Hi-Fi

pretraga  


Dynaudio Excite X36 - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

Dynaudio Excite X36

Veselo i uzbudljivo


Iako to nigdje na web stranicama Dynaudija ne piše, na brojnim drugim mjestima na globalnoj mreži na kojima je moguće naći informacije o tvrtkinoj novoj zvučničkoj seriji Excite, stoji da je ona zamjena za njihovu dosadašnju entry level seriju Audience. Štoviše, na tvrtkinim web stranicama i dalje stoji da serija Audience postoji i na noj su popisani/poslikani svi modeli u njoj i predočene njihove tehničke osobine. U priči o Audience seriji jedna rečenica upada u oko. Naime, po ocjeni same tvrtke, "Audience seriju čine zvučničke kutije takvih osobina i profinjenosti kakve se za takvu cijenu ne mogu naći nigdje na tržištu." I, sad, slijedom zdravorazumske logike, što je jednostavnije i logičnije nego zaključiti da se - ako je Excite serija zamjena za Audience seriju - isto može primijeniti na Excite seriju…

Promidžbene nazgrapnosti
U Audience seriji bilo je dvanaest modela, Excite seriju, za sada, čini pet. Serija se na tržištu pojavila krajem lipnja ove godine, i ovo je jedan od prvih - ako ne i prvi - testova jednog modela iz nje. Na početku promidžbenog materijala koji su od Dynaudija primili novinari koji se bave audiotematikom, kojom se najavljuje nova serija zvučničkih kutija, isto kao i u prospektu koji prati seriju, stoji: "Dva imena, dva obećanja: Dynaudio Exite." U nastavku piše da će zvuk ovih kutija njihovim korisnicima omogućiti istinske high-end domete kao i čisti glazbeni užitak. Stav je malo dvojben, jer predjudicira da prvo (high-end zvuk) u praksi isključuje potonje (uživanje u glazbi). A zapravo je (trebalo bi biti) sasvim obratno… Ostavimo li verbalne nezgrapnosti po strani, u pristiglom materijalu piše i da će zvučničke kutije iz Excite serije oduševiti njihove korisnike izvrsnom prezentacijom dinamičke strukture "bilo koje glazbe" i to - pazi sad - "s bilo kojim pojačalom i na bilo kojoj razini glasnoće". I to "entry level" zvučničke kutije… Smjelo, nema što! Tu tvrdnju koju je vrlo teško dokazati u praksi i puno elaboriranijim zvučničkim kutijama, uključujući i bolje i vrhunske Dynaudiove modele, pokušavaju osnažiti pričom o tomu kako Excite kutije "izvlače maksimum snage iz pojačala/receivera" na način da "brzo i precizno slijede glazbeni signal, savršeno (!?) pretvarajući svaki vat njihove snage u iznimno uravnoteženu i prirodno zvučeću glazbu." Izvrsno! Gotovo nestvarno. Kao da se ne radi o zvučničkim kutijama, najneučinkovitijoj napravi u audionizu. Pa i šire… Potkrijepu za ovakve tvrdnje nalaze u velikom vlastitom iskustvu i ovldanom tehnologijom proizvodnje svih elemenata koji čine zvučničke kutije tijekom više od trideset godina proizvodnje u svojim pogonima u tihom i mirnom, malom mjestašcu Skanderborgu, u južnoj Danskoj. U Excite zvučničkim kutijama tako se nalaze zvučničke jedinice koje su proslavile Dynaudio i koje se ugrađuju u neke od svjetski najpoznatijih zvučničkih kutija. Jedno od znamenitih tehnoloških rješenja koje je Dynaudio primijenio u izradi zvučničkih jedinica, a nalazimo ga primjenjenog i kod Excite kutija, je MSP (Magnesium Silicate Polymer) membrana. Osim toga, valja spomenuti košare zvučničkih jedinica od vrlo čvrste i krute slitine, lagane aluminijske pokretne zavojnice, fazno usklađene skretnice, posebno presvučene membrane visokotonskih jedinica… A to su podaci koji nemaju veze s prenaglašenim promidžbenim kokodakanjem. Zapravo, upravo bi se njima trebalo poslužiti kao promidžbenim adutima, bez puno petljanja i nespretne igre riječima. Jer, to nije dvojbeno, toliko visoke tehnologije, kvalitetnih materijala i vještine u dizajniranju, izradi i dotjerivanju zaista nije lako naći kod zvučničkih kutija cjenovng razreda u koje spadaju Dynaudijove Excite.

Prvo najveće
Za prvi susret s novom serijom Dynaudijovih zvučničkih kutija i za provjeru njihovih zvukovnh dometa izabrali smo najveće, X36. Radi se o trostaznim kutijama s četiri ugrađene zvučničke jedinice, od kojih dvije najveće, smještene ne dnu prednje ploče, funkcioniraju kao bas jedinica. Zahvaljujući tomu, površina bas membrane je prilično velika, a i jačina magneta tako je udvostručena. Korištene jedinice za reprodukciju najnižih tonova imaju promjer 18 cm i veličinom spadaju u bas/srednjotonske. Membrane su im, naravno, poznate Dynaudijove MSP, s košarom spregnute ovjesom koji im omogućava veliki hod (ekskurziju). MPS membrana korištena je i kod srednjotonske jedinice promjera 11 cm, smještene iznad dviju bas jedinica, a u njezinom pogonskom mehanizmu korišten je veliki neodijski magnet. Na vrhu kutija nalazi se visokotonska jedinica s mekanom kupolastom membranom promjera 27 mm, presvučena posebnim premazom. Zavojnice svih jedinica su vrlo lagane zahvaljujući namotajima od aluminijske žice, a košare bas i srednjotonske jedinice su od vrlo čvrste, lagane, aluminijske slitine. Skretnice su izrađene od probranih dijelova i fazno usklađene.
Kabineti su izrađeni od niskorezonantne iverice, debljine 25 mm, i obučeni u vrhunski dotjerani pravi furnir. Usprkos popriličnoj visini, vrlo su neosjetljive na mehaničke podražaje, kako izvana tako i iznutra. Korisnicima su na izbor četiri završne obrade - javor, trešnja, palisander i crni jasen - poredane od najsvijetlije do najtamnije. Na dnu kabineta je postolje sa šiljcima koji se mogu ukloniti, a na dnu stražnje strane jedan par kvalitetnih, višenamjenskih, plastikom zaštićenih zvučničkih priključaka. Zvučničke jedinice zaštićene su platnenom maskom na tankom okviru koji pokriva cijelu prednju ploču. Oprez pri skidanju maske - okvir je zaista tanak, a kontakt s kutijama čvrst.

Za kino svakako, ali i za glazbu
Danas je to već gotovo pravilo, čak i unatoč tomu što se kućno kino u Europi nije ni izdaleka tako dobro primilo kao na zapadnoj strani Altantika, da tvrtke za proizvodnju zvučničkih sustava, kutija poglavito, svoje modele nastoje učiniti podjednako primjenjivima i učinkovitima kako u stereo tako i u suround sustavima. Posebno se to odnosi na zvučničke kutije nešto pristupačnije cijene, one koje se obično svrstavaju pod zajednički nazivnik "ulaznih" (da se ne bi reklo najslabijih) modela, odnosno entry level zvučničkih kutija, kako se to udomaćilo i u našem jeziku. Takav je slučaj i sa zvučničkim kutijama Excite serije, pa tako i s njezinim najvećim modelom X36 kojeg smo netom testirali.
Kako se radilo o zvučničkim kutijama tek skinutima s kamiona, trebalo ih je usvirati. Malo tehničkim, malo glazbenim načinom tretirane, X36 su bile spremne za ozbiljnije slušanje nakon 200-tinjak sati rada. Kako je bas refleks otvor na stražnjoj strani, kutije treba odmaknuti od zida. Jedan metar bilo bi najbolje, a 50 cm je minimum. Toliko bi ih trebalo odmaknuti i od bočnih zidova i zakrenuti blago prema slušatelju.
Nismo isprobavali kako X36 rade s pojačalom "bilo kakve snage i na bilo kojoj glasnoći", jer to jednostavno ne držimo ozbiljnim pristupom. Predugo smo u hi-fiju da bi u smislenost takvog čega (po)vjerovali. Na kraju, dovoljno je pogledati relevantne tehničke podatke X36 kutija (osjetljivost 89 dB, nazivna impedancija 4 ohma) pa da se svatko ozbiljan okane ćorava posla i gubitka vremena. A vjerojatno i izbjegne moguću štetu. Na zvučničkom sustavu i pojačalu…
Prvo čime se ova kutije nakon propisnog usviravanja oglase je velik, naglašeno dubok, pa na stanovit način i "veći" i masivniji bas bas nego što bi se očekivalo gledajući u kutije tih dimenzija. Dvije bas/srednjotonske jedinice u funkcija bas jedinice očito su učinile ono što se htjelo postići. Bas ne samo što je bio moćan, bio je i glasan. A to će se pokazati itekako privlačnom i dobrodošlom osobinom u sustavima kućnog kina sastavljenog od Excite kutija. Sveukupno, kad se gleda reprodukcija najnižih frekvencija, hi-fisti nisu izgubili (usprkos činjenici da u najdonjim dijelovima bas spektra do kojih se X36 mogu spustiti nije sve uvijek bilo krajnje precizno i čisto), a videofili su sigurno dobili.
Srednjotonsko područje je precizno nalijegalo na bas, bez traga reza. Odisalo je kontroliranom otvorenošću, bilo je puno fino oblikovanih detalja, zvučalo je ugodno, ne preeufonično, s umjerenom dozom analitičnosti i čistoće. Zato su harmoničke strukture zvuka pojedinih instrumenata zvučale točno, omogućavajući lako razlikovanje zvukova srodno zvučećih instrumenata. Ipak, u svemu najboljom se pokazala reprodukcija glasova, i muških, u kojima nije bili lažne sonornosti, i ženskih u kojima se nisu čuli preizraženi sibilanti.
Najviši dijelovi spektra zvučali su vrlo ugodno i uglađeno, iako im nije nedostajalo otvorenosti i visine. U usporedbi sa sličnim kutijama iz Audience serije, neprijeporno je da Excite X36 zvuče "svijetlije" i da "idu više".
Kad bi se X36 spregnule s pojačalom (pre)male snage, a pod tim podrazumijevamo sve manje od 80-ak vata, koje nije u stanju raditi na niskim impedancijama, teško da bi se moglo čuti kako ove kutije mogu dobro slijediti ritam i takt glazbenog predloška. A s dobrim, snažnim pojačalom koje se ne guši kad impedancija zvučničkog sustava padne ispod 3 ohma čut će se da X36 to rade vrlo dobro i precizno, zahvaljujući čemu cijela prezentacija djeluje "veselo", aglino, okretno i poletno.
Prostorne osobine zvukovne pozornice X36 predočavaju korektno. To znači da su svi njezini elementi jasno nazočni, ali nijedan od njih nije reprezentativan niti primjeran u odnosu na način kako s tim elementom glazbene repodukcije izlaze suparničke im zvučničke kutije. Nitko od korisnika njima neće biti razočaran, ali niti razgaljen.
Kad je riječ o načinu kako su X36 iznosile dinamičku strukturu glazbe može se zaključiti da im je impedancija postojana i da neće predstavljati problem većini kvalitetnih pojačala. To ujedno znači i da ne pada puno ispod nazivnih 4 ohma. Zato su dinamički skokovi i padovi bili precizno izneseni, prijelazi i sjenčana su bili brzi i bez zastajkivanja, pa je zvuk u cjelini djelovao elastično i protočno. Kako već rekosmo, rječju - "veselo". Ili je možda bolje reći - uzbudljivo. Pa, da! Excite upravo to i znači…INFO BOX

Dynaudio Excite X36
Osjetljivost 89 dB (2,83 V/1 m)
Snaga 250 W
Impedancija 4 Ohms
Konstrukcija 3-way bass-reflex
Rezna frekvencija 500 / 2000 Hz
Masa 23.5 kg
Dimenzije (Š x V x D) 205 x 1040 x 310 mm

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Izgled, korištena tehnologija, izrada, iznošenje dinamike, reprodukcija glasova i visokotonskog područja, dubok bas
moglo bi bolje
Sitnije nepreciznosti u najdubljim dijelovima (naglašeno dubokog!) basa, prezentacija zvukovne slike ništa bolja os suparničkih modela

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Audiofil web počeo s radom
Tip članka: Ostalo
Kategorija:
napisao: žac
Hornet
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Sponzorirani članak
napisao: žac
B&W 805 S
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Erden Radončić & Zoran Mihajlovski
Vincent SV-238
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Hi-Fi Show Zagreb 2003
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: icon & žac & DARKOB

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu