Hi-Fi

pretraga  


Opera Mini - Audiofil - feel the sound - Zvučnik

Opera Mini

Napraviti istinski drugačije zvučničke kutije sve je samo ne jednostavan zadatak. A kad pritom takvo što i ne smije koštati bogatstvo, onda se ionako uzak dijapazon mogućnosti drastično sužava. I zato ne traba uzeti za zlo onima koji malo provire u tuđe dvorište, pa im onda proizvodi prilično sliče "susjedovoj djeci". Ako oni sami zbog toga nemaju problema sa susjedom, konačnim korisnicima vizualna, pa i koncepcijska sličnost ne bi trebala puno smetati. Poglavitio u slučaju kad takav "sličan" proizvod stoji manje od onoga po čijem je uzoru napravljen, a istvremeno može pružiti glazbenu prezentaciju vrlo sličnu onoj proizvoda po kojem je nastao.

Protiv vibracija
Opera Mini su najmanje iz Operine vrhunske serije Callas. Oblikom vrhunski izrađenog kabineta, čije se zaobljene bočne stranice aerodinamički sužavaju prema stražnjem dijelu, posve su slične ostalim modelima iz serije. Materijal od kojeg su kabineti sazdani kombinacija je šperploče, mediapana i punog drveta, a uska prednja ploča na kojoj su ovješene zvučničke jedinice je presvučena kožom. Ovo prvo učinjeno da bi se kabinet učinio čvrstim, teškim i otpornim na vibracije i rezonancije, što je posebno važno za točnost reprodukcije bas frekvencija, a potonje da bi se visoke čim manje ogibale i odbijale od prednje ploče.
Precizno proračunat i ugođen otvor na dnu prednje strane kabineta jasno govori o bas refleks ustroju ovih zvučničkih kutija. Zahvaljujući njemu, polipropilenska membrana bas jedinice maloga promjera ovješena na košaru pravim gumenim ovjesom pomiče se vrlo precizno i ne gubi kontrolu ni pri najnižim frekvencijama koje je u stanju iznijeti. Preciznosti pomicanja pripomaže i njezina mala površina, zbog čega je i fleksija membrane neznatna, što pridonosu smanjenu koloracija. Pokretna zavojnica je namotana na aluminijsku jezgru što pridonsi boljoj dispaciji topline. Novorazvijeni visokotonac, kućišta pojačanog staklenim vlaknima, ima vakumom oblikovanu kupolastu membranu od svile iza koje je u tvornici posebno proračunata i ugođena dekompresijska komora. Prednosti toga itekako su se dobro mogle uočiti pri reprodukciji tranzijentne strukture glazbe, kao i u iznošenju trantijentne brzine. Kutije su antimagnetički oklopljene, što ih čini primjerenima i za sustave kućnoga kina, a na njihovo stražnjoj strani je par vrhunskih zvučničkih priključaka koji masivnošću nadmašuju očekivanja od ovako malenih kutija, nadmašujući kvalitetom i izgledom i one na mnogo skupljim i većim zvučničkim kutijama.

Mogu i s velikom glazbom
Većinu prednosti koje imaju male kutije uočljive su i kod Opera Mini - brzina zvuka, niska razina koloracija, dobro slikanje fizičkih dimenzija zvuka. Ne samo da sa svim time dobro izlaze na kraj, već te prednosti iskazuju naglašeno dobro. Izvrsno se to pokazalo pri reproduciji manjih glazbenih stavava. Današnji način sviranja barokne glazbe, kako to ponajbolje pokazuju Il Giardino Armonico pod vodstvom flautista Giovannija Antoninija, zahtijeva od zvučnika potpunu neutralnost kako bi se mogla uočiti fina distinkcija između zvuka novih i izvornih instrumenata na kakvima se danas uglavnom izvodi barokna glazba. A Opera Mini su se u tome pokazale vrlo uspješnima, poglavito u gotovo potpunom izostanku koloracije (osima neznatnih u najdonjem dijelu spektra kojeg su u stanju iznijeti). Lijepo se to može čuti na disku s Vivaldijevim Koncertima za violinu na kojem gostuje sjajna mlada violinistica Viktoria Mullova (Amadesu194-2). S druge strane, mane im baš ne bodu uha. Bas je baš takav kakav očekujete od kvalitetnih malih kutija - čvrst, okretan, točan i velik baš koliko je to ukusno. Eak, ako bi cjepidlačili, rekli bi da ide u plus, a ne u minus. Što se podnošenja snage tiče, tu su još uvjerljivije, tako da ni s glazbom koja daleko nadmašuje njihovu namjenu, nisu imale egzistencijalnih problema. Dinamički su vrlo fleksibilne i frekvencijski uravnotežene, tako da im se dijelovi spektra gotovo osmozno prožimaju. Prostorne dimenzije zvuka ne predočavaju sasvim precizno, poglavito dubinsku, ali ni za jednu od njih, pa ni visinsku, slušatelj neće biti zakinut. I, da, nemojte potcijeniti ove male kutije spajajući ih s prosječnim, slabašnim pojačalom. Puno bolje rade s jačim, dvostruko jačim od preporučenoga. Uz dužan oprez s potenciometrom za glasnoću... Da se, uz svjesnu žrtvu najdonjeg dijela frekvencijskog spektra, s Operama Mini moglo uživati i u glazbi većih gabarita, čulo se pri reprodukciji SACD diska na kojem mladi kineski klavirski virtuoz Lang Lang izvodi 2. Rahmanjinovljev klavirski koncert i Paganinijevu Rapsodiju u pratniji Orkestra Marijinskog teatra pod vodstvom Valeryja Gergijeva (Deutsche Gramofon). Široki i masivni akordi iznad donjeg limita zvučnika bili su vrlo dobro izneseni, dinamičko suženje moglo se čuti sam pri brzoj izmjeni - vrlo glasnih - klavirskih ataka u Paganinijevoj skladbi, a ispada iz linearnosti gotovo da se nije moglo primjetiti.

Zaključak
Opera mini su, unatoč svojoj minijaturnosti i vizualnoj eleganciji robustne kutije privlačnog izgleda, sposobne podnijeti puno snage i pretvoriti je u precizan i muzikalan zvuk, ne tako slabašnog basa na kakav smo navikli čuti iz kabineta takvih dimenzija.INFO BOX

Opera Mini
Dvostazne, bas refleks. Bas jedinica 11.5 mm, visokotonac 2.5 mm. Frekvencijski odziv 40 Hz - 20 kHz. Rez na 2000 kHz. Podnosi 60 W. Osjetljivost 89 dB. Impedancija 8 ohma. Dimenzije 276 x 146 x 250 mm. Masa jedne kutije 6 kg.

Cijena: 5.931,00 kn

Ustupio: Audio Art
01/4847-875
www.audiocinema-art.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 90%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 97%NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


ProAc Response D2
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Tomislav Gašparić
Transparent Audio PowerIsolator Reference
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Strujni filter
napisao: Milan Rupić
SIM Audio Moon LP5.3RS
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
AudioCinema Art & Colibri Labs u Rijeci
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Wadia 170iTransport
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod dock
napisao: Milan rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu