Hi-Fi

pretraga  


Rega Brio3 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Rega Brio3

Britanska audio manufaktura Rega značajan je i nezaobilazni dio audiofilske povijesti, posebno one vezane za gramofone i analogiju, ali i sadašnjosti, pa nam je veliko zadovoljstvo konstatirati da je ponovno prisutna na domaćem tržištu posredstvom novoga zastupnika, tvrtke Audio Dream. Rega je službeno nastala 1973. godine na temelju velike pasije prema gramofonima njezinog tvorca i idejnog vođe Roya Gandya, koji je i prije te godine servisirao, unaprjeđivao, te razvijao gramofone. 1980. godine, kada se posao već dobrano razvio iznjedrivši izvorne verzije legendarnih Planar 2 (P2, 1975.g.) i Planar 3 (P3, 1977.g.) gramofona, Gandy je kupio stari mlin u malenom mjestu Westcliff (Essex), te je to postala baza tvrtke sa upravom, razvojnim i proizvodnim odjelom. Tu su nastale i također legendarne gramofonske ručke RB250 i RB300 koje i danas koriste brojni cijenjeni proizvođaći gramofona. Pojava CD formata i početak digitalne ere, kao i razvoj elektronike, rezultirali su promjenama u Rega-i. Započela je proizvodnja elektroničkih komponenti, najprije pojačala, a potom zvučnika, te konačno CD playera. Kako bi se zadržali ponajviši standardi kvalitete, 1992. godine izgrađena je nova tvornica u Southendu, nedaleko od bazne manufakture u Westcliffu, namijenjena isključivo razvoju i proizvodnji elektronike i zvučnika, dok su gramofoni i uprava ostali na staroj adresi. Rega je i na novim područjima nastavila nuditi uspješne modele od kojih izdvajamo hvaljene modele Brio pojačala, Ela zvučnika i Planet CD playera. Usputno je tvrtka narasla, od praktično jednoga čovjeka, velikog entuzijasta Roya Gandya, do današnje brojke od gotovo 60 zaposlenika s njime na čelu. Kompletna proizvodnja realizira se na spomenutim lokacijama, tako da je danas Rega doista rijedak primjer velikog britanskog audio branda koji nije niti najmanji segment svoje produkcije preselio na neko drugo mjesto, izvan Ujedinjenog kraljevstva. Ne samo to, već su i svi opskrbljivači potrebnih dijelova u neposrednoj blizini, kao npr. poznati Wolfson za DA pretvarače CD playera.Zvuk prije svega
Na test nam je stigla najnovija inačica, već treće generacije, što označava i broj u nazivu, početnog integriranog pojačala Brio3. Radi se o naglašeno minimalistički dizajniranom uređaju, po ukusu audiofila. Tako se na prednjoj ploči nalaze tek glavni napajački prekidač, izbornik linijskog ulaza i potenciometar za glasnoću. Na poleđini također samo neophodno, pet linijskih RCA ulaza uključujući jedan gramofonski sa ugrađeim MM predstupnjem i jednu "tape" petlju, par zvučničkih terminala spremnih za prijam standardnih banana i vilica konektora, te dvopolna strujna utičnica. Moramo priznati, bez obzira na početnu klasu, da su navedeni konektori prosječne kvalitete i po tom pitanju zaostaju za nekim konkurentima, no to je oduvijek bio dio Rega filozofije, koja se koncentrirala na, po njima, važnije stvari, poput kvalitete i selekcije ugrađenih elemenata, neovisno o cjenovnom razredu proizvoda. Tako je izostao i daljinski upravljač, čak i kao moguća opcija, što će one navikle na komfor zasigurno odbiti od ovoga pojačala. Iako Brio3 ne zahtjeva dugotrajno zagrijavanje za optimalne performanse, "stand-by" mod zasigurno bi dobro došao, ali ga u Rega-i nisu smatrali neophodnim, te je također izostao. RCA konektori priča su za sebe. U svim Rega-inim uređajima oni su kromirani, bez površinske pozlate. Naime, krom je lošiji vodić, ali manje oksidira od pozlate kojom su presvučeni temeljno od kroma izrađeni RCA konektori ogromne većine uređaja drugih proizvođaća. Stoga, u Rega-i smatraju da takvo kompromisno riješenje daje bolje rezultate sa manje negativnih upliva na osjetljivi audio signal. Uglavnom, na svakom je koraku primjetan minimalizam, jednostavnost i purizam u nastojanju postizanja što boljega zvuka, što uz blagoslov brojnih audiofila predstavlja glavni apostulat tvrtke. Zato su sa Brio3 pojačala i izostale brojne, u principu nepotrebne funkcije i opcije, neprimjereno skupi konektori i terminali, pa čak i daljinac, tj. sve ono što, barem prema mišljenju ljudi iz Rega-e, nije presudno za kvalitetu onog krucijalnoga - zvuka, a s druge bi strane značajno povećalo cijenu finalnog proizvoda. U tom smjeru ide i preporuka za kabele, gdje se Rega protivi korištenju skupih kabela u svojim sustavima, već uz one vlastite produkcije preporuča modele iz QED i Naim kataloga, tvrdeći da se sa njima postižu najbolje zvučne performanse njihovih sustava.
Rigidno, ali ne pretjerano uvjerljivo aluminijsko kućište prepoznatljivog Rega dizajna krije obilno dimenzionirani napajački sklop sa toroidalnim transformatorom od 170VA, kondenzatorima vrijednosti 10000 µF, te parom 150-Wattnih Sanken tranzistora u izlaznom stupnju. Sve to jamči dovoljno raspoložive strujne rezerve za kontrolu zvučnika zahtjevnijih impedancijskih krivulja, unatoč deklariranoj snazi od svega 49 Watta po kanalu pri nominalnoj impedanciji od 8 Ohma, odnosno 2 x 64 W / 4 Ohma. Upravo je u tom segmentu, povečanjem snage napravljena ključna promjena u odnosu na prethodnu verziju Brio-a. Selekcija ugreađenih elemenata i njihov raspored detaljno su razrađeni, pa se tako na putu audio signala nalaze isključivo poliesterni kondenzatori, dok je za potenciometar glasnoće odabran provjereni Alps. Da bi utvrdili kako su se sva unaprijeđenja i preinake novoga modela odrazile na konačan zvuk, na red je došao slušni dio testa.

Odgovor na sve glazbene izazove
Brio3 se pokazao, suprotno svome imenu (barem u kontekstu domaćeg žargona), kao vrlo uglađeno i rafinirano pojačalo, ali bez i najmanjih znakova dovođenja u pitanje globalno neutralnog karaktera. Dapaće, rock skladbe legendarnih Eagles-a (Hell Freezes Over / Geffen Records GED24725) i DireStraits-a (Sultans Of Swing - The Very Best Of / Vertigo 558658-2) s kojima smo započeli slušni test, zvučale su nadasve ritmično i živahno, potičući nas na lagano cupkanje u ritmu. Žestoke gitarske solaže i dionice bubnjeva prenesene su eksplozivno i uvjerljivo, čak i pri nižim razinama glasnoće, bez naglašene doze agresije i oštrine, potvrđujući neutralnost, ali i izotanak zamora pri dužim slušanjima. Manja zamjerka može se uputiti reprodukciji bas područja koje je nešto pliće, no taj nedostatak kompenzira blago naglašenim volumenom, unoseći u kompletan zvučni pečat minimalnu dozu atraktivnosti. Ovdje nije riječ o klasičnom "loudness" efektu, već optimalnom doziranju i balansiranju, uslijed čega fokusiranost i definiranost bas dionica nije dovedena u pitanje. Dapaće, ova će se osobina mnogim audiofilima svidjeti, a zvuk je dobio na punini bez obzira na poziciju potenciometra za glasnoću, što će posebno cijeniti ljubitelji dobroga zvuka koji vole često slušati glazbu noću. S obzirom na takove karakteristike za partnere preporučamo zvučnike koji neće posjedovati naglašeno bas područje, niti će pripadati skupini tamnijeg karaktera. Iako je Brio3 davao znakove da ima više snage od deklariranih 50-tak Watta po kanalu pri opterećenju od 8 ohma, efikasniji i impedancijski stabilniji zvučnici nameću se kao logično riješenje. Mi smo test napravili sa Heliade Esw zvučnicima francuske tvrtke Triangle, koji su se pokazali kao dobar sinergijski partner, što je bio slučaj i sa nedavno testiranim integriranim pojačalom Shanling SLM-A40MkII.
Snimke jazz sastava (O.Peterson Trio:We Get Requests / Verve 521442-2, D.Brubeck Quartet:Time Out / Columbia-Legacy CK65122) ukazale su na iznimno dobru projekciju zvučne slike, poglavito po dubini i širini, poštivajući pri tome realistične gabarite. Raspored izvođaća unutar pozornice je vrlo precizan i uvjerljiv. Visinska perspektiva je nešto suzdržanija, ali daleko od toga da se pojavljuje samo u tragovima što je obično slučaj sa pojačalima iz ovog cijenovnog razreda. Atmosfera i obilježja prostora u kojemu je snimka nastala, ukoliko je kvalitetno zabilježena poput one na Companion albumu Patricie Barber (FIM XRCD 027), opipljivo je prenesena uz pregršt sitnih detalja koji ukazuju na vrlo dobru rezoluciju, posebno srednjetonskog spektra. Zapravo, u ovom je segmentu Brio3 jedno od ponajboljih pojačala u klasi. Obzirom na brojne iskazane vrline, unatoč cjenovnoj kategoriji koja ne obećaje puno po pitanju reprodukcije složenih materijala klasične glazbe, Brio3 nas je i u tom području ugodno iznenadio. Na površinu je isplivala vrlo dobra reakcija na brze i ekstremne dinamičke kontraste koji se često pojavljuju u simfonijskim formama poput one Titanove Gustava Mahlera (Symphony No.1 / EMI 0777 7 54647 2 6). Iako su se u vrhuncima i klimaksima velikog orkestra pojavljivale restrikcije u vidu komprimiranja zvučne slike, gubitka preciznosti rasporeda izvođaća, te pojave distorzija ukoliko se pretjera sa glasnoćom, ukupni je dojam naglašeno pozitivan. Naime, reprodukcija takovih glazbenih formi iznad je nivoa korektnosti, posebno u domeni dinamike, što je prava rijetkost za pojačala ovoga, početnog cijenovnog razreda, koja u najboljem slučaju takve zadaće odrađuju na način koji se može blagonaklono opisati kao tek korektan. I tu je Brio3, pokazao svoju pravu snagu spram konkurencije, koja je, mora se priznati, vrlo žestoka i brojna.
Polivalentnost prema dijametralno suprotnim glazbenim žanrovima, nadopunjavala se sa senzibilnošću za detekciju različito produciranih snimki, pa su tako one loše brzo isplivale na površinu sa svim svojim negativnostima, kao što su i one kvalitetne (navedene u tekstu) zasjale punim sjajem. I na kraju, netko bi rekao, pa ovo je high-end pojačalo s obzirom na sve priskrbljene hvalospjeve u ovoj recenziji. Ne, Brio3 to definitivno nije. No, zaboravimo li neke tehničke nedorečenosti (izostanak daljinca i "stand-by" moda, kvalitetu konektora, itd.) i koncentriramo li se na zvuk, konstantno imajući na pameti naglašeno povoljnu cijenu, lako ćemo stići do zaključka da se radi o iznimnom ostvarenju kultne britanske manufakture. Da je apsolutni pobjednik u klasi teško je reći s obzirom na navedene, ponovno istićemo, prvenstveno tehničko-praktične manjkavosti, ali kada je u pitanju zvuk, mjesto mu je u samoj špici pripadajuće klase. Stoga svim audiofilima i ljubiteljima dobre glazbe preporučamo pobliže upoznavanje sa Brio3 pojačalom!INFO BOX

Rega Brio3, integrirano stereo pojačalo
Cijena: 3870 kn
Snaga: 2 x 49 W / 8 ohma (2 x 64 W / 4 ohma)
Ulazna osjetljivost: 206 mV / 24 kOhma (3 mV / 47 kOhma u paraleli sa 100 pF za phono MM)

Ustupio:
AUDIOSAN d.o.o
Tel: 01/ 2981 126
www.audiofream.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
dinamika, 3D projekcija zvučne slike, neutralni karakter, uglađenost, dobra rezolucija, cijena
moglo bi bolje
plići bas, izostanak daljinskog upravljača i "stand-by" moda, kvaliteta konektora

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Zagreb Audio Video Show 2010
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
NuForce CDP-8
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: žac
Sumić - Black Hole 27
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Baxa
Sonus Art u novom prostoru
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
M2TECH hiFace Evo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: USB to S/PDIF konverter
napisao: dM

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu