Hi-Fi

pretraga  


Cambridge Audio Azur 340A + 340C + Pacific analog - Audiofil - feel the sound - Integrirano pojačalo & CD player & Interkonekt

Cambridge Audio Azur 340A + 340C + Pacific analog

Zmajček


Opet ja dobio stereo setup, ovaj put i sa pripadajućim interkonektom. Pa ljudi moji dokle će to tako!? Ali nema veze. Ova recenzija je rađena toliko dugo upravo zato što ovaj entry-level setup toliko dobro svira, a znao sam da, čim završim testiranje, morati ću ga vratiti.

CA
Iz domovine dobrog zvuka dolazi nam na test komplet uređaja predviđenih za entry-level segment audiofilskog tržišta. Proizvođač, Cambridge Audio počeo je sa radom 1968. godine i svojom filozofijom krenuo u bespoštednu borbu sa etabliranom japanskom konkurencijom. "Kojom filozofijom?"; pitate se. Cambridge Audio jedna je od rijetkih firmi koja iz svakog svojeg proizvoda izvlači i pruža krajnji maksimum u cijenovnoj kategoriji u koju on ulazi. Počevši sa optimizacijom sklopova, preko odličnog dizajna pa do performansi koje uvjerljivo nadilaze kapacitete konkurencije. Firma je to koja nam je pružila mnogo inovativnih riješenja. Eak se i moja malenkost sjeća DacMagic-a iz 90-ih godina sada prošlog stoljeća. Možda je još zgodno pripomenuti da firma upošljava preko 20 vrhunskih inženjera zaduženih za kreiranje "gušta" za nas obične smrtnike.
"Mašinerija" koju sam dobio na test, samo je dokaz da i danas (barem u stereo segmentu) za sve gore napisano postoje dobri argumenti.

Mašinerija

Svaki put kada vidim pakiranje CA uređaja pitam se: "Koji je vrag drugim proizvođačima da ne mogu barem slično izmisliti?" O.K. kutija je za cipele. Ali od debelog plastificiranog kartona i sa (pazite sad ovo) RUEKOM za nošenje. Praktično, ili? A sadržaj iste je ono što će Vas tek oduševiti. Za moj ukus, Cambridge-i su prava vizualna poslastica - tanki, elegantni, neopterečeni brdom tipaka i krasni neovisno o boji. Obzirom da sam na test dobio svijetli amp i tamni player mogu reči da ne možete fulati bez obzira koju boju odabrali, čak i ovako šareni izgledaju dobro.
Eini se da je plavo osvijteljenje hit novih generacija: plave LED-ice napajanja, plavi display...očito su vicevi o plavušama uzeli danak i kod proizvođača elektronike... A tipke ton blendi i balansa na pojačalu - dovoljno je reči da nisu okrugle. Pa blago proširene prednje ploče...čak i najtvrdokornije gospođe moraju popustiti pred izgledom ovih uradaka. Da ne spominjem i pozlačene terminale. A prava poslastica tek slijedi: daljinski upravljači. U ime praktičnosti dovoljan je samo jedan jer su kontrole za CD player smještene i na daljincu od ampa, ali to nije čar, a ni posebnost. Ono što je specifično kod ovih daljinaca je kompletan dizajn. Masivni, sa aluminjskim gornjim pločama, tipki izrađenih od fine gume. Tipkovinca odlično organiziranih i jednostavnih za korištenje, a najbitnije je da sve prolazi glatko pod prstićima jedne ruke. Ukratko, tip daljinaca koje, u "normalnim" okolnostima, dobivate tek sa uređajima nekoliko puta skupljim od ove skromne kombinacije.
Nakon što se prvi dojmovi slegnu, objektivno pitanje koje se nametne svakom hifisti namjerniku bilo bi: "Jeftin uređaj, velika šminka, da li je to to jer uz sav 'repro materijal' utučen u vanjski izgled što ostaje za utrpati unutra?" Puno gospodo, puno.

Priprema, pozor, pali hifu!
E sad bi vas ja još trebao i zamarati tehnikalijama, ali, iskreno, nemam preveliku želju. Zašto? Otprilike iz ovog razloga: Otvorih ja malo (što bi forumski kolega Gasho rekao) "rajngle" i primjetih...primjetih...ovaj...hmmm...ništa, al ama baš ništa posebno. Eak i manje od toga. Rekao bi čovjek: "Bože sačuvaj! Pa kako ovo uopće radi?" A ono radi! I to još kako. Ukratko: Amp je AB klasa, 40 W po kanalu pri 8 ohma sa svim standardnim ulazima izlazima i kontrolama na prednjoj ploči.

CD je pak "ljepotica" koja koristi Sony transport i 96 kHz/24-bit-ni upsampling (probajte pogoditi čiji, he, he).
A sad mala digresija: CA Pacific interkonekt. Bakreni kabel, standardnog, koaksijalnog ustroja, kvalitetnih pozlačenih RCA konketora, dobro odmjerenih za nalijeganje na terminale, smjer dolazi "serijski" označen na vanjskoj izolaciji, bla, bla, bla. Uglavnom, spojim ja to malo na svoj uobičajeni setup i malo (nakon tri dana usviravanja) sjednem poslušati. Fino nešto svira, mekano, toplo...a ha! Još mi se lampe nisu zagrijale.;-) Malo kasnije, opet ja sjednem. I dalje nešto fino, mekano, više nije tako toplo ali radi dobro. Malo Patricie Barber i njezinog Modern Cool-a i bi dobro. Rezolucija u klasi kabela od petstotinjak kn vrlo dobra, pozicije instrumenata su i dalje tu što naravno vodi zaključku da je i stage ispravan. Nedostatak zraka, "kraći" bas i blago nazalni vokali su zanemarive primjedbe, pogotvo kada znate da su ovo nedostaci u odnosu na pet puta skuplji interkonekt. Vođen primišlju kako je ovo kabel koji bi ipak najbolje "legao" u za to preporučen sustav, krenuo sam na slušanje kompletića mi složenog u polici.
No da. Taj isti kompletić, složen u polici, nakon tjedan dana usviravanja podvrgnut je rigoroznom "maltretiranju" sa najrazličitijm glazbenim žanrovima.
Prvi na redu, bio je lagani jazz sa omiljenim mi izvođačima Patriciom Barber, Ray Brown triom i Bennyem Watersom. Brzina kojom se sve odigrava je odlična za sustav ovog razreda. Bubnjarski i saksofonski soloi odrađeni su u dahu bez zastajkivanja i privida prekida, znači fluidno i dinamično. Bas sekcija je sveprisutna, blago odrezana ali uvijek nazočna i upečatljiva. Mekoća metlica koje prelaze preko činela je ostala na dovoljno rezolutnoj razini da godi uhu. Trube su malo an face ali ne i preoštre. Vokali su rezolutni bez pretjerivanja ili "uvlačenja" u stage. Sastavi imaju pozicijiu, a pri live izvedbama zadržana je dovoljna količina detalja za predočiti si mjesto radnje. Eak ni legendarni hammond iz pjesme Black Magic Woman sa albuma Companion, Patricie Barber ne zvuči kao Casio klavijature već kao hammond.
Bryan Adams, Bruce Springsteen i Queen otkrili su sve čari slušanja rocka, od laganica tipa Everything I Do..., preko težeg Born in the USA pa do ekstremnog Bohemian Rapsodya, sustav se nosio sa svom silom elktrički "izbrijanih" i amplficiranih instrumenata sa lakočom te je suptilno isporučivao čaroliju melodioznih rock skladbi. BTW, ovo je setup koji vrlo malo "svojega" unosi u glazbu.
Elektronički ritmovi su zadovoljili čak i ukuse susjeda pa me je tako jedan koji živi kat iznad pitao: "Kad će opet tulum"? Nakon zabezeknutog upita o kakvom tulumu priča, konstatirali smo da je bio kod kuće taman kada sam malo glasnije slušao Sambu Adagio by Safri Duo. Cool.
Richetrova (Philips) svirka poznatih klavirskih izvedbi unijela je blagi nemir u najdonji spektar koji se, unatoč tome pokazao doraslim "prepoznavanju" udara batića pri brzo cirkulirajućim prelazima preko silnih oktava ovog instrumenta. Iako, umjereno, uvijek ugodno. Mahlerova peta simfonija (Telarc, B. Zander, Chichago filharmonija) predstavila je prvi sraz sa maksimumom informacija koje sustav mora isporučiti. Kako bi približio ugođaj velike hale malo sam i "podebljao" glasnoću. Očekivane "borbe" sa dinamikom i "prešutnim" ppp dionicama su se, za divno čudo svele na apsolutni minimum kada pričamo o sustavu ove cijene. Timbralna korektnost instrumenata ostala je na dovoljnoj razini kako bi se razlikovale sve sekcije jedne filharmonije, te je jedina moguća zamjerka, koja to i nije, bila povremeno "gubljenje" pojačala pri većim dinamičkim udarima. Molim da imate u vidu da ipak pričamo o pojačalu male snage (40 W) koje vjerovatno nije a priori konstruirano za fanatične ljubitelje klasične glazbe. Time rečenim, u stvari se amp nosio fantastično sa svim sadržajima koji su mu bili zadani. Iste pohvale vrijede i za player koji je dužnost isporučivanja materijala na amplificiranje odradio bez prigovora, kao i poveznici među uređajima, Pacific interkonektu. Kabel je to koji i kao zaseban kabel pruža vrlo dobre performanse u svojoj kategoriji ali tek kada ga uparite sa elektronikom matičnog proizvođača, pokazuje se u punom sjaju.

SUBJEKTIVNO MIŠLJENJE
Za zadanu cijenu, pričamo o sustavu kojem je vrlo teško pronači manu. Suptilnost, dinamika i autoritet koji isporučuje, uz minimalne primjese svoje "osobnosti", čine ga idealnim B setupom ili odličnim izborom za audiofile početnike. Dodajte ovome vizulani "štih" i daljinske upravljače koji su apsolutni vrh ponude u krugu nekoliko cijenovnih razreda i sami možete zaključiti da CA ulazi u Top 3 setupa ovogodišnje blagdanske entry-level Hi-Fi shopping liste.INFO BOX

Cijena:
340C player: 1.841,40 kn
340A pojačalo: 1.701,00 kn
Pacific interkonekt: 340,00 kn


Ustupio:v Audio Art
01/4847-875
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Suptilan, neutralan i svestran sustav. "To die for" daljinci.
moglo bi bolje
Morao sam ga vratiti;-)

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


NAD M5 Master Series
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD/SACD player
napisao: Milan Rupić
Burmester 061
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić
Usher S-520
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Daniel Modrić
NAD C325BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić
Ayre CD CX-7e
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu