Hi-Fi

pretraga  


Otišao je velikan audija - Audiofil - feel the sound - In memoriam

Otišao je velikan audija

Malo je imena u audiju koja bi toliko zaslužila biti u „kući slavnih“ high-enda kao što je to David Charles St. John Manley, jedan od najpoznatijih svjetskih kreatora visokokvalitetne elektronike za reprodukciju zvuka, otac VTL-a i Manley Laboratoriesa, koji nas je napustio malo pred Božić 2012. godine.

David Manley, kako je većini audiofila najpoznatiji, rođen je u Capetownu, 26. kolovoza 1939. godine, kao sin britanskog kraljevskog bojnika na službi u Južnoj Africi. Sa sedam godina, dok većina njegovih vršnjaka jedva da je znala svezati vezice na cipelama, David je napravio svoje prvo pojačalo. Cijevno, naravno. S dvanaest godina izradio je 500 vatni odašiljač. To je bio stvarni početak blistava karijere koja je slijedila i života kakvom gotovo da i nema premca u audioindustriji, pa ni šire.

Kao stariji tinejdžer otišao je u Englesku na inženjerski studij u EMI REDD laboratorij, gdje je izrađivao audiokonzole, magnetofone, pojačala i elektroniku koja se koristila u EMi-jevim studijima diljem svijeta. Značajan je njegov udio u nastanku legendarnih EMI TR90 studijskih magnetofona. Ubrzo je toliko napredovao u studijskim znanjima i vještinama da je poslan u EMI-jev znameniti Abbey Road studio za snimanje klasične glazbe u kojem je naporno radio kako bi usavršio snimateljske tehnike. Neke od njegovih snimaka iz toga doba danas su audiofilski klasici, kao Masnetov „Le Cid“ u izvedbi Birninghamških simfoničara pod ravnanjem Louisa Fremauxa. U to vrijeme značajan je i njegov upliv u nastanku klasičnih Deccainih izdanja.Kad mu je bilo 19 godina, David Manley dolazi na praznike u Južnu Afriku. Tada upoznaje Ernesta Fleischmana, dugogodišnjeg ravnatelja znamenite Losangeleške filharmonije. Fleishmanov partner, voditelj studija za snimanje, bio je bolestan, pa je Fleischman zamolio Davida za pomoć. Vrlo brzo uslijedio je Fleischmanov poziv Manleyu da mu bude partner u poslu, iako je tada još bio premlad za to. Međutim, za par godina, kad postaje punoljetan, David Manley sasvim preuzima vođenje studija koji se sada zove Manley-VanNeikerk.

David je konstruirao i dobrim dijelom izradio svu (cijevnu) elektroniku i dizajnirao kompletnu akustičku opremu koje se koristila u studijima. Posao se brzo širio tako da nastaju studiji u više gradova u kojima se snimala glazba i filmski tonski zapisi. Ubrzo su tu glazbu snimali na ploče u vlastitoj tvornici! David je u punom zamahu. Uz sve što je radio preuzima i ulogu redatelja i kamermana u većini reklamnih projekata, kojih je na tisuće, ali i u snimanju poznate BBC-jeve TV serije „Survival“ (Preživljavanje).

Nakon nešto više od deset godina Manley prodaje svoje studije Teal/RCA korporaciji i sve se više posvećuje audiju. Počinje pisati audiokolumu u novinama i potom u svojem domu od 19 soba, koje je preuredio za trgovinu hi-fi uređajima, počinje prodavati visokokvalitetne uređaje kao što su Magneplanar, Infinity, Treshold i Denon. Nije mu trebalo dugo da shvati da nitko ne proizvodi tako kvalitetna cijevna pojačala kao on. I donosi odluku da krene u proizvodnju.

Osim toga, odlučuje da je došlo vrijeme i da napusti Južnu Afriku. S prijateljem jedriličarom gradi dvije jahte i u velikom stilu napušta rodnu zemlju! Plovi na sjever, Indijskim oceanom, pored Reuniona i Mauritiusa (gdja je pomišljao pokrenuti proizvodnju). Ipak, kreće dalje, kroz Crveno more i Sueski kanal i dolazi na Cipar s kojeg plovi do Londona. Tamo prodaje jahtu i tim novcem pokreće tvrtku Vacuum Tube Logic of England.

U to vrijeme njegov stariji sin Luke dolazi u SAD i započinje distribuciju VTL uređaja. David ubrzo odlučuje proizvodnju prebaciti u Sjedinjene Države. Na čestim putovanjima vezanima za njegov rad na filmu, svidjela mu se južna Kalifornija. Los Angeles kao grad u kojem i oko kojega je mnoštvo industrijskih pogona i manufaktura, čiji je dio Hollywood s brojnom studijima za snimanje i koji je blizu tada brzo rastućem dalekoistočnom tržištu, pokazao se idealnim okruženjem za nastavak rada. Nastanio se 60-ak kilometara istočno od grada Chino u čijoj je blizini bilo puno industrija koje su mu trebale kao podrška u proizvodnji (strojna obrada, anodiziranje, graviranje...). Ubrzo iz tvrtke Vacuum Tube Logic of America počinju izlaziti vrhunski uređaji, prije svega cijevna pojačala snage i predpojačala. Svojom iznimnim zvukovnim osobinama, ali i izvrsnim odnosom cijene i kvalitete, VTL uređaji na prečac izbijaju na sam vrh, uspješno se noseći s etabliranim imenima kao što su Conrad-Johnson ili Audio Research.

Nezaustavljiv stvaralački duh i energija Davida Manley ubrzo su urodili novim plodom, uređajima pod nazivom Manley. Iako je pod tom etiketom izašlo nekoliko sjajnih high-end uradaka, tvrtka Manley se specijalizirala za proizvodnju opreme za snimanje zvuka najviše kvalitete – od mikrofona, limitera i D/A pretvarača sve do pojačala snage. Cijevnih, naravno!
I ne staje na tomu. Pokreće ViTaL Music, produkciju audiofilski snimljenih ploča i diskova minimalističkom 2-kanalnom tehnikom. Snimke nastaju u sasvim novom studiju kojeg gradi od temelja i u njemu kreira baš svaki element – od mikrofona do monitorskih zvučnika. Svi koji su imali prilike čuti neko od ViTaL Music izdanja složite će se da su bila iznimna i među najboljim uratcima te vrste u povijesti snimanja zvuka. Nažalost, preveliki angažman na toliko polja, rezultirao je prodajom ViTaL Musica 1994. godine.

Ogroman obim posla doveo je do odluke o razdvajanju VTL i Manley produkcija. Kupivši poznatu tvrtku Langevin, u travnju 1993. godine, David Manley kupuje i novu veliku zgradu kao i CNC pogon i tako nastaje Manley Laboratories, Inc. Sin Luke preuzima VTL i nastavlja s proizvodnjom, a Manley Laboratories preuzima AveAnna Manley i dalje je razvija i unaprjeđuje, čuvajući visoku reputaciju njezina imena i prošlosti.
Nakon što je Manley Labs čvrsto stao na noge, David Manley u 57. godini odlučuje da je došlo vrijeme za početak mirnijeg, umirovljeničkog, dijela života i uživanju u plodovima svog raskošnog stvaralačkog djela. Preselio je u brod-kuću na obali Seine u Parizu. Nije, naravno, sasvim izašao iz audija. Nastavio je savjetovati ljude u europskim studijima i pogonima za snimanje ploča.

David Manley imao je za što živjeti. Tragovi njegova djelovanje vidljivi su na svim poljima audija i ostat će trajno zabilježeni, pokoljenjima na korist i ponos.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Celestion F28
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Icon
Audio Story - Horizon
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Hifi podloga
napisao: Darko Brlečić
Unison Research - Unico SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano hibridno pojačalo
napisao: žac
Primare CD21
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD player
napisao: Vlado Tomašević
Gradient Revolution
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu