Hi-Fi

pretraga  


Simaudio Moon I-5.3 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Simaudio Moon I-5.3

Tvrtka
Povijest Simaudia započinje davne 1980. kada je tvrtka debitirala relativno pristupačnim, a iznimno kvalitetnim audio uređajima za kućnu i profesionalnu upotrebu. Neobično brzo, tvrtka u matičnoj zemlji (Kanadi) stječe reputaciju proizvođača iznimno kvalitetnih uređaja koji su već u samom startu išli korak ispred ostalih za istu cijenu. Kako je rastao udio u tržištu, tako se širila i ponuda novih proizvoda; tijekom 1980-tih po prvi puta je predstavljen sada već legendarni integrirac PW-3000, koji je bio toliko dobro prihvaćen da tvrtka jednostavno nije mogla proizvesti onoliko koliko je uspjevala unaprijed prodati. Cijela serija 3000 koja je obuhvaćala spomenuti integrirac te separati istih oznaka, iznimno su dobro ocijenjeni od svih tadašnjih kanadskih audio recenzija, i mnogi od njih i danas - po navodima odgovornih - uredno stižu u servisni centar radi osvježenja i unapređenja.
Slijedećeg desetljeća, predstavljena je serija uređaja pod nazivom Celeste koja je značajna po tome što je u njoj po prvi put primjenjen "Renaissance" princip amplifikacije bez globalne povratne sprege. Cijela je serija vrlo brzo prepoznata kao pravi novitet u audiu; časopis Stereophile izlaz W-4070 uvrštava u ultimativne proizvode do 1500$, proglašavajući ga još i "...izvanrednim dostignućem bez obzira na cijenu..." te se našao i na njihovoj poznatoj listi preporučenih komponenti. "Renaissance" tehnologija od tadašnjih je dana dalje unapređivana sve do današnjih dana, i još je uvijek temeljna konstrukcija svih modela.
1997. svjetlost dana je ugledala referentna serija uređaja neobičnog naziva Moon (Mjesec). Korištenjem mnogih vlastitih konstrukcijskih rješenja nadovezanih na neobično uspješni tržišni uspjeh Celeste, Moon ubrzo postaje glavni proizvodni i zvučni adut cjelokupne ponude Simaudia, priznat bez iznimke od strane cjelokupne svjetske audio štampe. U trenutku kada je već svakome bilo jasno da je čitava Moon serija bestseller, u svrhu proslave 25-godišnje obljetnice, proizvode se limitirane serije od svega 250 primjeraka CD plejera Nova i Eclipse, pretpojačala P-5, izlaza W-5 te integrirca i-5, koju svi skupa čine Moon Limited ediciju. Svaki je model sadržavao dodatna tehnička i tehnološka rješenja u svrhu daljnjeg poboljšanja soničnih dostignuća, a sve u kombinaciji s prikladnom jubilarnom vanjštinom.
Posljednja u nizu uspješnica je predstavljena 2005; naziv MOON Evolution jasno ocrtava mjesto pozicioniranja u gami ali i naslanjanje na korijene. Prema riječima odgovornih, Moon Evolution predstavlja kulminaciju nastojanja firme za stvaranje gotovo nemoguće dobitne kombinacije koja će uključivati vrhunski zvuk, luksuzan izgled, fleksibilnost i beskompromisna high-end svojstva. Moon Evolution izrađena je s idejom pružanja kompletnog komfora i lifestyle ugođaja svakom slušatelju, što se postiže i s postojanjem RS-232 porta koji dopušta potpunu integraciju u svakom okruženju, te buduću nadogradnju potrebnih soft/firm/warea, 12V veza između komponenti i C4 estetika.
Modeli
Trenutno cjelokupni program ponude Simaudio uključuje uređaje grupirane u tri zasebna razreda:
" Moon AV serija obuhvaća nekoliko modela primarno namijenjnih za kućno kino
" Moon Classic serija, "srednja" je serija na koju počiva gotovo cjelokupni dosadašnji uspjeh u audio krugovima
" Moon Evolution serija nastaje usavršavanjem Moon Classic serije, i radi se o beskompromisnoj kvaliteti

MOON I-5.3
Kako je spomenuto, legendarna "petica" najvažniji je predstavnik Classic serije. O iznimnoj popularnosti I-5.3 svakako govori danas njena već treća inkarnacija, uz još jedan "special edition" od 250 uredjaja koji su se mogli naći samo na kanadskom i SAD tržištu. Radi se o integriranom pojačalu nominalne snage od 85W/8 Ohma, s neobičnim ovalnim i atraktivnim, iako pomalo asketskim izgledom koji odaje čvrstinu i posvećenost borbi protiv vanjskih vibracija.Mehanička stabilnost dodatno je pojačana izvanredno uklopljenim cilindričnim konusima na koje pojačalo stoji, i koje daju izniman estetski doprinos ukupnom dojmu. Sprijeda dominira debela aluminijska ploča od kojih 1cm debljine, na kojoj je - osim prekrasnog loga oblika stiliziranog violinskog ključa - vrlo pregledan predočnik s osnovnim funkcijama, potenciometar od punog metala koji je u biti elektronički step-up atenuator, te tipke za kontrolu (relejskih) ulaza. Ovalno kućište, od nešto tanjeg ali također aluminija, nalikuje na spljoštenu limenku i izrađena je iz jednog komada, bočno neprimjetno prelazi u blago naglašene protruzije koje predstavljaju hladnjake u užem smislu. Stoga je sasvim očekivano da iako biasiran na kojih 5W u "A-klasi", kućište i pri duljem slušanju ostaje jedva mlako na dodir.Komfornost je očuvana; Integrirac Moon I-5.3 posjeduje 5 linijskih RCA ulaza, te jedan par izlaza predpojačala; jedan od spomenutih ulaza (A-4), u potpunosti zaobilazi sve preamplifikacijske sklopove, te se kroz njega I-5 može koristiti kao čisto pojačalo snage. Na taj način lako postaje dijelom složenijih sustava kućnog kina ukoliko je to potrebno, odnosno dodati još kvalitetniji stereo preamp. Naravno, svi konektori proizvod su - za ovu klasu nezaobilaznog- WBT-a.
Posebno zanimljiv detalj tiče se daljinskog upravljača; ovako težak daljinac od čistog metala još nisam držao i ne daj bože da vam slučajno padne na prste nogu - ima bar pola kile. Iako ergonomičan, čini se da je primarno zamišljen da stoji na podlozi/stoliću/stolu, jer se s njime najlakše barata vrhovima kažiprsta i srednjaka, ali nije baš povoljan za palac koji obično refleksno koristimo.

Dizajn
Osnovu svakog Moon pojačala čini vlastiti patentirani amplifikacijski sklop poznat pod nazivom "Advanced Renaissance"; u osnovi, radi se o vrlo precizno složenom diferencijalnom amplifikacijskom sklopu bez globalne povratne sprege. Radi održavanja niskog THD-a, mala količina lokalne povratne sprege primjenjena je samo u izlaznom stupnju. Ovakav pristup - inače čest u vrhunskoj cijevnoj amplifikaciji ali teže/skuplje izvediv u tranzistorskom ustroju - osigurava izrazito niska i praktički nemjerljiva intermodulacijska izobličenja (IMD), koja su po konačni zvuk pogubnija od češće spominjanih harmonijskih (THD). K tome, na ovaj se način dobiva iznimno brzi pojačivač s praktički bez faznih pomaka/grešaka, nezaobilaznih kod primjene i najmanjeg stupnja NFB-a. Dodatna povoljnost ovakvog pristupa leži i u činjenici da bez NFB-a reaktivna komponenta koja se neminovno stvara u zvučniku ne nalazi "put" do ulaznog dijela amplifikacije, čime se postiže potpuna neovisnost ulaza i izbjegavaju neželjene pojave poput smanjene jasnoće zvuka, nedostatka tonalne preciznosti i gubitku zvučne živosti.

Veliki dio svih brošura Simaudia zauzima priča o posebno izrađenim transformatorima oko kojeg se radi napajanje svake Moon komponente; posebna pažnja u njihovoj izradi pridaje se faktoru regulacije od svega 6% kojim se u Simaudiu posebno ponose. Tehnologija stvaranja Moon transformatora počinje u Japanu, odakle se stvaraju najkvalitetnije jezgre od japanskog M1 čelika oko kojeg se namata OFC bakar; nakon toga gotovi proizvodi u vlastitim Moon pogonima izlažu se višestrukim torturama visoke temperature (odstranjivanje i najmanje količine vlage), zaljevanje i najmanjih rupa jezgre epoksidom uz primjenu visokog tlaka i niske temperature, te na koncu rigorozni testovi provjere završne kvalitete.
Tako dobiveni transformator služi kao osnova za stvaranje napajačke sekcije Moona I-5.3, koju čini parcijalni dual-mono ustroj, ultrabrze diode (Motoroline MUR-420) i Nippon-Chemicon filteri. Ulazni stupanj od uparenih JFET-ova napaja se potpuno reguliranim, a izlaz (opet Motorolini bipolarni tranzistori s 250W disipacije i HFE uparenosti od minimum 0,5%) klasičnim napajanjem. Pločica s elementima je visokokvalitetnog tipa (FR-4), i posebna je pozornost posvećena simetričnom rasporedu elemenata, duljine puta signala (koji iznosi svega 35cm) i rigorozno kvalitetnoj masi (uzemljenju). Cijela unutrašnjost zapravo obiluje vrhunskim elementima; osim već navedenih, koriste se i provjereni <1% tolerancije Vishay Dale metal-film otpornici, film i folijski kondenzatori Phillips/BC components, te Ero, Wima i Thompson; elektroliti Nichicon i Cornell a ožičenje teflonsko s posrebrenim lemovima, itd.

ZVUK
Već nakon prvih par CD-a, Moon I-5.3 ostavlja dojam vrlo zrelog i promišljenog uređaja; zvuk odiše brzinom, zrakom i kontrolom u najboljoj maniri cijevnih pojačala. Unatoč vrlo često spominjanom i već inflatornom izrazu da neki tranzistorac svira "poput cijevnog" pojačala, ovdje moram reći da po mojem osobnom iskustvu niti jedan uredjaj koji sam čuo nije blizu cijevnom SET-u kao ovaj.
Srednjetonsko područje je izrazito otvoreno i informativno, katkada u toj mjeri da se stječe dojam zrnatosti susjednog visokotonskog poručja, što se osobito lako čulo u kombinaciji s zvučno svjetlijim kutijama. Jasno, pažljivim slušanjem ubrzo se ispostavlja da se radi o lošije produciranom CD-u, ili relativno nepogođenoj kombinaciji s drugim elementima sustava, pa brza izmjena interkonekta ili CD-a ubrzo otkriva grešku. Međutim, timbralna preciznost, delikatnost prezentacije i definicije pojedinih instrumenata unutar jasne cjeline, otkriva ga kao ubojitu kombinaciju malog, brzog i dinamičnog pojačala kojemu niti u jednom trenutku ne nedostaje snage i za velike orkestralne klimakse. I sve to s puno zraka, kako na mikrodinamičkom, tako i na makrodinamičkom planu. Sve skupa, na koncu ga čini vrlo slušljivim i nezamornim uređajem, na koji možete posve zaboraviti, pogotovo u sklopu uputa proizvođača da ga ne treba uopće isključivati, što mi nije bilo teško poštivati tijekom cijelog testnog perioda.
Visokotonsko područje, kako sam već dao naslutiti, povremeno zna biti s nešto jačim sibilantima, i čak povremeno zrnato. Iako se u pojedinim segmentima može dobrim dijelom popraviti s različitim akcesornim kombinacijama, u određenojo mjeri ta osobina ostaje, vjerojatno više kao cijena otvorenosti. To se posebno odnosi u usporedbi s dvostruko skupljim Classe-om CAP-2100, koji je upravo u ovom području napadno gladak, i reklo bi se -poliranog zvuka. Koji je od oba pojačala realističniji i više "u pravu" u tom pogledu teško je reći, jer niti jedan ne narušava ukupni dojam i zvučnu sliku, a oba na svoj način rekreiraju kompletan ugođaj koji ponajprije ovisi o ukusu slušatelja.
Područje niskih tonova vrlo je precizno; meni najomiljeniji CD "Word of mouth revisited" (Jaco Pastorius Big Band), u mojoj je - inače akustički ne baš najsretnijoj prostoriji - u pravilu dugotrajno neslušljiv zbog relativno naglašenog srednjeg basa, bez obzira što učinio s izvorom, interkonektima ili zvučnicima. Kroz I-5.3 cijeli snimljeni materijal dobiva novu dimenziju i nisam imao niti približno takve probleme. Uzrok tome je vjerojatno nešto tanji bas koji I-5.3 prezentira u području od oko 100-150Hz, odnosno sustegnutost u području gdje inače svi kao da se utrkuju tko će jače naglasiti. To onda susjednim područjima ostavlja dovoljno zraka i uvid u prostornost, pa je ukupni dojam jako nezamoran zvuk. E sad, koliko sve ovo vrijedi u većoj prostoriji - pitanje je na koje ne mogu dati točan odgovor, ali od sva tri pojačala s kojima raposlažem u trenutku, Moon I-5.3 svakako najbolje gospodari u jednakim uvjetima ostatka sustava.
Visina zvučne slike obično se pripisuje sposobnosti izvora i zvučnika u njenoj (re)kreaciji; međutim, iznenađujuće je koliki udio u tome može imati amplifikacija; "All my relations" Charles Llodov uradak je odlično snimljen s pažljivom rekreacijom prostora studija; I-5.3 s lakoćom prezentira sve detalje suptilnih zvukova Lloydovog saksofona, pri čemu slušatelj točno ima dojam da muzičari stoje i instrumenti se jasno razaznaju po visini; dodamo li k tome gotovo holografsko lociranje instrumenata unutar zvučne scene, te lagan i nenametljiv zvuk, na koncu dobivamo sjajnu iluziju fuzije slušatelja i scene - osobina koju mogu samo najbolji high-end uradci.
Tijekom većeg dijela druženja s ovim prekrasnim malim integrircem, osim vlastitih Dynaudio Confidence C1 monitora, kod mene su se zatekli i legendarni B&W805S, najnovija inkarnacija ovog iznimno cijenjenog bestsellera. Naravno, nisam odolio usporediti mogućnosti uparivanja I-5.3 s njima, pogotovo što su u međusobno bližem cjenovnom razredu od C1.
Ukratko, dojmovi se mogu sažeti u par rečenica: iako s B&W 805S također radi odlično, zvuk više naginje otvorenom karakteru, i u priličnoj je mjeri analitičan što povremeno zna biti zamorno. Uz to, sibilance su naglašenije nego u C1 što pojačava zamor kod glasnijeg slušanja. S C1 ovih problema nema, no on je u odnosu na 805S i dosta zatvorenijeg karaktera, gdje ta otvorenost dobro dođe. Ipak, moram naglasiti da usporedba i nije baš najkorektnija s obzirom da se radi o dvostruko skupljim zvučnicima i više ide u prilog 805S jer su se te zamjerke inače pokazale kao i jedine.

S druge strane, B&W je i inače poznat po izvanrednoj analitičnosti i prave monitorske prezentacije, tako da tu nije isključeno da se radi o problemu koji je potječe iz komponenti koje su uzvodno u sustavu (pije svega CD reproduktora, koji nikako nije na razini ostalih komponenti). Ostaje dojam da I-5.3 definitivno više „voli“ zvučnike koji imaju više dampirano visokotonsko područje („tamniji“ tip), odnosno ne leže mu niti one kutije koje su „tanje“ u donjim harmonicima, s obzirom da je i sam I-5.3 takav.Zaključak
Simaudio I-5.3 zaista je izvanserijsko pojačalo koje s razlogom već dva desetljeća osvaja zaljubljenike u dobar zvuk diljem zemaljske kugle. Neutralnost s diskretnim naglaskom na otvorenosti srednjetonskog područja i iznimna dinamika potkrijepljene izvanrednom sposobnošću tajminga i rekreiranju prostora čini ga univerzalnim temeljem za najveći broj sustava. Pažljivo uparivanje s prikladnim (čitaj: skupim) zvučničkim sustavima pruža kombinaciju zaraznog zvuka neprijeporne kvalitete, koju je realno teško nadsvirati i za mnogostruko veći novac.

Sustav
CD player: Marantz CD-17mk3
Amplifikacija: Classe CAP-2100, Rotel RA-971
Zvučnici: Dynaudio Confidence C1/Stand-2 i B&W 805S/Stand-2
Tuner: Denon TU 255RDS
Ožičenje: Kimber Select 1010 (RCA), Silver Streak, Transparent Link 200, VdH the Wind mk2;
Prostorija: 5x4,5x3,5m, bez akustičkih tretmana

Najčešće korišteni CD-i
1. Charles Lloyd: "All My Relations"
2. Diana Krall: "The Girl In The Other Room"
3. Jaco Pastorius Big Band: " Word Of Mouth revisited"
4. JJ Cale and Eric Clapton: "The Road to Escondido"
5. Keith Jarret Trio: "Standards Live"
6. Leb i Sol: "Live in Macedonia"
7. Manu Katsche, Tomasz Stanko et al.: "Neighbourhood"
8. Najee: "Morning Tenderness"
9. Patricia Barber: " A Fortnight in France" (live)
10. Talking Heads: "Stop Making Sense"
11. The Jim Hall Quartet: "All Accross the City"
12. The Oscar Pettersen Trio: " We Get Requests"
13. Vlatko Stefanovski&Miroslav Tadić: "Krushevo"INFO BOX

Simaudio Moon I-5.3
Cijena: 25.490,00 kn

Tehničke karakteristike:
Tip tranzistorski
Konfiguracija dual Mono (djelomični)
Transformator 0.5kVA
Ukupni kapacitet 40,000µF
Preamp A-klasa
Izlazni amp A/AB-klasa
Broj linijskih (RCA) ulaza 5
Izlazna snaga @ 8 ohma 85W / kanal
Izlazna snaga @ 4 ohma 130W / kanal
Izlazna impendanca 0.04 ohma

Ustupio:
Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
besprijekorna konstrukcija, izvanredna stabilnost pri niskim impendacijama zvučnika, muzikalnost i beskompromisna neutralnost
moglo bi bolje
cijena; povremeno zna biti nemilosrdno analitičan

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


Digital Dream u Rotary Audiu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Multipak 2017
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Zagreb Audio Video Show 2017
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Wilson-audio Yvette u Audiofil klubu
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
GRAMOFONI, EH GRAMOFONI
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Opis Uređaja
napisao: Želimir Vrbanc

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu