Hi-Fi

pretraga  


Bryston BDA-1 DAC - Audiofil - feel the sound - Digitalno / Analogni Konverter

Bryston BDA-1 DAC

Kanadski Bryston je tvrtka sa dugom tradicijom. Poznata širom svijeta ponajviše zbog svojih pojačivačkih uređaja kojima su stekli statusni simbol kao dio neizostavne opreme u mnogim studijima kao i kod audiofilske zajednice koja traži beskompromisan omjer cijene i kvalitete. A o kvaliteti se vjerujem nema što pričati jer rijetko koji današnji proizvođač će vam prilikom kupnje nekog proizvoda dati dvadeset godišnju garanciju. Nije to samo garancija na papiru. To je dobro proračunati potez proizvođača koji želi dokazati kupcu koliko je siguran u svoj proizvod te da je kupnja tog uređaja odlična investiciju u proizvod čija će kvaliteta i nepromijenjene prefomanse trajati dugi niz godina.
Teško je Brystonu osporiti kvalitetu pojačala u čijoj se ponudi stvarno ima što za izabrati ali izvor zvuka je uvijek nekako bio usko grlo u ponudi ovog proizvođača. Ako malo pogledate njihovu ponudu primjetit ćete samo jedan model CD playera i to je sve od izvora. Ali prateći svjetske trendove i Bryston je napravio iskorak te na tržište ponudio BDA-1 digitalno analogni konverter koji je ujedno i predmet ovog teksta.

Samom pojavom digitalnog konvertera u svojoj ponudi Bryston zapravo kupcu omogućuje spajanje cijele palete raznih digitalnih uređaja preko svojih 8 ulaza, dajući tako mogućnost kupcu da sam kreira svoj izvor a pri tome kroz obradu digitalnog signala i pretvarajući ga u analogni zadrži svoju filozofiju zvuka.

BDA-1 DAC je zapravo eksterni digitalno / analogni konverter dizajnom prilagođen Braystonovoj C seriji. Kroz svojih 8 ulaza, ( USB (1), COAX (2), OPTICAL (2),AES-EBU (1) BNC (2) ), spreman je primiti i obraditi digitalni signal od 32, 44.1, 48, 88.2, 96, 176, 192 kHz. Sve mu to omogućuju dvostruki 128x oversampling delta-sigma 192kHz/24Bit Crystal DAC konverteri. Analogni i digitalni dio uređaja su cjelina za sebe sa potpuno odvojenom elektronikom, napajanjem filtracijom i napona dok je posebna pažnja usmjerena na to da se što više više smanji iterakcija DAC sekcija sa ostalom elektronikom te tako smanji šum i distorzija. Jedna od glavnih zadaća koju su si zadali Brystonovi inženjeri kod dizajniranja je uklanjanje jittera za što je zadužen Burr Brown SRC4392 čip koji primljeni signal od 32, 48, i 96 kHz prvo upsamplira na 192 kHz dok se 44,1 i 88,2 kHz dižu na 176,4 kHz čime je pak omogućeno da se iz tako "dignutog" signala barata sa puno više podataka i tako lakše uoče problemi koji se nakon toga uklanjaju. U Brystonu tvrde da je tako obrađenim signalom jiter smanjen na 1/1000 nano sekundi. I dok je signal još uvijek u digitalnoj domeni ponovno vraća u prvobitni oblik te kao takav šalje na daljnju obradu paru 192kHz/24Bit Crystal DAC-ova koji ga pak nakon obrade šalju u analogni izlazni dio uređaja koji preko RCA ili XLR balansiranih izlaza šalje signal prema pretpojačalu i gotova priča, jednostavno zar ne :)

Zgodno je napomenuti da se na prednjoj aluminiskoj ploči nalaze LED indikatori koji prikazuju kako je sampliran ulazni signal koji je zapravo i na izlazu ukoliko se ne koristi upsamplig opcija. Da, dobro ste pročitali, BDA-1 također posjeduje opciju upsampliranja na izlaznom dijelu pa je tako moduće konvertirati ulazni signal po istom ključu kao kod proćišćavanja signala ( 32, 48, i 96 kHz se upsamplira na 192 kHz dok se 44,1 i 88,2 kHz dižu na 176,4 kHz ) i takvog isporučiti pretpojačalu. U paketu ne dolazi daljinski upravljač ali se može dokupiti kao opcija.Kako ste nedavno mogli pročitati recenziju za spajanje računala preko USB sučelja i DAC-a korištenjem M2TECH hiFace Evo uređaja ( LINK NA RECENZIJU ) u kojoj je između ostalog lijepo opisan tehnički dio problematike računalnog Hi-Fi-a. U ovom slučaju kao transport računalo je spajano preko zvučne kartice i SPDIF izlaza.

Zašto računalo i zvučna kartica?
Da imam laptop, razmislo bih o rešenju poput onog u gore navedenoj recenziji ali kako nisam neki fan laptop-a i koji se preko USB sučelja spaja sa perifernim uređejima poput eksternih hard diskova te uređaja poput M2TECH hiFace Evo nužnog za dobru digitalnu reprodukciju, pa se nakon nekog vremena uhvatite kako oko svega toga leže neki kabeli koji samo smetaju... U mojem slučaju elegantnije rješenje je bilo sklapanje računala samo za reprodukciju glazbe ( i filmova ) koje će kao komponenta biti na mjestu koje je predviđeno za tu namjenu a perfomanse i komocija korištenja neće biti lošija od do sada korištenih izvora zvuka.Računalo korišteno tijekom testa koristi Windows 7 operativni sustav, Intel Core I3 procesor radnog takta 2,93 Ghz. Ima ugrađeno 2 Gb rama, 2 hard diska od kojih je svaki kapaciteta 1 TB, Ati grafičku karticu sa HDMI izlazom (korišten za spajanje sa TV-om) na koju je montirano pasivno hlađenje, za kućište je zaslužan SilverStone u kompletu sa daljinskim upravlječem, te sa ugrađenim napajanjem od 500W i pasivnim hlađenjem. I na kraju, za ovu priču najvažnije, u računalo je ugrađena i RME Hammerfall DSP 9632 PCI zvučna kartica koja koristi 24-Bit/192kHz AD i DA konvertere te SteadyClock tehnologiju koja se brine o tome da jitter zadrži na minimumu. Prema riječima proizvođača, ova audio kartica u radu koristi 0% procesora za obradu signala što svakako zvuči obećavajuće.
Za spajanje sa BDA-1 konverterom korišten je SPDIF koaksijalni i optički izlaz preko kojih je u oba slučaja kartica sposobna prema konverteru poslati signal 24/192 kHz.
Zbog svoje jednostavnosti kako rukovanjem tako i podešavanje softwarea je korišten Foobar 2000 koji zahvaljujući wasapi driverima komunicira direktno sa zvučnom karticom i tako šalje signal onakav kakav je i zapisan ne dozvoljavajući windows-u da se "petlja" u bilo što tjekom reprodukcije.Zgodno je također napomenuti da se sama konverzija odvija trenutno. Kao što je spomenuto na prednjem panelu se nalaze LED indikatori koji koji prikazuju ulazne parametre signala. Bilo koji od podržanih formata puštate, trenutno se uključuje indikator i jednostavno prikazuje s čime BDA-1 trenutno radi. Ne postoje nikakve stanke između visokorezolutnih ili klasičnih 44.1 kHz CD formata. Glazba jednostavno teče.

Kako svira
Već na prvo slušanje primjetit ćete kako BDA-1 ima brz otvoren i detaljan zvuk ali nikako ne zvuči zrnato i "digitalno" u lošem smislu riječi već se može pohvaliti filigranski ispletenim, finim i bogatim zvukom kroz cijeli zvučni spektar od najnižih bas dionica do najvišeg tona. Sva ta detaljnost nikad nije smetala u slušanju glazbe jer jednostavno ti detalji na snimci i postoje ali samo ih vrhunski izvori mogu tako dobro uklopiti u cjelinu, staviti na njihovo mjesto i stopiti sa instrumentima kojima pripadaju.Kako sam sve do nedavno bio ponosnim vlasnikom jednog CD playera iz višeg cjenovnog razreda najviše me zanimalo kakva će razlika biti upravo u reprodukciji 16/44,1 kHz zapisa (CD format). I moram reći da ma koliko sam bio zadovoljan i sretan sa svojim do tadašnjim set-upom, računalna / DAC kombinacija je davala više užitka u glazbi. Počevši sa prvim "ripanjem" CD naslova nađete se zatečenim i doživite onaj WOW efekt. I tako polako u nevjerici, uz put pretvarajući svoju CD teku u digitalni back-up u flac formatu jednostavno shvatite da taj osjećaj ne prolazi Zvuk je bio bogatiji, rezolutniji, ritmično bolji sa širom pozornicom i s više zraka među instumentima. Naravno ova kombinacija ne može od loše snimke napraviti bolju ali ako je snimka dobra sa nevjericom se zapaža sve ono što je negdje nestajalo u reprodukciji sa CD playera.

Visokorezolutni formati su jednostavno logična nadogradnja ovakvog sustava i u svakom slučaju je dobro došla i tek tada cijela priča dobiva pravi smisao. Svi se sjećamo dolaska SACD formata (24/96 kHz) kao i DVD -Audio formata naravno (24/96 i 24/192 kHz) i svega onog što su ti formati sa sobom donijeli. Kako je visokorezolutni audio zapis snimljen u mnogo većoj rezoluciji sama snimka sadrži više podataka te reprodukcija postaje glađa i prirodnija. Tako je i u ovome slučaju. Tek sa rezolucijama 88.2, 96, 176 i 192 kHz shvatite što zapravo ovaj DAC može. Uz zadržane sve kvalitete opisane u radu sa CD formatom Glazba visokorazlučivim formatima jednostavno postaje "uvjerljivija" čak se može reći opipljivija te sve zajedno postaje bliže živoj svirci. Povećana je dinamika, glazbala zaprime bolju definiciju i rezoluciju dok glasovi umjetnika zvuče mnogo prirodnije čime dobijete osjećaj da ste ispred prave pozornice i samog zbivanja. Cijela zvučna slika je bolje definirana sa mnogo boljim osjećajem za dubinu prostora.

Zaključak
Bryston je sa svojim eksternim BDA-1 DAC-om uspio u svojoj nakani da otvori novu stranicu u ramišljanju audiofila pri gradnji svog sustava. Sudeći po broju kombinacija digitalnih ulaza za spajanje nekog izvora koji bi služio kao transport ovom konverteru, samo je mašta ograničenje i jednostavno nemate izgovor za ne probati kako BDA-1 radi. A ako mu date priliku vjerujem da će vas svojom reprodukcijom i osjećajem za glazbu ostaviti zamišljenim.

P.S.
Možda je audiofilima problem prebacivati svoje pozamašne zbirke CD naslova u flac i pohranjivati na računalima ali ako i malo pratite svjetsku Hi-Fi scenu primjetit ćete da gotovo već svaka ozbiljnija tvrtka koja se bavi vjernom reprodukcijom glazbe u svojoj ponudi ima neki od digitalno / analognih konvertera sličan Brystonovom BDA-1 DAC-u.
Slijedi li nam revolucija u digitalnoj domeni pohrane i reprodukcije glazbe ostavit ću vas da zaključite sami ali jedno je sigurno ništa više neće biti isto. Uostalom nisu li i CD-playeri računala stvorena sa jednom jedinom zadaćom da čitaju i reproduciraju digitalni zapis 16 bit / 44,1 kHz ? A što se tiče prebacivanja CD kolekcija na računala pa i najdulji put počinje prvim korakom ali na kraju puta zadovoljstvo je zajamčenoINFO BOX

BDA-1 DAC
Cijena: 16.698,75 kn

Tehnički podaci:
Frekvencijski raspon- 20 Hz - 20 KHz -.1dB
Odnos sifnal / šum: 140 dB
THD plus noise - .002%
IMD - .002%
Jitter: ispod moguće granice mjerenja sa AP2700 analyzer-om
Izlazni napon - 2.3V RCA - 4.6V XLR
Masa: 8.2 Kg
Dimenzije: 48.3 š/ 28.6 d / 4.4 v cm

Ustupio:
Audio San
Nova Ves 54
Zagreb
www.audiodream.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Živost reprodukcije, osjećaj za glazbu, detaljnost, dinamika, glatkoća konverzije raznih formata.
moglo bi bolje
Jedino mi cijena daljinskog upravljača pada na pamet.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Prezentacija Planet Audio – Hotel Esplanade
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Univerzalni player
napisao: Nebojša Uglješić
Sound Carrier Phono 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: MM/MC fono pretpojačalo
napisao: Nenad Grakalić
Spendor S9E
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: žac
Nuforce Icon / KingRex T20 + PSU / JohnBlue No. 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Desktop audo sustav
napisao: Nebojša Uglješić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu