Hi-Fi

pretraga  


PSB Imagine T - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

PSB Imagine T

Dobre za široku namjenu


Premda se pojam "slika" podjednako koristi u vizaulnom i auditivnom mediju, ipak je to pojam koji više pristaje onome što doživljavamo očima. No, kako je pojam "slika" vrlo zastupljen i u audiju, a poglavito kad se audioinformacija koristi kao senzacija koje podiže dojam vizualne prezentacije - kao što je to slučaj u sustavima za kućno kino - onda djeluje sasvim logično kad neka tvrtka cijelu seriju svojih zvučničkih kutija namijenjenih prije svega korištenju u kućnom kinu, nazove - Imagine.

Vjera u vlastite snage
PSB-ove kutije Imagine serije dizajnirane su i ustrojene da budu svestrane, da podjednako dobro rade u sustavima kućnog kina kao i u stereo sustavima, ali i da se svojim izgledom skladno uklope u mizanscenu suvremeno uređenih stanova. Imagine T kutije, manje samostojeće, tako jednako dobro rade (i izgledaju) u sobnom kinematičnom okruženju kao i kad par njih ima zadatak kvalitetno reproducirati dvokanalni glazbeni zapis. Što, svemu usprkos, nije ništa lakše od onoga koji trebaju obavljati u sklopu višekanalne postave.
Imagine serija, predstavljena prošle godine, u PSB-ovu programu ima vrlo značajno mjesto. Pogotovo u ovo krizno doba. Jer radi se o zvučničkim kutijama koje krasi veliki dio onoga što je PSB u svjetskim okvirima učinilo poštovanja vrijednom tvrtkom, koje stoje bitno manje od njihovih vrhunskih modela, a kvalitetom zvuka vrlo su konkurentne i drugim zvučničkim kutijama iz tog cjenovnog razreda.
Imagine T kutije su 2.5 stazne, s dvije bas srednjotonske i jednom visokotonskom jedinicom, smještenima u gornoj polovici prednje ploče. Bas/srednjotonske jedinice, izrađene u PSB-u, imaju plastičnu membranu promjera 130 mm, s mješavinom keramike i polipropilena, što jamči čvrstoću, malu masu i vrhunska prigušna svojstva. U sredini membrane je konusno oblikovani aluminijski fazni umetak koji osigurava veću linearnost odziva i mjerljivo manja izobličenja. Visokotonska jedinica ima membranu od titanija, promjera 25 mm koja, prema riječima konstruktora, osigurava vrlo širok odziv i naglašeno preciznu reprodukciju tonskog spektra za koji je zadužena. U svemu vrlo značajnu ulogu igra i motorni sustav jedinice u kojem je vrlo lineran i visokoučinkoviti neodijski magnet glavni dio. Bočne stranice su sedmeroslojne (!?), zakrivljene i u luku se sastaju na stražnjoj strani kabineta, tako da nema usporednih ploha (ako izuzmemo malu gornju i donju stranu kutija). Njihov je oblik računalno dizajniran kako bi se na najmanju moguću mjeru svele pojave stojnih valova. S tim u vezi je i nazočnost dvaju bas refleks otvora na stražnjoj strani. Gornji otvor je tvornički "začepljen" gumenim poklopcem, ali moguće ga je koristiti i u donjem, kao i uopće ga ne koristiti. Ovisno o sobi i osobinama ostatka sustava, svaki će korisnik Imagine T kutija morati eksperimentom utvrditi što i kad daje najbolje rezultate. U tom ne valja nagliti i žuriti, jer razlike su razmjerno male, premda će se pokazati značajnima kad se "pogodi" prava mjera. Zahvaljujući upornicama u unutrašnjosti, kabineti na mehanički podražaj odgovaraju "mrtvo", ali ne i tupo. Kabineti su obučeni u plastičnu oblogu kojom se vrlo vjerno imitira furnir javora i trešnje, a postoji i satenski dizajn. Zvučnički priključci priređeni za bi-wiring djeluju vrlo kvalitetno, pa i naglašeno masivno za kabinet ove veličine, ali zbog toga su i preblizu jedni drugima. Priključci su kvalitetnim kabelima povezani sa skretnicom četvrtog reda Linkwitz-Riley topologije.Skladan sklop dobrih pojedinosti
Imagine T kutije nije teško postaviti u prostor. Dovoljno je da budu najmanje pola metra od zida iza njih i barem toliko od zidova im s boka. Ostalo ovisi o dimenzijama sobe i položaju mjesta za slušanje. Nakon manje-više standardno dugog usviravanja, od kojih 300-tinjak sati, može se ono što pružaju Imagine T podvrgnuti ozbiljnijoj prosudbi. Pa kad već kutije nose ime Imagine, pogledajmo prvo kako stoje stvari s reprodukcijom zvukovne slike. To će vrlo brzo pokazati i jesmo li ih dobro postavili u prostor. Ako jesmo, najprije ćemo uočiti vrlo široku i nadasve čvrstu i postojanu stereo sliku kojoj vanjske bočne stranice kutije nisu krajnje granice. I dubinska je dimenzija bila lijepo predočena. Do polovice orkestra sve se jasno dalo uočiti, a prema kraju postupno su se gubili prostorni detalji. Međutim, ne u toj mjeri da se ne bi moglo razabrati što se događa u zadnjim orkestralnim redovima. Visinska zvukovna komponenta bila je uočljiva, no sasvim na razini onoga što uspijeva reproducirati i većina dugih zvučničkih sustava u tom cjenovnom razredu.
Bas je za ovako malolitražne kutije bio prilično dubok, a ako se uspjelo dobro odraditi posao s postavljanjem gumenog čepa u bas refkeks otvor i vrlo ugođen, brz, precizan i čvrst. Naravno, kvaliteta basa bolja je pri reprodukciji manje zahtjevnog materijala u kojem su bas note kraće i brže se izmjenjuju, nego kad kutije trebaju iznijeti dugotrajne, masivne bas akorde u kakvom složenijem djelu klasičnog žanra. Međutim, razlike u srednjotonskom području nisu bile ni približno tako velike i uočljive. Cijelo područje zvučalo je prilično neutralno, prirodno otvoreno, artikulirano, a na trenutke čak i "monitorski". Ali smo u smislu podastiranja informacija, a ne u tonalitetu ili boji. Naime, tragova hladnoće ili čak bezosjećajne kliničke čistoće u zvuku Imagine T kutije nije se moglo osjetiti s elektronikom s kojom su tijekom testa bile sparene. A ne radi se ni o kakvim high-end uređajima… Visokotonsko područje bilo je dobro definirano, detalji u njemu pojedinačno lako razlučivi, ali i dobro uklopljeni u cjelinu. Dinamički Imagine T zvučničke kutije nisu najbolje u svojem razredu, ali ni lošije od većine suparnika. Svi su elementi dinamičke prezentacije bili dobro i uočljivo izneseni, ali ničim posebnim nisu privlačili pozornost slušatelja.
Imagine T kutije su vrlo dobar i razmjerno prihvatljiv način za vjernu prezentaciju koncertnog događaja u stanu, po cijeni koja nije bagatelna, ali je tek desetak puta veća od cijene karte za koncert kakve zvijezde u nas. Ili samo pet puta ako na koncert idete u paru…INFO BOX

PSB Imagine T
Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 95%

Ukupno: 98%


pozitivno
Konstrukcija i izrada. Neutralan, nekoloriran, frekvencijski uravnotežen, precizan, ali muzikalan zvuk. Naglešeno široka i postojana zvukovna slika s jasno naznačenim ostalim prostornim dimenzijama.
moglo bi bolje
Tešto da je ijednu osobinu Imagine T moguće jasno izdvojiti i kritizirarti. U svim bi se elementima mogla naći kakva sitna mana, ali nijedna od njih ne narušava niti nadvladava ono dobro. A cijena koja nije izrazito niska ionako je uvijek podložna kritici…

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Energy Connoisseur C7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Rotel RB 1080
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Izlazno pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Musical Fidelity X-150 / X-RAY V3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Hifi sustav
napisao: Darko Brlečić
KEF XQ 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
PMC - GB1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu