Hi-Fi

pretraga  


NAD PP 3 - Audiofil - feel the sound - Digitalni MM/MC fono stupanj

NAD PP 3

Analogni digitalac


Puni naziv najnovijeg NAD-ovog fono predpojačala je "Digital Phono/USB Preamp PP 3." Digitalni fono!? Zvuči prilično oksimoronski, zar ne? Ipak, ne radi se ni o kakvom audiočudovištu koje kemija s audiosignalom ne bi li "popravilo" njegove izvorne osobine. Radi se o uređaju već viđene koncepcije. O jednom takvom, Pro-Jectovom Phono Boxu II, pisali smo prije skoro točno godinu dana.

Najsvestraniji u svojoj vrsti
PP 3 je uređaj dvojne funkcije - fono predpojačalo i D/A pretvarač. Dakle, PP 3 funkcionira kao MM/MC fono predpojačalo, ali (istovremeno) i kao A/D pretvarač koji signal iz zvučnice pretvara u tok digitalnih podataka koje je preko USB priključka moguće odaslati u računalo i snimati u digitalnom obliku. Dodatni, pak, ulazni linijski priključak omogućava da se isto učini i sa signalom uz bilo kojeg drugog linijskog izvora zvuka, tunera odnosno kasetofona, što PP 3 čini iznimno svestranim uređajem, nedvojbeno najsvestranijim u ovom trenutku u svojoj gami i cjenovnoj niši.

Ovo je već treće utjelovljenje NAD-ovog PP (Phono Preamp) uređaja - počelo je s PP 1, koji se više ne proizvodi, slijedio je PP 2, koji je još uvijek u proizvodnji i napokon PP 3 koji je zapravo PP 2 s visokokvalitetnim A/D pretvaračem i USB sučeljem.
U paketu s PP 3 dolazi i mini CD s VinylStudio™ Lite PC Software programom za izravno snimanje ploča na PC u obliku .wav ili .mp3 dokumenata, koje je potom moguće zapržiti na CD ili prebaciti na kakav prijenosni player.
PP 3 je mali uređaj koji se može smjestiti bilo gdje unutar audiosustava. Na njegovoj prednjoj ploči su samo USB priključak, ne onakav plosnati kakav obično nalazimo na računalima ili audiouređajima, već onakav četvrtasti kakav je najčešće na pisačima odnosno skenerima, te dvije LED-ice koje pokazuju uključensot uređaja i funkcionalnost USB priključka. Razloga za strah da će biti problema oko povezivanja nema jer u kutiji s PP3 je i USB kabel na čijem je kraju koji ide u računalo "normalni" plostnati priključak. A da ga i nema, problema nema, jer se kabeli s plostatim priključkom na jednom i četvrtastim USB priključkom na drugom mogu kupiti u svakoj tehničkoj trgovini. No, ovaj u PP 3 kompletu je zgodan zato što mu je moguće mijenjati dužinu. Naime, između dvaju priključaka je kotač s oprugom, poput onog na roletama, koji omogućava podešavanje dužine kabela i, nakon što ga se razvuče do kraja, njegovo vraćanje na minimalnu dužinu. Kabel, ipak, unatoč zgodnim dizajnu ne djeluje jako uvjerljivo pa bi možda ipak bilo zgodno isprobati kakav kvalitetniji. Mi smo to učinili i pomaka u kvaliteti je bilo. Ne drastičnih, ali sasvim dovoljnih da opravdaju zahvat.

Na stražnjoj strani je puno više sadržaja. Tamo su RCA ulazni priključci za MM i MC zvučnicu, ulazni linijski priključak (za digitalizaciju signala iz tunera ili kasetofona), priključak uzemljenja i izlazni linijski RCA priključak. Osim toga tu su i dva preklopnika - MM/MC i Phono/Line In kao i priključak mrežnog adaptera. Kućište PP 3 je metalno, prilično čvrsto i dobro prigušeno.

Unutar kućišta je niskošumno, diskretno ustrojeno MC predpojačalo nakon kojeg sljedi RIAA MM stupaj u obliku niskošumnog operacijskog pojačala u kojem je 12 db/okt infrasonički filtar koji prigušuje rumble gramofona. Na žalost, on je stalno aktivan tako da korisnik ne može eksperimentirati s učincima njegove uključenosti odnosno neuključenosti. Signal nakon ekvalizacije i pojačanja odlazi istovremeno na linijski izlazni priključak kao i u A/D pretvarač i potom na USB priključak.

MC predpojačalo sastoji se od četiri niskošumna tranzistora malog stupnja izobličenja i prilagođeno je vrlo niskim impedancijama signala iz MC zvučnica. Tranzistori ultraniskog unutarnjeg otpora po dva rade push-pull u paraleli čime se dodatno smanuje ulazni šum za 3 dB. Sam šum je 78 dB ispod 0.5 mV (RIAA). Pojačanje je 15 puta ili 24 dB, što omogućava podizanje i najslabijeg MC signala na razinu jačine signala MM zvučnice. Ulazna impedancija MC sklopa je 100 ohma u paraleli sa 180 pF.

Pojačanje MM sklopa je 25.2 dB na 1 kHz, odnosno 287 mV izlaza za 5 mV ulaza, s marginom prepobude od 23 dB. Frekvencijski odziv je linearan od 20 Hz - 50 kHz, uz odstupanja manja od 1 dB, dok su u kritičnom dijelu spektra odstupanja tri puta manja, oko 0.3 dB. Infrasonički filtar prigušuje za -3 dB na 10 kHz i 14 dB na 5 Hz.

Izlazni signal iz fono predpojačala je prigušen, niskopropusno filtriran i upućen u A/D pretvarač. NAD-ov vlastiti, poznati Soft Clipping sklop sprječava prepobudu A/D pretvarača. MM predpojačalo ima dinamički raspon od 100 dB, a A/D pretvarač 89 dB, čime se omogućava optimizacija pojačanja i najbolji odnos signal/šum uz najmanja izobličenja. Frekvencija uzorkovanja A/D pretvarača je 48 kHz, a THD samo 0.01 %.

Napajački sklop je vjerojatno najvažniji dio svakog audiouređaja. U NAD-u to sigurno dobro znaju jer su bili prvaci u promociji takvog shvaćanja stvari. Povećanjem napona napajanja s 15 V na 24 V povećali su marginu prepobude i poboljšali dinamički odziv. Ustroj napajačkog sklopa omogućava nisku impedanciju i nisku razinu šuma. Digitalni stupanj napaja se iz računala preko USB priključka, čime je postignuto potpuno odvajanje analognih od digitalnih audiosklopova što je pridonijelo dodatnoj bešumnosti i ukupnoj čistoći zvuka.

Na dobrom tragu
Iskusniji se audiofili sjećaju NAD-ovog legendarnog 3020 integriranog pojačala. U njemu je bio i fono stupanj kakav se do tada nije mogao naći ni u jednom integriranom pojačalu. Njegove zvukovne osobine značajno su pridonijele (možda i najviše!) karizmi kojom je ovo pojačalo bilo ovjenčano. Što je, na kraju, i normalno, jer je gramofon u vrijeme pojave 3020 bio jedini relevantni izvor visokokvalitetnog zvuka. Na tom temelju, očito je, nastala su i sva daljnja NAD-ova fono pretpojačala, sve do PP 3.

Rečeno je da je PP 3 izrazito niskošumni sklop. Šum, nekmoli brum, jedva se mogao čuti i kad se sasvim prišlo visokotonskoj jedinici zvučnika. U bas području mogla se čuti prirodna živost i okretnost, iako ugođenost nije bile besprijekorna. Brzina izmjene nota bila je dobra, pa je i ritmičnost bas područja bila uredna. PP 3 ne može (dovoljno glasno) reproducirati ekstremno niske frekvencije, no i ono što može bit će više nego dovoljno za većinu sustava u kojima će se naći. Iznimaka gotovo da neće biti, jer ovo pretpojačalo nije namijenjeno korisnicima vrhunskih high-end sustava. U tom svjetlu, reprodukcija bas područja može dobiti i vrlo dobru ocjenu.
Srednjotonsko područje zvučalo je još bolje. Iako je djelovalo pomalo mekano, fini detalji se nisu izgubili, glasovima nije nedostajala "tjelesnost", atrikulacija je bila jako dobra i cijelo je područje bilo dobro srođeno s ostalim dijelovima audiospektra.
U najvišem dijelu frekvencijskog spektra nastavila se tonska priča iz srednjetonskog područja. Detalja je bilo puno, bili su lijepo cizelirani, a cijelo područje tek malo previše otvoreno. To nije predstavljalo problem pri normalno glasnom slušanju, ali pri glasnijem nekome bi moglo biti prenapadno.
S MC zvučnicom dinamika je bila vrlo dobro iznesena (s MM prosječno, ali to je ograničenje MM zvučnice, ne predpojačala). Nije se osjećalo značajnije sažimanje ni pri vrlo brzim prijelazima i skokovima, čak ni na mikrodinamičkoj skali na ramjerno visokim razinama glasnoće.

U prezentaciji zvukovne slika i njezinih osobina i dimenzija, PP 3 pokazao se sasvim uvjerljivim tumačem zbivanja na glazbenoj pozornici, međutim, ne može se reći da je i u jednom elementu odskakao od očekivanoga za uređaj tog cjenovnog razreda.
Kao A/D pretvarač PP 3 radi vrlo dobro. Rezultat koji se dobije nije CD kvalitete, ali je sasvim slušljiv. Zato možda nije najbolji kao uređaj za arhiviranje zapisa s ploča na CD, ali može poslužiti. Barem kao back up dragocjenih ploča iz vinilne kolekcije. Za prebacivanje glazbe s vinila na prijenosne playere, pak, je izvrstan.

PP 3 je izvrstan uređaj. Za 700-tinjak kuna dobiti kvalitetno MM/MC predpojačalo koje zvukovno nije sasvim besprijekorno, ali niti bremenito napadnim manama koje bi ometale uživanje u glazbi te A/D pretvarač za digitalizaciju zvuka iz gramofona (ali i drugih analognih izvora zvuka) zaista se ne može na svakom koraku. I zato PP 3 zaslužuje samo pohvale. Bez ograde i ostatka.INFO BOX

NAD PP 3
Cijena: 890,00 kn

Tehničke skarakteristike:
Phono Inputs
Input impedance (R and C) MM 47kohms + 200pF
MC 47kohms + 180pF
Input sensitivity MM 0.35mV
MC 5mV
Input overload at 20Hz/1kHz/20kHz MM 0.65/6.5/60 mV
MC 10/100/900mV
Signal/Noise ratio (A-weighted w/ cartridge) MM 78dB A wtd.
MC 76 dB A wtd.
RIAA response accuracy MM,MC +/- 0.3 dB 50Hz-20k
Dimensions (W×H×D) 135 x 35 x 70 mm
Ustupio:

Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
Cijena, praktičnost, niskošumnost, dinamika, iznošenje srednjotonskog opsega.
moglo bi bolje
Sitniji nedostatci u najvišem i najnižem dijelu spektra.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Top Audio & Video Show - Milano 2012
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: dM
Tektron TKECLL800S-I & Hoyt-Bedford Type 2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: SET integrirano pojačalo / Samostojeći zvučnik
napisao: dM
Zagreb Audio Video Show 2012
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Sota Comet
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Gramofon
napisao: Nenad Grakalić
Otišao je velikan audija
Tip članka: Ostalo
Kategorija: In memoriam
napisao:

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu