Hi-Fi

pretraga  


Pro-Ject Box serija - Audiofil - feel the sound - Pro-Ject Box

Pro-Ject Box serija

Male kutijice za veliko veselje


Za Pro-Jectove se uređaje s pravom može reći da su plod iznimne suradnje zemalja unutar brzo rastuće Europske unije. Tvrtka je svoj život započela u mjestu Litovel, smještenom sjeveroistočno od Praga, šire poznatom (pa i u Češkoj) po pivu nego po elektroničkim uređajima, u kojoj je prije gotovo šezdeset godina osnovana tvornica za proizvodnju gramofona. I dok je Čehoslovačka bila dijelom istočnog lagera, o toj se tvrtki i o njezinim proizvodima u nas nije znalo gotovo ništa. Kad se Češka Republika osamostalila i ozbiljno krenula put ulaska u Europsku uniju, tvrtka Pro-Ject Audio Systems iz Beča shvatila je da se u Litovelu nalaze vrlo napredni pogoni i stručnjaci koji su stanju izraditi vrlo kvalitetne dijelove precizne mehanike. Nije prošlo puno vremena kako su dvije tvrtke uspostavile punu i plodonosnu suradnju. Još manje vremena je prošlo do uspjeha na svjetskom tržištu. Vrlo brzo Pro-Ject je postao jedan od vodećih proizvođača gramofona na svijetu, sa širokim programom koji uključuje široku raskošnu modela, od onih svakomu dostupnih, do onih već prilično ekskluzivnih, međutim, i dalje dostupnih razmjerno širokom krugu zainteresiranih.Veliki uspjeh s malim
Uspjeh na planu proizvodnje gramofona potaknuo je promišljanja i o mogućoj proizvodnji elektoničkih komponenata koje bi s gramofonom činile cjelovit sustav. Dobro znajući da je konkurencija na tom polju ogromna i da se neće biti lako suprostaviti proizvođačima kakvi su, npr. NAD, Rotel, Onkyo, Yamaha, Arcam, Cambridge... odlučili su tržištu ponuditi nešto jedinstveno, drugačije, nešto što se nije moglo naći na policama svake audiotrgovine diljem globusa. Nije to bio lagan (nekmoli najlakši) put, ali sve je ukazivalo da bi mogao bit plodonosan.
I tako se, nakon pomnog studiranja tržišta i višegodišnjeg razvoja krenulo u proizvodnju mini uređaja maksi kvalitete. Tako su nastali uređaji kojima je svima zajedničko malo kućište širine103 mm, dok su visina i dubina kućište različite kod različitih uređaja (pogotovo onih cijevnih), ali najčešće su 38 mm odnosno141 mm. Jasno je da u tako minijaturno kućište, jedva veliko kao dvije kutije cigareta, ne može stati i cjeloviti napajački sklop, tako da je mrežni transformator uvijek izvan kućišta. Što nije samo praktično već i korisno za zvuk.
Koliko minijaturno kućište zaista predstavljalo problem za ugradnju elektronike, toliko je sjajno jer je zbog malih dimenzija vrlo kruto i čvrsto i takvo otporno na vibracije. Doda li se tomu da su i materijal od kojeg su kućište izrađena kao i njihova konstrukcija vrlo čvrsti, sasvim je jasno da će ona predstavljati odličnu zaštitu elektronike u njima.
Uspjeh koje su ove mini napravice, a u programu ih je ravno dvadeset, od tzv. switch boxa preko dock boxa, fono boxa i tuner boxa, do USB record boxa pa sve do pojačala u integriranom obliku ili pojačala snage i pretpojačala, bio je iznad svih očekivanja, pa i onih najsmjelijih. U brojnim audiorevijama diljem globusa, Pro-Jectove minijature, bilo svaka zasebno, bilo složene u jednostavniji ili složeniji audiosustav, dobile su odlične ocjene za dizajn i praktičnost, ali poglavito za zvuk. Mi smo se odlučili predstaviti ih kao (složeniji) sustav, sastavljen od stereo pojačala snage, pretpojačala, tunera, fono sklopa te vanjskog napajačkog sklopa.Pretpojačalo Pre Box
Premda u tehničkim podacima za Pre Box stoji da je visina njegova kućišta dvostruko veća od one pojačala snage (i svih ostalih uređaja u sustavu koji smo testirali), u stvarnosti to nije tako. I kućište Pre Boxa u milimetar je istovjetno kućištima svih ostalih testiranih uređaja.
Na prednjoj ploča pretpojačala, krajnje lijevo je mrežni prekidač. Do njeg desno je input/source birač ulaza, potom slijedi prozorčić senzora daljinskog upravljača i napokon, krajnje desno, kotač potenciometra za glasnoću. Straga su tri para pozlaćenih RCA priključaka – jedan izlazni i dva ulazna – ulazno izlazni priključci za kabel kojim se pretpojačalo povezuje s drugim uređajima (osim fono sklopom) da bi ih se moglo uključiti/isključiti daljinskim upravljačem i, naravno, mrežni priključak.
Sklop je dvostruko mono dizajniran čime se htjelo postići maksimalno odvajanje kanala, a u izradi korišteni su niskošumni integrirani sklopovi. Bude li nekomu malo dva ulazna priključka (a moglo bi biti!) Pro-Ject u programu ima Switch Box koji omogućava dobivanje četiriju dodatnih ulaznih priključaka i koji se s automatski sinkronizira s biračem ulaza Pre Boxa.

Radioprijemnik Tuner Box
Tuner je također u kućištu standardnih dimenzija. Na lijevoj strani njegove prednje ploče je mali predočnik s plavim slovima/brojkama, a na desnoj mali kotač birača za ručno ugađanje frekvencija radiopostaja. Na predočniku je, osim frekvencija radiopostaje, koja je ispisana najvećim znakovima, moguće očitati i jačinu signala, koristiti pokazivač finog ugađanja i vidjeti je li u tijeku emitiranje u stero ili mono postavi. Sasvim dovoljno sadržaja na malom prostoru, a sve ipak djeluje dovoljno pregledno. Ipak, ne i s daljine od tri metra… Unutar kućišta je AFC sklop (za automatski nadzor frekvencije) kao i sklop za prilagodno poništavanje šuma.
Na stražnjoj strani tunera je par pozlaćenih RCA izlaznih priključaka, koaksijalni antenski priključak (75 ohma) i mrežni priključak od 16 V. Tuner prima samo postaje iz FM područja, a to je ionako jedino relevantno glede kvalitetne i maksimalno bešumne reprodukcije zvuka. Tehnički podaci tunera nisu vrhunski, ali usprkos tomu, prijem je bio sasvim solidan (sa sobnom elektronskom antenom s pojačalom).

Fono pretpojačalo Phono Box II USB
Unutrašnjost fono sklopa dizajnirana je slično onoj pretpojačala – u dvostrukom mono konfiguraciji i uz korištenje niskošumnih integriranih sklopova. Prednja ploča na sebi nosi samo logo tvrtke. Puno je veća gužva na stražnjoj. Osim dva para pozlaćenih ulazno/izlaznih RCA linijskih priključaka, tu su, na desnoj strani, priključak za uzemljenje, mrežni priključak na lijevoj strani, a u sredini, između cinčeva, su preklopnik za biranje jačine pojačanja iz zvučnice, MC odnosno MM, i mini USB priključak, što je svojevrsno iznenađenje. Dobrodošlo, pokazat će se. Naime, Fono Box u sebi ima A/D pretvarač (16-bitni Delta Sigma frekvencije uzorkovanja do 48 kHz) koji omogućava pretvaranje analognog signala iz gramofona u digitalni i snimanje ploča na tvrdi disk ili na CD-ove. Radi na Windows i Mac operacijskim sustavima, što ga čini svima dostupnim i prihvatljivim. USB je starijeg, 1.1, tipa. Većina tehničkih podataka fono sklopa je vrlo solidna.

Središnji napajački sklop Power Box II
Power Box je središnji napajački sustav za sve uređaje Box serije kao i za Pro-Jectove gramofone. Na njegovoj prednjoj ploči su četiri tipke iznad svake od kojih je plavo svjetleća dioda koja pokazuje kad je koji od priključaka aktivan. Na stražnjoj strani su, naravno, četiri mrežna priključka za priključivanje bilo kojeg od uređaja iz Box obitelji, te još jedan, kojim se naponom napaja sam Power Box II uređaj. Dimenzije njegovog kućišta iste su kao i svih drugih uređaja u sustavu koji smo testirali, iako u općem katalogu Box serije stoji drugačije.Idemo, sad svi zajedno!
Četiri Box uređaja, kad ih se poreda jednog do drugoga, široki su skoro kao klasično dimenzionirana audiokomponenta, a visinom su nalik kakvom vrlo tankom uređaju, DVD playeru, recimo. Peti uređaj, tako, što se prostornog smještaja tiče, dođe nekako kao “trinaesto prase”. Isto se događa želi li se koristiti zgodno dizajnirano drveno kućište, u koje također stanu četiri uređaja. Zato je rješenje napajački sklop Power Box smjestiti negdje drugdje. Ili, možda, još bolje, da oni koji koriste gramofon, ustranu stave Phono Box USB II uređaj, na kojem ionako nema tipaka koje bi se stalno koristile, kao na ostalim uređajima.
Pro-Jectovim minijaturama nije trebalo puno da im se zvuk prestane mijenjati. Stotinjak sati bilo je više nego dovoljno za to. Kako tuner nije relevantan izvor kojim bi se mogla provjeriti opća kvaliteta zvuka sustava, pretežito smo tijekom testa koristili gramofon. Ipak, tuner je zvučao iznenađujuće kvalitetno. Šuma gotovo nije bilo, a i frekvencijski odziv kvalitetno primljenog signala bio je vrlo dobar. Ekstremi spektra nisu bili do kraja realizirani, međutim, sve ostalo je zvučalo tako ujednačeno i prirodno, da se ti nedostaci nisu značajno osjećali u zvuku. Dakle, ako korisnik prije nabavke Box sustava nije imao (kvalitetniji) tuner, s ovim će nedvojbeno biti sasvim zadovoljan.
Koristili smo i CD player solidne kvalitete, pa ćemo u zvukovnim opservacijama, tamo gdje se to pokaže potrebnim, zvuk s gramofona usporediti s onim s CD playera. Prvo što slušatelje zanima, kad se u sustavu koristi pojačalo snage 2 x 20 W, kako ono izlazi na kraj sa zvučničkim sustavom. Jer, sasvim je jasno da će upravo snaga pojačala biti temeljna odrednica zvuka Box sustava u cjelini. A kakvom će se pokazati u praksi, ponajviše će ovisi o pogonjivosti s pojačalom spregnutog zvučničkog sustava, odnosno o njegovoj osjetljivosti i impedancijskoj karakteristici. U okviru dostupnih nam zvučnikih sustava, Amp Box snagom je sasvim zadovoljavao samo kad se reproducirala manje složena glazba i kad se nije pretjerivalo s odvrtanjem potenciometra za glasnoću. U takvim slučajevima zvuk je bio čvrst, čist, brz i okretan. Bas nije dosezao najveće dubine, ali ga u općoj zvukovnoj slici nije nedostajalo. Bio je fino zaokružen, dobro ugođen i vrlo ugodan za slušanje, nikad egzaltirano prenaglašen ni patvoreno voluminozan. U srednjotonskom području osjećala se naglašena prirodnost, instrumentalni timbar bio je prirodno iznesen, a detalji su bili umjereno nazočni (onih najfinijih je i nedostajalo, pogotovo prilikom reprodukcije s CD playera). Najviši dijelovi spektra bili su prije blago zatvoreni nego naglašeno otvoreni. Zapravo, s većinom materijala visokotonsko područje zvučalo je vrlo ujednačeno, taman kako bi trebalo. Ništa nije stršalo niti izričito nedostajalo. Sigurno je da će biti onih kojima će nedostajati prštavosti u najvišim dijelovima spektra, no to je područje, bez obzira na svoju privlačnost, u kojem se lako događaju ekscesi. Zato držimo da je bolje rješenje suzdržanost nego egzaltiranost. To se lijepo dalo uočiti pri usporedbi zvuka gramofona i CD playera. S gramofonom najviši su tonovi zaista bili malo (pre)zaobljeni, ali su zato s CD playerom zvučali sasvim uredno svijetlo.Zvuku u cjelini nije nedostajalo muzikalnosti, ali to ipak nije zvuk s naglašeno atraktivnom notom. Zato vjerojatno neće dojmiti na prvo slušanje. Međutim, svidi li se komu takav zvuk na prvu, takav dojam sustav će ostavljati i nakon toga, tijekom dugog vremena i duljih slušnih seansa.
Dinamički se zvuk ponašao, naravno opet, sukladno snazi pojačala. Pri nižim razinama glasnoće dinamički se prijelazi nisu mogli tako jasno uočiti, dok je na višim razinama glasnoće znalo doći do sužavanja dinamičkog raspona. No, na normalnim razinama glasnoće dinamika je bila iznesena regularno, mada ni jednim svojim elementom nije privlačila pozornost slušatelja.
Način kako Box sustav slušatelju predočava prostorne dimenzije zvuka bio je puno dojmljiviji od očekivanoga. Pogotovo kad se koristi gramofon. Izrazito široka zvukovna slika nije pucala ni kad su zvučničke kutije (čak ni one manjih dimenzija i zapremine) bile prilično udaljene jedna od druge. Takva udaljenost kutija nije nimalo narušila dubinsku komponentu zvuka koja je bila jasno izražena i uočljiva. Zadnji redovi orkestra, doduše, nisu bili kristalno jasno vidljivi, ali da su bili uočljivo nazočni, u to nije bilo dvojbe. Čak ni s iznošenjem složene visinske dimenzije zvuka Box sustav (poglavito kad se slušalo s gramofona) nije imao (većih) problema. Visinska komponenta nije bila raskošno predočena, ali je bila zorno predočena, što se baš ne događa tako često sa sustavima ovakvog cjenovnog razreda i konfiguracije.
Iako će Pro-Jectov Box sustav zadovoljiti i zahtjevnije korisnike, on ipak nije zamišljen biti A sustavom. Poglavito ne u domovima ljubitelja kvalitetno reproducirane glazbe u čijoj zbirci LP/CD ploča prevladavaju naslovi (suvremenije) klasične glazbe. Međutim, kao B sustav, Box uređaji svojim će korisnicima omogućiti izvrsnu zvukovnu ugodu koje se neće zasititi već nakon prvih dana slušanja.INFO BOX

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


TOP Audio & Video Show - Milano 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Slike i tekst Zdravko (Edison)
Sumic Audio - Black Hole 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski audio kabel
napisao: Daniel Modrić
Pariz: Prezentacija Klipsch Palladium i Jamo R907
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Nenad Grakalić foto: Milan Rupić, arhiva Klipsch,
4 High-End sistema u Esplanadi
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu