Hi-Fi

pretraga  


Fiite Elemente - Ceraball - Audiofil - feel the sound - Antirezonantne podloške

Fiite Elemente - Ceraball

Poznato je da je i sama glazba proizvod rezonancija koja nastaju kad na osobit način pobudimo neko tijelo na tirtanje. I kako ne bi bilo dobro da žice gitare i njezino tijelo ne zazvuče zvonkim tonom kad ih se pobudi na tirtanje, tako jednako nije dobro kad osim njih titra i nešto drugo, što ne bi smejlo. Kad se radi o reproduciranoj snimki glazbe gitare tada smiju titrati samo zvučničke membrane. Sve ostalo u sustavu za reprodukciju zvuka trebalo bi biti mrtvo. No, nije. Upravo titraji zvučničkih membrana i zvuk koje one tako prozvode svojom energijom više ili manje potresa sva predmete u sobi. Pa tako i audiouređaje. A ti se titraji (rezonancije) kroz uređaje prenose i na audiodignal koji - ovisno o snazi djelovanja vibracija - postaje bremenit različitim pridodacima kojih nema u izvorniku. Tako zvuk postaje grublji, gubi na prozračnosti, usporava se i gubi fokus. Da se takvo što uopće ne bi dogodilo, ili da se ublaže posljedice fizikalnih neumitnosti, smišljeno je do danas sijaset više ili manje učinkovitih pomagala. Jedno do najnovijih je pred nama - antirezonancijski podlošci Ceraball njemačke tvrtke Finite Elemente, danas možda najpriznatijeg svjetskog prozvođača polica za uređaje.

Smišljeno da djeluje
Ceraball antirezonancijski podlošci su razmjerno jednostavnog dizajna. Na dnu je aluminijsko postolje u čijem se središtu nalazi keramička kuglica. Na vrhu je kapica puno manjeg promjera od postolja, što omogućuje lako postavljanje Cerball kompleta pod bilo koji audiouređaj. Ležaj keramičke kuglice obavijen je gumenim prstenom kako bi se spriječio izravan dodir ležišta i kapice i tako izbjegla zvonjava koja bi se mogla pojaviti na dodiru dviju metalnih površina. Cerabal su lijepo dizajnirani i vrhunski obrađeni.

Prigušuju i propuštaju
Ceraball se postavljaju pod bilo koju elektroničku komponentu - od CD/DVD playera do napajačkog slopa za gramofon. Oni zapravo stavljaju izvan funkcije nožice kojima dolaze opremljene sve audiokomponente. Većina tih nožica ima samo jednu funkciju - primiti na sebe dio vibracija koje se javljaju u uređajima, bilo kako posljedica potresanja zvukom iz zvučnika, bilo zbog vibracija koje se javljaju u svim uređajima, ponajviše zbog vibriranja mrežnih transformatora koje se prenosi na cijeli uređaj. Međutim, te se vibracije ponovno vraćaju u uređaj jer originalne nožice nemaju takav kontakt s podlogom niti su takve strukture da bi ih mogle odvesti u nju i riješiti ih se. Neki uređaji zato imaju šiljaste nožice. One pomažu da vibracije brže odu u podlogu i da se iz nje ne vrate, ali nemaju nikakva prigušna svojstva. Ceraball podlošci podjednako učinkovito obavljaju obje zadaće - i prigušuju i provode vibracije u podlogu, ujedno sprječavajući prodor vibracija iz podloge natrag u uređaje. Pogtovo ako se koriste na kvalitetnim policama.

Kristalna čistoća
Kako djeluju Ceraball? Poput dobrog usisavača! Jednostavno i munjevito upiju sve parazitske vibracije i učine zvuk kristalno čistim i lepršavim. Značajno povećavaju razlučivost detalja, izoštravaju fokus, poboljšavaju transparenciju i iznimno korisno djeluju na povećanje odvajanja kanala. Slušatelj puno lakše proniče u dubinu glazbenog tkiva i jednstavnije uočava prostorne dimenzije zvuka. Zvuk postaje brži i okretniji, artikulacija točnija, a dramatika djela se lakše uočava i prati. Dinamičko kontrasti postaju jasniji i točnije definirani, a zvulovni timbar znatno bliži prirodnom zvuku instrumenata.

Presuda
Rezonancije jednako koriste koliko i štete glazbi. Ceraball je pribor koji će odstraniti one štetne i tako svakome audiosustavu udahnuti novi život i zvukovnu dimenziju. A za to nije potrebno izdvojiti bogatstvo. Naprotiv!INFO BOX

Fiite Elemente - Ceraball
Cijena: 585,00 kn

Ustupio: Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Audio komponente
- Uvoz komponente iz japana
Forum: Retro audio
- Dual CV1150
Forum: Računala i audio
- Deezer na TV
Forum: Predstavite se
- pozdrav
Forum: Retro audio
- Lenco L75 priča

UPRAVO SE ČITA


VTL ST 150
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Stereo pojačalo
napisao: Josip Vračar
Bryston BDA-1 DAC
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno / Analogni Konverter
napisao: žac
Sumic Audio Black Hole 27-D
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalni kabel
napisao: dM
Simaudio MOON 300D
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Digitalno / Analogni Konverter
napisao: žac
Prezentacija Robertoshop & Storm
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu