Hi-Fi

pretraga  


Crystal Cable Piccolo - Audiofil - feel the sound - Zvučnički, interkonekcijski i mrežini kabeli

Crystal Cable Piccolo

Srebro u zlatu


Svakodnevno se na svjetskoj audiosceni pojavi poneki proizvođač kabela za audionamjenu. I u trenutku dok ovo čitate, sigurno se pojavio koji. Međutim, vrlo ih se mali broj održi, rijetki dožive svjetsko prepoznavanje, a sasvim mali broj i opću aklamaciju.Totalno drukčiji od drugih
Među potonje spada nizozemska tvrtka Crystal Cable čiji se proizvodi mogu naći u 26 zemalja svijeta. Najnovija u tom nizu je Hrvatska.
Crystal Cable kabele rese tri zanimljive osobine - ručno su izrađeni, naglašeno tanki i iznimno savitljivi. Da, i srebrni su. Međutim, ne i samo srebrni. Poznato je da je srebro najbolji dobavljivi vodič, ali i to da njegova kristalna rešetka ograničava protok signala puno više od, npr., bakrene. Zato je kod Crystal Cabelovih kabela prostor između kristala, koji je u ostalih vodiča prazan, ispunjen zlatom. Zahvaljujući tome gotovo da više nema granica među kristalima, pa kroz vodič istog promjera sada teče puno više struje, tj. signala. Osim toga, novom tehnikom utječe se na poredak kristala koji više nisu nasumično poredeni već usporedni s fizičkim usmjerenjem kabela.
Crystal Cable kabeli su plod sustavnih istraživanja i primjene tehnologija koje se koriste u zrakoplovnoj industriji. Iako se dobar dio posla tijekom njihova nastanka obavlja ručno, moraju se koristiti i specijalni strojevi koji se po specifičnoj narudžbi izrađuju u Švicarskoj.
Unatoč tome što Crystal Cableovi kabeli djeluju tanko, oni su koaksijalno ustrojeni, a njihovi vodiči su u pravilu deblji od onih koji čine druge vrhunske kabele. Razlika u debeljni kabela kao cjeline između drugih i Crystal Cableovih potječe od debljine izolatora i oklopa. Cystal Cableovi kabeli su uglavnom prozirni (otuda im i naziv!) i nisu umotani u debele ovoje kojima se, budimo iskreni, nerijetko skriva loš materijal i bezidejna geometrija. Izolatorski materijal kod Crystal Cable kabela je tanki, termički obrađeni kapton, jedan od najneprobojnijih, ali i najboljih izolatorskih materijala na tržištu - bolji od teflona, ali skuplji i teže primjenjiviji - na kojega dolazi Peek folija i potom ugljični sloj, da bi na kraju došao srebrni oplet, 99.9999 % čistoće, i pozirni zaštitni plastični bužir.
Crystal Cable proizvodi zvučničke, interkonekcijske, video, digitalne i mrežne kabele.
U zvučničkoj gami je pet modela: Piccolo, Micro, Speak, Reference i Ultra, a isporučuju se s viličastim i banana priključcima, u jednostrukoj ili biwire inačici. U skupini interkokekata je sedam modela: Piccolo, Piccolo iPod, Micro, Connect, Cinemax, Reference i najbolji, Ultra, i dobavljivi su s RCA i XLR priključcima. U videoprogramu su CrystalFire, Crystal HDMI i CrystalVideo kabeli u različitim duljinama i terminacijama koje odgovaraju sustavima kućnoga kina i instalacijskom programu. U CrystalPower seriji mrežnih kabela je pet modela: Piccolo, Micro, Power, Reference i Ultra, a u seriji digitalnih kabela CrystalDigit su dva kabela: Digit, koji može biti opremljen RCA ili BNC priključcima za 75-ohmsku inačicu ili XLR priključkom za 110-ohmsku i Firewire s 4 ili 6-pinskim priključkom.
Zgodno je naglasiti i da korisnik sam može promijeniti terminaciju kabela i, što je još zanimljivije, može ih produžiti zahvaljujući posebnim razdjelnicima s priključcima vrhunske kvalitete, kakvi su, ustalom, i svi oni koji se nalaze na krajevima Crystal Cableovih kabela.
I na kraju, ali ne i najmanje zanimljivo, šefica Crystal Cablea, Gaby van der Kley, supruga je nikoga drugoga doli šefa poznatije nizozemske kabelske manufakture specijalizirane za proizvodnju srebrnih kabela, Sitletcha, Edwina van der Kleya. Pa iako se kabeli dviju tvrtki koncepcijski bitno razlikuju, dobar dio tehnologije koji se koristi u njihovoj izradi je istovjetan, kao i laboratoriji u Nizozemskoj i Njemačkoj gdje se obavljaju ispitivanja i mjerenja.
Crystal Cable kabeli su zapravo razvijeni u Siltechu, ali se nisu uklapali u njihovu liniju proizvoda. No, kako su bili kvalitetni i vrijedni proizvodnje, u Siltechu su prije nešto više od dvije godine odlučili osnovati novu, nezavisnu tvrtku i njezino vođenje povjeriti sposobnoj i ambicioznoj Gaby, Mađarici, karijernoj pijanistici s diplomom budimpeštanskog konzervatorija koja se još kao mlada odrekla blistavo predskazivane glazbeničke karijere, preselila se u Nizozemsku i radila kao učitelj klavira. Postvši, uza sve to, tijekom vremena i majka četvero djece. Crystal Cable kabeli danas se prodaju u više oko 35 zemalja svijeta. A zanimanje za njih raste.U kojem smjeru?
Po nekom sustavnom redu za prvo testiranje Crystal Cableovih kabela izabrali smo najjeftinije, one iz serije Piccolo - interkonekcijski, zvučnički i mrežne. Prvi kontakt s Piccolo kabelima koliko oduševljava zbog načina kako su zapakirani, toliko pogledom na njihovu sitnoću korisnika tjera na pitanje: može li takvo što minijaturno i naizgled krhko, uopće (kvalitetno) provoditi ikakav signal? Pogled, pak, na mrežne kabele, tanke i gotovo bez ikakve ozbiljnije izolacije, izaziva i nevjericu, pa i strah, da će kroz njih moći, sigurno i bez opasnosti od proboja, teći mrežni napon. A tu nedoumicama nije kraj. Kad ih se krene priključivati, uoči se da nemaju usmjerenja. Tako su sitni da na njima ništa ne piše, a strelice usmjerenja nema. Ne baš inspirativan početak, zar ne?
Interkonekcijski kabeli Piccolo tako su tanki da metarski par, zajedno s kvalitetnim Furutechovim RCA priključcima, stane u kutijicu u kakvu se pakiraju prsteni ili manji, ženski, satovi - u ovom slučaju naglašeno luksuznu i lijepo dizajniranu, u kombinaciji tvrde crne plastike i poklopca u finoj imitaciji kože. I tako su savitljivi, poput niti, da ih je nepažnjom moguće čak i zamrsiti! Svaki pojedini kabel provučen je kroz mali, okrugli komad plastike u boji aluminija (ili je možda i sam aluminij, tko zna!) na čijoj jednoj strani piše naziv tvrtke i ime modela, dok je druga prazna. Čemu drugome ti - nepotrebni i nepraktični - dodaci služe, nije nam poznato. Na jednom mjestu pročitali smo podatak da služe odmrsivanju kabela!? I da je to genijalno…
Mrežni kabeli Piccolo sastoje se od dva međusobno uvijena kabela, vrlo sličnog ustroja kao i interkonekcijski, ali dvostruko debljih. Oni su nešto manje petljavi, ali su isto vrlo savitljivi i provučeni kroz jednako oblikovani, samo nešto veći plastični, metalno djelujući dodatak. Na krajevima su im kvalitetni priključci, a dolaze zapakirani u baršunastoj vrećici, tek nešto većoj od onakvih u kakve se pakiraju malo veće ženske naočale, i položeni u okruglu metalnu kutiju nalik onima u kakve su se nekada pakirale filmske role.
I na kraju, zvučnički kabeli Piccolo. Nešto su deblji od interkonekcijskih i malo tanji od mrežnih. I oni se, pogotovo zbog dužine, lako mogu zapetljati. Njihova glavna posebnost je što završavaju već spomenutim priključcima u koje se mogu umetnuti dodaci s različitim terminacijama - banane ili vilice. Radi se o četveropolnom (da bi se omogućio prihvat bi-wiring nastavaka!) muškom priključku s navojem u kojeg se umeće kraj s terminalnim nastavkom koji ima ženski priključak. Spoj djeluje vrlo uvjerljivo i čvrsto. No, nedoumica koliko takav spoj "ukrade" od signala uvijek će tinjati u audiofila. Zvučnički kabeli dolaze u istoj baršunastoj vrećici kao i mrežni, ali položeni u luksuzno oblikovanu kutiju baršunaste unutrašnjosti u kakve se obično pakiraju luksuzne i skupe ogrlice. Da, da… i na njima su oni plastično-metalni "ukrasi". I na "glavnim" kabelima i na dodacima…

Zvuk uvjerljiviji od izgleda
Prvi strahovi nestali su odmah po priključivanju kabela u sustav. Očekivanim uplivima EM ili RF smetnja nije bilo ni traga. Čak i kad su Crystal Cabel kabeli bili sasvim blizu drugim kabelima, uključujući i mrežne, pa čak i išli usporedno s njima, nikakvih štetnih upliva na zvuk nije se dalo uočiti. Nisu im smetali ni kojekakvi antenski kabeli. A ni Crystalovi njima. Nisu uopće osjetljivi na mikrofoniju, moglo ih se dirati, tresti, savijati za vrijeme svirke, ništa se lošega nije dogodilo. Mrežni kabeli nisu probili, stan se nije zapalio… Super! Moglo se prionuti slušanju.
Prvo što je bilo uočljivo da se Picolo kabeli mogu svrstati u skupinu onih čiji zvuk obično opisujemo neutralnim. Koloracija usljed kojih bi se povećao bas, otvorili visoki tonovi, "pročistila" sredina, s ovim kompletom nije bilo. Zvuk je bio sasvim ujednačen, ali ipak obojen svijetlijim nijansama. Netko će odmah "zaključiti" da je to zbog srebra, no to je pogrešno. Jer postoji niz srebrnih kabela koji ne zvuče svijetlo. Prije je da je to posljedica njihove tankoće. Unatoč tomu, dinamika signala bila je odlično iznesena. Piccolo kabeli ni u jednom trenutku nisu predstavljali usko grlo sustava, pa su kroz njih sasvim protočno, bez i traga sažimanja, prolazili svi glazbeni sadržaji, od onih vrlo krupnih (osim grandioznih orkestralnih klimaksa koji su ipak bili malo stisnuti), do jedva čujnih pojedinačnih instrumentalnih ili vokalnih treptaja odnosno šapata.
Vrlo značajna osobina Piccolo kompleta kabele bila je koherentnost frekvencijskog odziva koje su prenosili. Od vrlo dubokog (ne i najdubljeg!) basa, da visokih (krajnje visokih!) tonova sve je bilo ujednačeno i čvrsto povezano, bez uočljivih amplitudnih iskoka, kao i bez zbrkanosti vremenskih i faznih odnosa među pojedinim dijelovima spektra. Timbralno je Piccolo kombinacija bila vrlo korektna i nije bilo problema u raspoznavanju boja pojedinih instrumenata ili ljudskih glasova.
Širinu zvukovna pozornice Piccolo kabeli nisu narušili, dubina je bila nešto plića od one koja se dobije s vrhunskim kabelima, a visinska se je dinenzija tek naslućivala. Zraka oko instrumenata nije nedostajalo, a i pozicija instumenata u orkestru dala se dobro razabrati. Sve do druge trećine orkestra moglo se "brojati" instrumentalne redove, ali pred kraj to više nije bilo moguće. Kao da se pojavio magleni zid iza kojeg su se stvari tek nazirale, a ne i jasno vidjele.
Sve u svemu, ovo su kabeli koji jesu nešto posebno. Prije svega po tomu što - nisu ništa posebno, u smislu da bi nešto poboljšavali, dotjerivali ili preuređivali u izvornom zvukovnom zapisu. Imaju mana, ali s obzirom na cijenu, mane su lako oprostive. Praktični su, ne zauzimaju prostor, ne zahtijevaju utege za stavljanje na lakše uređaje (CD plejere, tunere, predpoječala) koje debeli masivni i kruti kabeli hoće podići u zrak… Reklo bi se, ženski kabeli, bez muške mačistočko-mišićave pojavnosti, fini, zgodni nježni. U svakom slučaju nešto novo i drugačije. I vrijedno probanja. Nisu baš bez veze studiji poput MA Recordingsa ili Chesky Recordsa za svoje rerefentne kabele izbrali baš najbolje Crystal Cableove.INFO BOX

Crystal Cable Piccolo
Zvučnički, interkonekcijski i mrežini kabeli

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 95%

Performanse: 95%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%


pozitivno
Male dimenzije, cijena, koncepcija, ukupan zvuk
moglo bi bolje
Nema usmjerenja, ne osobito praktični, maji problemi u iznošenju složenih prostornih informacija

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


Soundstring Cables
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić
Thorens TD 085 vs NAD PP 2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono sklop
napisao: Darko Brlečić
Krklec - Sound Carrier
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Vecteur L-4.2 CD Player
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Cd player
napisao: žac
Synergistic Research - Alpha Sterling
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski kabel
napisao: Darko Brlečić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu