo video tehnologijom u audio području ostaje da dobro kalkuliramo za optimalno rješenje i vrhunske perfomanse za manje novaca. Mydac je po mom mišljenju veoma dobra stepenica na tom putu prema samom vrhu za više nego razumnu cijenu.
Super je taj mali dakić idem sada kupiti jednog.


Setup:
Crown 40 TRIODE cijevni monoblokovi, Luxman L-550AII A class pojačala,
Audio Research SP8 pretpojačalo,
Lumen white WhiteLite zvučnici,
Krell Standard SACD,
Oracle delphi ,SME 309,BenzMicro Glider,EAR 834 phono,
Kubala Sosna Emotion,Kimber KCAG, CrystalCable Standard,Sumić Reference,Belkin Gold kablovi,
Silversmith, Furutech,Kubala Sosna strujni,
Merkally 8Hz antivibracijske baze i stalci
Magnum Dynalab T106B tunerINFO BOX

Micromega MyDAC
Cijena: 2.390,00 kn

Tehničke karakteristike

USB ulaz radi u asinkronom modu do 24bits/192kHz, radi sa USB Audio Class 1,0 i USB Audio Class 2,0 bez potrebe za driverima

Zahvaljujuči asinhronom USB modu, Jitter je smanjen na zanemarivu vrijednost

Koaksijalni ulaz SPDIF 75Ω
Optički ulaz SPDIF TOSLINK
Jitter u SPDIF modu (<50ps)
Odnos signal/šum veći je od 110 dB
THD iznosi 0,002.
Integrirano napajanje 85-265 VAC / 50-60Hz.
Rotacioni izvornik u 4 položaja STBY - USB - COAX - OPTO
Potrošnja 2,5 W dok radi, a manje čak i od 100 mW u standby modu

Ustupio
Sigma Audio Koncept d.o.o
Hrgovići 57
Zagreb 10000
091/5889-238
www.sigma-audiokoncept.hr
OCJENA
Izrada: 95%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 98%NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Klipsch RF-83
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
KEF iQ 90
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
PSB Imagine T
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio One
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirani sustav
napisao: Milan Rupić
Klipsch WF-34
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu