Hi-Fi

pretraga  


Studer D-731 - Audiofil - feel the sound - CD player

Studer D-731

Oldtimer u dobrom stanju


Granice između kućnih i profesionalnih uređaja sve su manje, pa nerijetko uređaji "suprotne" namjene završe u suparničkom taboru. Testirani CD player je iz profesionalne game renomiranog švicarskog proizvođača Studer, što je garancija pouzdanosti i dugovječnosti. Model datira iz 1993. godine, i cijena koja se spominje uz njegovo ime je 7000 USD. Ta poprilična svota zainteresirala je mnoge, pa su se upitali kako se takav uređaj, ipak namijenjen u druge svrhe, nosi sa sve kvalitetnijim digitalnim uradcima današnjice...Kompaniju Studer osnovao je Villi Studer 1948. godine, i vrlo brzo ista postaje sinonim za vrhunsku profesionalnu opremu za tonske studije i radio i TV stanice. Kvaliteta i pouzdanost učinila je da su danas Studer profesionalni proizvodi preko ovlaštenih distributera prisutni u cijelom svijetu.
Testirani model slika je i prilika profesionalnog pristupa, sa mnoštvom funkcija inače nepotrebnim u kućnoj upotrebi. Odlikuje se velikom brzinom posluživanja, očitavanja kao i munjevitim otvaranjem ladice playera. Laser očitava i one problematičnije diskove, što je i logično s obzirom na namjenu uređaja. Transport ugrađen u uređaj je Philips CDM 4 koji je poznat po kvaliteti i robustnosti izrade. Izvedba odaje dojam pouzdanosti i dugovječnosti i prilagođena je profesionalnim potrebama i ugradnjama u 19 inča rack sisteme.
D-731 posjeduje digitalne balansirane izlaze te balansirane i RCA analogne izlaze. Mnoštvom funkcija koje uređaj ima nisam se bavio jer to čitatelje foruma uglavnom ne interesira a koncentrirao sam se na zvuk uređaja.
CD player je testiran u dva različita sustava i u dvije različite slušaonice. Prvi je moj osobni i sastojao se od pojačala T.A.C 88 koji je sa playerom bio spojen preko RCA izlaza Synergistic Research Alpha Sterling interkonektom, a pojačalo sa zvučnicima Sound News Dino, zvučničkim kabelima QED Genesis Silver Spiral. CD kombinacija za usporedbu je bila Sony CDP-930QS kao transport + Northstar M-192 D/A pretvarač.
Prvi dio testa je trajao 7 dana.
Drugi dio testa je odrađen u komtehovoj slušaonici uz slijedeći sustav: D-731 je sa pojačalom Denon PMA-SA1 bio spojen balansiranim analognim interkonektom Kimber Select KS-1111. Zvučnici KEF Reference 203 su sa pojačalom bili spojeni zvučničkim kabelima Kimber Trifocal. Player za usporedbu je bio Denon DCD-SA1.
Drugi dio testa je trajao 3 dana.
S obzirom na cijenu uređaja, u vrijeme kada je bio aktualan, test je odrađen uz apsolutne kriterije pa ga i u takvom svjetlu treba gledati.Zvuk
Za početak jedna opaska o recenzentovom pogledu na testiranje digitalnih uradaka. Unaprijed se ispričavam onima iskusnijima na dodatnom i za njih dosadnom tekstu. Mislim da bi onima neiskusnijima dobro došao.
Neosporna je činjenica da su upravo CD playeri, kao izvori u Hi-Fi lancu, oni među kojima postoji najmanja razlika. To naravno ne sprječava proizvođače da su rasponi cijena između "entry level" i "High-End" uređaja jednaki kao i u onim segmentima gdje su razlike veće i lako uočljive. Kako uočiti razliku? Druženje sa digitalnim uradcima treba biti nešto duže, pa se svakako treba kloniti procjena na prvu loptu. I što onda razlikuje uređaje sa dvije sasvim različite cjenovne pozicije? Razliku između High-End i komercijalne klase uređaja možemo opisati kao razliku u razini izvedbe. Zamislimo veliku mozaik sliku sastavljenu od nekoliko tisuća sitnih djelića, koji originalno posloženi čine živu izvedbu. Zadatak CD playera je da ispravno rekreira tu ogromnu sliku sa ispravno posloženim sličicama u slici. Naravno, niti jedan uređaj to ne radi savršeno ali oni najbolji sliku poslažu bliže živoj izvedbi. Kod onih lošijih detalji ne izostaju, ali se pojavljuju na krivom mjestu i u krivo vrijeme. Zaključak je sljedeći. Potpuno je pogrešno ocjenjivati CD playere po postojanju ili odsustvu detalja (mada i to ima ponekad smisla) u nekoj usputnoj prezentaciji. Dobra reprodukcija znači dobro posložene detalje slike mozaika koji onda takvi daju ispravnu zvučnu sliku.
Drugi primjer koji ide u prilog ovoj tezi je primjer glazbenika koji notno isti glazbeni predložak izvode na različite načine. U čemu je razlika između maestra Pogorelića i nekog studenta glazbene akademije? Isti glazbeni predložak će maestro odsvirati mnogo uvjerljivije, mada notno potpuno identično, stalno odražavajući koncentriranost i zainteresiranost slušatelja.
Oni koji će pomisliti da ovaj uvod služi za obranu vrhunskog zvuka D731 ostat će razočarani. Upotreba Studera u dva različita sistema nije promijenila osnovne karakteristike zvuka. Uočene vrline i mane bile su identične u oba set-upa.

Prvo o manama...
Dali je Studer D-731 high-end Cd player? Definitivno nije. Treba li biti razočaran? Naravno da ne. Strukture cijene nekog proizvoda uvelike se razlikuju. Uzmemo li u obzir vrijeme kada je player nastao, njegovu temeljnu namjenu, lako je za razumjeti tko će cijeniti njegove perfomanse. Profesionalci, koji teže pouzdanosti i robusnosti uređaja i njegove "deri-peri" mogućnosti, sigurno su za izbor često imali D-731. Usporedba sa mojoj kućnom digitalijom opisanom u tekstu je donijela prevagu na stranu Sony+Northstar kombinacije upravo u onim karakteristikama opisanim u uvodu recenzije. Studer zaista nije u stanju rekreirati atmosferu koncerta poput uspoređene kombinacije. U tonskom balansu osjećaju se lagane restrikcije sa obje strane frekvencijskih ekstrema. Zbog svega toga orkestar nema potrebnu težinu. Koncertni bubanj je nešto tanji nego što bi trebao biti dok se kod reprodukcije kontrabasa i čela osjeća lagana plastičnost i nedostatak " drveta", zbog odsustva onih najfinijih harmonijskih detalja. U visokotonskom području uočena restrikcija dovodi pomanjkanja zraka i aure oko instrumenata te je otežana lokacija istih u prostoru. Stvar se dodatno komplicira ukoliko se zvučna slika počne puniti mnoštvom instrumenata pa je fokus u tom slučaju nešto slabiji. Gornje srednjotonsko područje sa prelazom na visokotonsko odlikuje tipičan digitalan prizvuk koji je i inače rak rana digitalnih uređaja iz tog vremena. On se manifestira kao prenaglašenost harmonika na uštrb osnovnog tona koji se naročito osjeća kod violinskog korpusa pa dovodi do laganog napora pri slušanju. Prelaskom na skuplji set-up, ta je mana bila još uočljivija zbog povećane rezolucije sistema gdje kombinacija Denon PMA-SA1 + KEF-203 + Kimber Select + Trifocal ne oprašta greške i timbralne nekorektnosti. Ta karakteristika može se ponekad protumačiti kao poboljšana rezolucija zbog "naglašene prisutnosti" nekih detalja što je naravno potpuno pogrešno.

Vrline...
Prelaskom na lakše glazbene uratke situacija se rapidno poboljšavala te se D-731 u takvim slučajevima puno bolje snalazi. Manji Jazz sastavi pravi su pogodak i ne predstavljaju problem. Ženski, a naročito muški vokali su dobro reproducirani i smješteni u prostoru. Player vjerno prenosi dinamičke udare, pa nerijetko ostanete "štrecnuti" žestinom zvuka. Ta karakteristika naročito je došla do izražaja kod slušanja rock i pop glazbe pa zvuk dobiven sa takvom vrstom glazbe možemo nazvati vrlo zabavnim.

Rezime...
Zbog, u svoje vrijeme, visoke cijene ovog uređaja test je odrađen pod apsolutnim kriterijima pa se možda nekome može učiniti da sam bio prestrog. Uočene karakteristike tijekom testa govore u kakvom set-upu bi se ovaj player mogao dobro snaći. Pojačalo i zvučnici koji u kombinaciji lagano naginju loudness zvuku bili bi idealan partner ovoj mašini. U tom slučaju uočena lagana restrikcija frekvencijskih ekstrema bit će kompenzirana kao i neke nepreciznosti u višem srednjotonskom području.

Koliko vrijedi Studer D-731?
Navedeni uređaj se, naravno, može nabaviti u second handu. I to ne lako. Vrijednost uređaja ovisi iz kuta gledanja. Kao studijski player vrijedi svaki lipe i sve namjene profesionalnog tipa pravi su "piece of cake" za D-731. U audiofilskom smislu situacija je nešto drukčija. Eventualnog konzumenta ne treba zavarati, u svoje vrijeme, visoka cijena koštanja. U toj cijeni se nalaze sasvim druge karakteristike i mnoge od njih potpuno nevažne prosječnom audiofilu. Test je pokazao da je usporedba sa High-End playerom Denon DCD-SA1 bespredmetna.
Druga uspoređena kombinacija (Sony + Northstar) spada u rang cijena cca 1500 Eura i u njima se još nalaze recimo Marantz CD-17, Linn Genki, Quad CDP 99 i još neki drugi. Navedeni playeri će nadsvirati Studera, mada ne tako uvjerljivo kao Denon. Silaskom u niže cjenovne razrede situacija se mijenja i tu se već nalaze playeri sa podosta mana i mislim da će se tu D-731 dobro snaći.
Dodatna opcija koja se otvara vlasnicima Studera D-731 je mogućnost modificiranja i tvikanja uređaja s obzirom na to da se radi o vrlo poznatom i cijenjenom transportu. Što bi se tada dogodilo, ne želim špekulirati. Vješte ruke i pametna glava bi u ovom slučaju mogle svašta napraviti...
NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


SIM Audio Moon LP5.3RS
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
AudioCinema Art & Colibri Labs u Rijeci
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Wadia 170iTransport
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod dock
napisao: Milan rupić
Bryston BP26DA
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
IFA 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu