Hi-Fi

pretraga  


Audio Story - Horizon - Audiofil - feel the sound - Hifi podloga

Audio Story - Horizon

U današnje vrijeme "audio namještaj" spada u važniju kariku unutar hifi lanca. Sama svijest o potrebi odvojenih i integriranih polica i rackova prisutna je dosta dugo u razmišljanjima kako audiofila tako i u vašeg recenzenta. Razmišljanja autora ovoga teksta datiraju još od prije nekih dvadestak i više godina, kada je moja malenkost bila učestali gost ondašnjih starih audiofila. U njihovim domovima se mogla naći velika lepeza raznolikih projekata. Npr. Od klasičnih zidnih konzola za gramofon pa sve do egzotičnih kamenih bazena ispunjenih pijeskom...

Kako je vrijeme prolazilo tako je i vaš recenzent shvatio da se svaka karika u hifi lancu može nadograditi, dodatno oplemeniti ili u najgorem slučaju zamijeniti. Kada prosječni audiofil obiđe mnoštvo hifi trgovina i primijeti veliki izbor rackova, polica i platformi čija cijena ponekad premaši vrijednost pojedinih uređaja, može upasti u zabludu da je to jedino što postoji na ovom tržištu. Zbog svega navedenoga audiofili se okreću provjerenoj formuli koja se zove uradi sam. Ponekad takvi uratci imaju svojstva da eliminiraju vibracije, a ponekad imaju svojstva da estetski uljepšaju cjelokupan sustav. Da nebi sve ostalo na skupom uvozu pobrinula se mala tvrtka Audio Story. Sama tvrtka svoju je premijeru doživjela prije nekoliko godina na danima HAS-a (Hrvatske Audio Snage). Već se tada moglo naslutiti da u našoj državi postoje konkurentni audio proizvodi. Tvrtka Audio Story dolazi iz slavonskih krajeva čija se područja prelijevaju opojnim bojama žitorodnih polja i toplih hrastovih šuma. Glavni pokretač tvrtke g.Zoran ?orđević spada u one ljude koje se ne vidi niti čuje svaki dan. Njegov pristup ovoj problematici odskače od uobičajenog koji podrazumijeva striktna mjerenja i brzopotezni odabir materijala. Iako bogat duhom g.?orđević dodatnu ispiraciju nalazi u romanima, glazbi i filmovima. Za nedavnog posjeta Zagrebu, osobno mi je uručio audio platformu nove generacije. Sam izgled te platforme govori s koliko je to ljubavi i entuzijazma rađeno. Platforma HORIZON svojim dimenzijama dosta odskače od prijašnjih modela ali i od konkurencije. Dimenzije od 520mm širine, 420mm dubine i 70mm visine ne spadaju u bilo kakav standard niti mogu garantirati umontiravanje u standardne rackove. Prilikom izrade ništa nije prepušteno slučaju. Platforma je u odnosu na prve modele izrađena o raznih sendvič materijala koji su presvučeni posebnom vrstom kože dok je završna obrada prednje fronte i stražnje stranice rađena u aluminijumu. Za preciznost smještaja brinu se dvije male libele. Sama platforma leži na pet jednakih točaka. Zašto ? Pa sam konstruktor je želio da cjelokupna njezina masa djeluje na širu površinu i da se time poveća efikasnost. Sonične razlike koje se obično javljaju uslijed premještanja uređaja sa potpuno neadekvatnih polica na za njihov smještaj predviđenu platformu za prosječnog audiofila može biti više nego zanimljiva. Iako moja malenkost posjeduje respektabilan audio rack, želio sam se uvjeriti u sonične razlike između mehanički osjetljivog gramofona i kompaktnog cd playera.

Struktura vinilnog zapisa
Nakon prvih taktova glazbe bilo je očito da se platforma stopila s gramofonom u jednu kompaktnu cjelinu. Prilikom slušanja tamnoputih soul diva Roberte Flack i Arethe Franklin nisam se mogao oteti dojmu smanjenih koloracija, prozračnijeg zvuka, bolje bass definicije i preciznosti izvedbe. Imao sam osjećaj da mi se BM MC Silver obilato zahvaljuje na tome što sam joj podario stabilno okruženje kako bi ona mogla mirno kliziti po crnim brazdama. Sonično slavlje se nastavilo i sa Pat Methenyem i njegovim albumom Letter From Home. Ono što je posebno plijenilo moju pažnju su bile najtiše dionice kod naslovne skladbe. Iako su dinoice bile tihe timbralna prepoznatljivost instrumenata je bila više nego očita (čitaj čujna). Dajem veliki pljesak za HORIZON.

Struktura digitalnog zapisa
Za razliku od gramofona cd player je manje podložan parazitskim smetnjama i vibracijama. Nakon što sam player posjeo na platformu stigle su nove informacije. Zvuk akustičnih gitara sa albuma Stockholm Guitar Trio je napose nudio veliku količinu detalja povezanu u jednu tečnu cjelinu. Mirnoća, čistoća zvuka i dobra definicija pozornice svakako su karakteristike koje ispoljio player za vrijeme svog boravka na platformi. Kasnije su se u ladici playera izmjenjivali izvođači od Diane Krall pa sve do blues majstora Taj Mahala. Također su se i tu pokazale gore navedene karakteristike zvuka uz nešto bolju bass ekstenziju.

Zaključak
Sonično i dizajnerski HORIZON platforma posjeduje više nego realni potencijal da zauzme mjesto ispod vrlo kvalitetnog audio sustava. Zvučne razlike koje su se javljale prilikom promjene položaja audio uređaja bile su dovoljan razlog da moja malenkost poželi ovu platformu u svom sustavu. Platforma HORIZON me svojim djelovanjem podsjetila na stare istočnjačke ratnike koji su svojim mačevima tjerali strah u kosti potencijalnim osvajačima teritorija. Sudeći prema prikazanoj kvaliteti nema sumnje da će i ubuduće Audio Story platforme puniti domove audio fanova.

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


SIM Audio Moon LP5.3RS
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Fono pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
AudioCinema Art & Colibri Labs u Rijeci
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Reportaža
napisao: žac
Wadia 170iTransport
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod dock
napisao: Milan rupić
Bryston BP26DA
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
IFA 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu