Hi-Fi

pretraga  


Energy C-300 - Audiofil - feel the sound - Zvučničke kutije

Energy C-300

Bilo da ih vidite na slici ili uživo, zvučničke kutije u piano lak finišu sigurno asociraju na skupi proizvod. Ako se u kombinacji k tome još nađe i staklo, pa kad se vide i prvorazredni zvučnički priključci, pa precizna izrada, dojam o skupoći sigrno neće nestati. Kad se naposljetku čuje i kako zvuče u kvalitetnom audiosustavu, zaključak će biti da se radi o posebnom proizvodu. A takvi u pravilu nisu jeftini i dostupni. Međutim, i ovo pravilo ima iznimke...

Potvrda pravila
Svatko onaj koji nešto dulje sustavno prati zbivanja na svjetskoj audiosceni, poglavito na njezinom high-end segmentu, zasigurno je uočio dvije njezine osnovne osobine u ovome trenutku: a) razlika u kvaliteti reproduciranog zvuka između kvalitetnih i vrhunskih uređaja sve je manja, b) razlika u cijeni među njima sve je veća. Ovu diskrepanciju moguće je pravdati kojekako (kvaliteta korištenog materijala, male serije koje povlače ekskluzivitet, skupa istraživanja...), ali nijedno od tih opravdanja ne može opravdati skupoću razlike između kvalitetnog proizvoda koji je dostupan gotovo svakome i ekskluzivnih primjeraka dostupnih malo kome.
I zato je danas high-end u popriličnoj krizi, a prodaja kvalitetnih, vrhunski izrađenih, vrlo dobro zvučećih i cijenom dostupnih audiouređaja raste. A da je sve navedeno, što smo do jučer vjerovali da je nepomirljivo, ipak moguće, potvrđuje najnovja, C-serija, Energyjevih zvučničkih kutija.
C-Series je najnovija generacija zvučničkih kutija s logom jednog od najvećih proizvođača zvučničkih kutija u svijetu, kanadskog Energyja. Ono što većina proizvođača izbjegava, da bi smanjili cijenu koštanja, Energyju je u ovoj seriji bio jedan od glavnih zadataka. Radi se o - luksuzu. Naime, zvučničke kutije C-serije dizajnirane su da izgledaju luksuzno. A kad se radi o zvučničkim kutijama, jedan od najboljih načina postizanja luksuznog izgleda je piano lak. Kako se ipak ne radi o luksuznom, već tek luksuzno djelujućem proizvodu, sedam slojeva ručno nanešenog laka nalazi se samo na prednjoj ploči zvučnika. Ostatle stranice kabineta, debele 25 mm, obučene su u umjetni furnir, pažljivo odabrane nijanse (crni jasen ili trešnja). Zbog debljine materijala, ali i zbog patentiranih Interlock upornica, kabineti su prilično čvrsti, a prednji su im bridovi zaobljeni da bi se izbjegao lom vala prilikom ogibanja. Ali i zato jer tako jednostavno ljepše izgledaju. Ljepoti izgleda, ali i stabilnosti razmjerno visokih kutija pridonosi i postolje koje je blago istaknuto u odnosu na bazu samih kutija. Na dnu postolja su otvori za uvrtanje šiljaka uz koje dolaze i podlošci protiv oštećivanja podloge na kojoj će C-300 biti smještene. Zvučnički priključci priređeni za bi-wiring smješteni su na donjem dijelu stražnje strane kabineta. Posrebreni su i masivni, pa je priključivanje kabela sa svim postojećim vrstama završetaka sasvim jednostavno. Na gornjem kraju nalazi se prilično veliki bas refleks otvor kojeg je moguće i prigušiti priloženim, po mjeri skrojenim spužvastim umetcima. Na taj način moguće je donekle smanjiti intenzitet najnižih frekvencija.
U svim zvučničkim kutijama C-serije, pa tako i u manjima od dvaju samostojećih, C-300, nalazi se Hyporblic visokotonac zatvoren u vlastito kućište da bi ga se zaštitilo od upliva masivnih frekvencija bas/srednjotonske jedinice. Membrana kupolasto oblikovana od aluminija ima promjer 25 mm. Zahvaljujući svemu, rezna frekvencija visokotonca mogla je biti spuštena vrlo nisko, što je poboljšalo rasap i podnošenje snage.
Bas/srednjotonska jedinica ima membranu od kompozitnih staklenih vlakana. Ta je supstancija izabrana zbog dvaju osnovnih razloga, presudnih za udovoljavanje elementarnim zahtjevima za preciznu reprodukciju nižih dijelove spektra - mala masa (za bolju pokretljivost) i velika čvrstoća (protiv savijanja i za klipno pokretanje). Sve to omogućava glasnije sviranje uz zadržavanje preciznosti bez čujnih izobličenja.

Sukladno izgledu
Jedna od dizajnerskih zasada Energyjeve konstruktorske posade je postizanje što je moguće linearnijeg frekvencijskog odziva. To znači da zvučničke kutije moraju reproducirati najviše zvukove koje ljudsko uho može registrirati i toliko niske koliko je zahvaljujući njihovom ustroju moguće (a to ovisi o dimenzijama/zapremini kabineta i promjeru, odnosno broju bas, bas/srednjotonskih jedinica). Što je odziv linearniji i širi to će i reproducirani zvuk više sličiti stvarnome. I stvarno, najveći dio prilično širokog frekvencijskog spektra kojeg su C-300 u stanju reproducirati djeluje vrlo "ravno". Jedino se malo ističe najdonji dio bas područja. No, i to se može donekle popraviti već spomenutim spužvastim umetcima, pa cijeli spektar zvuči tonski uravnoteženo. Premda nešto naglašeniji, bas je bio čvrst, agilan i okretan.
U sredini C-300 zvuče otvoreno, artikulirano i precizno. Glasovi su zvučali toplo, ugodno, neopterećeni parazitskim sibilantima i bez ikakvih tragova nazalnosti. Žičani, pak, instumenti zvučali su čisto, brzo, ekspresivno, a na dobrim snimkama gotovo da su se mogli vidjeti prsti kako prebiru po žicama. Ista doza otvorenosti i preciznosti nastavila se i u najvišem dijelu spektra, koji se bešavno nastavljao na onaj ispod njega.
Zvuk u cijelosti bio je čist, ali se ne bi baš mogao okarakterizirati sasvim neutralnim. Naime, obojen je blagom dozom topline koja nije nametljiva niti općenita osobina zvuka, ali se jasno može čuti. Detalja po cijelom sepktru bilo je obilje i čuli su se i pri tišem sviranju. I dinamički C-300 funkcioniraju vrlo dobro - tihi i glasni pasaži bili su jednako sigurno izneseni, a razlike među njima vrlo brzo preskakane. Manje samostojeće zvučničke kutije ne uživaju dobru reputaciju u ocrtavanju fizičkih dimenzija zvuka. Pa iako se ne može reći da su C-300 zvučničke kutije koje bi trebale biti primjer da takvo što uopće ne stoji, one sasvim dobro prezentiraju trodimenzionalnost izvođačkog prostora. Nijedna dimenzija nije se isticala svojom raskoši, ali niti je se moglo kritizirati zbog izrazite manjkavosti. Nisu preosjetljive na postavljanje, ali kvaliteta prostorne prezentacije prilično ovisi o zakretanju po okomitoj osi prema slušatelju. Ipak, nikako ih nemojte postaviti manje od 60 cm udaljene od zida iza i bočno od njih.
To posebno valja imati na umu ako ih se koristi kao dio sustava za kućno kino, čemu su također primjerene. Čak i bez obzira na to što se "podebljani" bas u takvim aplikacijama ne smatra nečim negativnim.

Zaključak
Kad se sve pročita, čini se kao da C-300 nema mana. Zapravo - i nema. Nijedne bitne. Ni u jednoj ga se osobini, doduše, ne može istaknuti ni kao vrhunskog reproduktora. Ali to nisu zvučničke kutije namijenjene vrhunskim, ezoteričnim zvukovnim dometima. Međutim, kad se sve stavi u stvarni kontekst, kontekst njihove cijene od 3.300 kn (za par!), onda C-300 jesu vrhunske zvučničke kutije. I premda nisam imao prigodu čuti baš sve modele iz tog razrada, na osnovi onoga što jesam, slobodno mogu tvrditi da je za tu cijenu nemoguće kupiti ukupno bolje zvučeće i ljepše izgledajuće zvučničke kutije.INFO BOX

Energy C-300
Cijena: 3.300,00 kn

Tehnički opis:
Dizajn: Bas refleks
Frekvencijski odziv 40 Hz - 20 kHz
Osjetljivost (u sobi) 92 dB
Impedancija 8 ohma (min. 4 ohma)
Dimenzije 885 x 200 x 298 mm
Masa (jedna kutija) 16 kg
Ustupio: Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Uravnotežena, precizna, muzikalna i prostorno korektna glazbena prezentacija. Vrhunski izgled i pristupačna cijena.
moglo bi bolje
Malo naglašenije bas područje.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


Studio Lab SLB 202.2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: žac
NAD 720BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Stereo Receiver
napisao: Milan Rupić
Bryston BP26DA & 4B SST C
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Predpojačalo i pojačalo snage
napisao: Milan Rupić
Fiite Elemente - Ceraball
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Antirezonantne podloške
napisao: Milan Rupić
Energy C-300
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu