Hi-Fi

pretraga  


Audio Aero Capitole Classic SE - Audiofil - feel the sound - CD Player

Audio Aero Capitole Classic SE

Uvod
Audio Aero - osnovana 1997. - francuska je tvrtka sa sjedištem u Toulouseu i jedna od pet tvrtki-kćeri moćnog konglomerata Mazères Aviation, čiji je glavni posao osjetljivi svemirski i zračni visokotehnološki proizvodni program. Osim dijelova za francuski svemirske letjelice i pan-europski Airbus, paleta proizvoda uključuje i pomalo neočekivane materijale poput ultralakih okvira i dijelova za bicikle od linearnih karbonskih vlakana, "motor X" natjecateljskih bicikla i motorkotača, različitu robu široke potrošnje i … audio uređaje visokih performansi! Ovaj potonji sektor je, kažu promidžbeni materijali, pokrenut ne toliko zbog financijskih učinaka - jer je i inače poznata činjenica da je na tržištu malo istinskih high-end tvrtki koje dobro zarađuju prodajom svojih uređaja - već da prije svega prosječnom hi-fi hobisti predoči neslućenu dimenziju Red book digitalnog CD formata i bogate razlučivosti koja mu je primjerena, ali i neiskorištena sadašnjom tehnologijom …
Program proizvodnje Audio Aero high-end uređaja podijeljena je u tri kategorije; ponuda počinje s najjeftinijim klasom "Prima" koji obuhvaća pojačalo i odgovarajući CD reproduktor, srednje pozicionirana serija je "Capitole", a vrhunsku, referentnu klasu uređaja čine mono blokovi i SACD iz "Prestige" serije. Do prije nekoliko godina Capitole je obuhvaćao i sada već ukinuto predpojačalo i CD transport, a Prima još i odgovarajući DAC, čiji je smisao postojanja ugasnuo pojavom integracija jednakih performansi i zahtjevima tržišta u tom smislu.
Unatoč relativno kratkoj povijesti postojanja na tržištu audio uređaja vrhunskih performansi, svjetski je audiofilski tisak Audio Aero neobično brzo prepoznao kao brand vrijedan posebne pažnje, i to poglavito u SAD, što je pomalo neobično za europski brand izvan automobilske industrije. Uzmemo li u obzir konkurenciju mega tvrtki Novog svijeta poput Wadie, Krella, Ayrea i njima sličnih, visoko startno pozicioniranje Audio Aera ima tim veći značaj. Zahvaljujući domaćem zastupniku, tvrtki Audio Dream, ovdje će biti riječi o trećoj inkarnaciji CD reproduktora iz srednjeg cjenovnog razreda, Capitole Classic SE.

Opis uređaja
Kako je već nagoviješteno, Capitole je rađen s primarnom idejom zvukovnog pariranja "običnog", 16-bitnog Red Book CD-a, visokorazlučivim formatima poput SACD i DVD-A. Ako je za vjerovati audiofilskoj štampi i brojnim audiofilima s istančanim sluhom, iskustvom i glazbenim ukusom, upravo ovaj model predstavlja jedan od dva ili tri najmuzikalnija CD reproduktora današnjice, bez obzira o kojem se cjenovnom razredu radilo.
Kućište ovog high-tech uređaja izrađeno je od kombinacije čeličnog lima i brušenog aluminija visoke kvalitete. Iako uređaj izvana izgleda pomalo dosadno kockast, elegancija dizajna je na visini. Osobno smatram da je moglo i bolje s obzirom na konkurenciju, no to je, naravno, stvar ukusa i izbora. Estetski mi se najviše sviđa prva verzija, koja prilično podsjeća na lijepo dizajnirane, otmjene i pomalo romantične shoe-box Thorense iz sredine 90-ih godina.
Capitole je top-loader, te se disk postavlja s gornje strane. Po tome je sličan legendarnim Krellovim uređajima iz još legendarnije KPS serije. Philipsov CDPRO2 transportni mehanizam dobro je poznat iz profesionalnih uređaja i ovdje je zbog svoje vrhunske preciznosti, dobrog dampiranja i izdržljivosti, koja je za ovu klasu uređaja jednostavno obavezna. Cijeli je čitač s gornje strane zatvoren kliznim poklopcem od aluminija, koji djeluje vrlo otmjeno, te dodaje notu smirujuće i pomalo zaboravljene ritualnosti, nezaobilazne u vrijeme gramofona. Čitava "operacija" pripreme za slušanje CD-a na neki način zahtjeva opuštenost: valja otvoriti ladicu, staviti CD, namjestiti magnetni stabilizator promjera kojih 5-6 cm, a disk se učitava tek nakon pažljivog zatvaranja; gotovo kao da spuštate ručicu na LP... Ah, da - frikcija (odnosno sila trenja) transportnog poklopca - može se podešavati po ukusu stezanjem vijaka postavljenih s unutrašnje strane. Za spomenutu je prilagodbu potrebno skidanje poklopca, čime se riskira gubitak garancije, pa je stoga manje vičnima možda najbolje to prepustiti ovlaštenom serviseru/distributeru.
Zaslon nije dojmljiv, ali je pregledan i čitak. Možda bi prilično blještava nijansa plave boje mogla biti malo ugodnija, što se posebno primjećuje u mraku i pri diskretnom osvjetljenju. Njen se intenzitet može smanjiti, pa i posve ugasiti pomoću dimmera. Osobno ipak više volim imati uvid u sve dostupne informacije o disku, pa to gotovo nikada ne radim.Varijabilni izlaz i predpojačalo iz prijašnjih verzija ovoga su puta izostavljeni, ali je zato i cijena primjereno niža u odnosu na predhodnike. Na raspolaganju ostaju fiksni XLR i RCA izlazi u uobičajenoj konfiguraciji pinova, s maksimalnim izlaznim naponom do kojih 4,5V, te ulazi Toslink, BNC, RCA, AES/EBU ... zapravo sve što je neophodno. Za buduće osvježavanje firmware-a dodan je i USB 2 konektor, danas gotovo nezaobilazan u svakom ozbiljnijem uređaju. Tri Black Diamond Racing Pyramid šiljka daju ekskluzivan štih ali i - puno važnije - dodatnu zaštitu od nepoželjnih vibracija. Ovakvi detalji su gotovo uvijek ugodno iznenađenje, pa makar se radilo i o ovoj, najvišoj, klasi uređaja.

Tehnologija.
Uz spomenuti Philipsov profesionalni CD-PRO2, srce Capitolea čini elitni Burr Brownov 1792 DAC, te Anagramov napredni digitalni filtar s inovativnim algoritmima koji čine novu generaciju i pomak digitalnog formata, naglašavajući ono što zvučno percipiramo kao "analogno". Mada je nepobitna činjenica da nema savršenog digitalnog filtra, te suprotno ranijem vjerovanju (prije svega podržavanog od strane Philipsa) da niti jedan nije u stanju bez pogreške reproducirati signale iznad 2kHz, najskuplji i najbolji dostupni na tržištu ipak su vrlo blizu željenom savršenstvu. Ponovno uzorkovanje s većom razlučivošću (eng. resampling) i logičko "popunjavanje" očitanog signala ovdje odrađuje 32 bitni tzv SHARC digitalni procesor (DSP), koji zajedno s posebno razvijenim programskim paketom čini 2. inačicu S.T.A.R.S.-a, (Solution for Time Abstraction Re-Sampling). Ovaj je modul razvila švicarska tvrtka Anagram Technologies SA, u uskoj suradnji s Audio Aerom, isključivo za njihove potrebe. Ponovnim uzorkovanjem Red book signala (16bit/ 44.1kHz) u 24/192kHz signal visoke razlučivosti i preciznosti, naknadnim uzorkovanjem od 1024x, te D/A konverzijom taktom >6 MHz pomoću PCM 1792 24bit/192 kHz D/A konvertera, dobiva se signal s ogromnom dinamikom u čitavom čujnom opsegu, preciznošću i razlučivošću koja je uz to i ugodna uhu zbog forsiranja parnih harmonika. Nema potrebe posebno naglašavati da je ovdje i problem jittera riješen na specifičan način, računalnom obradom podataka i neovisnošću od vanjskog clocka, smanjujući ga na red veličine <10ps. I to dosta bliže nuli.Stabilizirano napajanje u osnovi čine ultrabrzi ispravljači, niskošumni LT1086 koji se brinu za stabilizaciju napona, te u high-endu priznati BC kondenzatori. "SE" verzija standardnog modela donosi nekoliko poboljšanja koja su prije smišljena evolucija nego revolucija postojećeg modela: umjesto ranijih Hovland kondenzatora na izlazu (na slikama) sada se koriste vrlo skupi Teflon V-kondenzatori; cijevi su također probrane i - kažu - kvalitetnije nego u prijašnjim verzijama reproduktora ("kriogeno tretirane", što god to značilo - op.a.) i s nešto dodatnog dampiranja podnožja. U izlaznoj sekciji, Capitole koristi sub minijaturne 6021W cijevi rađene po vojnim standardima, s vijekom trajanja od oko 60000h. Jedva debljine nalivpera i izravno zalemljene na PCB, ove sub-minijaturne "cijevi bez zraka" analogni signal nakon I/V konverzije dalje prosljeđuju prema ukupno šest NE5534. To je za ovu klasu iznenađujući, no čini se i promišljen izbor operacijskih pojačala, koja inače nose neprikosnovenu reputaciju da su desetljećima temelj milijuna izrađenih gramofonskih predpojačala i studijske opreme.
U konačnici, Capitole i tehnički stoji oslonjen na tri noge: Philips CDPRO2 transportu; od Anagrama razvijenim jedinstvenim sustavom D/A pretvorbe; te izlaznim stupnjem sa sub minijaturnim Philips JAN 6021W cijevima. Ova tri pažljivo objedinjena segmenta osiguravaju jedinstvenost i state-of-the-art reprodukcije CD formata.Zvuk
Odmah u glavu: Audio Aero Capitole Classic SE po mom je slušnom iskustvu jedan jedini CD player koji bez rezerve može parirati i najboljim gramofonskim integracijama.
Na tržištu svakako postoji nemali broj CD reproduktora koji imaju bogatiju i detaljniju prezentaciju, jači bas slam i rezoluciju, ili pak više zraka oko visokih tonova. Međutim, Capitole osim navedenih atributa koje ima u dovoljnoj mjeri da se može nositi sa svima, posjeduje i jedan dodatak dostižan samo odabranima: zvuči kao glazba; ili možda ne zvuči - već prenosi samu glazbu bez ikakvog uočljivog upliva. Štogod radio, zna prezentirati sve suhoparne "nule" i "jedinice" s CD-a na mnogima nedostižan način, uobličavajući ih u ono što je glazbenik, snimatelj i producent najvjerojatnije i želio da čujemo s CD-a.
Superiorna transparencija i muzikalnost Capitolea najčujnija je u reprodukciji srednjetonskog i niskotonskog područja, što se uklapa u teorijske pretpostavke poboljšanja primjene sofisticiranog računalnog sustava temeljenog na DSP-u, koji povećanjem razlučivosti i preciznosti, daje na izlazu zvuk vjeran originalnoj snimci. Zorno izbjegavajući glazbeno sivilo i monokromnu bezličnost, ukupni je zvučni balans glazbeno konzistentan i koloritan te se savršeno uklapa u osjećaj opuštene lakoće prezentacije, čime slušanje glazbe postaje potpun i gotovo ekskluzivan ugođaj. Nadalje, mekoća i delikatnost susjednog visokotonskog područja savršeno se stapa s glatkim, gotovo poliranim i neagresivnim srednjetonskim područjem. Ponešto topliji u ekstremima te zavodljivog balansa, zvuk stoga nikada nije tanak, distanciran ili anemičan. Dodamo li tome utegnut i mesnat srednji bas s primjerenom (ali neagresivnom) težinom i volumenom, Capitole postaje zapravo čista suprotnost hladne i analitičke prezentacije CD formata, dopuštajući mu da zvuči glazbeno prirodno i korektno. Drugim riječima, upravo u područjima gdje mnogi CD playeri (pa čak i oni hibridne konstrukcije) zvuče nedorečeno i arteficijalno, s naglašenim i nerijetko napornim srednjim basom te vrlo slabim ili nikakvim tonovima ispod toga, Capitole zaista sja.Na složene i dinamikom nabijene snimke puhača, alt i bariton vokala, kompleksnih zborova i orkestralnih klimaksa, Capitole odgovara odrješito, brzo, i bez ikakve zbunjenosti; zvuk je timbralno korektan, rekreirajući ugodan prirodni dah u maniri najboljih SET-ova. Nema govora o ograničenju dinamike, koja se u manjem ili većem opsegu može prigovoriti gotovo svakom CD reproduktoru - dapače, ta besprijekorna lakoća povremno djeluje i pomalo zastrašujuće.
Rezolucija tihih dijelova je gotovo spektakularna. Za taj test najčešće koristim kompoziciju "For Miles" K. Jarrett Tria s albuma "Bye, Bye Black Bird". Ovoga puta su se uobičajeni uzdasi, tiho mrmljanje i pjevušenje Jarretta čuli bolje nego ikada prije u mom sustavu; piano i u najtišim sentencama ima auru koja gotovo iz korijena mijenja percepciju inače nebrojeno puta slušane kompozicije. Kao nominalni skeptik oko prednosti XLR nad RCA kod povezivanja uređaja na kratkim relacijama, moram priznati da sam po prvi puta uspio čuti i nedvosmislenu prednost XLR izlaza u odnosu na standardni RCA, koji je rezultirao dobitkom dodatne prostornosti zvučne scene i - osobito - visine zvučne slike, koja je "narasla" za dobrih 20-25%. Zvuk dodatno dobiva i na transparentnosti te lepršavosti, a aura oko pozornice i iza nje stvara vrlo dojmljivu iluziju lebdjenja instrumenata u zraku te slušateljeva sjedinjenja sa zvučnom scenom. Bez obzira na potrebnu duljinu interkonekcije, Capitole gotovo da nema smisla povezivati s RCA konektorima i sve preporuke idu za dobar XLR.
U područjima timinga i reprodukcije dinamičkih kontrasta, Capitole se ističe posebno u smislu neusiljenosti i gotovo beskonačnoga sustaina, kada je ovaj potreban. Stavite li bilo koji dinamički zahtjevan komad klasične glazbe, znat ćete na što mislim - iz Mahlerove V, recimo, zahtjevne krešendo pasaže odrađuje s takvom lepršavošću i sustainom, da je to gotovo zastrašujuće. S druge strane, stavak "Gnomus" Mussorgskijevih "Slika s Izložbe" istodobno posjeduje nevjerojatnu brzinu i kontrolu brzih dinamičkih skokova i razmjene s neočekivanom potpunom tišinom.
I za kraj, još nešto - konačno sam shvatio na što misle pripadnici starije generacije kada kažu da je glas Franka Sinatre jedinstven, nezaboravan i nepponovljiv. Čini se da je za taj doživljaj neophodno čuti i doživjeti emocionalnost koja je na neki način skrivena u dvokanalnim trakama davnih 40-tih i 50-tih ... Capitole zna kako izvesti i taj trik, te ga je u stanju ponoviti kad god poželite.

Zaključak
Audio Aero je -uz pomoć suradnika iz Anagrama - čini se našao put koji su proizvođači digitalnih uređaja pokušavali još od ranih 80-tih godina. Mada se i ovdje može reći da je na djelu evolucija odličnog prethodnika, koji je i prije u audio štampi ostavio vrlo povoljan dojam i pokupio brojna priznanja, Capitole SE beskompromisno je zvučeći CD player zavodljivog i vrlo opuštajućeg zvuka, kome je slušni zamor nepoznanica. Pažljivo izrađen i optimiran za reprodukciju apsolutno svake glazbe, čini to s rijetko čuvenom lakoćom i gracioznošću beskompromisnog zadovoljstva, te oživljava gotovo zaboravljenu ritualnost slušanja LP-ja. Ukratko, visoka škola reprodukcije s potpisom.
Bez pretjerivanja, kad kreditnu karticu ili novčanik olakšate za traženu cijenu ovog uređaja, znajte da uistinu dobivate "kapitalca" od CD reproduktora - uz isti osjećaj sigurnosti, gracioznosti i povjerenja, kakav imate kad god vas ljubazna stjuardesa u Airbusu ponudi omiljenim pićem, dok ugodno zavaljeni putujete na (glazbenu) destinaciju koju ste odabrali ...KORIŠTENI SUSTAV:
CD reproduktor: Marantz CD-17mk3
Amplifikacija: Classe CAP-2100; Rotel RC/RB-990BX
Zvučnici: Dynaudio Confidence C1/Stand2
Ožičenje: Kimber Select 1010 i 1020 (RCA); Atlas (XLR), Van den Hul The Wind mk2/WBT
Prostorija: 5x4,5x3,5m, bez akustičkih tretmana


Najčešće korišteni CD-i
1. Diana Krall: "The Girl In The Other Room"
2. Frank Sinatra: "The best of..."
3. Jaco Pastorius Big Band: " Word Of Mouth revisited"
4. Joshua Redman:"Passage of time"
5. Keith Jarret Trio: "Standards Live"
6. Mahler: V Simfonija
7. Manu Katsche: "Playground"
8. Mussorgsky. Pictures at exibition
9. Patricia Barber: " Caffe blue"
10. Tatamata's Sampler
11. The Oscar Pettersen Trio: " We Get Requests"
12. Vlatko Stefanovski&Miroslav Tadić: "Krushevo"INFO BOX

Capitole Classic CD player SE

Cijena: 45.750,00 kn

Capitole CD player bez stupnja pretpojačanja,
RCA i XLR analogni izlazi,
digitalni izlaz,
CDPRO2 mehanizam na aluminijsko gumenoj suspenziji;
S.T.A.R.S. 2 ® 24 bit/192 kHz REsampling;
Jitter control software;
6021W cjevi u izlaznom stupnju;

Ustupio:
AUDIO DREAM
Tel : 01/2981-126
www.audiodream.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
zvanredno balansiran; svilenkasti visoki, bogata sredina, nenametljiv i relaksirajući zvuk. Fantastična rezolucija; zamor i nakon dugog slušanja jednostavno ne postoji
moglo bi bolje
Kućište nije posve na razini cijene i konkurencije. Izostavljanje varijabilne kontrole iz prijašnje verzije; jeftini plastični daljinski upravljač; ponekad abnormalno velika zvučna scena.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Tangent Lounge L6
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničle kutije
napisao: Nilan Rupić
Klipsch Icon XF-48
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Aktivne zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Prezentacija Audio Physic Kronos
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Bowers & Wilkins Signature Diamond
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nebojša Uglješić
Multimedia Hi-Fi Show - Ljubljana 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu