Hi-Fi

pretraga  


Xindak XA-6900 - Audiofil - feel the sound - Integrirano hibridno pojačalo

Xindak XA-6900

Premda na svakom koraku, od polica supermarketa do usko specijaliziranih trgovina, svakim danom nalazimo sve više proizvoda s oznakom made in China, teško da znamo neki od istinskih kineskih brandova, bez obzira o kojoj se vrsti proizvoda radilo. Uostalom i mi, koji pozornije pratimo zbivanja na audiosceni, budemo li upitani navesti barem jednu poznat(ij)u kinesku tvrtku specijalizranu za proizvodnju kvalitetnih AV uređaja, ne bi baš imali puno za reći. Sjetili bi se možda nekih manjih tvrtki koje imaju sjedište u Kini, ali njihovi su vlasnici i konstruktori zapadnjaci.
Na ambalaži pojačala datog nam na test, piše da je napravljeno u Kini. Ali ne onako, made in China, već s "kineskim" nazivom tvrtke i sa sjedištem i adresom u Kini. A je li to izvorno kineski proizvod? Preme podacima kojima raspolažemo, a ti govore da je sjedište tvrke Chengdu Xindak Electronic u Sichuanu, jest. Ali je li tamo i tvornica i jesu li konstruktori Kinezi, ne znamo. Međutim, zapravo nije ni bitno..

Uvjerljivost mase
Ono što se iz dostupnih podataka ipak zna je da se radi o integriranom pojačalu, oznake XA-6900, da je hibridno, s tranzistorima (MJE15030/15031) u izlaznom stupnju, u paralelnom Darllingtonovom sklopu i dva para 2SA1943/2SC5200 te s E88CC cijevima u predpojačalu u topologiji katodnoga sljedila. Već prvi fizički kontakt s uređajem korisniku će osim grimase usljed napora pri nošenju, navući i osmijeh na lice jer masa pojačala mnogima je prvi element na osnovi kojeg (pr)ocjenjuju njegovu kvalitetu. A da je teško, teško je. I prilično veliko. Nije ni čudno, jer napajački se sklop sastoji od dva velika mrežna transformatora i elektrolitskih kondenzatora od po 10000 uF. Vrlo je solidno izrađeno, premda ne sa švicarskom pozornosti prema sitnim detaljima, a i prilično "audiofilski" izgleda. Što će se nekima svidjeti, drugima ne. Masivnim metalnim daljincem mogu se mijenjati glasnoća, birati ulazi i prigušiti zvuk. A da bi ga se moglo koristiti, valja umetnuti baterije. No, to nije, kao obično, radnja u dva poteza. Potreban je imati križni odvijač i njime odviti šest vijaka... Kako se baterije prilično sporo troše, tu ne baš praktičnu radnju nećete morati prečesto obavljati. Pogotovo ako u daljinac stavite kvalitetne baterije...
Na stražnjoj strani su kvalitetni, audiofilski ustrojeni zvučnički priključci, sa zaštitnom plastikom, prilično slični WBT-ovima, a pozlađeni ulazni RCA priključci su bolje kvalitete. Nijedan od njih nije imenovan po vrsti uređaja koji bi se na nj "trebao" priključiti, već jednostavno 1, 2, 3, 4..., pa vi izaberite. Osim njih, tu su i dva para izlaznih priključaka.

Miješanje zvukova
Klasičnih 100-injak sati rada, tijekom kojih su se zbivale stalne, ali sitne, promjene (uglavnom nabolje), dovode pojačalo u upotrebljivo stanje. A prave osobine se onda, tijekom narednih 10-ak sati pojave razmjerno naglo. I tu nepromijenjivo ostaju svaki puta nakon što pojačalo odradi svojih inicijalnih pola sata po svakom uključivanju. Eak i kad ne bi podrobno proučio korisnički priručnik, u kojem uz tehničke i sigurnosne podatke nalazimo i opservacije o intencijama konstruktora/proizvođača glede tipa zvuka kojeg su takvim ustrojem htjeli postići, iskusniji bi audiofili na prvu mogli uočiti da se radi o hibridnom pojačalu. I to, slobodno se može reći pojačalu "naglašeno" hibridnog zvuka. Zvuka u kojim se po svaku cijenu htjelo dati do znanja da u njegovom stvaranju sudjeluju cijevi. A ti bi cijelom sklopu onda trebelo dati stanovitu audiofilsku aureolu. No, gospodo Kinezi (neka mi oproste ako nisu Kinezi!), pa onda samo gospodo, audiouređaji ne služe "kreaciji" zvuka, već njegovoj rekreaciji. Ipak, ne budimo tako strogi. Tim više što u Xindaku uopće ne kriju što su htjeli postići (i tako, pošteno, na prvu privući one kojima se to sviđa i odbiti one kojima to nije po volji).
I jasno, nazočnost cijevi prvo se osjeti u srednjotonskom području, poglavito pri reprodukciji vokala. A oni kad prođu kroz cijevi zadobiju stanovitu toplinu, mekuću, uglađenost. Izostanak tvrdih sibilanata stvara ugodu pri slušanju, ali nedovoljna detaljiziranost po cijelom srednjem dijelu spektra može uzrokovati padom koncentracije u slušatelja. Ta će se mana više osjetiti na vrhunskim snimkama ženskih vokala (Cecilia Bartoli: Vivaldi Album; Decca), u kojima se neće moći sasvim jasno doživjeti kristalna čistoća i prodornost energije glasa. Tome slično dogodit će se i s reprodukcijom zvuka instrumenata u srednjotonskom registru. Naime, violine će i limeni puhački instrumenti zvučati mekše nego u stvarnosti, ali će zato drveni puhački instrumenti, kontrabasi pa i violončela zazvučati opojno u svojoj prirodnoj toplini.
Očekivana toplina i zaobljenost u visokom dijelu spektra nije se pojavila, i samo po tome teško bi bilo dokučiti da signal dijelom ide i kroz cijevi. Međutim, u najvišim dijelovima nije bilo jasno iscrtanih detalja, nije bilo eksplozivne iskričavosti i to bi se moglo pripisati djelomično cijevnom ustroju. Premda, uvjereni smo, toga bi bilo puno manje kad bi se koristile kvalitetnije cijevi. No, tu se onda već postavlja pitanje isplativosti takvog zahvata, jer izdatak za cijevi može nadmašiti 15 i više posto vrijednosti pojačala u cjelini.
Na prekrasnoj snimci Mary Stallings, "Fine and Mellow", za Clarity Recordings, lijepo se moglo doživjeti kako XA-6900 izlazi na kraj s bas dionicama, ali i s prezentacijom prostornih dimenzija i oblika. Bas je zvučao čvrsto, precizno, puno, s tek jedva malo (pre)naglašenim volumenom. Ili barem većom toplinom nego s vrhunskim pojačalima. Ipak, bez obzira na izrazitost, nikada nije svraćao pozornost na sebe, što jasno govori o dobroj srođenosti toga dijela s ostatkom tonske palete. Što se pak prostorne prezentacije tiče, i tu je Xindakov integrirac bio vrlo dobar. Treća dimenzija, doduše, nije bila vrhunski iskazana, ali načina na koji su prikazane ostale dvije može poslužiti za primjer velikom broju pojačala u tom cijenovnom razredu. Pogotovo se to odnosi na prikaz pozicioniranja instrumenata na stageu, po čemu je korištena snimka jedna od vjerojatno najboljih do sada napravljenih. A XA-6900 je uspio u sobu prenijeti lavovski dio te iznimne raskoši. Uz malo mašte nije bilo teško dočarati si izgled kakvog zadimljenog kluba iz kojeg dopire dimom ogrubljeni Maryin glas.
Dinamički gledano, Xindakov integrirac djeluje više umirujuće nego uzbuđujuće. Prijelazi iz glasnog u tiho nisu bili dovoljno eksplozivni, pa se pri reprodukciji masivnih akorda znalo osjetiti stanvovito kašnjenje. Ne toliko da bi ičime ometalo ritam odvijanja glazbenog događanja, ali dovoljno da bi bilo primjećeno.

Zaključak
Tijekom boravka na testu, XA-6900 je prošao tretman kakav vjerojatno neće proći kod većine svojih vlasnika. Takvo što prođu svi ostali uređaji na testu, pa o tome ne pišemo. Međutim, eto, navikli smo nekako da pod oznakom made in China uglavnom kupujemo bofl. Ali kad se vidi ovo pojačalo, kad se upozna njegov ustroj i kad se napokon čuje kako radi, teško je ičemu naći ozbiljnije zamjerke. A onda, valjda da bi se zadovoljivo podozrenje, nevelika cijena od 4000 kn, jednostavno provocira zločesto pitanje - a dokle će raditi. Tim više što jamstvo od samo godinu dana, na cijevi tek tri mjeseca, korisnika ne može ostaviti sasvim mirnim i spokojnim. Ako se kvar uopće dogodi, odnosno dok se ne dogodi, korisnik će za razmerno mali novac kupiti nerazmjerno veliki užitak. I pod tim uvjetima, pet zvjezdica za ukupni dojam ipak treba smatrati - uvjetnima.INFO BOX

Xindak XA-6900
cijena: 4.400,00 kn

tehnički podaci:
Nazivna snaga: 2 x 90W
Odnos signal/šum: 90dB
Frekvencijski odziv: 10Hz - 100K Hz (-0.4db/0db)
THD: 0.01%

Ustupio:
Sophos Lab
Ogulinska 66,
10000 Zagreb
tel 3644 805
www.sophoslab.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 95%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 98%NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Računala i audio
- Android box + Marantz SR 4500=?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: High-End
- Loseless nosač poveziv sa Google home
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC

UPRAVO SE ČITA


Triangle Antal EX
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Milan Rupić
Dynaudio DM 2/10
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
PSB Syncrony TwoB
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Carat A57
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Unison Research Unico Secondo
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano hibridno pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu