Hi-Fi

pretraga  


Denon DCD 2000AE - Audiofil - feel the sound - CD/SACD player

Denon DCD 2000AE

Privrženost korijenima


Kažu da oni koji se ne vraćaju svojim korijenima ne mogu znati ni što ih čeka u budućnosti. A u Denonu se imaju čemu vraćati. Zato im je i budućnost već tolike godine svijetla i prilično izvjesna.
Tvrtku pod japanskim imenom "Nippon Chikuonki Shokai" (Japan Recorders Corporation) nije osnovao Japanac. Ona je plod poduzetničkog duha Amerikanca Fredericka Whitneya Horna koji ju je utemeljio 1910. Bio je trgovac koji je od 1896. g. iz domovine u Yokohamu izvozio alate. No uvozio je i snimače zvuka. U želji da komercijalizira proizvodnju snimača zvuka, 1907. osniva "Japan-U.S. Recorders Manufacturing". Dvije godine potom otvara se studio za snimanje i, napokon, 1910. počinje proizvodnja snimača zvuka. 1928. godine tvrtka se kapitalom udružuje s "Columbiom", tada vodećim svjetskim proizvođačem gramofonskih ploča, da bi 1946. promijenila ime u Nippon Columbia. Godinu dana potom asimiliraju tvrtku "Japan Denki Onkyo", a prvi slogovi zadnjih dviju riječi (Den-On) te tvrtke uzeti su kao naziv za tvrtku koja će se posvetiti proizvodnji kvalitetnih uređaja za reprodukciju zvuka.
Od samog nastanka Denon je okrenut inovacijama i unaprijeđenjima. Tako su prvi u svijetu izradili 8-kanalni digitalni rekorder, a 1981. među prvima proizveli profesionalni CD player. Samo godinu dana kasnije, u listopadu 1982. svjetlo tržišta ugledao je njihov prvi komercijalni CD player, DCD-2000. 1997. Prvi na svijetu izdali su DVD disk, s Beethovenovom Symphony No. 3 "Eroica", Egmont Overtureom i Chopinovim Piano Concerto No. 1 snimljenima u 5-kanalnom surroundu uživo u Alte Oper u Frankfurtu, listopada 1996. Te, 1977. godine, predstavljaju i svoj prvi DVD player - DVD 2000.
Ako smo dobro pratili, prvi CD player nosio je oznaku DCD-2000, brojka 2000 pojavila se i u prvom DVD playeru... Njihov najnoviji player, CD/SACD player, predstavljen u prosincu prošle godine i prvi puta pokazan javnosti na lasvegaskom CES-u 2006., također nosi oznaku 2000. Je li to nešto znakovito?Ispred vremena
S svakom novom serijom reproduktora digitalnih zapisa pohranjenih na acetatnim diskovima, Denon je uz unaprijeđenje starijih dostugnuća, uvijek izlazio s nečim novim, sukladnim vremenu i najnovijim dostignućima u digitalnoj tehnologiji, kojima i sami u mnogome pridonose. Tako je i u DCD-2000AE playeru uključen unaprijeđeni APLHA processing sklop kojeg su predstavili još 1992. godine. Radi se o tehnologiji koja je obilježila jednu digitalnu epohu. Otada pa nadalje, digitala više nije zvučala tako grubo, oštro, plošno i oporo. Zahvaljujući ALPHA procesiranju, metodom interplolacije 16-bitni podaci postajali su 20-bitni, čija je sinusoida znatno sličnija analognoj, s manje nazubljenosti.
Ono što je sasvim novo u ovom playeru je Advanced AL24 DSP sklop koji omogućava poboljšavanje vjernosti razlučivosti izvora stereo PCM signala, poput CD i DVD playera, podižući je na frekvenciju uzorkovanja do 192 kHz. To se postiže sofisticiranim DSP procesnim algoritmima i prilagodnim i neagresivnim tehnikama filtriranja, čime se osjetno poboljšava reprodukcija tihih detalja, a u čemu većina CD, pa i SACD, playera još uvijek šepa. Advanced AL24 omogućava i povećanje dinamičkg raspona, poboljšanu reprodukciju prostornih informacija, veću čistoću i prirodnost zvuka, uz poboljšano nijansiranje unutar frekvencijskog spektra. Glavnni sat je vrhunski precizan, a D/A pretvarač 24-bitni/ 192 kHz (Burr Brown PCM1790 )
Vrhunski dizajnirano i superprecizno izrađeno kućište nije samo lijepo. Ono je i funkcionalno zahvaljujući antivibracijskom dizajnu kojem je od velike pomoći višeslojni postroj na kojem se nalaze vitalni elementi playera. Dva transformatora, jedan za napajanje digitalnih, drugi za analogne sklopve, poznati kao snažni izvori vibracija, smješteni su u kućišta čija je oplata punjena pijeskom. Napajanje svih sklopova diskretno je riješeno, tako da svaki sklop može "povući" onoliko energije koliko mu u datom trenutku treba, a ostane i zalihe.
Transportni mehanizam je vlastiti Denonov S.V.H. (Suppress Vibration Hybrid), a ime mu jasno govori koja je njegova glavna značajka. Korisnik dio toga vidi i osjeti po vrlo krutoj i prilično masivnoj ladici, koja tiho i graciozno izlazi i ulazi iz odnosno u kućište. Premda ustroj i izgled sugeriraju da se radi o vrhuskom uređaju, pogled na stražnju stranu donekle razočarava. Naime, tamo su samo koaksijalni i optički digitalni i analogni izlazni priključci. Balasniranih nema, premda u podacima stoji da je izlazni stupanj balansirano ustrojen.
Uporabni komfor je vrhunski, s nekim audiofilskim elementima (kao što je gašenje predočnika), a daljinski upravljač koliko raskošan toliko jednostavan i funkcionalan, mada malo prevelik (točnije, predugačak)."Europski" zvuk
Tehnički opis jest važan, ali ono čemu treba posvetiti znatno veću pozornost jest ono zbog čega sve to, pa i ovaj CD plejer, postoji - zvuku (u funkciji glazbe). Odnosno, pokušati sonično dokazati je li tehnika s "papira' u stanju oduševiti i "na terenu". Odmah nakon usviravanja pokažu se dvije važne osobine: prirodna mekoća zvuka, njegova uravnoteženost i muzikalnost. Dakle nešto što je iznad svega svojstveno analognom, a (pre)često vrlo strano digitalnom mediju. Ali zato ono što je još uvijek digitalnom svojstveno - zranatost, digitalni šum, tvrdoća, čelična svjetlina, žilavost, sirovost i sl. - s ovim playerom nije se čulo. Zato je njegov zvuk u cijelosti bio svjež, pitak, naglašeno mekan, ali i vrlo precizan u najvećem dijelu spektra. Osobito se to odnosi na frekvencije od srednjeg bas područja (oko 50 Hz) do donjih visokih (oko 11 kHz) - prepune su detalja, prozračne, krajnje definirane i artikulirane, transparentne, apsolutno sigurne i postojane. Riječju - čista glazba! Lijepo se sve to može čuti stavi li se u njegov mehanizam materijal koji, doduše, nije široko frekvencijski strukturiran, ali je izvanredan primjer glazbenog realiteta u najvećem dijelu tonskog spektra. Sjajan primjer za to je "Mercuryev" disk, "Balalaika Favourites" iz edicije "Living Presence". U (naj)donjim oktavama DCD-2000AE nije tako superioran, no to ne znači da je manjkav. Bas je dubok i čvrst, brz i okretan, ali ne tako slojevit i detaljiziran kako to zna biti s vrhunskim playerima. Tu pak, u visokorazlučivom sustavu lako uočljivu manu većina onih koji se odluče čuti, pa i trajno udomiti ovaj player, gotovo sigurno neće u svojim sustavima moći uočiti. Barem ne u tolikoj mjeri.
Najviše tonsko područje blago je zaobljeno i pretjarano kontrolirano što je donekle ubilo iskričavost. Zapravo, držim da problem nije u (ne)linearnosti ili restrikciji po opsegu, nego da se radi o nemogućnosti pune realizacije složene harmoničke faktografije pojedinih instrumenata odnosno vokala (violina, sporan, ksilofon, klarinet, flauta, piccolo, triangl). Tražeći uzrok tome, sjetio sam se da je na jednom mjestu u podacima pisalo sljedeće: "selected parts (European sound-tuned)". Odnosno, u slobodnom prijevodu, konstruktori su birali dijelove koji će japanski zvučeći izvornik učiniti europski zvučećim!?!? Oh, kakve li blasfemije! I što je rezultat tog skarednog "audiofilskog" zahvata? Gubitak razlučivosti u najvišem dijelu spektra, nedovoljno otvoreno i precizno visokotonsko područje, s implikacijama na ocrtavanje fizičkih dimenzija zvuka... Stvarno je moglo i bez toga!U ono što, osim već naglašene prirodnosti i muzikalnosti srednjotonskog područja, kod DCD-2000AE plijeni, jest i dinamika. I ona mikro, gdje se izvanredno precizno (i u najtišim pasažima; osobito u srednjem i gornjem basu što ukupnoj reprodukciji daje naglašenu životnu dimenziju i čini je "dišućom") ocrtavaju sitni otkoloni u glasnoći pojedinih instrumeneta u okviru istovrsnog instrumentalnog korpusa kao i ona makro, gdje sjajno funkcionoraju kontrasti izmađu najtiših i najglasnijih orkestralnih dijelova kao i razlike u tonskoj snazi pojedinih grupa u orkestralnom tkivu. Pod istu kapu treba staviti i način na koji ovaj player crta i iznosi prostorne dimenzija zvuka. Širina zvučne slike je izvanserijska i to ne samo u prostoru između zvučnika već i prilično duboko iza njih, dubina je naglašena i lako uočljiva, ali ne dovoljno slojevito iskazana, dok je visinska perspektiva sasvim otvorena, ali ne i raskošna. Naravno, sve to pod uvjetom da su ti elementi sadržani na softwareu, odnosno disku. Razmještaj izvođačkog tijela i smještaj pojedinih izvođača (bilo vokala ili instrumenta) nije samo precizan, već toliko očit u reljefnoj strukturi kao brdo usred nizine. Zato se svaki instrument ili glas može ne samo točno uočiti i definirati unutar glazbenog korpusa već se praktično može "dodirnuti", "opipati".
Rečeno je da u zvuku nema od tvrdoće, sušte analitičnosti, naglašene preciznosti i neumoljive bezdušnosti. To bi se moglo protumačiti i kao zvuk analognih ososbina. Što je zasigurno bio i jedan od ciljeva onoga zahvata s dijelovima koji je ranije u tekstu opisan. Koliko to ima veze s visokom vrijednosti, ne treba govoriti. No, svaki uređaj je prije svega proizvod. Koji iza sebe ima cijenu razvoja i proizvodnje. I koji se treba čim bolje prodati. A u tom boju sredstva se ne biraju...INFO BOX

Denon DCD 2000AE
Cijena : 11,700.00 kn

Specifikacije:
Analog Output: 2 channels
Frequency range 2 Hz - 100 kHz 2 Hz - 20 kHz
Signal-to-noise ratio 113 dB (audible band) 119
Dynamic range 110 dB (audible band) 100 dB
Total harmonic distortion 0.0006% (1 kHz, audible band) 0.0017% (1 kHz)
Wow & Flutter Below measurable limit Below measurable limit
Output voltage (unbalanced) 2.0V (10 k ohm) 2.0V (10 k ohm)
Signal system 1-bit DSD 16-bit, linear PCM
Sampling frequency 2.822 MHz 44.1 kHz

ustupio:
Komteh
Trg sportova 11
Tel: 01/3650-452
www.komteh.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 95%

Cijena / kvaliteta: 95%

Ukupno: 97%


pozitivno
Muzikalan, precizan, prostoran zvuk.
moglo bi bolje
Ne do kraja otvoreno najvise podrucje.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


Unison Research - Unico SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano hibridno pojačalo
napisao: žac
Primare CD21
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD player
napisao: Vlado Tomašević
Gradient Revolution
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Daniel Modrić
Mir Audio - Platinum preamplifier
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Predpojačalo
napisao: Roko Žodan (Helicon)
T.A.C. 34
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano cijevno pojačalo
napisao: Dražen Kokanović

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu