Hi-Fi

pretraga  


Arcam A32 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Arcam A32

Nadahnuto rođenjem


Ove se godine navršava ravno tri desetljeća otkako je na tržište izašlo prvo pojačalo tvrtke Arcam. Integrirano pojačalo A 60, za kojeg su njegovi konstruktori optimistički priželjkivali da se proda u 50-ak komada, tijekom desetljeća proizvodnje prodano je u više o 30.000 komada. Očekivanja njegovih konstruktora nisu ni bila tako neoptimistična, kako se na prvi pogled može činiti. Naime, u vrijeme kad je A 60 nastao, njegovi su konstruktori studirali ili netom zavšili studije na jednom od najpoznatijih sveučilišta svijeta, Cambridgeu. Mjesto na kojem su nastala neke od najznamenitijih spoznaja u povijesti, sveučilište na kojem je Isaak Newton 1687. godine publicirao slavno djelo Principia Matematica u kojem je objasnio univerzalne zakone gibanja i gravitacije, stjecajam okolnosti postalo je i rodnim mjestom tvrtke koja se na početku zvala AR Cambridge (od čega tijekom vremena nastaje Arcam).
Nekolicini studenata elektrotehnike, već kao u mnogim pričama u audiju, zaljubljenika u glazbu, nije se svidjelo kako zvuči, odnosno ponaša se, većina tadašnjih pojačala. Naime, nije im se sviđao zvuk japanskih pojačala, ali nisu bili zadovoljni ni radnom pouzdanosti britanskih, čijim zvukom nisu bili tako nezadovoljni. I što je prirodnije nego da završeni studenti elektrotehnike naprave pojačalo koje će u sebi sjediniti radnu pouzdanost japanskih pojačala i muzikalnost koja je oduvijek resila britanska. Osnova njihovog pristupa bila je koristiti najnoviju tehnologiju, ali gdje je to god moguće, stvari ostaviti maksimalno jednostavnima. Zahvaljujći tomu, cijena uređaja nije bila previsoka, a za većinu njihovih proizvoda i danas postoje rezervni dijelovi.Vjerno, muzikalno, radosno

A 32 integrirano pojačalo spada u FMJ seriju. Premda u katalogu objašnjavaju da akronim stoji za "faithfull, musical, joy", to je zapravo akronim od "Full Metal Jacket". Naime, iako Arcamovo pojačalo, kao ni cijela serija uređaja pod tim nazivom, nama puno veze sa slavnim Kubrickovim filmom, naziv FMJ im odlično pristaje. Naime, dok je sve više pojačala i drugih uređaja iz sfere potrošačke elektronike sredinom prošlog destljeća bilo pakirano u potpuno ili djelomično plastična kućišta, u Arcamu su stvorili seriju uređaja kod kojih je baš kućište jedan od krucijalnih elemenata dizajna i zalog dobroga zvuka. Jer, dobro se zna koliko loše na zvuk djeluju "kantasta", vibrirajuća kućišta i kako se u njima nastala mikrofonija prometne u vrlo značajnog onečišćivača zvukovnog signala.
Za A 32 u Arcamu kažu da je njihovo najbolje integrirano pojačalo do sada. Dizajnirano je za vrhunsku reprodukciju zvuka, ali bez žrtvovanja uporabnog komfora. Prednja ploča od precizno obrađenog komada aluminija pričvršćena je na slojevito kućište s velikom donjom Acounted pločom koja se sastoji od dva čelična sloja različitih debljina između kojih je elastični prigušni materijal. Zahvaljujući tome i ona neizbježna količina mikrofonije koja se u kućištu pojavi bit će učinkovito prigušena prije nego zamaskira korisni signal. Softverska upravljivost omogućava korisniku podešavanje ulazne osjetljivosti, čime se postiže da se pri prebacivanju ulaza ne mijenja glasnoća zvuka, bez obzira što većina zvukovnih izvora nema jednaki izlazni napon. Elektronički je moguće na svakom ulazu podesiti i tonske kontrole i na predočniku ih odvojeno očitavati.
Sva pojačala u FMJ seriji daljinski su upravljiva, a A 32 je opremljeno i odličnim fono stupnjem. Uporabnom komforu pridonose i odvojeni RCA priključci - ulazni za priključivanje dodatnog pojačala snage i izlazni, ako se želi koristiti predpojčivački dio A 32 - čime A 32 može postati središnjim dijelom ozbiljnije ustrojenog višekanalnog ili multiamplifikacijskog sustava. Jedina ozbiljna zamjerka ustroju pojačala ide kvaliteti i (ne)praktičnosti zvučničkih priključaka. U želji da uporabljivost dovedu do krajnosti, opremili su ga s četiri para vrlo nepraktičnih priključaka s malim plastičnim navrtcima i postavili ih na prostor koji bi bio premalen i za dva para normalnih, kvalitetnih zvučničkih priključaka. Zato korisnik mora jako paziti kod priključivanja zvučničkih kabela da ne izazove kratki spoj.

Uzbudljiva mirnoća

Tijekom usviravanja (200-tinjak sati s glazbenim materijalima širokog stilskog dijapazaona) bilo je uočljivo je da se A 32 prilično grije, pa čak i onda kada kroza nj ne teče signal, što može značiti da pojačalo u dobrom dijelu svog radnog raspona (maksimalna snaga mu je 2 100 W) radi u A klasi.
Zaboravi li slušatelj na trenutak na tehničke osobine A 32 pojačala, pri prvom ozbiljnijem slušanju u sjaćanje će mu se prizvati kontrukcija njegovog kabineta, usmjerana eliminaciji mikrofonije i njezinih štetnih posljedica. Na to će ga ponajviše podsjetiti način kako A 32 reproducira gornje dijelove spektra, one koji su i najugroženiji mokrofonijom.
Visokotonsko područje bilo je izneseno sukladno većini zahtjeva koji se postavljaju pred uređaje za reprodukciju zvuka - brzo, precizno, protočno. Međutim, isticanja je ipak vrijedna struktura visokih tonova i gotovo potpuni izostanak tvrde artificijelne kristaliničnosti u zvuku koja tako često opterećuje (pogotovo cijenom pristupačne, serijske) uređaje s tranzistorima, pojačala poglavitio. Visokotonsko područje je zato zvučalo mekano, glatko, transparentno i bez imalo zrnatosti i grubosti u zvuku. Gotovo kao u kakvog dobrog cijevnog pojačala koje cijenom obilno nadmašuje A 32. Još da detalji pri glasnijoj reprodukciji ponekad nisu izlazili iz konteksta podloge čiji bi intergralni dio trebali biti, moglo bi se govoriti o gotovo oglednoj eksplikaciji.
Srednjotonsko područje se ničim nije isticalo. Nije stršalo ni privlačilo posebnošću, ali ni ekscesnošću, već je svojom fluidnošću predstavljalo prirodnu i nenametljivu sponu između dvaju frekvencijskih ekstrema.
Gornji dijelovi spektra zvučali su vrlo uvjerljivo, prirodno, i s temeljnim frekvencijama činili čvrst spoj, bez i najsitnije diletacije među njima. I upravo ta naglašena kohezija i kompaktnost zvuka, hramonička uravnotženost i naglašena protočnost bez prepreka, predstavljaju osobine po kojima se A 32 unekoliko izdiže iznad dobrog dijela pojačala u svojem cijenovnom razredu.
Zvuk se u cjelini doimao čvrstim i kompaktnim, bez tragova tvrdoće i grubosti. Bio je snažan, postojan, i potpuno kontroliran, čak i onda kada je glasnoća u vršnim trenucima na trenutke nadilazila razinu koju držimo normalnom i uporabnom. Činilo se kao da iz pojačala može poteći neiscrpivi energetski tok. Dobar dio tog dojma ide u zaslugu načinu na koji A 32 iznosi najniže dijelove tonskog splektra. Bas je bio moćan, masivan, kontroliran, međutim ne i istinski dubok i u cijelosti definiran, što se osjeća kroz blago rasplinuti fokus frekvencija koje se nalaze u području oko 40-Hz i niže. Zato je snažan udarac po bas bubnju bio nešto mekši nego u stvarnosti, a najnižim tonovima klavira nedostajalo je potpune koherencije i masivnog ataka. Sve je to, međutim, bilo debelo unutar granica ekscesnog i nije ometalo veselje slušanja. Čak ni s vrlo zahtijevnim zvučničkim sustavima.
Fizičke dimenzije zvuka Arcamovo najbolje integrirano pojačalao predočuje prilično uvjerljivo i precizno. Tako je stereo slika šira od prostora omeđenog zvučnicima, a dubina zvukovne pozornice naglašeno velika. Međutim, pri pozicioniranju instrumenata stvari ne stoje tako blistavo. Ne radi se, naravno, o zbrčkanom konglomeratu zvukova čije je međusobne relacije nemoguće utvrditi. Riječ je tek o poteškoći da se precizno odredi "razmak" između prve i zadnje violine, viole i oboe i tome slično. Njihov individualni položaj u orkestru nije bilo teško uočiti, ali međusobni odnos donekle jest..
Dinamički A 32 radi gotovo besprijekorno u svijetlu svoje nazivne snage od 100 W po kanalu. Spregnutog sa zvučnicima koji električku pobudu brzo i pouzdano pretvaraju u pomicanje zraka i zvuk, gotovo ga je nemoguće dovesti u dinamičko zasićenje. Posebno impresionira kako suvereno izlazi na kraj s iznošenjem glasnih pasaža u visokom spektru. Tamo gdje je većini njegovih srodnika "duša na jeziku", A 32 se ponaša kao superiorni dugoprugaš - kad se čini da više ne može, "doda gas" i trijumfalno, bez i trunke napora prevladava sve prepreke, suvereno i autoritativno iznoseći i najsitnije dinamičke kontraste.

Ispod crte

Kad se podvuče crta i zbroje utisci, saldo je jasan. A 32 je pojačalo kakvih je malo u njegovom cjenovnom razredu na ovdašnjem, ali i znatno širem tržištu. Spari li ga se s odgovarajućim mu zvučničkim sustavom, zazvučat će ugodno, poticajno, primamljivo i vrlo neutralno. Upravo zbog naglašene neutralnosti, pojam slušnog zamora s A 32 teško je i zamisliti, nekmoli doživjeti. Pribroje li se tomu modularna konstrukcija i mogućnost vertikalne nadogradnje, a s njome i pogodnost unaprijeđivanja i poboljšanja, te široka uporabljivost i vrhunski upravljački komfor, nije pretjerano A 32 proglasiti pravim, rasnim primjerkom hi-fi uređaja, koji će publici koja stremi kvalitetnoj reprodukciji zvuka u kojoj ima i očith natruha highendovskoga, a čiji budžet nije rastezljiv kao odgovornost političara, biti u stanju prirediti mnoga, ne baš sitna, zvučna zadovoljstva. I to ne tijekom jedne ili par godina…INFO BOX

Arcam A32
Cijena : 11.580,00 kn

Tehničke karakterisrike:
continuous power output, per channel both channels, 8Ohm, 20hz-20khz 100w single channels, 4Ohm, 1khz 170w distortion, 8Ohm, 80% power, 1khz 0.02% phono cartridge input mm*mc* line and tape inputs 5 line inputs/2 tape loops preamplifier outputs general power consumption (maximum) 800va size w/d/h mm. inc. feet. 430 x 380 x 100

Ustupio:
Dobar Zvuk
Preradovićeva 8, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.mediaaudio.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Neutralan, ali muzikalan, dinamičan, ali uglađen, kontroliran, ali spontan zvuk
moglo bi bolje
Sitniji nedostaci u prezantaciji prostora i potpuno precioznoj definiciji prije bi se trebali smatrati posljedicom nužnih kompromisa nego neželjenim greškama.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


TOP Audio & Video Show - Milano 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Multimedia Hifi Show Ljubljana 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Slike i tekst Zdravko (Edison)
Sumic Audio - Black Hole 7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Interkonekcijski audio kabel
napisao: Daniel Modrić
Pariz: Prezentacija Klipsch Palladium i Jamo R907
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: Nenad Grakalić foto: Milan Rupić, arhiva Klipsch,
4 High-End sistema u Esplanadi
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu