Hi-Fi

pretraga  


B&W tour the England - Audiofil - feel the sound - Reportaža

B&W tour the England

Novopečenom "novinaru" ne pruža se baš često prilika da ga na prvi zadatak pošalju nekamo na 3 dana, naročito ne inozemstvo i to u nekadašnju svjetsku velesilu, Englesku, ali rekoh, ako je za moj omiljeni site, onda mi je još draže tim više što još nisam bio u Engleskoj.

Dakle, od 03. do 05. svibnja u organizaciji domaćeg distributera SonusArt / TD Elektronika, bio sam gost-izvjestitelj popularnog svjetski poznatog proizvođača zvučnika Bowers & Wilkinsa zahvaljujući kojem sam obišao Abbey Road i prošetao Brightonom i Londonom. O turističkim stvarima ne želim ovdje previše pričati. Mogu reći samo dvije riječi: Virgin megastore.

Firma B&W smještena je u slikovitom mjestašcu Worthingu, u Sussexu na jugu Engleske, rodnom kraju osnivača, g. Johna Bowersa koji je od samih početaka firme1966 godine težio izradi zvučnika koji će unositi najmanje moguće koloracija u originalni signal. Tijekom godina tvrtka je težila poboljšanju karakteristika zvuka stalnim tehničkim inovacijama, istraživanjima materijala i unapređenjima u mjernom i dizajnerskom smislu. Koliko im je uspjelo u namjeri da naprave ultimativne i neutralne zvučnike svjedoči činjenica da mnogi tonski studiji u svijetu koriste njihove zvučnike za monitoring. Najpoznatiji od tih studija svakako je Abbey Road, koji već više od dva desetljeća koristi gotovo isključivo B&W.

Nakon zakuske u training centru, kako oni zovu izložbeni prostor i dvorane za druženja i prezentacije u Worthingu, imali smo mogućnost pogledati i poslušati neke od proizvoda B&W, Classe i Rotel. U jednoj slušaonici svirali su CM 1 sa Rotel 03 pojačalom i plejerom. Zvučnici su se pokazali u odličnom svjetlu bez problema napunivši oveću prostoriju punim i ugodnim zvukom i zavidnom količinom basa. Dakle, nije da im je baš potrebna skupa elektronika. Pogledao sam iza zastora, nije ništa skriveno.U susjednoj bitno većoj slušaonici izloženi su bili zvučnici 800D sa Classe elektronikom, CA-M 400 mono blokovima, CP-700 preampom i CDP-202 plejerom. Zvuk je bio očekivano vrhunski sa ogromnom pozornicom.

U predvorju je izložena poprilična paleta proizvoda B&W, Rotel i Classe proizvodaU posebnoj prostoriji moglo se uživati u izloženim stari(ji)m Rotelima i Bowersima.Predavanje o povijesti tvrtke odlično je održao g. Geoff Edwards. Tvrtka je moj vršnjak, tako da je smatram mladom, na neki način.Proizvodni pogon je nedaleko training centra. Vodiči kroz tvornicu, g. Beryl Bartlett i g. Dave Ford jako su pazili da netko ne spremi u džep koji dijamant ili kakav drugi dragi kamenčić.

Tvornica je izuzetno organizirana, počevši od dobave poluproizvoda i gotovih dijelova, do mjerenja, sklapanja, lakiranja i skladištenja gotovih proizvoda. Eventualni minus je što je proizvodnja već polako gabaritima počela prerastati prostor.

U tvornici se obavljaju mjerenja svih parametara zvučnika u cijelom toku proizvodnje, počevši od debljine i težine membrana preko električnih karakteristika drivera i skretnica do gluhe komore koju prolazi svaki pojedini zvučnik prije odlaska na pakiranje i skladištenje.Termoizvučene neobrezane kevlarske membrane pripremaju se za ljepljenje i pritom se važu na preciznoj vagi. Konkretna membrana midbasa ne smije težiti ni više ni manje nego 9,3 grama.

Naravno, niti najozbiljna tvornica ne može sve sama proizvoditi bez vanjskih dobavljača.Driveri spremni za ugradnjuMagnetiziranje ferita u elektromagnetskom polju.XT 4 i CM 1 na dampiranju.Skretnica od 800D čeka na ugradnju nakon završenih mjerenja parametaraPogled u 801DMjerenje skretnice modela 802D

Na ovo mjesto dolazi ?glava? srednjetonca 802DIako zvučnici znaju biti poprilično teški jedan čovjek može bez problema manipulirati s njima pomoću dizalice.Gotove skretnice za CM1 u kompletu s bas reflex otvorom.Sklapanje Nautilusa nakon lakiranja

Brusiona gotovih odljeva naročite mase od koje se rade ?glave? 800 serije i Nautilusi, a koji u tvornicu dolaze kao bijeli grubi odljevi.Brušenje i visoko poliranje jedan je od obaveznih likova kad se priča o vrhunskim lakiranim zv. uratcima. Težak i pipkav posao koji se jedino ručno može vrhunski napraviti.

Ova dvojica momentalno bruse tube za diamantne visokotonce.Nova serija zvučnika CM7 u wenge finišu nastala kao očekivana dopuna CM game. Nismo je nažalost imali prilike poslušati kao gotov proizvod. Uskoro će se pojaviti i kod nas.Gospođa koja još uvijek proizvodi jedinice po narudžbi za starije modele. Za ovaj visokotonac treba joj, po riječima našeg vodiča, cijeli radni dan.

U toku proizvodnje bilježe se sva zapažanja i greške na proizvodima, količinama i kvaliteti. Supleires errori su najčešći u ovoj fazi kontrole.

Više od same tehnologije proizvodnje, urednosti, organiziranosti, stalne kontrole i kojekakvih mjerenja, u tvornici B&W me fascinirala predanost zaposlenika poslu, izostanak namrgođenih faca, šarolikost dobnih i rasnih obilježja, a naročito sveprisutna dobra volja za pokazati što god želite i izaći u susret sa osmijehom. Vidi se da u nevelikoj tvornici od 60-ak zaposlenika vlada poprilično prisna i proizvodno zdrava atmosfera. Naš vodič Beryl sa špulom za diamond tweeter na prstu.Slijedeći zanimljiv susret sa ekipom B&W imali smo u razvojnom centru koji je nekoliko kilometara udaljen, tj. namjerno dislociran jer se ispostavilo da je blizina proizvodnje negativno utjecala na mir i koncentraciju inžinjera u razvojnom teamu. U njemu je zaposleno 20-ak stručnjaka za razna područja, od stručnjaka za marketing i tržište, akustiku, dizajn, fiziku, kemiju i elektrotehniku do onih za materijale, obradu istih, pripremu proizvodnje i konačno izvježbano uho i referentna slušaona za slušanje prototipova zvučnika. Ekipa iz razvojnog centra vrlo blisko surađuje međusobno, što je i logično te su u još veselijem okružju i pomalo otkačeni na pozitivan način.Kroz razvojni centar proveo nas je šef razvoja Gary Geaves. Ovdje pokazujuje rezultate mjerenja diamantnog visokotonca.U razvojnom centru radi se sve što treba da bi nastao prototip novog proizvoda i pripremio se za proizvodnju u tvornici. Uz dizajniranje i ispitivanje kvalitete puno se radi na ispitivanjima materijala i poboljšanjima postojećih proizvodnih i tehničkih dometa.

Laserski akceleratometar i kompjuterska analiza kretanja membrane po pojedinim točkama iste pri raznim frekvencijama kompleksnog signala. Ovaj diamantni visokotonac ?pregledan? je u 30 točaka. Naravno, isti uređaj služi za mjerenja kretanja svih membrana iz proizvodnog programa firme, kao i za provjeru strukture i rigidnosti kutija. Kompjutorska analiza kretanja membrane sa uvećanim pomakom i analiza izobličenja puno govore o kvaliteti ispitivane jedinice i smjeru u kojem treba tražiti poboljšanja.

Projektiranje na računalima omogućuje simulaciju gotovo svakog parametra drivera ili kutije. Naravno, ne dovoljno točno za svaki od njih, ali puno karakteristika se iz toga može odrediti, pa tako i eliminirati neželjene. Unatrag nekoliko godina takvo projektiranje je umnogome pomoglo da se unaprijede takorekuć svi parametri i uštedi vrijeme i novac. Ovdje se vidi usporedba konkretnog visokotonca sa poželjnim, tj. idealnim.Usporedba karakteristika aluminijskog i diamantnog visokotoncaDio kompjuterskog dizajniranja ugradbenog zvučnikaCNC strojevi u razvojnom dijelu proizvode drvene modele za odljeve i obavljaju fine radove u plastici kao ovaj donji koji radi proreze na plastičnoj ukrasnoj mrežici.

Momci su napravili helikoptere na daljinsko upravljanje koji im služe u slobodno vrijeme za zabavu u dvorištu razvojnog centra. Malo se vide na donjoj slici.

U razvojnom centru nalazi se i gluha komora za ispitivanje prototipova i referentna slušaona sa izmjerenim karakteristikama koja služi za ispitivanje zvuka cjelokupne palete zvučnika, dakle i ugradbenih.

Ovo je mjerna karakteristika CM1 u gluhoj komori razvojnog centra.

Imali smo priliku poslušati ponovno CM1, odlične samostojeće XT4 i na kraju 800D.

Iako je XT serija zamišljena prvenstveno kao HT zvučnik, četvorka nije imala većih problema niti sa žešćom glazbom. Naravno, 800D kao ultimativni zvučnik pokazao se i ovaj puta u odličnom svjetlu i sa žešćom amplificiranom glazbom i sa finim ženskim vokalima.

Kao što se može vidjeti, prezentator koji je u stvari slušaoc gotovih proizvoda, zvučnike ispituje sa raznom elektronikom, ne samo sa Classeom. Ima tu i Marantza i Naima i Mark Levinsona itd.

Za kraj obilaska B&W nam je priuštio pravu poslasticu, Abbey Road studio. Ovdje ne bih puno pričao, slike će reći više od riječi.Režija studia 3.

Studio 3, intimni dio za izvođače, Steinwei neizbježan, prostorijica za odvojeni instrument ili pjevača

Studio 2

Režija studija 2Studio 1

Režija studia 1U Abbey Road studijima sinkroniziraju se filmovi i digitaliziraju stare snimke. U jednoj od manjih režija mladi gospodin pokazao nam je zanimljivu prezentaciju sa izuzetno šumnom i pucketajućom starom snimkom na 78 okretaja i naknadnom digitalnom obradom gdje računalo iz slike sa šumovima vadi neželjene dijelove kao u Photo Shop programu za obradu slika. Od stare mono snimke može se napraviti stereo, 5.1 i slične stvari.

Gramofonski rezač na bakrene pločeJedan od vintage snimača kojeg sam morao krišom poslikati jer nije bilo dozvoljeno slikanje po hodnicima gdje su plakati i slike raznih izvođača koji su snimali u Abbey Roadu, kao i plakati filmova koji su sinkronizirani.Čuveni pješački prelaz na kojemu je gužva za slikanje kad je lijepo vrijeme, ali vozači to dobro znaju.Sve u svemu, bilo je to ugodnih 3 dana provedenih u Engleskoj. Vrijeme nas je poslužilo, a domaćini su nas lijepo počastili spavanjem u fancy hotelima u Brightonu i Londonu i obilaskom dvorca Arundel u Sussexu, a posebno srdačnošću i strpljivošću.

Javljam se opet ako bude prilike. Obećajem bolji članak od ovoga. Ipak mi je ovaj prvi.


NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali

UPRAVO SE ČITA


Teac UD-H01
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno / analogni konverter
napisao: žac
Acoustic Zen Technologies Adagio
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
BombUP
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Događaji, Reportaža
napisao: žac
Harbeth ES7-3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nenad Grakalić
RobertoShop 2012 - Avalon ISIS
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac Foto: Jadranko, žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu