Hi-Fi

pretraga  


Unison Research - Unico SE - Audiofil - feel the sound - Integrirano hibridno pojačalo

Unison Research - Unico SE

Unison Research je tvrtka koja je u našim krajevim poznata po vrlo kvalitetnim audio uređajima. Mnogo je nas ljubiteja glazbe uživalo u reprodukciji široke palete proizvoda ovog proizvođača. U prvom kvartalu ove godine Unison Research je odlučio nadograditi vrlo uspješnu seriju hibridnih integriranih pojačala iz serije Unico i tako tržištu ponudio model Unico SE. Novi Unico je doživio mnoge promjene u odnosu na bazni model. Kućište pojačala dizajnerski nije mijenjano. Jedina razlika koju ćete primjetiti da je sad uređaj nešto viši od predhodnika. Topologija pojačala je podijeljena u dvije cjeline, prva sekcija sadrži predpojačivački sklop sa dvije triode dok je druga izlazni sklop sa bipolarnim i mosfet tranzistorima. Razlog ovakve podjele je, smanjivanje međusobne interferencije lampaškog i tranzistorskog sklopa, poboljšanje ukupnih soničnih perfomansi uređaja te omugućavanje izlaznom sklopu da što bolje reproducira signal koji mu pošalje predpojačalo. Inženjerski tim ovog proizvođača se nije oslanjao samo na mjerenja nego suproveli mnogo vremena u preslušavanju raznih modela zvučnika i ostale elektronike kako bi uređaj podesili za optimalne perfomanse.

Predpojačivački sklop Unico SE pojačala baziran je na dvije ECC82 - 12AU7 triode doživio je korjenite topološke promjene i prema riječima konstruktora će se ugrađivati i u ostale uređaje ovog proizvođača. Kako bi se izbjeglo manualno podešavanje biasa trioda ugrađen je naposki regulator koji kontrolira bias i podešava ga blizu nule unutar 1mV.

Izlazni dio je također doživo mnoga unaprijeđenja i promjene. Za razliku od dosadašnjih hibridnih modela Unico i Unico P, novi model ima najviše snage, 140 W pri impedanciji od 8 Ohm-a. Pojačačivačka sekcija je načinjena u dual syimetrical ustroju i kao što smo rekli koristi bipolarne i mosfet tranzistore. Zahvaljujući takvoh konfiguraciji Unico SE se može pohvaliti vrlo brzim odzivom i robusnim radom.


Zvuk

Iako uređaj koji je stigao na test nije bio usviran, već se na prvoj noti moglo naslutiti da se radi o kvalitetnom uređaju. Nakon osamdesetak sati usviravanja mogli smo početi i ozbiljnije slušanje. Kroz sve vrijeme usviravanja lako se mogla čuti fina preobrazba iz već naoko dobrog zvuka u zvuk prepun detalja koji glazbu čine životnom i ugodnom za slušanje. Jedna od glavnih odlika ovog uređaja je svakako i gotovo 3D oslikavanje pozornice koja je široka i gotovo da se fizički osjeća prazan prostor između glazbenika u studiu. Niskotonsko područje je vrlo dobro definirano sa odličnom dinamikom i još boljom kontrolom koja je poželjna pri slušanju zahtjevnih glazbenih djela. Kao odličan test dinamike će sigurno dobro poslužiti japanski bubnjari ONDEKOZA: Dotou Banri (Long Journey of the Surging Wave) koje smo početkom godine mogli i uživo gledati u koncertnom izdanju. Unico SE odlično prenosi energiju sa besprijekornom dinamikom i kontrolom koja je potrebna da bi pozornica prepuna udaralki ostala postojana i dobro oslikana.

Shirley Horn i album Want Forget Me je jedan od albuma koji me se dojmio družeći se s ovim pojačalom. Klavirske dionice uz ostatak jazz banda kao i glas glazbenice su toliko životno izneseni pred slušatelja da jednostavno morate uživati u glazbi. Oslikavanje pozornice i brze izmjene ritma nisu bile nikakva prepreka za ovo pojačalo. Isto se može reći i za Patriciu Barber i album Verse koji se može podičiti priličnom dozom dionica kontrabasa koji je dinamično vrlo dobro prezentiran uz izuzetnu kontolu zvučnika.

G.Verdi, Requiem je sigurno jedna od referenci koje ovo pojačalo odrađuje bez problema. Ogromna pozornica na kojoj se nalaze zbor i orkestralni sastav prikazana je do najmanjeg detalja dok su glazbeni uzleti odrađeni na zavidnom nivou.

Zaključak
Unico SE je sigurno jedno od zanimljivijih uređaja koje sam imao zadovoljstvo slušati u vlastitoj slušaonici. Odlična kontrola zvučnika detaljnost, dinamika te lakoća i uglađenost s kojom se odnosi prema najrazličitijim glazbenim djelima su samo neki epiteti kojima se ovaj uređaj može okarakterizirati. Jedino što bi mu se moglo prigovoriti je plastični daljinski upravljač koji se izradom nikako ne uklapa uz ovaj uređaj ali sam siguran da se taj nedostatak vrlo brzo zaboravlja već nakon par glazbenih naslova...INFO BOX

Unison Research - Unico SE
Integrirano hibridno pojačalo
Cijena: sa phonom 11.900 kn
bez phona 11.400 kn

Tehničke specifikacije:
Snaga: > 140 / kanal
Cijevi: 2 x ECC82 (12AU7 - 5814A)
Impedanca: 2 do 8 Ohm
Power consumption: 500 watt
Dimenzije (w x d x h): 435 x 340 x h.132 mm
Težina: 16,5 kg.

Ustupio:
Audio Art
Mesnička 9
Telefon: 01 4847 875
www.audio-art.net
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Odlična kontrola zvučnika detaljnost, dinamika, muzikalnost
moglo bi bolje
Daljinski upravljač

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Energy C-300
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
Xindak FS Gold
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučnički kabel
napisao: Dražen Kokanović
B&W tour the England
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: Bojan Pavković
München High End Show - M.O.C.- 25 - 28.5.2006.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Vlado Tomašević
B&W CM1
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Monitorski Zvučnik
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu