Hi-Fi

pretraga  


Gramofon Pro-Ject Debut III SE/USB - Audiofil - feel the sound - Gramofon

Gramofon Pro-Ject Debut III SE/USB

A/D gramofon


Je li tko od posjetitelja ovih stranica brojao koliko je te(k)stova do sada, do dana kad nastaje ovaj, na njima objavljeno od dana 14. 03. 2003. godine, kad je Admin objavio da počinje s radom portal posvećen audiofilima? Ja jesam. 195! To nisam radio zato što sam dokon i u ovo fjaksato ljetno vrijeme ne znam što bih ni sa sobom niti s vremenom. Razlog je taj što sam na test dobio gramofon Debut III, osnovni model tvrtke Pro-Ject. Da, i kakve to veze ima s brojem objavljenih te(k)stova na Audiofil.netu, čujem kako se roji pametno pitanje u glavama brojnih (poglavito onih premudrih) korisnika ove stranice. Među kojima sam uočio i par vrsnih stručnjaka za sladoled(e)… No to je za neku drugu priču. Vratimo se gramofonu i brojanju. Dakle, Audiofil.net. Ime govori da je ovo stranica namijenjena - audiofilima. I jest da je treći milenij i jest da je zlatno doba te naprave ipak već odavno za nama i obavijeno prašinom prošlosti, ali nije li gramofon svojevrsni simbol audiofilstva? I može li se itko uopće nazivati, smatrati, audiofilom i kao audiofil funkcionirati, ako u kući nema gramofon (i koliko toliko solidnu kolekciju LP-ova)? Eto pitanja za sveobuhvatnu, kompetentnu i nadasave učinkovitu debatu (koja će se, vjerojatno, uobičajeno, već nakon stranice-dvije, prometnuti u raspravu o osobi koja ga je potaknula i završiti konstruktivnim raspredanjem o tome je li bolje provesti ljeto na pustom otoku ili na Zrću). Opet u rikverc, pa na gramofon i brojanje. U tih 195, do trenutka pisanja ovoga, objavljenih napisa, gramofonima je bilo posvećeno jedva - tri. Naravno, da ne bi bilo pilatovskog pranja ruku, i moj obol u općem zanemarivanju audiofilskog simbola je golem. Moj prilog na temu gramofona na ovim stranicama do sada je bio čista - nula! Što je već na razini izdaje najčistijih ideala u koje se kao audiofil zaklinjem. Pa, evo, provocirao sam, a sad ću (pa i u buduće) nastojati barem ublažiti učinjenu štetu.Nezamjetna renesansa
Iako bi se iz (smjelih) tvrdnja kolega novinara iz svjetskih audiočasopisa moglo zaključiti da gramofon živi svoju drugu mladost, teško je povjerovati u njegovu renesansu. No, renesansa je već i samo to što gramofon nije sasvim nestao sa svjetske audiopozornice, kao i to što se još uvijek može nabaviti sasvim pristojna količina vinila, pa čak i novih, u audiofilskom izdanju, na kvalitetnom i teškom vinilu. I dok se u specijaliziranim trgovinama rabljenim vinilima u nas još uvijek može sastaviti vrsna kolekcija vrijednih glazbenih zapisa na vinilu, a u audioshopovima kupiti i dosta audiofilskih LP-ova, ponuda gramofona i nije bogzna kakva. A to držim i glavnim razlogom zašto se o njima na Audiofil.netu, ali i u ostalim ovdašnjim audiomedijima, do sada tako malo pisalo. Jer ipak, većina uređaja o kojima je pisano je iz zastupničkog portfelja domaćih distributera audioiopreme. Što je i normalno. No, njihova ponuda gramofona je vrlo skromna. Zapravo, radi se o gramofonima tek dviju tvrtki, Regae i Pro-Jecta, od kojih je samo potonja koliko-toliko konstantno nazočna na tržištu i ima paletu proizvoda iz koje gotovo svatko može izabrati ono što želi i može platiti.
Za ovaj prvi test na ovim stranicama jednog od gramofona češko-austrijske tvrtke Pro-Ject Audio Systems (koja u Češkoj postoji preko 50 godina) i čiji proizvodni program sadrži 20-ak gramofona, izabrali smo njihov temeljni model, Debut, danas u njegovoj trećoj inačici, otkuda i dodatak III. Debut III je, kako to kažu tehnički podaci, manualni gramofon. Kao što i priliči gramofonu koji je napravljen da zadovolji osnovne prohtjeve korisnika vinilnih ploča. Radi se o vrlo jednostavno rješenom gramofonu s krutim ovjesom. Tanjur sendvičaste konstrukcije težak 1.3 kg pogoni tihi, ovješeni, AC motor preko dvostupanjske metalne remenice i plosnatog pogonskog remena. U sredini tanjura je kromirana osovina od nehrđajućeg čelika, vrhunski obrađena da bez nepotrebnih tolerancija sjeda u mjedeni lažaj na čijem je dnu polirana kuglica na koju se osovina oslanja. Sve to se nalazi na lijepo obrađenoj ploči od srednjeguste iverice na čijem su dnu četiri nožice koje služe i kao prigušnici vibracija koje bi iz podloge mogle prodrijeti u gramofonski ansambl. Protiv vibracija je i to što se napajački sklop gramofona nazali izdvojen od samog ansambla.
Debut III gramofon je opremljen i odgovarajućom ručkom, Pro-Ject 8.6. Kućište ležaja i cijev ručke su od aluminija. Nosač zvučnice i cijev su iz jednog komada, a obrnuti vodoravni ležaj čine dva čelična šiljka sa safirnim ojačanjima. Savitljivi nosač protuutega smanjuje vibracije na kritičnim frekvencijama. Priloženi protuutezi odgovaraju zvučnicama mase 3.5 g - do 5.5 g, no kao dodatni pribor isporučuju se i teži, za zvučnice mase 6 g - 9 g. Cijev ručke je učvršćena jednim vijkom i lako se može vodoravno zakretati i tako podešavati azimut, a to je i jedini mogući način za obavljanje tog važnog zahtava u procesu podešavanja geometrije ručka/zvučnica jer je nosač zvučnice sastavni dio cijevi ručke i kao takav nije pomičan. Efektivna duljina cijevi je sadržana u oznaci ručke, dakle, 8.6 inča, odnosno 218 mm. Ožičenje ručke je u jednom komadu od nosača zvučnica do fono kabela, a žičice u njoj bakrene, čiste, tanke i savitljive. Fono kabel ima na kraju pozlaćene RCA priključke i odgovarajuće vrijednosti kapaciteta i induktiviteta koje omogućavaju najkvalitetniji protok signala prema predpojačalu. Debut III dolazi i s Ortofon OM5 MM zvučnicom.
No, testirani gramofon nije bio "obični" Debut III. Isprobavali smo model Debut III/Phono USB. To znači da ga čini još i integrirano MM fono predpojačalo s A/D pretvaračem i USB izlazom. Fono predpojačalo je dvostrukog mono ustroja što pridonosi boljem odvajanju kanala i manjem preslušavanju između njih. USB je 1.1 protokola. Gramofon smo testirali onakvim kakav jest, svjesni unaprijed da će konačni rezultati jako biti određeni kvalitetom OM 5 zvučnice i da bi rezultati dobiveni s prvom boljom, OM 10, zvučnicom bili naglašeno bolji. Naravno, na zvuk će snažno djelovati i pripadajući fono sklop i fono kabel. Ali, to je takav gramofon. No, unaprijeđenja su moguća.

Iznad očekivanja i cijene
Nakon što godinama nisam isprobao ni jedan jeftini gramofon, a sjećajući se njihovih najčešćih mana, pitao sam se kako će se ponašati Pro-Jectov "debitant". Najprije me zaimalo kako, kao neovješeni gramofon, izlazi na kraj s mehaničkim podražajima. Nije, naravno, bio sasvim neosjetljiv na njih, ali ih je vrlo dobro podnosio. A i oni koji su doprli do zvučnice bili su toliko sitni da nisu značajno narušavali niti kolorirali zvuk u cjelini. Ipak, kao posljedica osjetila se stanovita "bucmastost" najnižih frekvencija i sukladno tome blaga usporenost, ali dubina im je bila upečatljiva. Šupljeg, pećinastog prizvuka koji u sebi zadrži i metalne prizvuke, a koji se nerijetko čuje s jeftinim gramofonima ovdje uopće nije bilo. Što je za početak sjajno. To je stvaralo dobru podlogu da se krene u dublje kopanje po zvukovnoj riznici. Fono stupanj je radio s vrlo malo šuma, zahvaljujući niskošumnim integriranim sklopovima u njemu. Poznavajući OM 5 zvučnicu, čistoća zvuka izraženija od profinjenosti i istančanosti koja sae osjetila u zvuku, prije je posljedica njezinih osobina nego osobina fonosklopa. Dinamički je zvuk bio korektan, premda su se kod velikih dinamičkih skokova osjetila ograničenja, što prije spada u domenu zvučnice nego predpojačala. No, sve to treba promatrati kroz prizmu cijene cijelog ansambla. Ugođenost zvuka po cijelom rasponu, njegova uravnoteženost i ritmičnost bili su vrlo dobri, čak i iznad onoga što se može očekivati od uređaja iz tog cjenovnog razreda. Što se prikazivanja prostornih dimenzija zvuka tiče, priča je slična onoj o dinamici. Sve su dimenzija bile nazočne, ali blago smanjene. Tako da je veliki orkestar djelovao kao veći komorni sastav, a ono što se obično zbiva u posljednjem redu okrestra ovdje se doimalo kao da dolazi i sredine.
Tonski je zvuk bio ujednačan po cijelom spektru, bez uočljivih šavova, odnosno izdignuća ili potisnutosti pojedinih njegovih dijelova. Teksturom se zvuk doimao prirodnim, a takva ja bila prezentacija timbralnih osobina svakog pojedinog instrumenta, odnosno glasa.

Presnimka je bolja?
Razlog zašto je uzeo na test gramofon s A/D pretvaračem za audiofila-viniličara bi trebao biti pomalo svetogdran. No, valja priznati, da je baš to bio glavni razlog da se na test uzme baš taj gramofon. Jer, mnogi stari vinili jednostavno vape da budu sačuvani "zauvijek". A kako tako ustrojeni gramofon omogućava snimanje na računalo tijekom slušanja i uživanja u glazbi, nema gubitka vremena na dugotrajne i složene zahvate. Dakle, priloženim USB kabelom povežu se gramofon i računalo i ako na njemu postoji odgovarajući program, računalo će automatski prepoznati gramofon kao "USB audio codec" i voditi vas do trenutka kad možete započeti sa snimanjem. Naravno, najlakše ide s PC-jima s Windowsima, dok će korisnici McIntosh računala i Linux operacijskih sustava imati malo više posla dok se to ne dogodi. Korisnicima PC-ija ide u prilog i podatak da je cijeli postupak jasno i slikovito opisan u uporabnim uputstvima gramofona, dok će se korisnici drugih operacijskih sustava morati malo snalaziti.
Kad se jednom dođe do trenutka kad se na računalu pojavi presnimka i postane moguća za prženje, stiže i pitanje kako ona zvuči u odnosu na izvornik. Prvo što se čulo je da je bas nešto "mršaviji" i ne tako dubok, ali je zato postao bržim, okretnijim i još ugođenijim. U najvišem dijelu spektra gotovo se ništa nije promijenilo, što je u svakom slučaju pohvalno, jer se u tom dijelu spektra digitalni artefakti najlakše mogu pojaviti i uočiti. Prostorni elementi zvuka i dinamika bili su iznesni kao i na vinilu, jedino je zvuk u cjelini dobio nešto malo hladniji "štih" od prilično toplog izvornika.
Da bi se do kraja moglo razlučiti što se stvarno izgubilo (o dobicima se kod presnimke ne bi trebalo govoriti, zar ne, iako su oni sasvim mogući), a što je ostalo isto, presnimili smo vinil koji je izdan i na CD-u. Primjera, naravno, nije nedostajalo. I tu je glavna snaga ovog zgodno zvučećeg i nadsave lukovao ustrojenog gramofona. Jer, razlika između "službenog" i kopiranog CD-a nije bila ni približno tako velika kao u usporedbi s vinilnim izvornikom. Viši dijelovi spektra na službenom CD-u bili su nešto uglađeniji od onih na kopiranom, i to je sve vrijedno spomena.
Moglo bi se još detaljizirati i produbljivati raščlamba. No, to neka čini svaki korisnik USB Debuta III za sebe. Mi ćemo ovdje završiti. Opravdano se pitajući, ujedno sluteći i odgovor, što bi se dogodilo da smo koristili bolju zvučnicu? Bi li i tada razlika između službenog i kopiranog CD-a bila ista?INFO BOX

Gramofon Pro-Ject Debut III SE/USB
Cijena: 2.190,00 kn

Distributeri:

Audio Art
Mesnička 9, 10000 Zagreb
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr

Dobar Zvuk
Preradovićeva 8, 10000 Zagreb, 01/4854-297,
www.mediaaudio.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Sjajna ideja, odlično realizirana. Za početnike, za mlada i stare, za iskusne kao drugi gramofon. U svjetlu cijene bez mane.
moglo bi bolje
Zapravo - ništa. Ipak, ne treba očakivati vrhunsku audiofilsku predstavu. Jer, ni cijena ulaznice nije visoka.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Zagreb Audio Video Show 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Multimedia Hifi Show Zagreb 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
NAD C315BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Hi-Fi Show Budapest 2007
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Nikola Perić
Triangle Antal EX
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu