Hi-Fi

pretraga  


PMC - GB1 - Audiofil - feel the sound - Monitorski zvučnik

PMC - GB1

Professional Monitor Company Ltd. se u travnju mjesecu prošle godine odlučio na obnovu svoje ponude. Tako se na tržištu pojavio GB1 model čije je zadaća premostiti cjenovnu razliku između malih monitorskih zvučnika i većih samostojećih modela ovog proizvođača. Već smo toliko puta kroz naše recenzije objašnjavali TL tehnologiju i njene prednosti tako da se ovaj puta nećemo previše na tome zadržavati.

Opis
Prvo što ćete primjetiti nakon što počnete vaditi monitore iz njihovog pakiranja je njihova ne tako velika masa. Naime zvučnik teži 10,5 kg što je prosječna težina manjeg monitorskog zvučnika. Očito se proizvođač u zamjenu za debele stranice zvučničkog kabineta koji bi ga trebali učiniti neosjetljivim na rezonancije pouzdao u tanke pregrade koje čine transmisijski kanal i protežu se po cijeloj visini kutije te tako ukrućuju kabinet. Visina zvučnika je 870 mm, širina 155 mm dok je dubina kabineta 234mm. Frekvencijski raspon GB1 modela rasprostire se od zavidno niskih 29 Hz pa sve do 25 kHz što će znati cijeniti vlasnici nekog od SACD ili DVD-A playera. Osjetljivost zvučnika je 87 db /1 W/ 1m pri impedanciji od 8 Ohm-a. TL otvor se nalazi sa prednje strane kabineta tako da nebi trebalo biti problema sa neželjenim bas refleksijama od stražnjeg zida. U kompletu sa zvučnicima dolaze i podnožja sa šiljcima kojima se uspješno izbjegava interakcija sa podnom površinom. Zahvaljujući vitkom dizajnu, vizualno se vrlo lako se uklapa u prostor uz još jednu prednost a to je lak pravilan smještaj u slušaonici i pronalaženje tzv. sweet spota.

Zvučni test
Tijekom testiranja zvučnika korišten je Vecteur L-4.2 CD Player u kombinaciji sa Classe CP 35 / CA 100 amplifikacijom. Od zvučničkih kablova koristili smo Synergistic Research -Alpha. Već na prvu notu Dalievog CD samplera mogla se čuti kvaliteta zvučnika. Cijela soba je bila ispunjena zvukom sa vrlo detaljnom pozornicom koja se može opisati samo kao ogromna. Da smo imali ugašena svjetla u tom trenutku vjerojatno bi nam se činilo da imamo mnogo veći zvučnik pred nama. Iako je deklarirana zvučnička osjetljivost 87 db nije bilo nikakvih problema sa njihovim pogonjenjem. Eak bi se zakleo da je GB1 mnogo lakši teret za pojačalo nego moj dugogodišnji Dahlquist kojem je deklarirana osjetljivost u decibel ista. Vrlo je zanimljivo bilo čuti kako zvučnik i na maloj snazi ima i dalje onaj ozbiljan zvuk kroz cijeli zvučni spektar ne oduzimajući gotovo ništa od pozornice i detaljnog resporeda glazbenika u prostoru.
Kroz druženje sa ovim zvučnikom preslušavali smo najrazličitije materijale od klasike, jazza, rock & blues naslova pa sve do techno uradaka i jednostavno mu je teško naći neku manu. U svim glazbenim žanrovima DB1 se snalazi kao riba u vodi i i upješno prenosi emocije akustičnih sastava kao i brze bitove elektronske glazbe prepune umjeto stvorenih efekata. Možda se jedino može primjetiti mala koloracija glasa, posebno ženskih vokala ali na jedan ugodan način tako da to ovom modelu zapravo paše i pomaže prenošenju emocija na slušatelja. Prava vrijednost GB1 je njegova svestranost i spremnost da se uhvati u koštac sa narazličitijim glazbenim materijalima. Kao primjer njegove svestranosti bi naveo Mozartov Requiem u izvedbi bečke filharmonije je reproduciran u maestralnim manirima. Sve je krasila vrlo prostana i detaljna pozornica sa odličnim timbrom i glazbenicima koji se gotovo pogledom mogu pratiti. Srednjetonko područje bilo je otvoreno, visokotonsko područke vrlo detaljno i precizno dok je bas područje vrlo čvrsto i još bolje definirano. Album Diane Krall, The Look of Lovena GB1 zvučniku pravi je mali primjer tonske izbalansiranosti kroz cijeli zvučni spektar. Cijeli prateći orkestar sastavljen od gudačke i duhačke sekcije prenešen je vijerno i postojano dok je glas umjenice lagano pomaknut prema naprijed te imate osjećaj da je glazbenica pred vama, gotovo da je možete dotaknuti u prostoru.

Zaključak
GB1 je još jedan zvučnik iz PMC produkcije koji uspješno smanjuje jaz između isključivo profesionalnih i monitora namijenjenih kućnoj upotrebi. Kako je cijenom smješten tako da popuni prazninu između malih monitorskih modela i velikih ali nažalost višestruko skupljih monitora vjerujem da će naći svoje poklonike. Njegove kvalitete su detaljnost, prirodan i transparentan zvuk te njegova svestranost u izvedbi glazbe različitih žanrova. U svakom slučaju GB1 zaslužuje toplu preporuku.INFO BOX

Proizvođač : PMC
Model : GB11
Cijena : oko 12.000 KN

Ustupio:
AUDIO DREAM
Tel : 01/2981-126
www.audiodream.hr
OCJENA
Izrada: 100%

Performanse: 100%

Cijena / kvaliteta: 100%

Ukupno: 100%


pozitivno
Odlična reprodukcija u svim glazbenim žanrovima
moglo bi bolje
Ništa posebno

NOVO U FORUMU

Zadnjih 8 postova
Forum: Vinyl
- Koje LP-e slušate?
Forum: Vinyl
- Audiofilski vinyl
Forum: Audio komponente
- Audiofilski SSD
Forum: CD i ostali mediji
- Što slušate?
Forum: Uradi sam
- Preamp Jumperi
Forum: Audio komponente
- Denafrips DAC
Forum: Vinyl
- Zadnji LPi koje ste kupili/dobili/ukrali
Forum: CD i ostali mediji
- JAZZ KLUB

UPRAVO SE ČITA


Wadia 170iTransport
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: iPod dock
napisao: Milan rupić
Bryston BP26DA
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Pretpojačalo
napisao: Milan Rupić
IFA 2008.
Tip članka: Ostalo
Kategorija: Hi-Fi sajam, Reportaža
napisao: Daniel Modrić
Dynaudio Excite X36
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić
KEF C7
Tip članka: RECENZIJA
Kategorija: Zvučničke kutije
napisao: Milan Rupić

POSLJEDNJE NOVOSTI


Stoljeće točnosti zvuka - 100 godina Ortofona
Nova Monitor Audio Monitor serija
JAMO Studio 8 Series Dolby® Atmos
What HiFi ? nagrade za 2017. godinu