Hi-Fi

pretraga  


PSB Syncrony TwoB - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

PSB Syncrony TwoB

Sinkroni zvuk


Na ovom mjestu već smo dovoljno puta pisali o povijesti i poslanju kanadske obiteljske zvučničke manufakture koju su osnovali i vode je Paul i Sue Burton, pa se tim potankostima u ovom tekstu nećemo baviti. Odmah ćemo krenuti s razlogom zašto se ponovno bavimo jednim od modela priznate kanadske zvučničke produkcije PSB. Radi se o novoj seriji njihovih zvučničkih kutija Synchrony, predstavljanoj prošlog ljeta na londonskom izdanju CDIA Expo sajma. U seriji, hijerarhijski smještanoj odmah ispod vrhunske serije Platinum, je sedam novih zvučničkih kutija. Prva zanimljivost glede serije je da je svih sedam modela u njoj razvijano zajedno, istovremeno - reklo bi se sinkrono - kako bi bili tonski čim usklađeniji i kao takvi mogli raditi zajedno, poglavito su sustavima kućnog kina.Pomicanje granica

Proizvođač tvrdi da su zvučničke kutije Synkrony serije plod kontinuiranih nastojanja da se već dosegnuti visoki standardi konstrukcije i proizvodnje dignu na višu razinu, pa i da se nadiđu ograničenja koja su do sada vrijedila za zvučničke kutije te cijene i namjene. A u potonjem u PSB-u imaju veliko iskustvo. Vjerujući da su to postigli sa zvučničkim kutijama u Synkrony seriji, u PSB-u tvrde da su granice pomaknute i tehničkom i u zvukovnom smislu. Ono što će boljim poznavateljima PSB ovog proizvodnog portfelja sigurno odmah upasti u oko kad se sučele s modelima nove Synkrony serije kutija je iznimna elegancija dizajna i prilično luksuzna završna obrada za tu cijenu. A to je jedna od osobina na koju danas valja itekako obratiti pozornost pri proizvodnji zvučničkih kutija koje bi trebale biti dijelom suvremeno izgledajućeg i tako opremljenog interijera.

Predmet ovog testa su najamnje kutije u seriji, dvostazne, monitorske Synkrony Two B. Bas/srednjotonska jedinica ima dvoslojnu, filcanu membranu ukrućenu pletivom od staklene vune, promjera 125 mm, dok je ona u visokotonca titanijska, kupolasto oblikovana, promjera 25 mm. U sredini bas/srednjotonca je danas već uobičajeni konusni fazni korektor koji je zamijenio klasični kupolasti štitnik od prodora prašine u motorni/pogonski sustav jedinice. Druga zanimljivost, mada ne i posebnost, je "inverzna" postava zvučničkih jedinica - bas/srednjotonska jedinica nalazi se iznad visokotonske. A to kod malih monitorskih kutija ima istinski smisao i puno opravdanje. Bez potrebe da se ulozi dublje u teoriju (ali i praksu) dovoljno je u prilog navadenoj tvrdnji biti reći a) da se na taj način značajno smanjuje pojava prvih refleksija zvuka bas/srednotosnke jedinice od poda, i b) da se tako ustrojene kutije lakše podešavaju po visini, jer je gotovo sasvim izbjegnuta opasnost da viskotonci budu previsoko u odnosu na uha slušatelja kad sjedi na mjestu prema kojem/s kojeg su zvučničke kutije postavljene i ugođene. Iako se radi o malolitražnim kutijama, zapremine samo 17 litara, dubina frekvencijskog odziva koju su u stanju iznijeti je prilično upečatljiva, oko 50 Hz. Zbog toga, iako će s pripadajućim HD subwooferom zvučati još uvjerljivije u najnižem tonskom registru, Two B su i bez potpore iznenađujuće uvjerljivo reproducirale tonove iz donjih dijelova frekvencijske palete.

Kabinetu suzastog izgleda zaobljene bočne stranice konvergiraju prema stražnjem dijelu, završavajući na sasvim neobično, posebno i originalno ustrojenoj stražnjoj ploči, koju gotovo i cjelosti zauzimaju dosta veliki bas refleksni otvor na dnu i ansambl vrhunski dizajniranih i izrađenih, okomito poredanih zvučničkih priključaka, koji zaprema gotovo tri četvrtine visine kabineta. Zvučnički priključci s velikim plastičnim navrtcima postavljeni su pod kutom na stražnju ploču i komotno su udaljeni jedni od drugih, tako da im je iznimno lako pristupiti. No, to automatski ne jamči i da će se viličasti kabelski nastavci bilo koje vrste, izgleda i dizajna moći bez poteškoća priključiti. Ali, uglavnom hoće…

Još jedna zanimljivost i neobičnost Two B kutija je i prednja ploča od dvoslojnog aluminija, a ništa manje posebne nisu ni bočne stranice od sedmeroslojnog drvenog kompozita. Zahvaljujući tomu, na klasični podražaj kuckanjem odgovaraju ujednačenim neutralnim, tupim odzivom, ali ne totalno mrtvim. Kutije se isporučuju u dva prirodna furnira, boje crnog javora i tamne trešnje. Metalne rupićaste maske bi trebalo skinuti tijekom ozbiljnijeg slušanja jer "pojedu" manju količinu najfinijih visokotonskih detalja i "stanje" zvukovnu sliku, ali to neće biti baš lagano. Naime, da bi se osiguralo da metalna maska ne zvoni ni pri najglasnijim mogućim udarima basa, ona je gotovo doslovce zabijena u prednju ploču, odnosno ugurana u tanki utor na rubovima prednje ploče iz kojeg ju je jako teško izvući bez opasnosti da se ne ošteti ukrasno platno kojim je pokrivena.
Nazivna impedancija Two B kutija je 4 ohma i jako je postojana, osjetljivost u sobi 88 dB, a frekvencijski odziv na osi 50 Hz - 23 kHz. Snaga koju mogu podnijeti bez opasnosti po egzistenciju i integritet je do 150 W. Dimenzije kutija su 343 x 273 x 187 mm, a masa jedne kutije 7 kg. Skretnica je Linkwitz-Riley tipa, četvrtog reda.Pomalo sebični

Usviravanje Two B trajalo je klasično dugo, kakvih 300-tinjak sati. Bilo je i nakon toga sitnijih promjena u zvuku (nabolje!), ali to nije uočljivo uobičajenim načinom slušanja. S položajem ovih zvučničkih kutija u sobi valja biti jako oprezan. I vrlo mali pomaci rezultiraju prilično velikim razlikama u zvuku. Posebno valja biti oprezan pri određivanju stupnja zakrenutosti kutja prema slušatelju. Prevelika "otvorenost" (okrenutost bočnih stranica prema van, prema bočnim zidovima sobe) može dovesti čak i do pucanja zvukovne slike po sredini (osobito ako su kutije međusobno udaljene više od 2 - 2.5 m), dok će prevelika zatvorenost (zakrenutost bočnih stranica prema unutra, prema slušatelju) zvukovnu sliku značajno suziti i zbiti " točku". Valja pripaziti i na odmaknutost od stražnjeg zida i, naravno, na visinu visokotnaca u odnosu na visinu očiju/ušiju slušatelja dok sjedi na mjestu određenom za slušanje. No, bilo kako dobro prostorno smjestili PSB Two B kutije, one po svojim disperzijskim osobinama ostaju uskogrudne - više od dva slušatelja neće moći podjednako kvalitetno uživati u zvuku. Čistunski, pak, gledano - ni dva. Ali će zato jedan slušatelj moći doživjeti široku i duboku, čvrstu i postojanu, prozračnu i transparentnu zvukovnu sliku, s vrlo lijepo naznačenom visinskom dimenzijom.

Kad je zvukovna slika tako uravnotežena, jasno je da je i frekvecijski odziv ravan, bez prenaglašenosti bilo kojeg dijela spektra, a i prijelazi između pojedinih tonskih odsjeka su bešavni i glatki. Cijeli zvuk je djelovao vrlo uravnoteženo i kompaktno, ali ne i stisnuto. Nasuprot, bio je razigran i naglašeno "veseo", prpošan i agilan. Vrlo dobrim za opis jedne od zvukovnih sobina ovih zvučničkih kutija držim izraz "startan". Svaki ton kreće "otprve", nema nikakvog zastajkivanja ili "uvoda". Tako se, srećom, i zaustavlja. Zato dinamički skokovi i prijelazi djeluju vrlo uzbudljivo, a kontrasti zvuku u cjelini daju naglašenu dozu ekstrovertirane privlačnosti koja plijeni na prvo slušanje. Srećom, ta osobina je toliko dobra da oduševljava i tijekom svakog narednog slušanja, ni u jednom trenutku na postajući napornom i nametljivom.

Ako je tko iz ovog zaključio da je zvuk Two B u cjelini otvoren i svijetao, zaključio je krivo. Ako ove kutije uopće ima neki izrazitiji tonski karakter, onda bi to bio - tamniji! Naravno, ne radi se o tamnom zvuku, ali bogatstvo srednjih tonova, prilično dubok i pun bas te fino strukturirani, izrazito glatki najviši tonovi zvuku u cjelini daju dozu baršunastog prizvuka što ga čini tako mekanim i toplim, a to onda može provocirati zaključak o sveukupno tamnijem tonalitetu.

Zahvaljujući kompaktnosti kabineta zvuk u cjelini je neutralan, ali ne na štetu harmoničke strukture zvuka pojedinih instrumenata. Radi se o tomu da nema kutijastih koloracija, da se ne čuje tunelasti prizvuk iz bas refleks otvorač, pa ja svaki ton zvučao sasvim prirodno i ničm opterećen. Zato su svi detalji bili jasno čujni i "vidljivi", ali i skladno utopljeni u glazbeni podlogu iz koje izviru.
Snagu koju primjaju iz pojačala Two B vrlo učinkovito transformiraju u zvuk, tako da cijela reprodukcija djelje tečno i protočno. Ipak, u vršnim trenucima, pri reprodukciji materijela na granici složenosti primjerene reprodukciji na zvučničkim sustavima malih dimeznija, pojavi se dojam zastajkivanja i "hvatanja" zraka. No, to ipak valja pripisati neuviđavnosti onoga koji ovaj zvučnički sustava svjesno stavlja pred zadatke za čije obavljanje nisu namijenjeni.INFO BOX

PSB Syncrony TwoB

Cijena: 7490,00 kn

Frekvencijski raspon ±1.5dB 50–20,000 Hz
Osjetljivost 88 dB
Impedancija 4 Ohm
Preporučena snaga pojačala 15–150 W
Volumen (17 l)
Konstrukcija Bass Reflex
Dimenzije (ŠxV x D) 187 x 343 x 273 mm
Masa 7 kg / kom

Ustupio:

Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
Izgled, izrada, neutralnost, ujednačenost i dinamičnost zvuka, kvalitetna zvukovna slika
moglo bi bolje
Razmjerno uzak kut disperzije zvuka u prostor, "gladni" snage

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Prezentacija Audio Epilog - Osijek
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija
napisao: Dalibor Bauernfrajnd
Sound News - Falcon
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Karan Acousics - KAI-180
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
Munchen - High End Society 2004 Show
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Dubravko Novosel
Linn Majik
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu