Hi-Fi

pretraga  


Unico 200 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Unico 200

Jedinstvo za zvuk


Kad su se prije petnaestak godina na sajmovima pojavila prva (cijevna) pojačala talijanske tvrtke Unison Research, nije bilo audiočasopisa koji o njima nije pisao. Čak i za talijane otkačeni dizajn, sasvim neobičan za dotadašnja cijevna pojačala, bio je ono što je najprije privuklo pozornost publike. No, ono bitnije dolazilo je iz unutrašnjosti pojačala s kućištem kombiniranim od metala i neobične drvene "štukature". Kad su učvrstili pozicije na tržištu cijevnih uređaja, krenuli su ime i ugled unovčiti na tržištu tranzistorskih uređaja na kojem bi se sigurno puno teže probili da su s njima krenuli u osvajanje. Ne zato što Unisonovi tranzistorski uređaji nisu tako kvalitetni kao cijevni, već zato što je tu konkurencija puno veća, a i konstrukcije ne ostavljaju tako široke mogućnosti za pokazivanje mišića kao one cijevne.
Logični slijed događanja vodio je u smjeru konstruiranja i proizvodnje hibridnih pojačala. Za to je stvorena serija Unico, čiji bi naziv imao sugerirati da su u uređajima te serije (sretno) sjedinene cijevne i tranzistorske komoponente. Većina uređaja u seriji, a u njoj ima svega, od različitih, pa i višekakalnih, pojačala. preko CD plejere do tunera, u sebi sadrže cijevi i tranzistore. Najbrojnija među njima su integrirana pojačala, a najveće među njima, Unico 200, predmet je našeg zanimanja. Sva Unison Researchova pojačala nastavak su rada započetog s njihovim prvim takvim uređajem, SR1.

Drukčiji pristup poznatome
200-tka razvija više od 250 W po kanalu, iako u podacima stoji 2 x 200 W. U izlaznom stupnju, ustrojenom u dinamičkoj A klasi, je po šest MOS-FET-ova po kanalu. Takav ustroj omogućava da napon u tranzistorima bude uvijek veći od nule, tj. da nikada nisu sasvim isključeni, i promjenu biasa prema promjeni amplitiude signala. Zahvaljujući tomu, Unico 200 se u mnogome zvukovno ponaša kao pojačalo A-klase (ujednačeno i s vrlo malim izobličenjima neparnih harmonika), radeći racionalno kao pojačala AB klase (mali rasap snage).
U predpojačalu su dvije dvostruke triode ECC 82.
Prva je tipični pojačivač u jednostavnoj katodnoj konfiguraciji. Druga je impedancijski adapter između cijevnog i tranzistorskog sklopa pojačala, konfiguracije slične katodnom sljedilu. Tijekom razvoja Unico pojačala razvijeno je novo sljedilo, jer po Unicovim tvrdnjama, dosadašnja su imala preveliku lokalnu povratnu vezu.
Da bi se dva svijeta čim skladnije združila, provedena su brojna istraživanja i izvršeni su brojni predprodukcijski testovi. To se prije svega odnosi na ugađanje stupnjeva njihovih pojačanja kako bi se na minimium svela intermodulacijska izobličenja i do maksimuma povećala širina dinamičkog odziva. Jednaka pozornost posvećana je i stabilnosti rada pojačala i u najtežim uvjetima.
Vrlo važan parametar na kojeg se pazilo tijekom dizajniranja pojačala Unico serije je količina ukupne povratne veze. Pritom je valjalo biti vrlo oprezan, jer smanjivanje povratne veze (a ona je vrlo mala) dovodi do povećanja ukupnih harmoničkih izobličenja i šuma. Pažljivim testiranjem iskorištene su zvukovne prednosti male povratne veze (10 dB), a da šum i izobličenja (<0,1 %) nisu porasli do mjere koja bi mogla nadrasti to postignuće.
Uporabni komfor Unicoa 200 je odličan. Prije svega zato što ima dva para odličnih zvučničkih priključaka, ali i veliki broj ulaznih linijskih. Daljinsko upravljanja se podrazumijeva kod takvih uređaja.

Snaga sa stilom
Prvo što će slušatelj uočiti, a svatko onaj tko je vidio Unico 200, ili ga je kao neki (ne)sretnici morao (uz pomoć još jedne osobe) nostiti - ima 60 kg! - to je i očekivao, je snaga. Velika, čista, nepatvorena, nesicrpna. Ma kako lijen zvučnički sustav bio. Tako veliko integrirano pojačalo još nije bilo u mojem sustavu. Je li i najsnažnije, teško je reći. Brojke koje govore o snazi, i to tako velike, nije moguće u praksi usporediti i dokazati njihovu točnost. A iz snage nekako logično proizlazi i kontrola. Međutim, kako se radi o pojačalu s malom povratnom vezom i razmjerno niskim damping faktorom, to ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo. No, sve se to u praksi nije pokazalo nedosatkom. Jer je zvuk od vrha do na, pri svim mogućim razinama glasnoće u stanu, bio savršeno kontroliran, ali ne na uštrb muzikalnosti i opuštenosti. Način na koji Unoco 200 radi je autoritativan, ali ne i grub. 200-tka je neumiljivo argumentirano uvjerljivo, ali ne napadno i nametljivo zvučeće pojačalo. Ono vrlo vjerno komunicira sa sadržajem glazbenog predloška, ali ne zanemaruje ni njegov duh. Zvuk mu je sjajna ravnoteža egzaktnosti i proračunatosti, na jednoj strani, i romatičnosti i muzikalnosti na drugoj. Nije klinički čist, ali je naglašeno neutralan. Naginje na topliju stranu, pomalo je i kićen i vrlo opojan. Ne nedostaje mu otvorenosti, ali u najvišim dijelovima spektra nije onako kristalno čist, vrhunski rafiniran ni filigranski cizeliran kao zvuk s nekim drugim vrhunskim integriranim pojačalim koja sam imao priliku koristiti u sustavu. No, od onih najboljih, Unico 200 je gotovo 3 puta jeftinije, a od nekih od njih i snažnije pojačalo. I to se ne smije gubiti iz vida pri pokušaju njihove iole relevantne usporedbe.
Zvuk Unicoa 200 funkcionira kao iznimno homogena cjelina, iznimno je tečan i pitak, te nadasve human, lako i dugo slušljiv. Zapravo bi ga se moglo slikovito opisati "aperitivnim" - svaka odsvirana ploča/disk, potiče na još. Pojačalo kao kistom vrhunskog umjetnika hiperrealističkog usmjerenja izvanredno živahno i naglašeno prirodno slika tonski kolorit svih instrumenta, bili oni limeni ili drveni, puhački ili trzalački, gudački ili udaraljkaški. Unico 200 zvuči transparetno, prozračno i dinamički iznimno precizno, sasvim bešumno i tranzijentno naglašeno točno. Ono što ga čini zaista posebnim je sjajna rekreacija ambijentalnosti i autonomnosti prostora oko izvođača, ali tako da se ni u jednom trenutku ne osjeti da je orkestar skup individualaca već koherentna, skladna i čvrsto integrirana cjelina. Čak što više, s Unicom se dalo osjetiti i unutrašnje pulsiranje orkestra, tako da se moglo uočiti i koji dirigent čvrsto "drži" orkestar, a koji nema punu kontrolu. Ipak, premda je slika bila izrazito taktilna, imala očitu 3D perspektivu, visinkska joj komponeneta nije bila do krajnosti izražena. No, to je bilo uočljivo tek na malom broju snimaka na kojima je ta dimenzija uopće uspjela biti "uhvaćena".
Reprodukcija dinamike, unutrašnjih odnosa unutar postavljene glasnoće, različivost na niskim razinama glasnoće i njezino linearno podizanje s povećanjem glasnoće, za Unico200 nisu bili nikakav problem. Svi dinamički kontrasti bili su preneseni točno i precizno, bez ikavih znakova zastoja pri naglim i skokovitim prijelazima.
Unico 200 pokazao se dostojnim hvatanja u koštac sa svim elementima koja zahtijeva vrhunska reprodukcija glazbenog predloška, ostvarujući rezultate kojima čak ni zlonamjerni ne bi mogli naći puno mana. Zato se Unico 200, usprkos svojem "neaudiofilskom" ustroju (jer, integrirano pojačalo ne postoji kao pojam u audiofilskom žargonu) po svemu može preporučiti i svakom audiofilu. Poglavito onima koji imaju i gramofon. Jer Unico 200 ima i vrlo kvalitetno fono predpojačalo.INFO BOX

Unico 200
Cijena: 27.900,00

Tehničke osobine:
Output power: 200 watt per channel
Outup impedance: 2 - 16 Ohm
Bandwidth: 5 Hz - 50 kHz at - 0.1 dB
Input impedance: 50 kOhm / 47 pF
Input stage: 2 x twin triode ECC82
Output Stage: Improved dynamic class A symmetrical with power MOSFET complementary
Damping factor: > 50
Total feedback factor: 10 dB
THD: < 0.1% at max power
Power consumption: 1200 watt maximum
Dimensions (cm): 43x55x26.5
Net weight: Kg. 60

Ustupio: Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


moglo bi bolje
Slabija ispoliranost najviših dijelova spektra. Masa, veličina. Temperatura (ljeti)

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


NAD M5 Master Series
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD player
napisao: Milan Rupić
Burmester 061
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Usher S-520
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
NAD C325BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Ayre CD CX-7e
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu