Hi-Fi

pretraga  


Studio Lab SLB 202.2 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Studio Lab SLB 202.2

Baveći se ovim hobijem sigurno ste se pokoji puta pitali gdje je optimalan početak zvučničkog dijela sustva za komponente koje posjedujete ili ih tek namjeravate kupiti. Mnogo je nas počinjalo sa jeftinijim tzv. entry level što ne znači lošim komponentama i pokušavalo istovremeno iz istih izvući maksimum. Na test nam je došao zvučnik Studio Lab SLB 202.2 predstavnik Mosquito grupe, kod nas još ne dovoljno poznatoj dok se u Francuskoj, zemlji porijekla već neko vrijeme pišu hvalospjevi na osnovu uloženog / dobivenog.

SLB 202.2 je 2.5 stazni zvučnik bas refleks ustroja ukupne mase 14 kg / kom, koji sačinjavaju dvije bas / srednjotonske jedinice od tretiranog papira promjera 17 cm i svilenog visokotonskog drivera promjera 25 mm. Osjetljivost zvučnika je deklarirana na 90 dB, snaga pojačala koju će zvučnik izdržati je 150W dok je osjetljivost deklarirana na 6 Ohm-a. Rezna frekvencija podešena je na 400 - 3500 Hz. Zanimljivo je spomenuti da se zvučnik kompletno proizvodi u Europi što je u zadnje vrijeme priznat ćete rijetkost. Same kutije izgledaju sasvim pristojno i u ovome cjenovnom razredu im se glede dizajna i finiša stvarno nema što prigovoriti.

Kako su zvučnici na test došli već usvirani bilo je dovoljno pričekati sat dva da se zvučnici "prilagode" u sustavu i da preslušavanje može početi. Kako se u ovome slučaju ne radi o nekim vrhunskim audiofilskim zvučnicima CD naslovi su birani nasumično, zapravo ono što mi se u tome trenutku slušalo. Tako su tijekom testa prolazili uglavnom jazz i neki blues naslovi koji su se pokazali kao prilično dobar izbor glazbe za SLB 202.2. Moram priznati da sam bio vrlo ugodno iznenađen kako se ovaj zvučnik snalazi sa Patriciom Barber ili sa Ericom Claptonom. Sigurno je da SLB 202.2 ne pružaju onaj pravi detaljan holografski prikaz glazbe kakav ćete ćuti kod njegove nazovimo to audiofilske (čitaj skuplje) braće ali u ovim zvučnicima ima šarma. Ono što mogu odraditi odrade to solidno a ono što ne mogu jednostavno se s time niti ne bave. Tako da je esencija glazbe ostala zadržana u svakoj skladbi i nije se osjećalo da postoje nekakva uska grla s kojima se zvučnik muči. Visokotonsko područje pokazalo se dovoljno detaljnim i fino povezano sa srednjetonskim tako da nije bilo vrištanja i paranja ušiju kako se to zna dešavati u ovom cjenovnom razredu. Srednjetonsko područje je je malo povučeno ali još uvijek lijepo artikulirano tako da uspješno prenosi emocije glazbenika na slušatelja. Bas područje je čvrsto i postojano mada se tijekom slušanja pokazalo da je lagano istaknut mid bas koji svojom glasnoćom pokušava nadomjestiti najniže dionice koje ovaj zvučnik ne može kvalitetno odraditi. Teško je zapravo to uzeti kao zamjerku. ipak se radi o zvučniku koji je nastao u čitavom nizu kompromisa kako bi se uopće našao u ovome cjenovnom razredu.

Što reči na kraju? SLB 202.2 je predstavnik ekonomske klase zvučnika koji nije namjenjen "zagriženim" audiofilinima koji traže savršenstvo glazbene reprodukcije ali će se sasvim sigurno dobro uklopiti u jeftinije stereo sutave ili sustave kućnog kina kao prednji zvučnici gdje će se svojom brzinom i dinamikom koju uspješno prenose vrlo dobro snaći.INFO BOX

Studio Lab SLB 202.2
Cijena:1.872,00

2.5 stazni-stazni zvučnik,
VxŠxD (870x200x250) mm,
snaga 2x150W,
Bas Refleks,
Impedancija 6Ohma,
28 kg par

Ustupio:
AUDIOSAN d.o.o
Tel: 01/ 2981 126
www.audiodream.hr
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 93%


pozitivno
Cijena, muzikalnost, dinamika
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


Fiite Elemente - Ceraball
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Antirezonantne podloške
napisao: Milan Rupić
Energy C-300
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Xindak FS Gold
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički kabel
napisao: Dražen Kokanović
B&W tour the England
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Bojan Pavković
München High End Show - M.O.C.- 25 - 28.5.2006.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Vlado Tomašević

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu