Hi-Fi

pretraga  


Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition - Audiofil - feel the sound - Univerzalni player

Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition
Vjerujem da su već svi više-manje upoznati s tvrtkom koja je u temeljima prodrmala stvari (prvenstveno) na video tržištu svojim uređajima za koje do jučer nitko nije čuo, baš kao i za samu tvrtku. Sjećam se da kad sam prvi put čuo za Oppo, složio facu cuclajućeg limuna izgovarajući onu poznatu 'narodnu' – "Who the ... is Oppo?"
Isto tako se sjećam da mi je do tada Rotel sa svojim top modelima DVD playera predstavljao referencu po pitanju slike. Da ne kažem da se pisalo naveliko o tome da se u Oppu krije ozbiljna audiofilska mašina koja čita sve živo od formata.
Iskušenje je bilo preveliko, a svoj primjerak Rotelovog DVD playera sam tada platio prilično masno (oko 9.000 kn naspram 2.200 kn koliko je koštao 981HD).

I ništa...Oppo pod mišku i ajmo doma. Nakon par sati sve je bilo jasno. Nova referenca po pitanju slike je bila tu.
Međutim usprkos pompoznim napisima Oppo se pokazao kao sasvim prosjećan audio player, usudio bih se reći čak i loš u audofilskim razmjerima. Stvar nisu popravili niti SACD, niti DVD-A. S druge strane Rotelov top model RDV-1092 ponizio je Oppo po pitanju zvuka glatko i bez imalo dvojbe. U konačnici sam ipak zadržao Oppo jer ima fantastičnu sliku, a zvuk za gledanje filmova zapravo i više nego zadovoljavajući. Služi me i dan-danas, i to u toj mjeri da gotovo da i ne razmišljam o nabavci BluRay playera.

Je, al' sad se tu pojavio novi igrač o kojem se šuška zadnjih godinu, dvije. Te hoće doći u Europu, te neće, možda dogodine, ili možda ipak ne, nagrade, testovi, sljedbenici, čuda i čudesa! Na kraju je europsko tržište ugledalo četvrto i dosad najbolje Nuforce Edition izdanje modela BDP-83. Riječ je o varijanti u kojoj je znatno poboljšana audio sekcija playera što bi ovaj model ipak trebalo približiti audiofilima.

Da stvar nije zezancija, govori i to da su u player ugradili najmodernije DAC-ove koji se danas mogu naći na tržištu. Riječ je o 32-bitnim Sabre Premier i Sabre Ultra DAC-ovima, tj. o ES9006 i ES9016 modelima. Prvi je zadužen za osmerokanalni 7.1 zvuk, dok je drugi, zadužen za stereo, zapravo sklop od osam DAC-a – četiri po kanalu!
Ne znam da li treba posebno naglašavati da BDP-83 podržava najmodernije višekanalne audio formate tipa Dolby TrueHD i DTS-HD Master.

Kao što sam ranije spomenuo, Oppo DVD player čita sve što se ubaci u njega, uključujući Jutarnji i Slobodnu Dalmaciju. BluRay player ide korak dalje pa ovaj čita iz dlana, a jednom mjesečno čak čita i stanje plinskog brojila.
Opremljen je i svom silom priključaka, počevši od HDMI zlaza, Ethernet i USB-a 2.0, stereo i 7.1 audio izlaza, itd., itd. Nažalost, od analognih video priključaka tu samo komponentni i kompozitni izlaz. Scart i S-Video – ćao đaci! No, tome se nije previše za čuditi jer je ovo ipak prije svega BluRay (HD) player. Nedostaje i priključak za plin o čemu sam već mailom obavijestio Oppo. Trenutno čekam odgovor.
Još jedna važna stvar... Spajanjem u mrežu, Oppo pruža dodatne mogućnosti te se pretvara u media player. Ima još toga jako, jako puno.


Pohvalno je vidjeti kvalitetne pozlaćene konektore, pa čak i onaj za RS-232 konekciju.


S obzirom na kompleksan rad video sklopa, nemoguće je bilo izbjeći zagrijavanje pa je samim time ugrađen i ventilator. Preporučam smještaj uređaja što dalje od slušatelja jer se ventilator u radu čuje. Ništa alarmantno i spektakularno glasno, ali ipak...

Nadam se da nitko neće zamjeriti što u ovom tekstu neću previše nabrajati i obrazlagati što sve ovaj uređaj može po pitanju slike, jer moja namjera je bila prvenstveno saznati što Oppo može po pitanju zvuka i to isključivo – u stereu.

No ipak, a i da tekst ne bi ostao ozbiljnije nedorečen, slika je jednom rječju – referentna! Ovo je vrlo, vrlo ozbiljna mašina za reprodukciju slike kojoj se ne prilazi ovlaš. BDP-83 omogućava korisniku široku paletu namještanja u digitalnoj domeni, tako da u konačnici dobivamo sliku kakva nam najviše odgovara. Spomenuo bih samo jednu bitnu stvar, a to je da ovaj uređaj zahtjeva uparivanje s jednako tako kvalitetnim televizorom. HD signal zahtjeva obradu ogromne količine informacija u realnom vremenu, tako da ako televizor ne posjeduje dovoljno brz procesor i video sklop, možete očekivati jače ili slabije trzanje slike, ovisno o TV-u i što je ugrađeno u njega.

Moj Philips PF9986 imao je ozbiljnih trzavica. Na trenutke me podsjetio na moj brak. Spajanjem preko analognih video priključaka nema tih problema, ali onda nema ni HD-a.

Tu sad dolazimo do onog dijela za koji vjerujem da postoji najveći interes među audiofilima.

Da bih dokučio odgovor gdje je Oppo po pitanju (stereo) zvuka, u testiranje sam uključio tri playera; Classe CDP-102, modificirani Sony SCD-XB790 i naravno Oppo BDP-83 Nuforce Edition. Ovo je ispalo jako dobro iz nekoliko razloga, ali ponajviše iz razloga što sam mogao uspoređivati Oppo s Classeom i po pitanju DVD-Audia, a isto tako i sa Sonyem po pitanju SACD-a.


Veličina je (ipak) važna.


Kao što je vidljivo na slici, Oppo dozvoljava eksperimentiranje s mrežnim kabelima. Ovo ne treba olako shvatiti jer se kvalitetnim mrežnim kabelom može profitirati ne samo po pitanju zvuka, već i slike.

Dodatno bih stvar učinio zornijom pa naveo da su se u, ajmo reći, srazu, našli uređaji šarolikog cjenovnog razreda. Classe CDP-102 (oko 31.000 kn), Oppo BDP-83 NE (8.800 kn) i Sony SCD-XB790 (oko 3.500 kn, kasnije oko 2.500 kn).

Štos je u tome što modificirani Sony pogotovo u SACD sekciji briljira te se više puta pokazao i dokazao kao player koji se može uspješno nositi s CD uređajima do nekih (bit ću skroman) tisuću eura. Tim više usporedba postaje interesantna jer Oppo u tom slučaju predstavlja ne tako udaljen cjenovni razred. S druge pak strane, evo prilike da vidim gdje se Oppo nalazi naspram jednog istinskog audiofilskog High-End uređaja kakav je Classe.

Oppo na prednjoj ploči ima tipku kojom se uključuje Pure način rada, što pak isključuje video sekcije i sve ostale elemente nevezane za zvuk. Na taj način, vrlo sličan mnogim integriranim pojačalima koji imaju ugrađenu Direct Source tipku, dodatno se poboljšava zvuk. Ruku na srce i uz sve napore, osobno nisam čuo neku razliku u zvuku, ali zbog mira u kući tijekom slušanja Pure je bio cijelo vrijeme uključen. Kako god, ovaj detalj dodatno ukazuje da su u Oppu ozbiljno pristupili problematici.

Eh, da... o sistemu na kojem sam osluškivao većina dovoljno zna. Spomenuo bih samo da su Audioquestove XLR Niagare zamijenili Nordostovi RCA Heimdali. Niti Sony, niti Oppo ne posjeduju XLR priključke. Aleluja!

A sad ovak'... Zaobići ću ovoga puta, koliko-toliko, "klasično" opisivanje zvuka te pokušati u par rečenica opisati kako se pojedini uređaj iskazao naspram drugog u pojedinim audio formatima (CD, SACD, DVD-Audio).

CD reprodukcija

Oppo ozbiljno ostavlja Sony iza sebe i dominira gotovo u svim parametrima. Sony iskazuje blagu prednost u bas području, ali gotovo da se radi o marginalnim razlikama. Nadalje, Oppo pruža zavidnu pozornicu i detaljnost. Ovoliku količinu detalja nisam opazio ni kod daleko skupljih CD uređaja. Ima još jedna stvar... Oppo zvuči prilično tonski uravnoteženo s izraženom vrlo dobrom dinamikom.
Nažalost, u usporedbi s Classeom nema puno toga za ispričati. Ovaj jednostavno svira bolje. Nije stvar samo u pozornici, detaljima, dinamici, teksturi, timbralnoj uvjerljivosti, itd.,već u povezanosti glazbe i prezensu općenito. Classe suverenije vlada glazbenim zapisom. Točka.
Oppo je pak dokazao da će konkurenciju u svom cjenovnom razredu itekako namučiti. Odmah mi pada na pamet nekoliko audiofilskih kandidata, čije su šanse za preživaljavanjem u usporedbi s Oppom, ravne onim glinenih golubova.

SACD reprodukcija

Usporedba sa Sonyem - Oppo ide dalje. Kratko i jasno. Tko što može, pokazali su kroz reprodukciju fantastično snimljenog SACD-a - Arvo Part, Da Pacem (Harmonia Mundi). Ono gdje je Oppo pokazao raskoš jest iznošenje finih detalja i odlično ocrtana pozornica na kojoj se zbor smjestio. Slušanje Psalma 117 ostat će mi kao jedan od najupečatljivij trenutaka kod Oppa. Naravno, pozitivnim utiscima pridonjeli su i drugi SACD naslovi, među njima i Patricia Barber i album Verse (MoFi). Vrlo dobra prezentacija vokala.DVD-Audio reprodukcija

S obzirom da da sam nedavno pisao o tome kako je DVD-Audio zvuk kod Classea usporediv sa zvukom playera od 53.000 kuna, gotovo da i nemam tu što za staviti. Antonio Cartellieri i Koncert za dva klarineta i orkestar (MDG) bili su dovoljni da učine ogroman jaz između Classea i Oppa. Kasnije je Diana Krall i Love Scene (Impulse) dodatno učvrstila utisak.
Generalno gledajući, stekao sam dojam da je DVD-Audio reprodukcija kod Oppa inferiornija onoj SACD. Ajde, možemo reći da je nekom srećom DVD-A ionako rijetka zvjerka u audio svijetu, pa sve ovo zajedno možda i nije tako važno.Konačno i nakon preslušanih 20-ak razno raznih diskova, treba biti iskren te bih stoga zaključio da Oppo nema onaj touch istinske high-end komponente. Jasno, govorim isključivo o stereo reprodukciji i u apsolutnim kriterijima.

Što mu zapravo nedostaje? Nedostaje mu prije svega uglađenost i povezanost. Jednom kad se doživi i shvati zvuk high-end reproduktora te logika zvuka koji iz njega izlazi, kada se uz svu silu informacija glazba pretvori u neobavezno slušanje, tada je jasno da Oppo baš i nije u susjedstvu. Oppo odrađuje svoj posao jako dobro, štoviše odlično i kao što sam napisao, cjenovnu konkurenciju baca u nemilost.

Nadalje, ovdje govorim o 8.800 kuna i apsolutnoj refernci BluRay i DVD slike. Govorim o uređaju koji na tržištu zapravo gotovo da i nema konkurencije po pitanju slike. U tom segmentu Oppo je ne samo vrhunski, već pravi State-of-the-Art proizvod.
I sad, uz sve to, uzmimo u obzir da još opako konkurira CD playerima svog, ali i višeg cjenovnog razreda, sasvim je jasno da ovdje imamo fantastičan uređaj.

Je, istina... nije se dogodilo čudo i nije satrao gotovo četiri puta skuplji uređaj, ali da budem iskren, nisam to ni očekivao.
Iz ovog se jasno da zaključiti da audiofili skloni slušanju CD-a i sa skupim pilama neće poprodavati pošto-poto svoje ljubimce dok im još nešto vrijede i kupiti Oppo, ali zato bi oni audiofili skloni filmovima i sofisticiranijim sustavima (ne zaboravimo mogućnost mrežnog spajanja!) mogli doći na svoje i iz Oppa izvući još više.
Filmofili su pak, dobili igračku iz snova. Bolje nema i blago njima.

Još jedanput je Oppo pokazao da se za razumne novce može dobiti ohoho puno i tu im skidam kapu do poda. Ne vjerujem da postoji ijedan ozbiljniji referentni proizvod u audio/video segmentu koji se može kupiti za cijenu jednog Oppa.

Da kojim slučajem imam TV koji bi mogao pratiti Oppo, vrlo vjerojatno ne bih uređaj vratio distributeru, a vi biste imali priliku vrlo povoljno kupti Oppo 981HD DVD player.

Bez SMS poruka, naravno.INFO BOX

Oppo BDP-83 SE Nuforce Edition

Tehničke značajke:
Disc Types
BD-Video, DVD-Video, AVCHD, DVD-Audio, SACD, CD, HDCD, Kodak Picture CD CD-R/RW, DVD±R/RW, DVD±R DL, BD-R/RE

BD Profile
BD-ROM Version 2 Profile 2 (also compatible with Profile 1 Version 1.0 and 1.1)

Internal Storage
1GB (Actual available storage varies due to system usage)

Output
Analog Audio: 7.1ch or 5.1ch, stereo
Digital Audio: Coaxial, Optical
HDMI Audio: Stereo, up to 7.1ch high-resolution PCM, up to 5.1ch DSD, bitstream or LPCM conversion of Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS-HD High Resolution Audio, and DTS-HD Master Audio.
Analog Video: Composite, Component Video (Y/Pb/Pr, 480i/480p, 720p/1080i available for non-restricted content only) Digital Video: HDMI with HDCP (NTSC: 480i/480p/720p/1080i/1080p/1080p24, PAL
576i/576p/720p/1080i/1080p/1080p24)

Video Characteristics
Composite Video Amplitude: 1.0Vp-p (75Ω)
Component Video: Y: 1.0Vp-p (75Ω), Pb/Pr: 0.7Vp-p (75Ω)

Audio Characteristics
Frequency: Stereo 20Hz - 44kHz (±0.2dB), 20kHz - 96kHz (±1.1dB)
7.1CH 20Hz - 44kHz (±0.4dB)
Signal-to-Noise Ratio: >117dB (A-weighted, auto-mute off)
THD+N: < 0.002% (1kHz at 0dBFS, 20kHz LPF)
Dynamic Range: >104dB (24-bit unweighted)
Channel Separation: >106dB (24-bit unweighted)

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Soundstring Cables
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić
Thorens TD 085 vs NAD PP 2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono sklop
napisao: Darko Brlečić
Krklec - Sound Carrier
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Vecteur L-4.2 CD Player
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Cd player
napisao: žac
Synergistic Research - Alpha Sterling
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu