Hi-Fi

pretraga  


Jamo C 603 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Jamo C 603

Na dobro poznatom tragu


Oznaka C kod Jamovih zvučničkih kutija svakog onoga tko iole prati i pozna njihov proizvodni program podsjeća na njihovu, među audiofilima najpoznatiju, seriju zvučničkih kutija Concert. Otkako je inaugurirana početkom 1990-ih, Concert serija zvučničkih kutija osvojila je, i svakom svojom novom iteracijom nanovo osvajala, brojne ljubitelje kvalitetno reproduciranog zvuka u stanu diljem globusa. A to se u najnovijem Jamovom katalogu jasno i ponosno ističe. Kaže se i to da su zvučničke kutije C 60 serije, najnoviji dodatak Concert seriji, logični sljednik "jače", C 80 serije. To znači da se i u njezinom nastanku koristila ista, "state-of-the-art", tehnologija koja uključuje DTT (Decoupled Tweeter Technology), WaveGuide, HCC (Hard Conical Cone), Centre-Plug i košare od lagane i čvrste slitine. I u vizaulnom pogledu zvučničke kutije C 60 serije svojim elegantnim crtama i ukrasnom kurvaturom zaštitne maske podsjećaju na to da pripadaju cjenjenoj Concert seriji.

Tehnološki vatromet
Toliki nepoznati pojmovi zahtjevaju i podrobnije objašnjenje. Najprije DTT. Radi se o posebnom načinu montiranja visokotonaca u kutije, razvijenom u Jamou. Jedan od najvećih izazova pri stvaranju zvučničkih kutija je spriječiti da vibracije kabineta utječu na rad zvučničkih jedinica koje zbog toga koloriraju zvuk. Na to su posebno osjetljive najkrhkije frekvencije, one visokotonske. Da bi se njih zaštitilo nastao je ovaj lukavi Jamov patent. Izoliranjem visokotonca od kabineta prodor vibracija iz ploče na kojoj je visokotonoc postavljen u samu jedninicu smanjen je za značajnih 20 dB, što se odlično očituje u povećanoj količini finih detalja u zvuku i prirodnosti najviših frekvencija.
Tu priča oko visokotonca nije gotova. WaveGuide je jedinstven način kako su Jamoovi inženjeri oblikovali prednji dio visokotonca koji okružuje membranu. A on je takav da je upravlja rasapom zvuka tako da se dobije otvorenija i dinamičnija reprodukcija visokotonskog spektra. Posljedica primjene WaveGuidea koju će mnogi pozdraviti je širi rasap zvuka što olakšava smještanje i postavljanje zvučničkog sustava u sobi.
Drugi veliki izazov na koji je trebalo odgovoriti je ujednačavanje rasapa zvuka različitih frekvencija. Zna se da čim frekvencije postaju više, zvuk postaje usmjereniji. I zato se na "spoju" srednjih i visokih frekvencija uvijek javljaju problemi, poznati kao "šavovi". Spoj bi trebao biti neprimjetan, ali fizika "prkosi" željama - srednji tonovi imaju širi rasap od visokih. I to su u Jamou dosta uspješno sredili WaveGuideom. Osim toga, WaveGuideom se značajno smanjuje i lom zvučnog vala. I na kraju, ali ništa manje bitno, WaveGuideom se povećava glasnoća nižih dijelova visokotonskog spektra, što znači da je za isti SPL (čitaj glasnoću!) potrebno manje snage iz pojačala. Tako je olakšano pogonjenje visokotonca i smanjena su izobličenja, što je itekako bitno kad se radi o reprodukciju glasnih vokala u visokom registru.
HCC (Hard Conical Cone) tehnologija omogućava srednjotoncu reproducirati znatno više frekvecnije od onih koje svrstavamo u srednjotonske, a da pritom ne dođe do loma membrane i izobličenja vezanih s time. Čvrstoća materijala od kojeg je membrana izrađena i njezin konusni oblik osiguravaju da će jedinica reproducirati čisti i detaljan zvuk uz minimalna izobličenja, čak i pri vrlo velikom opterećenju. Ovjes od prirodne gume učinkovito sprječava da se vibracije iz membrane, koje su netom proizvele zuk, vrate natrag u nju. I to je još jedan razlog zašto ova bas/srednjotonska jedinica može bez problema reproducirati frekvencije i do 4 kHz.
Centre-Plug je metalni umetak u obliku krnjeg konusa koji se nalazi u sredini bas/srednjotonske membrane, na mjestu gdje obično zatičemo poklopac koji od prašine štiti pogonski mehanizam zvučničke jedinice. Takav ustroj mambrenu čini lakšom, time pokretljivijom i boljeg odziva, a i pokretački se mehanizam puno bolje hladi, što omogućava lakše podnošenje veće snage i postojaniju reprodukciju tijekom glasnog sviranja. Zato je reprodukcija u cjelosti ujednačenija i preciznija, posebno iznošenje dinamičke strukture glazbenog zapisa.
Izostankom klasičnog poklopca protiv prašine spriječena je pojava neželjenih vibracija na spoju pokolpca i membrane, kao i podtlak iza poklopca koji se javlja tijekom pomicanja membrane. To također pridonosi povaćanju dinamičkog odziva ovih zanimljivo ustrojenih zvučničkih kutija.
Premda to u Jamou i nije tako rijetko, u novom katalogu ima više nego inače modela s "obrnuto" postavljenim jedinicama - srednjotonska jedinica je iznad visokotonske. I dok kod samostojećih zvučničkih kutija takva postava može biti predmetom rasprave - prije svega zato jer je ponekad, kad se radi o nižim kutijama, teško "dobiti" visokotonac u razinu ušiju kad je slušatelj u sjedećoj poziciji - ta rasprava kod malih kutija nema svrhe. Što znači da takva "obrnuta" postava - zahvaljujući tome što je visinom stalaka na koje će se postaviti male kutije sasvim lako dovesti visokotonac na odgovarajuću visinu - ima puno opravdanje. I da je, načelno gledajući, bolja od klasične jer stvara puno manje problema tijekom reprodukcije zvukovnog zapisa (prije svega zato što je bas/srednjotonska jedinica udaljenija od poda što rezultira čišćim i bržim frekvencijskim odzivom).

Može i bez subwoofera
No, dosta o tehnici i tehnikalijama. Počujmo što i kako je sav trud tehničke posade Jamoa u slučaju C 603 kutija pridonio reprodukciji zvukovnog predloška. C 603 su monitorske zvučničke kutije podjednako namijenjena uživanju u reprodukciji dvokanalnog zvukovnog zapisa kao i primjeni u ozbiljnije ustrojenim sustavima kućnoga kina, s ili bar subwoofera u sustavu. Mi smo ga koristili isključivo za reprodukciju stereo zvukovnog zapisa. Usviravanje nije trajalo predugo, oko 300 sati. No, već vrlo brzo nakon prvih pokreta membrana moglo se čuti gotovo sve što ove zvučnička kutije mogu dati. A to je bilo iznenađujuće puno, naravno, u svjetlu cijene, pogotovo kad se ima u vidu sve naprijed napisano i opisano.
Iz tehničkih podataka trebalo je biti jasno da C 603 mogu vrlo glasno svirati. Ali one mogu, za svoje dimenzije, svirati vrlo glasno. I da pritom ne trepnu. Da se ne potresaju, ne muče i ne izobličavaju. Kad su počele blago izobličavati, soba (ne dvorana!) je već bila dupkom puna zvuka, tako da bi svako daljnje povećavanje glasnoće izazvalo neugodu, čak i da nema izobličenja. Regularno glasan zvuk doimao se kao da dolazi iz jedne točke, uniformno se i radijalno šireći od izvora prema slušatelju. Zbog toga je djelovao iznimno koherentno, bez tragova spojeva na prijelazima frekvencijskih područja ili na kritičnoj reznoj točki. To je pridonijelo i širini, postojanosti i dubni zvukovne slike. Visinska se perspektiva očitovala tek u tragovima. Istina je da je kutija cijenovnog razreda u kojeg spadaju C 603 pretenciozno očakivati točnu i preciznu reprodukciju u tri dimenzije. Ali ipak, taj element C 603 reproduciraju slabije od par izravnih suparnika, iako ih u velikoj većini drugih nadmašuju.
Premda C 603 kutijama ne nedostaje muzikalnosti, pogotovo u srednjotonskom i bas području, otvorenost visokotonskog spektra je toliko očita da na svoj način daje pečat ukupnom zvuku sustava, čineći ga više preciznim, brzim i dinamičkim nego opuštajućim i eufoničnim. No to bi, poglavito u kontekstu predmnijevanja da će se za ovakve kutije odlučiti mlađi ljudi koji žive u manjim sobama i slušaju suvremenu amplificiranu glazbu, trabalo biti prednost, a nikako ne mana CD 603 kutija. Ipak, ni oni koji preferiraju klasični glazbeni izričaj neće biti razočarani. Pogotovo kad čuju kako C 603 reproduciraju dinamiku klasičnog glazbenog predloška. Čak i kad se reproducira, ovakvim malim kutijema neprimjerena, velika simfonijska glazba, nisu se mogle uočiti veće poteškoće i sve je taklo glatko i bez muka i zastajkivanja. Tako da nije bilo problema slušati čak ni opernu glazbu. Naravno, u granicama glasnoće koje sustav može podnijeti.
Od C 603 se, kao ni od bilo kojih drugih kutija tih dimenzija, ne može i ne smije očekivati da reproducuraju puni frekvencijski odziv. Zato, ako netko ne može živjeti bez dubokog basa, Jamo mu nudi niz kvalitetnih subwoofera koji će im tehnički savršeno odgovarati. Kako ta kombinacija zvuči, mi nismo provjeravali. Mi smo bili zadovoljni i bez subwoofera.INFO BOX

Jamo C 603
Cijena: 2.990,00 kn

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Ujednačena reprodukcija po cijelom spektru, odličan dinamički odziv, podnošenje snage, prevladavajuća muzikalnost.
moglo bi bolje
Preotvoreni najviši dijelovi spektra (uvjetno!), slabija reprodukcije treće, visinske dimenzije.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Opera Mezza
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Klipsch RB-81
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Rega Elicit
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: žac
Krell KID
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod Dock
napisao: Milan Rupić
Mini-slušalice Klipsch
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Slušalice
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu