Hi-Fi

pretraga  


no/LAB DSE 2+ - Audiofil - feel the sound - Izlazno pojačalo

no/LAB DSE 2+

Transparencija i snaga


Kada se na audio sceni pojavi neka nova firma svi rado želimo vidjeti donose li nam kakav napredak. Eesto se uređaji takvih firmi dobiju po vrlo povoljnoj cijeni koja nerijetko nakon afirmacije naraste i nekoliko puta. Još se sjećam kako sam za nekakvih 700 eura kupio Audio Analogue Puccini SE kada su bili potpuno nepoznati i nekoliko godina jako uživao u njegovom odličnom zvuku..
Novost se zove no/LAB i dolazi nam iz Hrvatske koja nema veliku tradiciju u izradi kvalitetnih audio uređaja, ali povremeno možemo biti svjedoci odličnim uradcima. Od nekoliko modela pojačala kojima se predstavlja ova firma na test smo dobili pojačalo DSE 2+. Radi se o pojačalu u rangu cijene oko 1500 eura.Opis:
Prema ustroju rada to je tranzistorsko push pull pojačalo koje radi u A/B klasi sa inovativnim detaljima izvedbe. Na prvi pogled u unutrašnjost uređaja iznenađeni smo sa dva velika transformatora snage po 1000VA te pločicom sa vrlo malo elektronike. Rekao bih da prvi dojam upućuje na istinski audiofilski proizvod. Pojačalo je dual-mono,a filtracija istosmjernog napona izvedena je sa 4 kondzatora kapaciteta 10 000 uF po kanalu U svakom izlaznom stupnju nalaze se po četiri vrlo snažna i kvalitetna mosfet tranzistora IRFP 250 proizvođača International Rectifier. Sve to osigurava ovom pojačalu snagu od 120W / 8 ohma. Sam dojam snage prilikom testa bio je još i veći.

Vanjski izgled pojačala nije na nivou unutrašnjeg. Dizajn je neugledan i neprepoznatljiv. Kutija sastavljena iz više dijelova ne ostavlja dojam čvrstoće. Prednja ploča je aluminijska debljine 8 mm. U uglovima je pričvršćena s četiri vijka što je trebalo riješiti na drugi način i tako poboljšati dizajn. Na stražnjoj strani nalazi se veliko hladilo koje je moralo biti u unutrašnjosti kutije i tako osigurati više mjesta za zvučničke i ulazne konektore. Na malom prostoru sada su stisnuti ulazni konektori, buksne za zvučnike, strujni prekidač i mrežni utikač. Također je na stražnjoj strani trebalo predvidjeti mjesta za osigurače. Zvučničke buksne su vrlo kvalitetne Supra Boxcon, a chinch konektori marke Cardas.

Zvuk:
Prvih nekoliko dana pojačalo je radilo na manjoj snazi i stvaralo laganu zvučnu kulisu u mom stanu. Nakon što je prošao period privikavanja došao je red na "ozbiljnije" slušanje, pa krenimo redom.
Već kod prvog slušanja može se primjetiti izuzetna transparencija ovog pojačala. To je njegova osnovna karakteristika i u tom segmentu podsjeća na mnogo skuplja pojačala i ona koja rade u A klasi. Zvučna slika je široka, sa mnogo zraka, a glazbenici su jasno pozicionirani. Dubokotonsko područje ima potrebnu dinamiku i tonovi su vrlo jasni. Pri samom pragu čujnosti dubokotonskog područja javlja se lagano zaobljenje. U ovom rangu cijene vrlo rijetko susrećemo pojačala koja imaju tako dobru kontrolu pri niskim frekvencijama kao što ima DSE 2+. Pravi test za ovo pojačalo je album Mickey Hart, Airto Moreira, Flora Purim - "Dafos" (Rykodisc - RCD 10108) . Snimka sa puno bubnjeva i udaraljki dala je priliku da DSE 2+ iskaže svu svoju snagu i izuzetan dinamički potencijal. Visoka rezolucija pomaže u razlikovanju velikog broja prisutnih udaraljki tako da glazba dobiva na zanimljivosti i atraktivnosti.Vjernost reprodukcije prostora je odlična. Refleksije zvuka o zidove prostorije u kojoj je nastala snimka ostavljaju na nas dojam kao da se pomiču predmeti u vašoj slušaonici. U jednom trenutku pri kraju skladbe "Psychopomp" pojavljuju se takve niskotonske turbulencije da je cijeli audio sustav na testu izdržljivosti. DSE 2+ uspješno je položio ovaj test i dobio prolaznu ocjenu. Slušajući "The gates of Dafos" i "Passage" može se primjetiti vrlo impresivna dubina scene. Visinski odnosi instrumenata su dobro prezentirani. Visoka rezolucija i transparencija omogućavaju da uvijek jasno čujemo udarac palice u bubanj pa tek onda zvuk što ga instrument proizvodi. Rezultati slušanja ove izuzetne snimke su vrlo dobri. Svega nekoliko puta pojačalo je malo izgubilo kontrolu u basu i pri izuzetnim glasnoćama u srednjim tonovima. Kada bi bilo još više tečnosti i muzikalnosti u visokim tonovima mogli bismo odmah ovo pojačalo ocijeniti pravim draguljem u svojoj cjenovnoj klasi.
Iako glazbeno različitog sadržaja album Holly Cole Trio - "Don't smoke in bed" (Manhattan/Blue Note - CDP 0777 7 81198 2 1) potvrdio je sve karakteristike ovog pojačala. Slušanjem uvodne skladbe "I can see clearly now" primjećujemo odličan timbar klavira i prekrasni glas Holly Cole koji je vrlo izražajan i snažan. Sve je zvučalo vrlo tečno s velikom količinom ritma i muzikalnosti. Bas je i ovdje imao laganu dozu zaobljenja pri najdubljim dionicama, ali je sve do tada imao odličnu dinamiku i izražajnost tako da mu možemo dati vrlo visoku ocjenu.
Na albumu Patricia Barber - "Companion"(Permonition/Blue Note 7243 5 22963 2 3) pojačalo nije prenijelo svu energiju kojom odiše ova snimka. Timbar je vrlo dobar. Izvođači su malo istaknuti prema naprijed što traži korekciju promjenom položaja zvučnika. Prezentacija prostora ide u širinu, ali manje u dubinu. Ovdje primjećujem vrlo dobru rezoluciju i dinamiku u basu.

Zaključak:
No/lab DSE 2+ je vrlo interesantno pojačalo koje će vas na prvo slušanje oboriti s nogu svojom transparencijom. Velika snaga i dinamika također su bitne kvalitete ovog pojačala. Veća tečnost u visokim tonovima dala bi ovom pojačalu epitet istinskog favorita u kategoriji do 2000 eura. Također je neophodno poraditi na boljem vanjskom dizajnu uređaja. Uz sve navedeno DSE 2+ je zaista odličan proizvod koji u svom cijenovnom razredu ima vrlo malo konkurenata. Zato poželimo da bude što više firmi poput no/LAB koje će nas i u budućnosti uveseljavati svojim audiofilskim proizvodima. Bravo!


Fotografije: Mario MendešINFO BOX

Proizvođač: no/LAB
Model: DSE 2+
gain: - 30dB
snaga:
- 2x120W / 8Ohm, minimalno, u cijelom audio rasponu
- 2x240W/ 4Ohm, minimalno, u cijelom audio rasponu
Faktor prigušenja: >100 (20Hz - 16kHz)
Fazni odziv: 20Hz - 20kHz ±5° max.
Frekvencijski raspon: DC-100kHz ± 0,3dB min.
Odnos signal/šum: > -100dB
Ukupna harmonicka izobličenja: (THD) <0,1%
Intermodulacijska izobličenja: (IMD) <0,1%
Dimenzije: 490 x 400 x 120 ŠxDxV
Masa: 20 kg

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Audio komponente
- Topping, SMSL i ostale kineske kutijice
Forum: Audio komponente
- elektronske cijevi, gdje kupiti?
Forum: Audiofil web
- Što bi s forumom?
Forum: Audio komponente
- Minidisc, koristi li to netko još..?
Forum: Audio komponente
- Dobre SH prilike
Forum: Audio komponente
- Ion

UPRAVO SE ČITA


Multimedia Hi-Fi Show-Zagreb 2008
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: žac
Audio Aero Capitole Classic SE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: CD Player
napisao: Erden Radončić
State-of-the-Art from Audio Art
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Prezentacija, Reportaža
napisao: žac
Revel Concerta F12
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
NAD C355BEE
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Integrirano pojačalo
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu