Hi-Fi

pretraga  


Simaudio MOON 300D - Audiofil - feel the sound - Digitalno / Analogni Konverter

Simaudio MOON 300D

Neko duže vrijeme se u Hi-Fi vodama se nije dešavalo ništa što bi se moglo nazvati evolucijom ili logičnim nastavkom priče razvojem periferija koje se kao izvor zvuka mogu uklopiti u cjelinu nekog Hi-Fi sustava. Sve do nedavno većina sustava je kao izvor koristila uređaje koje su svoju slavu i vrhunac dosegli još prošlog nam stoljeća. Naravno, pogađate u najvećem broju slučajeva (čast iznimkama) baza sustava bio je CD reproduktor koji je slavu stekao ponajviše zahvaljujući praktičnosti i jednostavnošću rukovanja pokušavajući dostići analognu reprodukciju starog dobrog gramofona. Ali ruku na srce samo su se rijetki među njima uspjeli približiti zadanom cilju. Kao najveći razlog tome sigurno možemo izdvojiti sam digitalni zapis na CD mediju, koji osim svoje ograničenosti digitalnog zapisa na 16/44,1 kHz sa sobom donio i probleme kod čitanja poput pojave jittera te mogućnost mehaničkog oštećenja na samom disku koje je trebalo ispravljati u "letu" a da se pri tome zadrži točnost i glatkoća reprodukcije.

Kako su i proizvođači kvalitetne Hi-Fi elektronike svatili da gotovo svaki audiofil u svome domu ima računalo a koji je zapravo što zbog svoje rasprostranjenosti a što zbog toga što su cijene samih računala svake godine sve manje, rješenje se nametnulo samo. Uklopimo računalo u sustav u ulozi glazbenog servera i dobili smo idealan uređaj u službi transporta i multimedijalnih sadržaja. Ako ste se u poslijednje vrijeme prisustvovali sajamskim prezentacijama i sami ste mogli svjedočiti o tome kako su računala sve češći izvor zvuka dok su veze sa sustavom su naravno D/A konverteii.

Simaudio, jedan od proizvođača koji je zahvaljujući uloženom trudu pri dizajniranju i optimizaciji uređaja u odnosu cijena / kvaliteta u Hi-Fi vodama stvorio prepoznatljiv brend dobro prihvaćen kako od medija širom globusa te naravno krajnjih korisnika, nas audiofila. O Simaudio uređajima te povijesti same tvrtke ste već imali prilike čitati na ovim stranicama tako da se u ovom tekstu nema potrebe ponavljati i pisati ono što kao vjerni čitatelji već sigurno znate. Stoga ćemo se posvetiti jednom od novijih uređaja iz game ovog proizvođača, kojim dokazuje da je spreman odgovoriti zahtjevima tržišta. Riječ je o digitalno / analognom konverteru 300D koji se smjestio u nagrađivanoj MOON seriji, koja zapravo predstavlja sve ono po čemu je Simaudio stekao reputaciju ozbiljnog branda u Hi-Fi svijetu.MOON 300D

Ukvalitetnom kućištu, otpornom na vibracije, dimenzija 19 x 8 x 28 cm (Š x V x D) smještena je elektronika koja će vašem računalu dati pedigre rasnog transporta. Već na prednjoj ploči je jasno sa čime se ovaj DAC spreman uhvatiti u koštac. Osim kontrola za izbor ulaza i standby kontrole tu su i LED indikatori u rasponu od 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 i 192kHz , koji prikazuju koji ulazni signal uređaj trenurno obrađuje. Za što je zadužen je BurrBrown PCM1793 procesor sa osmerostrukim oversampling filterom, koji kako bi maksimalno smanjio jitter signal prvo upsamplira na 24-bit/352.8kHz te u kombinaciji sa vlastito dizajniranim clock-om, jiter smanji na zanemarljivu vrijednost, vraća signal u njegov izvorni oblik i šalje prema izlazu. Za stabilan napon brine se lagano predimenzioniran trafo sa 8 nivoa regulacije napona. Na straženjem panelu se nalaze S/PDIF x2, USB x 1 i optički TosLink x 1 ulazi. Od kojih će S/PDIF i Toslink prihvatiti signale u rasponu od 32, 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 i 192kHz u 16 i 24 bit-a, dok će USB raditi u rasponu od 32 - 48kHz u 16 bit-a. Od izlaznih konekcija za spajanje sa ostatkom sustava, 300D nudi po jedan par RCA i XLR konektora.Preporuka Siamaudia je da uređaju date dovoljno vremena za usviravanje prije samog uživanja u glazbi i vjerujte isplati se čekati. Iskreno, nisam siguran da je potrebno čekati baš 300 sati koliko proizvođač navodi ali potreban je duži period da stvari sjednu na svoje, da se cijeli spektar zvuka se rasporedi u svojim prirodnim veličinama i glazba počne teći. A glazba koju će 300D oslikati pred slušateljem vrijedi sveg ovog truda i isčekivanja dok se uređaj usvirava.Računalo korišteno tijekom testa au ulozi transporta, koristi Windows 7 operativni sustav, Intel Core I3 procesor radnog takta 2,93 Ghz. Ima ugrađeno 2 Gb rama, 2 hard diska od kojih je svaki kapaciteta 1TB, u računalo je ugrađena i RME Hammerfall DSP 9632 PCI zvučna kartica koja koristi 24-Bit/192kHz AD i DA konvertere preko čijeg SPDIF i optičkog TOSLINK izlaza za vrijeme testa bio spojen sa 300D. Sve zajedno je posluživao Foobar 2000 uz korištenje Wasapi drivera.
USB konekcija za vrijeme testa nije korištena jer iz samih tehničkih podataka se vidi da radi sa samplovima od 32-48 kHz što za ovu priču nije zanimljivo. Pa ako ste na svom računalu prisiljeni koristiti baš ovaj tip veze, za optimalan učinak toplo preporučam neki od USB to SPDIF pretvarača.

Već pri slušanju klacičnog CD formata dobijete dojam o kakvom se uređaju ovdje radi. Njegova prirodnost zvuka, glatkoća reprodukcije i neopterećenost glazbenim žanrom vas jednostavno tjera da nastavite slušati glazbu i zaboravite na vrijeme.

Reprodukcija 16/44.1 kHz (CD format)Za sam početak testa odabran je jazz trio klavir / bas i bubnjevi. ali izato zrazito brz i dinamičan trio, prepoznatljiv u svome glazbenom izričaju. Avishai Choen, jedan od inovativnijih i zanimljivijih jazz basista današnjice 2003 osniva sastav jednostavnog imena Avishai Choen Trio u sastavu Avishai Choen - bas, Shai Maestro - klavir i Mark Guiliana - bubnjevi. Njihov album Gently Disturbed izdan 2008 godine, meni osobno jedan od najdražih njihovih naslova, bio pre lagan izazov za 300D. Sva dinamika i brzina reprodukcije odrađena je besprijekorno, instrumenti su opisani svaki sa svojim prirodnim timbrom i težinom dok je pozornica bila čvrsta i vjerno iscrtana. Bas se lijepo isprepliće kao veza između klavira i bubnja dok je sam bubanj predočen sa potrebnom čvrstinom i činelama koje vjerno istitravaju u prostoru.

Ivu Pogorelića, slavnog pianista koji je odavno stekao globalnu slavu, mislim da nije potrebno posebno predstavljati domaćoj audiofilskoj zajednici. Njegova itepretacija Scarlatti-evih - Sonata u produkciji Deutsche Grammophona je nešto što obavezno morate čuti u svom sustavu. Taj razgovor umjenika i instrumenta i ta Pogorelićeva simbioza s klavirom je nešto što se treba čuti i doživjeti i kao takav je obavezna lektira za svakog audiofila. 300D u ulozi intepretatora se ovdje snašao kao riba u vodi. Prekrasno opisano tilelo koncertog klavira, trajanje tona, odjek u prostoru, kao i svaka nota u izvedbi ovog umjetnika prenesena je nevjerojatno vjerno i detaljno.


Visokorezolutni FormatiJimmie Lee Robinson je predstavnik "stare garde" bluzera. Jedan od onih koji znaju osjećaje prenijeti u svoju glazbu i ne temelje je samo na rifovima gitare. All My Life, album snimljen u 24/88.2 kHz (HD Tracks) je odličan izbor za ljubitelje akustičnog bluesa. Odlično snimljena akustična gitara, glas samog Jammie Lee-a u kombinaciji sa usnom harmonikom stvara savršen blues atmosferu u kojoj se može samo uživati. 300D se u ovoj ulozi snašao više nego dobro uspješno "bacajući" slušatelja u blues, oslikavajući instrumente u njihovoj prirodnoj veličini. Ne "napuhavajuči" snimku i ne ističuči detalje izvan konteksta i glazbe same. A upravo tako treba i biti.

Norveški Helge Lien Trio ponosni su vlasnici DnBNor Musicians Award osvojenu na Kongsberg Jazz Festivalu te Hansa Award sa Nattjazz Festivala su samo neki od uspjeha ovog nordijskog jazz tria. Album Hello Troll izdan pod okriljem Ozella Music labela, jedan je od albuma za koji se može reći da im je obilježio karijeru. Snimljen u 24/96 kHz , još je jedan u nizu albuma koji je simaudiev DAC odradio bez zamjerke sa dozom zavidne dinamike i osjećajem za takt.

Zaključak
Što na kraju reći, 300D je još jedan u nizu uspješnih uređaja u Moon seriji s kojom se ovaj proizvođač s pravom ponosi. Kao što je na početku rečeno Simaudio se trudi optimizirati svoje proizvode kako bi kupac bio zadovoljan svojim uređajem u odnosu dobiveno / uloženo. Preneseno u audiofilski rječnik, vjernost reprodukcije za uloženi novac. 300D je upravo dokaz da ta politika još uvijek funkconira, tako da je ovom konverteru teško naći zamjerku. Pogotovo u kontekstu cjenovnog razreda u kojem se nalazi.INFO BOX

Simaudio MMOON 300D
Cijena: 9.990,00 kn

Tehnički podaci:
Kontrole: Standby, Input Selector
LED indikatori: Ulazna frekvencija signala
Ulazi: S/PDIF (RCA) x 2, USB x 1, TosLink x 1
Ulazna impedancija: S/PDIF 75 ? @ 0.5 V
DAC / Digital Filter BurrBrown PCM1793
Digitani raspon signala- S/PDIF, Toslink 16 - 24 bit
Digitani raspon signala - USB 16 bits
Frekvencija sampliranja - S/PDIF, Toslink 32, 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4 and 192kHz
Frekvencija sampliranja - USB 32 - 48kHz
Frekvencijski raspon 2Hz - 72kHz +0/-3dB
THD @ 1kHz, 0dBFS (A-weighted) < 0.001 % Dinamični raspon > 116dB
Odnos signal / šum > 115dB
Separacija kanala > 115dB

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Neutralnost zvuka, dimamika, brzina, osjećaj za glazbu
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Cambridge Audio 350A & 350C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo & CD player
napisao: žac
Rotel RA-05 SE & RCD-06 SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo / CD player
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2010
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
NuForce CDP-8
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
Sumić - Black Hole 27
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Baxa

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu