Hi-Fi

pretraga  


Teac UD-H01 - Audiofil - feel the sound - Digitalno / analogni konverter

Teac UD-H01

Tek što je predstavljen krajem prošle godine, zahvaljujući domaćem zastupniku dobili smo priliku isprobati Teac-ov digitalno / analogni konveter. Riječ je o uređaju koji cijenom spada u pristupačnije na tržištu, pa je za predpostaviti da će ovaj DAC zanimati kako audiofile koji se tek žele upoznati s mogućnostima u svijetu računalnog audia tako i korisnike koji recimo svoje prijenosno računalo žele preko USB konekcije povremeno koristiti za slušanje glazbe. U ostalom zašto i ne bi kada nam se audio kolekcije i onako gomilaju na tvrdim diskovima a većina današnjih računala je sposobna poslati audio signal prema DAC-u koji će odraditi ostatak posla. Pogotovo ako, kao u ovom slučaju uređaj ima podršku za USB 2.0 priključak za koji dolaze od proizvođača pisani driveri kako za Windows, tako i za Mac operativne sustave.Sam UD-H01 DAC dolazi u kućištu kompaktnih dimenzija (215 x 55 x 215 mm) kojeg se svojim dizajnom i izgledom ne bi posramili niti višestruko skuplji uređaji iz porodice digitalnih konvertera. Na prednjoj aluminijskoj ploči postavljeni su LED indikatori koji u radu prikazuje informacije sa kojim glazbenim formatom DAC trenutano radi, od kojih su podržani trenutno najzastupljeniji 16 bit / 44.1kHz, 16 bit / 48kHz, 24 bit / 88.2kHz, 24 bit / 96kHz, 24 bit / 176.4kHz i 24 bit / 192kHz. Uz njih na prednjoj ploči također se nalazi i priključak za slušalice sa kontrolom glasnoće koji će biti iz razumljivih razloga zanimljiv mnogim ljubiteljima glazbe. Pogotovo u noćnim satima ili u slučaju da bolja polovica na TV-u gleda omiljenu seriju.Kada pogledate uređaj sa stražnje strane prvo što će audiofilu namjerniku upasti u oko je Euro priključak za strujni kabel što u ovom hobiju samo po sebi znači igru bez granica. Tu su još i ulazni konektori S/PDIF (RCA) priključak i naravno optički digitalni ulaz. Te USB koji smo već spomenuli u uvodu, s time da još valja napomenuti da USB veza radi u asinhnonom modu iza kojeg kuca procesor iz radionice Tenor Semiconductor. Čime je i preko ove veze osigurana glatka audio reprodukcija.i u najvišoj podržanoj frekvenciji uzorkovanoj u 192 kHz i dužinom riječi od 24 bit-a. Dakako ne možemo izostaviti i izlazne RCA te balansirane XLR konekcije koje dodatno treba posebno naglasiti jer je sam uređaj dizajniran u balasiranom ustroju.Unutrašnjost uređaja skriva toroidalni transformator koji je prava rijetkost u ovom cjenovnom rangu, ploču sa potpuno odvojenom elektronikom za lijevi i desni kanal što je još jedna rijetkost u cijeni, dvostruka Muse 8920 operacinalna pojačala.... Srce sustava su dvostruki 32-bit/192kHz D/A konverteri (BurrBrown PCM1795 x 2) čija je zadaća da primljeni signal podižu na 32 bit-a i 192 kHz, obrade i oslobode od jittera te puštaju prema audio izlazu.

U radu Teac-ov DAC ponaša poput skuplje braće, skaćući iz frekvencije u frekvenciju sa lakoćom i bez pauze koju neki uređaji znaju imati. Da se nešto promijenilo u režimu rada, uz lagani "klik" obavijestit će vas LED indikator frekvencije prema uzorkovanom signalu kojeg uređaj obrađuje i glazba dalje teče.
UD-H01 voli glazbu ne secirajući je na sastavne dijelove i u stanju je pružiti sate uživancije osvajajući vas raskošnim i dinamičnim zvukom te širokom pozornicom koju je na dobrim snimkama u stanju istcrtati. Visotonski spektar je lijepo zaokružen i detaljan, dok je srednjetonsko područje prilično transparentno za klasu. Jedino se u niskim frekvencijama može prigovoriti da ponekad fali detalja ali je to vješto maskirano dinamikom i brzinom pa se time ne zamarate previše.

Sve u svemu Teac UD-H01 je dobro i smišljeno dizajniran uređaj koji je ako pogledate cjenovni prag, naimjenjen za široku populaciju ljubitelja glazbe. Od onih kojima treba samo neobavezna zvučna kulisa uz tek povremeno slušanje glazbe pa do "ozbiljnih" slušača koji znaju cijeniti kvalitetnu reprodukciju ali još nisu sigurni isplati li se prelazak na računalni audio. U oba slučaja UD-H01 će jednima poslužiti kao kao proširenje mogućnosti računala kojeg i onako imaju a drugima kao ulaznica u novi digitalni svijet.INFO BOX

Teac UD-H01
Cijena: 2.890,00

Specifikacije:
•USB Audio Class2 asinhrona konekcija sa podrškom drivera za PC i Mac (Tenor 8802)
•32-bit/192kHz Dual D/A konverteri (BurrBrown PCM1795 x 2)
•Upsampling do 32bit/192kHz
•Podrška za asinhroni prijenos podataka
•Toroidalni transformator
•Klasičan Euro strujni kabel
•Priključak za slušalice sa kontrolom glasnoće
•Aluminijska prednja ploča
•USB ulaz 1 (USB 2.0)
•Digital Audio ulazi: 2 (koaksialni i optički)
•Balansirani audio izlaz 1 (XLR, 1=GND, 2=Hot, 3=Cold)
•Audio izlaz 1 (RCA)
•Izlaz za slušalice: 1 (6.3mm)
•Podržani audio formati u: 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, 192kHz
•Dimenzija: 215 x 55 x 215 mm

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Dizajn, kvaliteta izrade. Podrška za drivere na stranicama proizvođača. Osjećaj za glazbu, ritam, brzina reprodukcije.
moglo bi bolje
Ponekad fali detalja u niskim frekvencijama ali u ovom cjenovnom razredu to su samo prigovaranja...

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni player
napisao: Nebojša Uglješić
Sound Carrier Phono 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: MM/MC fono pretpojačalo
napisao: Nenad Grakalić
Spendor S9E
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
Nuforce Icon / KingRex T20 + PSU / JohnBlue No. 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Desktop audo sustav
napisao: Nebojša Uglješić
Triode Festival - Krasno 2010
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Događaji, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu