Hi-Fi

pretraga  


PSB Image B25 - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

PSB Image B25

Nakon što su polučili uspjeh s PSB Alpha, serijom vrlo kvalitetnih, a cijenom pristupačnih zvučničkih kutija (najmanji model Alpha B se već usvirava!), a isto im se dogodilo i s modelima dosta skuplje serije vrhunskih zvučničkih kutija Stratus, logično se nametnulo pitanje ima li što između? Recimo, serija zvučničkih kutija koje će u sebi skladno sjediniti osnovne kvalitete modela iz skuplje serije i zvukovnom im se približiti, a cijenom se od njih dovoljno udaljiti.
To nije dvojba pred kojim se našao samo PSB. To se događa i drugim tvrtkama. Većina njih to prilično jednostavno "riješi" - povećaju kabinet i bas jedinicu, ili stave dvije bas/srednjotonske, promijene finiš i podignu cijenu na razinu 50 % višu od modela jeftinije serije i 50 % nižu od modele skuplje serije. No, tvrtke koje njeguju nekonvencionalni pristup i na tome grade svoj imidž, a PSB se time izrazito diči, postupaju drugačije, sustavnije. Oni istinski nastoje postići ono za što se drugi deklarativno opredjeljuju - kvalitetu povećati značajno, cijenu podići razumno.
Potvrdu toga opredjeljenja nude u seriji zvučničkih kutija Image, seriji u izradu čijih modela su, kažu, uložili svo svoje četvrtstoljetno iskustvo, uz primjenu nekih najnovijih tehnoloških koncepata i tehnika. Glavni konstruktor i osnivač tvrtke, Paul Burton i tim njegovih suradnika i ovom su prigodom, kao i prije dvadesetpet godina, kada je baš Paul Barton bio prvi koji je to radio, pri dizajniranju modela Image serije koristili raskošne uvjete koje nudi Canadian National Research Council, krovna kanadska znanstveno-istraživačka institucija.

Rješenja za zvuk
Na prvi pogled, zvučničke kutije Image B25, koje smo izabrali za test, srednji model među tri predviđena za postavljanje na stalak, djeluje sasvim obično. Tek blago zaobljena prednja ploča od kompozitnog materijala na kojoj se ističe površinski perforirani dio oko visokotonske jedinice, čini da se ne radi o sasvim kvadratičnom dizajniranom kabinetu, kakav se danas već prilično rijetko sreće. Međutim, prednja ploča je osobito ustrojena (nerezonantna, nereflektivna, akustički inertna) i oblikovana da ukloni brojne probleme koje može uzrokovati, kako bi se pridonijelo što kvalitetnijoj reprodukciji zvuka. Zato je i prilično uska, a volumen kabineta (12.7 l) dovoljan za izvlačanje pristojno dubokog basa osiguran je ekstenzijom unutrag. Čvrstoća kabineta je odlična, zahvaljujući korištenim teškom, kompozitnom drvenom materijalu, ali i strateški postavljenim i pomno proračunatim upornicama.
Zvučničke jedinice korištene u Image seriji konstruirane su baš za potrebe ostvarivanja nakana zbog kojih je i nastala čitava serija. Viskotonac ima kupolastu aluminijsku membranu promjera 2.5 cm i pokretni mehanizam hlađen ferorluidnom otopinom, a bas/srednjotonske jedinica poplipropilensku, promjera 165 mm, ovješenu na pravi gumeni osvjes, još nešto što nema većina supraničkih modela. Jednostruki zvučnički priključci su polivalentni i pozlaćeni, a kutije su u cjelini antimagnetički oklopljene.

Dojmljiva ugođenost
Prvi zvuci iz Image B25 ostavili su dojam sjedenja pred dosta većim kutijama jer bas je bio masivan, usprkos tome prilično brz, no ne i do kraja precizan na krajnjem donjem dijelu područja. Ipak, bio je dovoljno otvoren i dobro fokusiran. Zbog toga je i donji dio srednjetonskog odsjeka bio blago topliji, puniji i mekši nego je to sukladno čistunski audiofilskim standardima. Međutim, zvukovna jezgra, dakle, ostatak srednjotonskog područja, pa i najveći dio visokotonske palete jasno su govorili da se radi o dobro ugođenom zvučničkom sustavu. Taj je dio zvučao naglašeno prirodno, otvoreno, odlično definirano, harmonički vrlo korektno, timbralno realistično i, što je vrlo važno, involvirajuće, a na trenutke i zapaljivo atraktivno. Posebno se to lijepo moglo doživjeti s lakšim glazbenim materijalom poput sjajnog Eric Bibbovog "Spirit & The Blues", Opus 3 SACD-a ili nekonvencionalnog folk uratka grupe Knoa na istoj etiketi (CD 8078). Slušajući ih, na trenutak je bilo teško zadržati noge da ne počnu same od sebe cupkati, vođene precizno rekreiranim ritmom, dobrim tajmingom i vrlo korektno realiziranim atakom. Sve je to bilo dodatno pojačano blago "napumpanim" basom čiji su udari ubrzano tjerali krv kroz žile. Slušanje analognog zvučnog izvora potvrdilo je gotovo sve od naprijed nabrojenih osobina, ali i otkrilo neke nove zvukovne podatke. Ekstrem visokotonskog spektra nije tako suvereno zvučao kao sredina ili donji dio visokotonskog područja. Njegovoj ekstenziji ne može se prigovoriti, kao ni količini detalja u slici, međutim, ali na ekstremu dali su se nazrijeti tragovi lagane zrnatosti, pomalo sintetičke svjetline, čak i stanovite oštrine. No, zbog uglavnom toplo intoniranog ostatka spektra, to će malo tko primijetiti kao anomaliju. Pogotovo na jazz snimkama poput big banda Harrya Jamesa: "King James Version, Shefiled Lab-3, ili kvarteta Oscara Petersona: "We Get Request". S klasičnim materijalom, osobito onim složeno strukturiranim (Carl Orff: "Carmina Burana" RCA Victrola DMM, VL-89282) navedene poteškoće nisu mogle biti tako dobro prikrivene. U otvorenosti tog područja, brzi tranzijenti stvarali su dojam granične svijetline koja bi pri glasnijim vokalnim dionicama znala prijeći i u agresivnost. Tome vjerojatno pridonosi novi viskotonac s metalnom kalotom, koji ipak nije tako kvalitetan kao onaj iz Stratus serije. No, ipak, čini da tu ima i tragova namjere da se zvuk ovih kutija približi "modernom zvuku" kakav se danas sviđa mlađoj i ne tako čistunski audiofilski usmjerenoj publici. Ali i onom dijelu koji traži kvalitetniji zvučnički sustav za instalaciju kućnoga kina. Pa zar naziv Image o tome rječito ne govori?
Tranzijenti u cijelom području su bili vrlo realno prezentirani, zvuk nije bio opterećen kutijastim koloracijama i djelovao je vrlo linearno, zvučna je slika bila zavidno široka i postojana, a i dubinskoj perspektivi teško da bi se moglo naći puno zamjerki (možda tek oslikavanju reljefnosti orkestralnog tijela i iznošenju suptilnih visinskih elemenata). Image B25 dinamički rade vrlo korektno, bez zastoja ili usporavanja. Ono što se ipak najviše dopalo bila je izrazita kohezija svih tonskih elemenata koji glazbenu reprodukciju čine slušljivom i na uživanje poticajnom cjelinom, kao i uravnoteženost i skladnost svih parametara temeljem kojih zaključujemo o sposobnosti neke audiokomponente da nam predoči stvarnost glazbenog događanja. Ništa se nije posebno izdvajalo, ni upečatljivom kvalitetom, ni naglašenom slabošću. Naravno, u to se ne ubrajaju već spomenuti ekstremi tonske palete koji su često (pre)složeni za reprodukciju i s uporabom superlativnih i desetke tisića dolara "teških" uređaja.

Zaključak
Premda Image B25 imaju stanovitih mana, one minimalno ometaju slušanje i uživanje. A u okviru cijene one bi se više mogle smatrati standardom, nego slučajnim ekscesom kojeg bi trebalo žigosati. Baš zato što je te mane nemoguće brojčano dovoljno precizno iskazati, ocjena za zvuk je afirmativno intonirana. Ostale dvije stoje u cijelosti.INFO BOX

PSB Image B25
Cijena: 2.691,00

Ustupio: Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Uravnoteženost, privlačnost i skladnost zvuka u cjelini
moglo bi bolje
Sitnije nepreciznosti na ekstremima spektra

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


ProAc Response D2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Tomislav Gašparić
Transparent Audio PowerIsolator Reference
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni filter
napisao: Milan Rupić
SIM Audio Moon LP5.3RS
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
AudioCinema Art & Colibri Labs u Rijeci
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Wadia 170iTransport
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod dock
napisao: Milan rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu