Hi-Fi

pretraga  


Cambridge Audio One - Audiofil - feel the sound - Integrirani sustav

Cambridge Audio One

Sverad


Ako nekome nije jasan naslov ovog teksta, neka ga nastavi čitati. Sve će mu biti jasnije i prije njegova kraja. Ne želi li, pak, gubiti vrijeme na istraživanje nečega što mu već po imenu ne djeluje dovoljno obećavajuće i spoznajno obogaćujuće, neka odustane. A jednostavno je… radi se uređaju koji - radi sve. Ostavimo li po strani kuhanje kave, pečenje palačinki i slične poželjne radnje, One je za audiouređaj iznimno svestran. Jer radi se o FM/DAB receiveru koji sadrži i CD player, a može reproducirati i glazbene zapise pohranjene na USB memoriji, pa čak i na SD kartici, u MP3 i WMA formatu. Ali to nije sve. Uz One se ispručuje i iPod dok u koji je moguće priključiti iPod (četvrte i pete generacije), iPod Nano (od prve do četvrte generacije), iPod Classic, iTouch (prve i druge generacije) i iPhone uređaje. One je, dakle, isključivo audiouređaj koji može reproducirati gotovo sve oblike glazbenih zapisa, osim onih visokorazlučivih na DVD-A i SACD diskovima, koji su ionako u optjecaju u iznimno malo. I sve to je, osim iPod doka koji je odvojen, smješteno u kućište više nego dvostruko uže (215 mm) od klasičnih samostojećih receivera, pa čak i nešto pliće od njih.
Cambridge Audio je tvrtka koje je razmjerno kasno ušla na tržište kompaktbih sustava/linija, ali sve govori da je već s prvijencem na njemu napravila pravi dar-mar. U nekoliko usporednih testova u posljednje vrijeme u kojime je bio uspoređivan sa sebi sličnima, One je odnio uvjerljive pobjede. Nije se, doduše, pokazao besprijekornim baš u svemu, ali u većini slučajeva i elemenata bio je manje obremenjen manama od svih suprostavljenih mu suparnika.
Neprijeporno je da su svi integrirani sustavi bremeniti brojnim kompromisima, pa zato njihove osnovna manjena nije vrhunski kvalitetna reprodukcije glazbe, već prije svega svestranost koje mora biti spakirana u lijepo izledajući uradak koji ne zauzima puno mjesta u stanu. Međutim, ima kompromisa koji na uštrb glazba idu više ili manje. One sustav nedvojbeno spada u ove potonje. Prvo što korisniku upadne u oči kad ugleda One je njegova izvanredna funkcionalnost i opremljenost - samo na krajnjem dijelu lijeve strane prednje ploče mogu se naći minipriključak za slušalice, minipriključak za kakav prijenosni reproduktor zvuka (MP3 oznaka iznad njega rječito sugerira o kakvi će uređajima uglavnom biti riječ), USB utor i utor za SD karticu. A tu su još prekidač za uključivanje/isključivanje, preklopnik birača ulaza i Info tipka. I sve djeluje uredno i skladno… Na ostatku prednje ploče bilo bi upola manje sadržaja od ovih kad ispod središnje postavljenog, i ne baš velikog predočnika, ne bi bilo šest memorijskih tipaka i još dvije za pregled radiopostaja.Na stražnjoj strani čvrstog, odlično izrađenog metalnog kućišta prilično je uobičajena postava priključaka - uobičajeno grozni i nepraktični zvučnički priključci u koje jednostavno ulaze samo goli krajevi zvučničkih kabela (kakvi se nalazde na veći suvremenih klasičnih integriranih pojačala/receivera) u društvu su za audio netipičnog priključka za iPod dok, izlaznog priključka za subwoofer, linijskih izlaznih RCA priključaka i teleskopske antene koje služi za prijem DAB i FM frekvencija. Osim njih, tu su i dva para ulaznih RCA prikljičaka… Čemu bi oni, pored svega nabojanog, mogli poslužiti, pitamo se. Priključenju kasetofona, možda!?
Pojačalo u kućištu One ima 30 W/6 ohma po kanalu, što bi trebalo biti sasvim dovoljno za pogonjenje odgovarajućih zvučničkih kutija u prostorima veličine manjeg dnevnog boravaka kojima je ovakev uređaj i namijenjen. Cambridge Audio, naravno, preporučuje de to budu kutije iz njihove Siroco serije, modeli S 30 (dizajnirane usporedno s One sustavom), L30, ili pak puna postava S20 + 90 u koju, uz nešto manje kutije S20, čini i pasivni subwoofer. Naravno, moguće su i interne kombinacije, ali i korištenje zvučničkih postava drugih proizvođača.
CD player s utorom (bez ladice) sadrži kvalitetan mehanizam i ništa manje kvalitetne dijelove što treba osigurati kvalitetnu reprodukciju zapisa pohranjenih na kompaktnim diskovima, bilo da se na njima nađe CD zapis ili zapisi u sažetim formatima kao što su MP3 ili WMA. Visokoosjetljiva tunerska sekcija moža primati i reproducirati FM frekvencije i DAB informacije. E, sad, to "visokoosjetljiva" ima svoju stvarnu potkrijepu što se FM frekvencija tiče. One je primio obilje čistih FM frekvencija. Međutim, s DAB informacijama nije bilo tako. Uhvatio je samo HRT1 i to je to. Puno više nije ni mogao, jer osim ostala dva programa HRT-a, koliko mi je poznato, nijedna druga radiokuća u Hrvatskoj još ne emitira DAB program. A ako to nije učinila kad je DAB teme bila "vruća", vjerojatno je da do daljnjege i neće… A možda ni tada! Tako da će, na žalost, DAB sadržaj ovog uređaja, u Hrvatskoj pstati gotovo neiskorišten. Odnosno sasvim neiskorišten. Jer, ruku na srce, tko još sluša HRT1? Zvuk tunera na FM-u bio je vrlo pristojan, "tunerski" ugodan, bez ekstrema, ali izrazito prirodan, čist, i bešuman, bez lažne sonornosti.
Kvaliteta zvuka zabilježena na USB memoriji (uključujući i tvrde diskove) ili SD kartici ovisit će, naravno, o brzini njegova zapisivanja, odnosno razlučivosti, a tako je i sa zvukom s iPoda i srodnih mu uređaja. Mi smo slušali glazbu zabilježenu Appleovim bezgubitnim formatom (koji odgovara CD kvaliteti) na iPod Classicu i uspodedili je s kvalitetom istog zapisa na CD-u. I bili vrlo ugodno iznenađeni. Prvo zato što je zvuk CD playera bio vrlo precizan, sasvim lišen tvrdih digitalnih prizvuka, vrlo dinamičan, sadržavajući u sebi puno veću količinu prostornih informacija od očekivanih. Još nasbje više ugodno iznenadio zvuk s iPoda. Po svemu je sličio onom s CD playera, ali je bio eufoničniji, slušljviji i mekši, ali ne na uštrb gubitka detalja. Znamo da je zvučao manje hi-fistički, ali bio je toliko neodoljivo muzikalan da se to kod ovako koncipiranih uređaja ne smije ocjeniti manom. Naprotiv! To je uređaj koji mora raditi cijeli dan i sjajno je što može pružiti sate ugodna i nenametlijva zvuka. Dobar dio zasluga za takav zvuk leži i u samom doku koji je plod primjene tvz. noise cancelling tehnologije koja značajno pridonosi smanjenju čujnosti grubih digitalnih prizvuka karakterističnih za sažete audioformate.
Osim što reprodukcira raznovrsno formatirane i pohranjene glazbene zapise, One sustav je i mala kućna dežurna postaja koja će uz glazbu moći buditi ukućane, ako je postavljena u spavaću sobu ili dnevni boravak, a i same se isključiti u vrijeme kojoj joj je korisnik zadao.
Sustavom u cjelini, uključujući i iPodom u doku, upravlja se prilično dugačkim, elegentnim, ali ne i za upravljanje sasvum intuitivnim ni do krajnosti jednostavnim Navigator daljinskim upravljačem. One sustav dobavljiv je u crnoj i srebrnoj inačici.INFO BOX

Cambridge Audio One
Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
Izgled, funkcionalnost, svestranost. Za ovakav uređaj, zvuk je za svaku pohvalu. Iz svih izvora… Cijena niža od sličnih uređaja.
moglo bi bolje
Ne baš intuitivan daljinac, slabije pregledan predočnik. Za cijenu Onea mogu se dobiti i dva, možda i tri slična sustava. Ne ni približno tako izrađena, opremljena i zvučeća, ali…

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


PMC - TB2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Bryston B60
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Audioquest - Jaguar
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekt
napisao: Darko Brlečić
Sumić Audio - Silver Cotton 3.L.E.
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić
Jamo uzvraća udarac
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu