Hi-Fi

pretraga  


Primare CD21 - Audiofil - feel the sound - CD player

Primare CD21

Švedski titan


Što dobijete kada danski dizajner i audiofil počne mutiti sa švedskim proizvođačima audio opreme? Primare dakako.

Točno u prošli četvrtak, poštovani kolega forumaš Franc nazove me na mobitel i priupita da li bi slučajno moje visočanstvo ;-) bilo voljno skoknuti do AudioArta po nekakav CD Player na test. Nakon kračeg dvoumljenja i pri spomenu imena Primare, odlučio sam, ipak, se zaputiti u smjeru Mesničke ulice. Po dolasku sam dobio "sačekušu" u obližnjem kafiću tako da sam uređaj mogao pokupiti tek po konzumaciji kave sa kolegama. Nakon "odrađenog" druženja sam napokon ušetao u prodavaonicu kako bih na kraju i zaprimio uređaj. Standardna "kutija za cipele", uobičajeno pakiranje kod večine proizvođača, u kutiji daljinac, baterije, upute za rukovanje, strujni kabel (euro konektor: čitaj mogućnost igranja sa strujnim kabelima) i na kraju jedan usvirani (bar su tako dečki iz AudioArta rekli) CD21. Ipak sam se odlučio staviti stvarčicu dva dana da radi na repeatu da mi malo "legne" u setup.Tehnikalije
Dok se Player usviravao, odlučio sam pozornije posvetiti pažnju tehničkoj izvedbi uređaja, a naknadno i zaviriti malo "ispod haube". Što sam u stvari dobio? Otprilike, deset kilograma matiranog čelika (gdje masa i čelična slitina služe umrtvljivanju uređaja) u kućištu boje titana, koje moram priznati, daje dašak egzotike uređaju. Prednja ploča je izvedena tako da djeluje odvojeno od ostatka uređaja, a ovakav dizajn ima i svoju praktičnu stranu: moguće intereferencije koje bi mogle dolaziti od uključenog displaya uvelike su umanjenje. Središnje smještena ladica transporta iznad preglednog višesegmentnog LE displaya te po tri tipke smještene lijevo i desno od displaya daju dojam simetrije i umjerenog asketskog dizajna. Tipka za paljenje (uobičajeno za Titanium verziju) je sakrivena ispod uređaja u prednjem lijevom uglu. Sa stražnje strane sam pronašao euro utičnicu za strujni kabel smještenu na desnoj strani, a u sredini dominiraju dva reda priključaka: donji red (sa lijeva na desno) se sastoji od koaksijalnog digitalnog audio izlaza, zatim optičkog i XLR audio izlaza. U gornjem redu su se smjestili IR ulaz, data (UTP) ulaz i RS-232 port. Skroz lijevo nalaze se i standardni RCA analogni audio izlazi. Uređaj stoji na tri nosača od kojih su dva prednje smještena u lijevom i desnom uglu, a jedan stražnji, središnje je pozicioniran. Ovdje imam mali prigovor na stabilnost ali to je više osobna zamjerka nego konkretna mana. Otprilike toliko o vanjskom izgledu, a što se krije u utrobi ove "beštije" slijedi.

Elektronika
Pogled unutra otkriva besprijekornu topologiju koja me je neodoljivo podsječala na izgled PowerMaca G5. DVS transport (Primareova umotvorina) radi bešumno i gotovo bez ikakvih vibracija te se može pronači i u većem bratu, modelu CD31. Mreža se dijeli na osam zasebnih stabliziranih izvora koji napajaju svaku sekciju uređaja odvojeno. Ultraprecizni oscilatori te Burr-Brownov DIR 1703 zaduženi su za "ubijanje" neželjenog jittera. Kad sam već kod Burr-Browna, DAC-ovi su PCM 1738, jedan po kanalu, za one manje upoznate sa karakteristikama ovo su 24 bit / 96 kHz DAC-ovi. Ukupan dojam "iznutrica" ima predispoziciju za modanje i upgrade što će DIY populacija znati cijeniti.

Kodo, Ubu Suna...
...su također japanski Kodo bubnjari koje sam koristio prilikom slušnog testa. Iako je Za Ondekoza komercijalno jako dobro "plasirana", Ubu Suna imaju tradicionalistički pristup Kodou. Dobra pozicija i timbralna korektnost bubnjeva bila je narušena jedino malko odrezanim basom, ali da se dobro osjetila veličina Kodo bubnja, je. Lagani jazz korišten je za provjeru solo vokalnih dionica pa sam tako iskoristio dvije suprotnosti jazza, Patriciu Barber kao predstavnicu "old school" jazza i Dianu Krall kao novu zvijezdu na sceni koja koristi primjese atraktivnih melodija kako bi se povećao broj slušatelja. Raspon Patricinog glasa i baršunast Dianin vokal uvjerili su me da Primare odrađuje pojedinačne vokale bez puno muke i vrlo kvalitetno. Opet mala zamjerka ide najfinijim teksturama koje su povremeno nedostajale. Benny Waters pomogao mi je u prosudbi standardnih bubnjarskih dionica, trube i saksofona. Pa tako bubnjevi imaju mjesto, dubinu, visinu, veličinu (od malih prijelaza pa do bas bubnja) i jasne činele sa dobrim otplivom harmonika koji su precizno opisali koja činela je udarena u datom trenutku. Kad smo već kod metala i duhački instrumenti koje sam spomenuo su dobro odrađeni. Pogotovo truba kod koje sam primjetio da većina slušača ne voli timbralno korektan zvuk trube jer im je pretjerano iritantan. E pa žao mi je narode, zamolite frenda "pleh muzikaša" da vam odsvira koju na trubici na dva metra udaljenosti pa ćete shvatiti o čemu pričam. U2, Eagles, Mark Knopfler, Joe Satriani...rock uglavnom sa kojim se Primare poigravao bez apsolutno i jedne jedine zamjerke. Vangelis, Music Instructor, Yello i Piet Blank bili su slušna referenca za elektroničku glazbu i ovdje sam stekao interesantan dojam da od svih glazbenih žanrova CD21 najbolje prezentira upravo ovaj. Dosta zagrijavanja, uslijedio je i ultimativni test: klasika. Mozartov Requiem prezentirao je zborno pjevanje u punom sjaju i bez većih zamjerki iako je povremeno nedostajalo malo "zraka". Prvi problemi došli su tek sa Mahlerovom Prvom simfonijom. Iako ne mogu reči da su to boljke zbog kojih bi čovjek bio zlopamtilo, ove sitnice su prisutne pa ih i moram napomenuti. Blagi gubitak definicije prilikom dinamičkih udara i "razmuljanost" zvučne slike, gubitak visinske perspektive i nedostatak sitnih detalja te za to vezano i povremeno smanjena mikrodinamika. No upravo pričamo o glazbenom izričaju koji zahtijeva daleko više kategorije playera za pravilnu reprodukciju te samim time i zaključak je da su ovo sitnice koje se javljaju kod svih uređaja u ovom cjenovnom razredu.

Sud prestrašni
Ukupan dojam koji sam stekao je pozitivan. Generalno gledano, vrlo robusan i kvalitetan uređaj, zvukovno uglavnom neutralnog karaktera, povremeno tamnijeg, nešto hladnijeg i analitičnijeg zvuka. Nosi se sa svim tipovima glazbe vrlo kvalitetno te je dobar all rounder koji pomalo "zapinje" tek na najkompleksnijim glazbenim žanrovima.INFO BOX

Primare CD21
CD Player
Cijena: 7700 kn

Tehničke specifikacije:
Transport: Primare DVS
DAC: Burr-Brown PCM 1738
Analogni izlazi: 2.0 VRMS (RCA)
Izlazna impedancija: 100 Ohm
Frek. odziv: 20 Hz- 20 kHz, harmonička izobličenja <0.01%
Digitalni izlazi: 75 Ohm koaksijalni, 110 Ohm AES / EBU (XLR), TOSLINK (optički)
Omjer signal - šum: 105 dBA
Potrošnja: 40 W u radu, <16 W u standby modu
Dimenzije: 430 x 385 x 100 mm
Masa uređaja: 10 kg

Ustupio na test:
AudioArt, Mesnička 9, 10 000 Zagreb, Tel: 01 / 4847-875,
www.audio-art.net
OCJENA
Izrada: 90%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 90%

Ukupno: 93%


pozitivno
Podjednako dobra reprodukcija svih glazbenih žanrova
moglo bi bolje
Možda nije uvijek potpuno neutralan i na trenutke čak prehladan, daljinski upravljač nije na razini uređaja

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Energy Connoisseur C7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
Rotel RB 1080
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Izlazno pojačalo
napisao: Darko Brlečić
Musical Fidelity X-150 / X-RAY V3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Hifi sustav
napisao: Darko Brlečić
KEF XQ 3
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnik
napisao: Darko Brlečić
PMC - GB1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski zvučnik
napisao: žac

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu