Hi-Fi

pretraga  


Pro-Ject Phono Box II - Audiofil - feel the sound -

Pro-Ject Phono Box II

Vinili zauvijek


Hoćeš-nećeš, vremena su takva... A i vrijeme leti, ostavljajući tragove svoga zuba. Puno je lakše staviti disk u CD plejer i pritisnuti play nego "petljati" s vinilkama. A i vremenom i uporabom dragocjeni se vinili neumitno troše. Pa ih nekako nastojimo sačuvati. Ali i slušali bi one dragocjene glazbene dragulje na njima... No rado bi ih i ponekad ponijeli sa sobom ili slušali u pokretu. Pa makar i u MP3 formatu.Čuvar riznice
Već stanovito vrijeme postoje raznorazne spravice koje omogućavaju prebacivanje sadržaja starih dobrih vinilnih longplejki na računalo, pa potom na CD ili pak kasnije pretvaranje u neki od "mobilnih" audioformata.
No, većina njih su bile tek priručno sredstvo i nisu omogućavale dobivanje prvorazredne presnimke. Odnedavna nije više tako. Austrijsko-češka tvrtka Pro-Ject, poznata prije svega po proizvodnji široke palete kvalitetnih gramofona, koji su i proslavili tvrtku, iznijela je na tržište zanimljivu napravu nazvanu Phono Box II USB. Radi se o polivalentnom uređaju u čijem se malom, lijepo oblikovanom i čvrstom metalnom kućištu nalaze čak tri uređaja - MM i MC fono predpojačala i A/D pretvarač s USB izlaznim priključkom. Na aluminijskoj prednjoj ploči zaobljenih kutova i za kućište pričvršćenoj dvama očitim imbus vijcima nema ničega osim naziva tvrtke i tipa uređaja. Sve bitno nalazi se na stražnjoj ploči. A to je: po jedan par ulaznih i izlaznih RCA priključaka kojim se Phono Box II povezuje s gramofonom i (pred)pojačalom, MM/MC prekidač za odabir pojačanja koji odgovara korištenoj zvučnici, izlazni mini USB priključak za vezu s računalom i napokon muški mini priključak za 16 V napajanje iz odvojenog napajačkog mrežnog sklopa. Nema mrežnog prekidača već uređaj postaje upotrebljivim uključivanjem na mrežu. I to bi bilo to.

Kako do snimanja?
Jednostavni slikovni prikazi u Naputcima za uprabu vode korisnika PC računala kroz sve korake potrebne da bi bilo moguće snimati. Iako je Phono Box II moguće koristiti i s Appleovim Mac računalima, za njihove korisnike nema nikakvih naputaka. Oni koji su vični snimanju na Macu vjerojatno će i iz PC uputstva shvatiti što trebaju raditi. Ostalima ćemo mi pokušati pomoći. Ovako: U Finderu naci i otvoriti ikonu Sound, tu će se vidjeti "vide" li se računalo i Phono Box. Potom se otvara Toast Titanium i u njemu Spin Doctor Aplikacija. Sve sto je dalje potrebno da bi se napravila osnovna snimka je pritisniti tiku Record i po svršetku spremiti zapis. Naravno, program pruže još mogućnosti, ali s time će se pozabaviti svaki korisnih shodno svojim potrebama i želji za napratkom.
Ne bude li išlo tako, valja skinuti odgovarajući program s web stranice navedene u Naputcima za korištenje Phono Boxa II. Tada više ne bi trebalo biti prepreka da i korisnici Macova mogu početi svoju vinilnu kolekciju malo po malo digitalizirati i pretvarati u CD-ove.

Kao MM_/MC predpojačalo
Čak i kad korisnik ne bi bio zadovoljan presnimkom, novac utrošen u Phono Box II USB uređaj ne bi bio uzaludno potrošen. Jer, valja imati na umu, da je Phono Box II i fono predpojačalo. I to MM i MC. I to sasvim dobro. I kvalitetnije od većine za tu cijenu. Zato najprije nekoliko riječi o njegovim učincima u toj funkciji. Vrlo je važno za takav tip uređaja, u kojem se pojačava vrlo osjetljivi i krhki signal iz zvučnice (posebno kad se radi o onom vrlo slabom iz MC zvučnica) da fono predpojačivački sklop bude što je tiši mogući, tj. da ne generira prevelik šum koji bi tijekom tihih pasaža mogao zastrti i sam korisni glazbeni signal. Iako nije sasvim bešuman - naravno, nešto je šumniji kad pojačava signal iz MC zvučnice - Phono Box II ne generira ništa jači šum nego slični uređaji, od kojih su neki i dvostruko skuplji od njega. I šum nikad nije jači od najtišeg čujnog glazbenog signala. Ono što je u ovom slučaju ipak važnije je da ne generira nikakav brum.
Tonski Phono Box II naginje na nešto hladniju, svijetliju stranu, a stanovita količina šuma spriječava da zvuk prijeđe u analitičan. To je puno očitije s MM nego s MC zvučnicama. Naravno, ovisi to i osobinama zvučnica koje se koriste. Glavni razlog tomu je što bas frekvencije ne idu izrazito duboko i što im masivnost nije baš najjača strana. Ipak, najveća mana bas je da ne može "grunuti", odnosno, nedostaje mu snage. Najbolje stanje je usredini spektra. Tu gotovo ničega nije nedostajalo, ni s MM ni s MC zvučnicama. Osim tehnički korektno, to je područje zvučalo i vrlo muzikalno, ritmično, harmonički točno, s puno precizno iznesenih detalja. I najveći dio visokotonskog područja zvučao je ugodno otvoreno, prozračno i eufonično, no krajnji dio spektra zvučao je blago preotvoreno, pa čak i hladno, što je, uz "asistenciju" nedovoljno dubokog basa, umnogome odradilo i tonski kolorit zvuka u cjelini.
Dinamički, Phono Box II ne zvči raskošno, ali radi sasvim korektno. No, kako dinamika - na kakvu smo navikli kod snimaka na CD-ovima - na LP-ovima nije tako raskošna i izražena, na slabije snimljenim pločama mogao se steći dojam da dinamičke odnose i prijelaze unutar glazbenog djela Phono Box II i nije baš najbolje prenio. Ipak, u obilno pravladavajućem broju slučajeva, dinamika je bila korektno i zorno prenesena. Prostorne osobine zvuka Phono Box II prenosi s promjenjivim uspjehom. Dok širinsku komponentu prenosi odlično, dubinska je iznesena sasvim uredno, a visinska se nazirala tek u tragovima i tek s LP-ovima na kojima je ta dimenzija naglašeno očito nazočna. S oslikavanjem položaja instrumenata Phono Box II izlazio je nešto bolje ne kraj, uspijevejući s dobrim snimkama dočarati na samo "zrak" oko pojedinog instrumenta/lista, već i njhov raspored tijekom izvedbe. Zahvaljući tomu zvuk je djelovao dosta prozračno i lepršavo što ga je činilo, sve u svemu, ugodnim za slušanje.

Kao A/D pretvarač
Mnogim korisnicima računala koji redovito prže diskove bit će sigurno predugo čekati da se sadržaj LP-a prebaci na kruti disk, a potom još i na CD-R disk. Pogotovo radi li se ovo potonje ne način koji smo mi radili i koji sigurno daje najbolje rezultate - pržili 1 : 1, dakle u stvarnom vremenu trajanja materijala. Možda je, ako se cijela kolekcija vinila prebacuje na CD-ove, opotruno neka vrijedna djela koja, na žalost, nisu vrhunski snimljena ni na vinilu, pržiti većom brzinom. Sve druge naslove - o onima s "audiofilskom" atribucijom da se i ne govori - treba bespogovorno pržiti u stvarnom trajanju. Ma koliko vremena iziskivalo. Sva drugo bilo bi trošenje vremena uludo. Na kraju, kad se stvari gledaju praktičnim očima, snimanje i nije čisti gubitak vremena. Jer se može obavljati tijekom radovitog svakodnevnog slušanja ploča.
A presnimka? Nevjerojatno, ali skoro istovjetna izvorniku! Gotovo se ne može reći da je bilo ikakve razlike. Zapravo, jedina razlika je nešto što bi se moglo nazvati čak i dobrodošlim - na presnimci je bas bio blago "podebljan". No, ne i brži... Oni što je za usporedbu presnimke i izvornika jako važno je podatak da je presnimka bile jednako glasna kao i izvrnik. Pa kod usporedbe ne treba dirati potenciometar za glasnoću. Super!
I još da postoji naprava koje bi tako lako i brzo mogla prekopirati i napraviti omotnice i knjižice za CD, gdja bi bio kraj sreći. No, do neki dan nismo sanjali ni da će ovo prvo biti moguće. I tako dobro.
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Energy C-300
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Xindak FS Gold
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički kabel
napisao: Dražen Kokanović
B&W tour the England
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Bojan Pavković
München High End Show - M.O.C.- 25 - 28.5.2006.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Vlado Tomašević
B&W CM1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski Zvučnik
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu