Hi-Fi

pretraga  


NAD 720BEE - Audiofil - feel the sound - Stereo Receiver

NAD 720BEE

Nakon što je integrirano pojačalo prilično asocijativne brojčane oznake 320 (što rječito podjeća na 3020, a to je naziv njihovog integriranog pojačala od prije četvrt stoljeća, najprodavanijeg i najuspješnijeg NAD-ovog proizvoda ikada, koji im je širom otvorio vrata globalnoga uspjeha i prepoznatljivosti), i slovčanog pro dodatka BEE pobralo hvalospjevne ocjene kritike i publike (teško je, naravno, bilo očekivati takve kakve su pratile 3020, jer vremena su se promijenila, a konkurencija je grozomorna), u NAD-u su to odlučili dodatno iskoristiti. Dizajnirali su novo kućište u kojeg su u nedirnitom obliku spakirali integrirano pojačalo 320BEE i pridružili mu isto tako nedirnuti tunerski sklop C 422. I dobili stereo receiver C 720BEE. Zahvat se i matematički može prikazati. Ovako: 2490,00 kn (C 320BEE) + 1690,00 kn (C 422) = 3590,00 kn (C 720BEE). U zadatak se može uvrstiti ili, još bolje, izbaciti cijena koštanja solidnog interkonekcijskog kabela između pojačala i tunera.

Trag BEE-a
Iza najuspješnijeg NAD-ovog proizvoda ikada i njegovih današnjih klonova, stoji isti čovjek. Već 32 godine. Onaj koji se "krije" iza akronima BEE - Bjorn Erik Edvardsen, direktor NAD-ovog odjela za napredni razvitak. Gotovo sve ono što krasi NAD-ova pojačala, a tu je BEE doma, nosi njegov potpis - Soft Clipping, Power Envelope i PowerDrive samo su neki od njegovih patenata koji su NAD-ovim pojačalim priskrbili status kakav uživaju.
Pa kad su mnogi unovčili imena svojih konstruktora od kojih su mnogi - svaka im čast na učinjemom - ipak postigli znatno manje od Edvardsena, i NAD je shvatio poantu. Ne primjenjuje je agresivno i BEE se ne slika pred svakim svojim uređajem, ali njegovo djelo nije ostalo anonimno.
Receiver 720BEE je, kao što i priliči suvremenom receiveru, potpuno daljinski upravljiv, a istim se daljincem (SR5) može upravljati i drugim NAD-ovim uređajima, poput CD playera, na primjer. Uz njega dolazi i mali Zone 2 daljinski upravljač kojim je uz korištenje IC prijemnika moguće birati ulaze iz druge sobe u koju je doveden signal iz receivera. Radi se o Zone 2 mogućnosti koja je to samo uvjetno - naime, signal se u drugu sobu može dovesti s drugog para zvučničkih priključaka (Speaker B). 720BEE se može podičiti i zavidnom uporabljivošću. Ima sedam ulaznih priključaka i odvojenu pretpojačivačku sekciju što omogućava dodavanje još jednog ili drugog pojačla i tako u buduće unaprijediti sustav. Uključivanje dodatnih uređaja, poput pojačala ili aktivnih zvučnika moguće je zahvaljujući 12 V-trigger sustavu.
Danas čak ni receiveri više nemaju tonskih kontrola, čime njihovi konstruktori šalju poruku korisnicima da se radi o "audiofilskom" ustroju. No, u NAD-u se ne libe ostaviti tonske kontrole, tvrdeći da ako su dobro napravljene, mogu biti samo korisne. Njihove kontrole djeluju samo na one najkritičnije, ekstremne dijelove spektra, ostavljajući jezgu nedirnutom. No, nevjerni Tome i oni koji zaziru od tonskih kontrola kao takvih, mogu ih jednostavno i bezbolno zaobići pritskom Tone Defeat tipke.
Premda su neki od pobrojanih NAD-ovih patenata onima koji su već imali prilike koristiti NAD-ova pojačala poznati, kao i njihov doprinos reprodukciji zvuka, sigurno je više onih koji o tome ne znaju puno. Soft Clipping sklop ima sigurnosnu funkciju, značajno smanjujući mogućnost pregaranja zvučničkog sustava (pa i pojačala) ako se korisnik zanese i tijekom duljeg vremena pusti pojačalo raditi na granici njegovih mogućnosti.
PowerDrive tehnologija je zapravo unaprijeđena inačica poznate Power Envelope tehnologije. Njoj zahvaljujući NAD-ova pojačala imaju veliku dinamičku snagu i mogućnost rada sa zvučničkim sustavima niske impedancije, što su inače oprečne osobine, pa im obično ustrojena pojačala teško staju na kraj. Ovdje je to riješeno višestupanjskim napajačkim sklopom i analognim upravljačkim sustavom koji određuje kada će, ovisno o uvjetima, pojačalo isporučivati više struje ili više napona. Rezultat je znatno veća zaliha snage koja itekako dobro dođe u vršnim trenucima prilikom reprodukcije dinamički zahtijevnog materijala. Brojkama izrečeno to kod 720BEE receivera izgleda ovako: 180 W snage na 2 ohma i do 50 A struje! Ali, oprezno! To je moguće samo vrlo kratkotrajno...

Uglazbljena tehnika
Nerijetko se dogodi da tehnologija ubije supstancu - zvuk čijoj je reprodukciji bila namijenjena. No, BEE je preiskusan da bi takvo što dozvolio. U uređajima koje potpisuje sve ima svoju mjeru. Zato je zvuk u cjelini kompaktan, koherantan i konzistentan od vrha do dna spektra. Sve je toliko čvrsto međusobno povezano i inregrirano u skladnu cjelinu da je teško posebno pisati o elementima koji čine zvukovnu paletu. Osim toga, u zvuku je iznimno malo kolorativnih primjesa. Međutim, strahu od sterilnosti i bezličnosti mjesta nema. Jednostavno, nema nikakvih zamjetnih, ni onih toplih ni hladno intoniranih izobličenja, tako da zvuk neometano teče, a slušatelj ubrzo odustane od traženja posebnosti u zvuku i prepusti se sveukupno skladnoj zvukovnoj prezentaciji. Protočnosti zvuka, osim njegove frekvencijske ujednačenosti i nezamjetnih izobličenja pridonosi i precizno ocrtavanje dinamičkih skokova i kontrasta. A to potvrđuje da podatak o headroomu nije mrtvo slovo na papiru, i da "pod haubom" receivera stvarno čuče rezervni "konji" koji povuku onda kada je to najpotrebnije. Nije to bilo očito samo pri reprodukciji dinamički složene glazbe u čijoj partituri nije rijetka izmjena ppp i fff dionica, već i pri reprodukciji jednostavnijih glazbenih zapisa bitno jednostavnije dinamičke struktre. Ponajviše se to osjetilo u usporednom rastu glasnoće, odnosno stišavanju, svih dijelova spektra.
Zbog svega toga zvuk ovoga receivera je naglašeno miran. Neki će to nazvati odličnom osobinom, drugi zasigurno i manom. Ocjene će, pak, prije svega ovisiti o okruženju u kojem se ovaj zvukovno prilično neutralan uređaj nađe. No, bez obzira na to, vrlo je vjerojatno da u tonski uglađenim i zvukovno uravnoteženim sustavima 720 BEE neće prouzročiti ni približno onoliko štete koliko će uljuditi i kultivirati zvuk nešto "razbarušenije" zvučećih sustava.
Zahvaljujući odličnom odvajanju kanala, u širokoji dubokoj zvukovnoj slici sa zamjetno kvalitetno iznesenom visinskom komponetom, odlično se mogao osjetiti međuprostor između instrumentalista i poziciona autonomija svakog od njih, a isto se odnosi i na pjevače, bilo u zboru, bilo kao skupina solista. Razumljivo, to je bilo puno očitije i lakše zamjetno pri reprodukciji glazbe u izvođenju manjih glazbenih sastava i pri nižim razinama glasnoće, ali ni s gutanjem krupnijih zalogaja 720BEE receiver nije imao baš nepremostivih poteškoća. Ipak, ovo je uređaj koji puno bolje izlazi na kraj s malom glazbom (Larry Corryell, Badi Ashad, John Abercrombie - Three Guitars, Chesky JD248) nego s onom prepunom masivnih akorda koji se mijenjaju munjevito kao vrijeme nad ekvatorom (Martinu/Klein/Bartok - Philadelphia Orchestra/Chrispoph Eschenbach, Ondine ODE 1072-5, SADC).
Kao kompletan uređaj, dakle s glazbenim zapisom koji u sobu dolazi putem njegove tunerske sekcije, NAD 720BEE nije zvučao tako primamljivo kao s glazbom pohranjenom na kvalitetnim diskovima, ali to ne znači da i u toj konfiguraciji nije bilo dovoljno zanimljivosti za isticanje. Korištenjem sobne antene (s pojačalom) postiže se vrlo niska razina šuma, dobra separacija i začuđujuće solidna dinamika. Vrijedi zabilježiti i iznenađujuće široku i postojanu zvučnu sliku i vrlo protočno srednjetonsko područje zbog čega je glazbu s tunera 720-ice moguće (neobavezno) bez zamora slušati doslovno cijeli dan. Čak je i bas bio solidno dubok, čvrst i što je najvažnije prilično linearan.

Zaključak
Traži li netko kompletan uređaj za kvalitetnu reprodukciju dvokanlanih zvukovnih zapisa, 720 BEE receiver je rješenje koje baš i nema puno boljih alternativa u cijenovnom razredu do 4000 kn. Ljepših, vjerojatno...INFO BOX

NAD 720BEE
Cijena: 3.520,00 kn

Tehnički podaci:
Snaga na 8 ohma - 2 x 50W (17dBW)
THD - 0.03%
Odnos signal/šum - 100dB
Osjetljivost tunera - 6.1 dBf 1.0µV IHF, 0.9µV, DIN
Harmonička izobličenja - FM Mono 0.25%, FM Stereo 0.5%
Odbajanje kanala, 1kHz - 40dB
Frekvencijski odziv, ±1.5dB - 30Hz - 15kHz
Dimenzije - 435 x 132 x 350 mm
Masa - 6.5kg

Ustupio: Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Miran, ujednačen, prostorno cjelovit zvuk
moglo bi bolje
Manji problemi s iznošenjem masivnih akorda

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


Tangent Lounge L6
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničle kutije
napisao: Nilan Rupić
Klipsch Icon XF-48
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Aktivne zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Prezentacija Audio Physic Kronos
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Bowers & Wilkins Signature Diamond
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Nebojša Uglješić
Multimedia Hi-Fi Show - Ljubljana 2009
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu