Hi-Fi

pretraga  


Rotel RA-05 - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo

Rotel RA-05

Već smo navikli da proizvođači audio/video opreme periodično obnavljaju svoju ponudu. Nešto rjeđe će se na tržištu naći potpuno novi uređaji, stvoreni od nule, ali zato postojeći doživljavaju stanovite nadrogradnje i poboljšanja, što nama korisnicima ne čini ništa drugo nego zadovoljstvo. Razlog tome je što se, gotovo po nekom pravilu, rješenja iz njihovih skupljih modela primjenjuju na jeftinijim uređajima, čineći ih tako boljom investicijom za uloženi novac.Kako Rotel nije iznimka, prije nepunih dva mjeseca na tržištu se pojavila nova Euro Line serija, koja i dalje koristi prokušani Balanced Design Concept, čija je glavna odlika brižljivo optimiziranje svih elektronskih komponenata u lancu, kako bi se uređaju omogućio kvalitetan rad i dugo trajanje. Prema riječima proizvođača, u cijeloj novoj seriji pojačala zamijenjeni su osigurači, čime se postiže gotovo stopostotna zaštita zvučnika, CD playeri su nadograđeni na 24-bitnu razlučivost, dok su tuneri doživjeli najveću preobrazbu. Tako od sada, prateći tehnološki napredak i potražnju na tržištu, Rotelovi radioprijemnici podržavaju prijem DAB signala.
Krenete li malo proučavati što je nova u Rotelovoj ponudi integriranih pojačala, uočit ćete tri nova modela: RA-06, s 2x70 W po kanalu, RA-05 s 40 W po kanalu, s daljinski upravljačem, te RA-04, također s 40 W po kanalu, ali lišen komotnosti daljinskog upravljanja.Da se nađete pred policom rezerviranom za Rotelova integrirana pojačala, vjerujem da ne bi primjetili da se radi o novim uređajima. Tek po ozbiljnijem promatranju primjetili biste da se radi o novoj seriji uređaja, neznatno promijenjenih vanjskih linija. Razlog zašto je serija promijenila ime u 06 nalazi se ispod poklopaca solidno dizajniranih kućišta. Kao što je već spomenuto u uvodu, cijela je obnovljena linija, uključujući i RA-05, poboljšana elektronikom kojom se sprječava oštećenje zvučnika, ugrađen je novi transformator načinjen po Rotelovim specifikacijama, kakav se može pronaći i u nešto skupljem mu bratu, RA-06, dodatno je skraćen put signala čime pokušala povećati maksimalna učinkovitost uređaja. Cijela je toplogija zamišljena tako da čim je više moguće prati simetričan raspored elektronskih komponenata, predhodno brižljivo probranih i uparenih, čime se postigla odlična izbalansiranost unutar elektronskog sklopa pojačala koje želi ozbiljno parirati konkurenciji.

Ako ste ikad do sada bili u prilici slušati neki od Rotelovih pojačivačlih uređaja, i u ovom ćete uređaju prepoznati taj isti temperament i prepoznatljiv zvuk. Brzina, otvorenost i transparencija uz odličnu dinamiku, kratki je opis kako radi RA-05 pojačalo, što, naravno, i nije neko iznenađenje. Naravno da konstrukorima nije bilo u interesu mijenjati zvuk pojačala koje je dosadašnjim već toliko puta iskušanim receptom steklo svoju publiku. Istina je da RA-05 da svojih 40 W po kanalu nema dovoljno moći za kontrolu svih zvučnika na tržištu i sasvim sigurno neće stopostotno zadovoljiti u izvedbi najsloženijih glazbenih materijala, što s obzirom na cijenu i navedenu snagu i ne iznenađuje. Ono što će vas pak iznenaditi je njegova živahnost. Iako smo već toliko puta spomiljali s koliko snage pojačalo barata, još uvijek može iznenaditi brzim izmjenama ritma i čvrstim basom, ne stvarajući dojam da ostaje bez daha. Izgleda da je tome zapravo najviše doprinijela zamjena transformatora, omogućujući pojačalu da "povuče" dovoljno struje za brze promjene tempa, zadržavajući koherentnu i postojanu zvučnu sliku. Onime što ne može odsvirati niti se ne muči, već to uspješno "maskira", ne zadržavajući se previše na tim dionicama. Njegova specijalnost su reprodukcija svirke manjih jazz i akustičnih sastava, čiju će čaroliju bez problema prenijeti do slušatelja. Zapravo, RA-05 integrirac se može preporučiti svim ljubiteljima glazbe koji nemaju sreću živjeti u sobama većim od 15 kvadrata, gdje se s pametno odabranim zvučničkim kutijama može stvoriti zanimljiv glazbeni svijet, a da se za to ne potroši malo bogatsvo.Ako niste preskočili uvod, mogli ste primjetiti da se u novoj Euro Line seriji nalaze dva integrirana pojačala istih specifikacija, Ra-05, koji je bio na testu, i RA-04 koji je isto pojačalo, bez daljinskog upravljača, što za posljedicu ima povoljniju cijenu. Daljinski upravljač pridonosi uporabnoj komfornosti, ali u ocjeni odnosa cijene i kvalitete, ne bi bilo pošteno prema RA-04 da testirano pojačalo dobije bolju ocjenu.INFO BOX

Rotel RA-05
Cijena : 4.200,00 kn

Tehničke karakterisrike:
• 40 watts x 2 into 8 ohms
• 6 inputs: mm phono, tuner, cd, aux 1, aux 2 and media player
• Headphone jack, defeatable tone control
• Pre-outs for bi-amplification
• 12 volt trigger output
• "Rotel System" remote control

Ustupio:
Sonus Art
Preradovićeva 17, Zagreb
tel: 01/4813-025
www.sonus-art.com
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Brzina, transparencija, dinamika
moglo bi bolje
Razlika u cijeni između modela sa i bez daljinskog upravljača.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Teac UD-H01
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno / analogni konverter
napisao: žac
Acoustic Zen Technologies Adagio
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
BombUP
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Događaji, Reportaža
napisao: žac
Harbeth ES7-3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nenad Grakalić
RobertoShop 2012 - Avalon ISIS
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac Foto: Jadranko, žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu