Hi-Fi

pretraga  


Opera Mezza - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

Opera Mezza

Odličan sklad


Vjerovali ili ne, ma koliko talijanska zvučnička produkcija Opera bila poznata u svijetu i već dulje vrijeme nazočna i na našem tržištu, o njezinim proizvodima na ovima stranicama vrlo je malo pisano. Zadnji test njihovih zvučničkih kutija (model Platea), i jedini koji se do sada pojavio na ovom mjestu, objavljen je sredinom 2004. godine. U međuvremenu, 2006. godine objavljena je reportaža o posjetu tvornici i to je sve što je o Operi i njezinim zvučničkim kutijama pisano na stranicama audiofil.neta. Premalo, u svakom slučaju

Na istim temeljima
Oni koje to zanima, povijest tvrtke i njezina glavne ljude mogu upoznati iz spomenute reportaže. A mi ćemo se na početku osvrnuti na Operain tekući proizvodni program. Trvtka trenutno proizvodi tri serije zvučničkih kutija - Linea Classica s pet modela, među kojime su i malolitražne Mezza, predmet ovog testa, potom Callas sa šest modela i na kraju Lirica s tri vrhunska, velika samostojeća modela.
Linea Classica je, dakle, serija ulaznih modela. To je, međutim, malo po čemu vidljivo na samim kutijama. One su posebno dizajnirane i izrađene od kvalitetnih materijala i u njih su ugrađene odlične zvučničke jedinice renomiranih proizvođača. U svim kutijama su iste zvučničke jedinice, razlika je samo u broju jedinica i njihovom razmještaju na prednjoj ploči.
Bas/srednjotonska jedinica promjera 125 mm konstruirana je u Operi, a razvijena i izrađena u glasovitoj norveškoj tvrtki za proizvodnju zvučničkih jedinica, Seasu. Zavojnica njezinog pogonskog sustava je namotana na aluminijski kalem čime se postiže brža i bolja disipacija topline i bolje hlađenje. U središnjem dijelu prozirne polopropilenske konusne membrane, promjera samo 90 mm, ovješene na gumeni ovjes, je ABS fazni dodatak koji unosi puno manje izobličenja i stvara znatno manje problema od klasičnog kupolastog poklopca koji štiti pogonski sustav od prpdora prašine. U Seasu je proizvedena i visokotonska jedinica. Njezina membrana je platnena, kupolasta, promjera 25 mm. Jedinica je smještena u svoju komoru kako bi se spriječio upliv bas/srednjotonskih frekvencija na nju. Skretnica je drugog reda za bas (12 dB/okt) i trećeg reda za visokotonac (18 dB/okt). Rez joj je na 2.8 kHz i u tvrtki tvrde da tako ustrojena jamči niska izobličenja i optimalnu dinamiku.

Najmanje i najjeftinije
I to su dvije jedinice koje su ugrađene Mezzae, najmanje zvučničke kutije u Linea Classica. Mezza kutije su i najjeftinije u cjelokupnom programu Operae. Kabineti zapremine 8 l izrađeni su od iverice srednje gustoće, zaobljenih su stranica obučenih u pravi furnir i, u poznatoj talijanskoj tradiciji obrade drveta i izrada glazbenih instrumenata, završno dotjerani kvalitetnim lakom.
Oblik kabineta, čije su stranice zakošene prema natrag, značajno pridonosi njegovoj čvrstoći kao i sprječavanju nastanka stojnih valova u njegovoj unutrašnjosti. Prednja ploča, kao i gornja i donja ploča Mezza kutija su obučene u pravu kožu, što je rijetkost i zaprava iznimka kod zvučničkih kutija takve cijene. Posebnu pozornost pri proizvodnji zvučničkih kutija Linea Classica serije u Operi su posvetili impedancijskoj krivulji. Minimalna impedancija nikad ne pada ispod 4 ohma (s vrlo malim faznim kutom) niti se uspinje iznad 10 ohma. Zahvaljujući tomu Mezzae nije teško pogoniti ni pojačalima razmjerno male snage, bez obzira na ustroj i toplogiju pojačala. Na stražnjoj strani je jedan par kvalitetnim metalnih, pozlaćenih, višenamjenskih zvučničkih priključaka, a tu je i bas refleks otvor.

Nekritične u prostoru
Iako ih se ne bi smjelo postaviti bilo gdje i bilo kako, Mezza kutije ne traže od korisnika veliki angažman pri postavljanju u prostor. Postavi li ih se barem pola metra od zida iza njih i otprilike toliko od onih u koje gledaju bočne stranice kutija, problema neće biti. Naravno, kao i svaka mala zvučnička kutije, i ove "vole" biti na kvalitetnim stalcima. Ni usviravanje nije trejelo vječnost.
A odmah po usviravanju, s nešto lakšim i dinamički ne presloženim glazbenim materijalima, moglo se čuti kako Mezzae fino iznose jednostavno strukturirani ritam, kako žurno odgovaraju na signal i fino iznose atak. I po frekvencijskom spektru mogla se uočiti zavidna disciplina - ekscesa gotovo da nije bilo. Bas frekvencije zvučale su točno, prirodno duboko, baš po mjeri zapremina kutija, nekolorirano i okretno. Taj je dio spektra bio bešavno slijepljen sa srednjotonskim, koji je, kako to obično i biva s takvim kutijama, zvučao najbolje od svih. Bilo je protočno, dobro artikulirano, puno detalja, ali ipak s očitom toplinom koja nije baš djelovala sasvim prirodno, ali je bila iznimno ugodna i slušljiva. Najviši dijelovi spektra zvučali su otvoreno, usprkos tomu što ekstrem nije bio onako prozračan kako to zna biti kod najboljih primjeraka ove vrste. Usprkos tomu, nije se stjecao dojam da nedostaje relevantnih visokotonskih informacija. Između ostaloga i zato što Mezza fino i točno iznose tranzijentnu strukturu zvuka.
Mezza kutije je priličnio lako pogoniti i ne zahtijevaju pojačala snage veće elektrane. Naravno, sa snažnijim pojačalima dinamičke elemente i finese u zvuku iznosit će naglašeno bolje nego s pojačalima "granične" snage. S podrškom kvalitetnih 100-tinjak vata Mezza će bez većih poteškoća izlaziti na kraj i s dinamički složenim glazbenim predlošcima, elastično se noseći s prijelazima od najglasnijih do najtiših glazbenih pasaža, ne zanemarujući pritom ni iznošenje finih prijelaza i kontrasta.
Možda najbolja osobina ovih zvučničkih minijatura je način kako pred slušatelja iznose prostorne dimenzije i elemente zvukovne slike. Zna se da to male kutije rade bolje od velikih, ali i među malim kutijama postoje prilične razlike u tomu kako izlaze na kraj s iznošenjem tog, jednog od najbitnijih, elemenata zvukovne reprodukcije. A Mezza po tomu spadaju u najbolje kutije u svojem cjenovnom razredu, nadmašujući i priličan broj onih skupljih od sebe. Bilo bi dovoljno reći da su svi elementi prostorne slike bili na svom mjestu. Međutim, njihov sklad je bio takav da zahtijeva i nešto podrobniji opis. Naime, postoje zvučničke kutije i u tom cjenovnom razredu koje bolje od Mezza iznose pojedine elemente zvukovne slike, ali je malo onih koje to čine tako skladno. Nijedan od elemenata nije se isticao svojom uvjerljivošću i posebnošću već je bio u funkciji cjeline. Zato se pred slušateljem sterala kompaktna zvukovna slika koje nije impresionirala dimenzijama već prije svega ujednačenošću prezentacije svih njezinih ključnih dimenija i elemenata.

Pogođena mjera
U cjenovnim razredu u koji spadaju Mezza zvučničke kutije nužno je činiti obilje kompromisa. Kako se ne radi o jako jeftinim kutijama, proizvođač si ne smije dozvoliti omaške u izgledu i izradi. A kako se ne radi o skupim kutijama, to nije lako postići. Na sve to treba ostvariti i zvuk temeljnih hi-fi osobina, ali i zadržati stanoviti zvukovni potpis po kojem će se pojedine kutije razlikovati od drugih i pritom na pasti u zamku pretjerano eufoničnih koloracija ili tehnicističke egzaltacije. Iako se ne može reći da su u svim tim elementima Mezza kutije ostvarile najviše ocjene, neprijeporno je da su im se jako približile. Više nego najveći broj suparničkih modela.
INFO BOX

Opera Mezza
Cijena:5.990,00 kn

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Izgled, izrada, prezentacija prostornih dimenzija zvuka i dinamičkih elemenata, cijena.
moglo bi bolje
Nešto toplije srednjotonsko i ne do kraja prozračno visokotonsko područje.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


HAD AudioLAB Breeze P1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofonsko pretpojačalo
napisao: dM
Zagreb Audio Video Show 2015
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
DCS Puccini i Sumić OCC ULTIMATE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija:
napisao: Baxa
Digital Dream u Rotary Audiu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Multipak 2017
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu