Hi-Fi

pretraga  


PSB Alpha T1 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

PSB Alpha T1

Skok iz mase


Da neki uređaj iskočio iz mase i istaknuo se, on se danas mora odlikovati ili zanimljivim tehničkim rješenjima ili posebnim dizajnom. Naravno, i iznimnim zvukovnim dosezima koji su izravna posljedica jednoga i drugoga. A takvi baš i nisu audiosvakodnevica. Izroni tu i tamo poneki koji ozbiljno podigne valove i pubudi zanimanje, koje splasne u trenu kad se spozna cijena. No da bi audiosvijet mogao ići naprijed, moraju postojati uređaji koji nisu revolucionarni, ali su ipak, unutar svojeg cjenovnog i tehničkog okruženja, nešto drugačije i posebno. A takvih ima. Jedni od njih su i zvučničke kutije Alpha T1, renomiranog, iako ne globalno slavnog kadanskog proizvođača zvučničkih kutija PSB-a.
Alpha T1 su manje samostojeće, dvostazne zvučničke kutije bas refleksnog ustroja, s tri jedinice u sebi. Dvije bas/srednjotonske jedinice se nalaze iznad i ispod visokotonske, što upućenijima govori da se radi o poznatom D'Appolito dizajnu koji omogućava veći rasap zvuka na osi i izvan nje, te ujednačeniji frekvencijski odziv. Bas srednjotonske jedinice imaju metalizirane polipropilenske membrane, promjera 130 mm, ovješene na ovjes od kompozitne smjese na bazi gume. Takav ovjes smanjuje mogućnost loma membrane, bolju artikulaciju srednjih tonova i preciznije iznošenje niskih frekvencija.
Visokotonska jedinica s 19 mm aluminijskom, kupolasto oblikovanom membranom hladi se ferofluidnom otopinom. Bas refleksni otvor je na stražnjoj strani kabineta. U PSB su poduzeli opsežna istraživanja razloga izobličenosti zvuka u bas refleksnom otvoru i došli do zaključka da su im glavnim uzrokom vrtložne rezonancije. Rješenje problema nađeno je u osobitoj usmjerenosti cijevi otvora i njezinom nagibu u kabinetu. Zahvaljujući tomu smanjena su izobličenja zbog neodgovarajuće širine otvora, čime se značajno ujednačio i pročistio srednjotonski odziv, poglavito njegov donji dio. Na stražnjoj strani su, naravno, i zvučnički priključci, polivalentni, pozlaćeni, priređeni za bi-wirnig. Kabineti su izrađeni od kvalitetne, guste i masivne iverice. Oblik kabineta je takav da na minimum svodi pojavu internih vibracija, razvijanje stojnog vala unutar kabineta i poboljšava rasap zvuka, uz minimalni lom vala na njegovim bridovma. Kabinet T1 zvučničkih kutija zbog visine je dodatno ukrućen unutrašnjim upornicama, čime se smanjuju njegove vibracije, a time i koloracije zvuka. I zapremina kabineta T1 kutija je za 10 % veća u odnosu na prethodni samostojeći model iz Alpha serije, što se čujno odražava na masivnost zvuka. Kabineti su antimagnetički oklopljeni, a zvučničke jedinice zaštićene aluminijskom zaštitnom maskom koja čvrsto naliježe, ali se i teško skida. Visinu i nagib kutija moguće je fino ugoditi šiljcima na dnu kutije, ili za odvajanje kutija od upliva podloge koristiti gumene podloške.
Dimenzije Alpha T1 kutija su 907 x 179 x 300 mm, a masa jedne kutije je 13.2 kg. Frekvencijski odziv im je od 55 Hz - 21 kHz, osjetljivost 89 dB, a nazivna impedancija 8 ohma (min. 6 ohma).

Obilje dobrih osobina
Prvo što se, nakon ne predugog usviravanja, uoči u zvuku T1 zvučničkih kutija je sweet spot, širina prostora u kojem ih se može slušati bez gubitka temeljnih informacija. Sjedili pola metra lijevo ili desno od središnje točke između dviju kutija, pa čak i ako stojite, nijedna se relevantna informacija neće izgubiti. A što je također zanimljivo, ni prostorne informacije neće biti bitno narušene. Zato je reprodukcija fizičkih dimenzija zvukovne slike bila tako dobra. Ako ih se dobro postavi u prostor, T1 će pred slušatelje podastrijeti široku zvukovnu pozornicu zavidne dubine i lako uočljive visine. Oblik izvođačkog tijela neće biti teško nazrijeti. Nešto teže će ići s uočavanjem međusobnih prostornih odnosa unutar korpusa jer T1 ne uspijevaju do kraja predočiti "zrak" oko pojedinog instrumenta(lista). Unatoč svojoj veličini, T1 ne mogu reproducirati temeljne bas dionice sa snimaka na kojime takve postoje. Što je i razumljivo jer se ipak radi o malim samostojećim kutijama, nižima od jedan metar. Bez obzira ne to, malo će se tko žaliti na općeniti nedostatak basa. Ono što je puno važnije od toga "ima li" ili "nema" basa je kakvoća reprodukcije najnižih tonova koje su kutije u stanju iznijeti. A to je na razini najkvalitetnijih kutija u tom cijenovnom razredu. Što se tiče točnosti i masivnosti basa i među najboljima. Kad se iz tako malih i razmjerno jeftinih kutija začuju tako ujednačeno zvučeći glasovi, nenapregnuti ni kad se koristi složeni glazbeni predložak, otvoreni i odlično artikulirani, jasno je da pred sobom imate kvalitetni zvučnički sustav. Ima još dokaza toj tvrdnji. Zvukovna pozornica bila je nadprosječno dobro iznesena, a unutarnji odnosi u instrumentalnom korpusu točno iscrtani i definirani. Naravno, tražiti od kutija toga tipa, cijene i namjene (jer T1 su zapravo dio sustava za kućno kino) da raskošno prenose i najsitnije elemente prostornih dimenzija zvuka bilo bi prilično pretenciozno. Najviši dijelovi frekvencijskog spektra zvučali su živahno, otvoreno, precizno i čisto. Tek na višim razinama glasnoće mogla su se čuti sitnija ograničenja koja su se očitovala kroz stisnutost i zgusnutost glazbenog tkiva koje se reproduciralo. Najmanje problema bilo je u srednjem dijelu spektra koji je bio ne samo vrlo pjevan i protočan, već i bešavno sljubljen s dijelovima iznad i ispod njega.
INFO BOX

PSB Alpha T1
Cijena: 3.990,00 kn

Specifikacije:
Tip: Bass Reflex
Frekvencijski raspon: 55 Hz - 21 kHz ± 1.5 dB
Preporučena snaga pojačalar: 15-120 W
Impedancija: 8 Ohm
Osjetljivost: 91 dB

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Izrada, koncepcija, cijena, većina zvukovnih osobina
moglo bi bolje
Teško se skida maska, manja stisnutost najviših dijelova tonskog spektra

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


NAD C 565BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Cambridge Audio DacMagic
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: D/A Pretvarač
napisao: Milan Rupić
Fohhn Audio - posjet tvornici
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Jurica Barić
Tangent Lounge L6
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničle kutije
napisao: Nilan Rupić
Klipsch Icon XF-48
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Aktivne zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu